Kíváncsi Túrázó

Gyümölcsös, rumos húsvéti sütemény

2019. április 22. - Indulj el egy úton

img_8036_1.JPG

 Húsvét előtt sok a tennivaló, ezért egy nagyon könnyen elkészíthető süteményt sütöttem.

Keverem-kavarom süteménynek nevezem ezt a típusú édességet, mert egy tálba mindent beleteszek és csak alaposan összekeverem, kavarom az alapanyagokat, aztán mehet is a sütőbe sülni.

Hozzávalók:

- 250 g zabliszt 

- 100 g vaj

- 3 db tojás

- 1 teáskanál szódabikarbóna

- néhány kanál méz, vagy más édességet adó készítmény /sok nem kell, mert az aszalt gyümölcsök is édesek/

- 100g mazsola

- 100g aszalt szilva

- 2-3 evőkanál rum

- 2 dl kefír vagy tejföl

A fenti anyagokat alaposan összekevertem, kivajazott, liszttel enyhén meghintett tepsibe öntöttem és 180 fokos sütőben 25 perc alatt készre sütöttem. Ennyire egyszerű, pikkpakk elkészíthető, finom sütemény lett belőle.

Amikor megsült és már ki is hűlt, akkor húsvéti jellegű - nyuszi, bárány, csibe, tojás - süteménykiszúróval készítettem hangulatos szeleteket belőle.img_7931.JPG

Mindenkinek jó sütést, szép húsvétot kívánok! 

Jézus lábnyoma Palócföldön

img_9943.JPGA lábnyomos kő, mellette egy fakereszt

A nagylóci Őrhegy oldalában, a Mátraverebély-Szentkútra vezető zarándokút mellett található egy andezitszikla, amelyben a néphagyomány szerint Jézus lábnyoma látható, mellette pedig a szamarának és a botjának a lenyomata van.

Palócföldön több olyan természetes szikla található, amelyeknek a felszínébe mélyülő kisebb-nagyobb üregek keletkezését különleges személyekhez köti a néphagyomány. Ezek az úgynevezett lábnyomos sziklák, pata- vagy patkónyomos kövek. 

A palóc falvakban - talán még inkább, mint máshol - erőteljesen él a népi vallásosság. A nép képzelőereje ezekhez a különleges formájú sziklákhoz egy-egy történetet alkotott, melyek jól jellemzik az itt élő nép lelkületét.

A nagylóci legenda szerint amikor Jézus Jeruzsálemből menekült az üldözői elől, akkor nagyon elfáradt és megpihent a szentkúti zarándokok útján. Azonban nemcsak ő fáradt el, hanem a szamara is, amin a hosszú utat idáig megtette. Meglátta egy szegény szénégető a fáradt vándort az elgyötört szamarával és jó szívvel felajánlotta neki a saját kipihent szamárcsikóját a fáradtért cserébe. Jézus el is fogadta a cserét, ám amikor fel akart szállni a szénégető szamarának a hátára, akkor a szamár a kőre lépett, ettől Jézus jobb lába is lecsúszott a kőre, miközben botjával a kőre támaszkodott. Ugrott volna a szénégető, hogy segítsen a vándornak, de az abban a pillanatban eltűnt, csak a nyomok maradtak a sziklában. Innen tudta meg, hogy bizony Jézus Krisztus járt erre, el is mesélte mindenkinek és azóta tisztelik a palócok ezt a helyet. Fakeresztet is állítottak a kő mellé és a Mátraverebély-Szentkútra erre menő zarándoklatok alkalmával mindig megemlékeznek erről a csodáról. img_9939_2.JPGA lábnyomos kő, benne Jézus, a szamár és a bot lenyomata. 

15 millió évvel ezelőtt aktívak voltak a Cserhát vulkánjai. A vulkanizmus során került felszínre a láva, ennek megszilárdult változata az andezit. Az erózió következményeként változatos mállási formák jöttek létre, ezeknek egyik szép példája a nagylóci lábnyomos kő. 

Akár hiszünk a csodákban, akár nem, mindenképpen érdemes felkeresni ezt a különleges helyet, mely Hollókőtől csak 10 km-re található. Itt ízelítőt kaphatunk a Cserhát vidékének szépségeiből, az egész útvonalon gyönyörködhetünk az elénk táruló táj változatosságában, láthatunk széles réteket, lágyan ívelő dombokat, a távolban a Mátra, a Bükk, a Börzsöny, a Karacs hegyei is feltűnnek. Az útvonal teljes szakaszán remek a rálátás a hollókői várra. Na és ami a legnagyobb előnye ennek a helynek, hogy itt nem kell tartani a tömegturizmustól, itt zavartalanul szemlélhetjük a tájat, élvezhetjük a csendet. Mivel ez a vidék olyan, mint egy vadaspark, nagy eséllyel találkozhatunk őzzel, szarvassal, rókával - feltéve, hogy valóban csendesen járunk az utunkon. :)

Kijelölt túraútvonal ugyan nem vezet fel az Őrhegyre, de a lábnyomos kő könnyen megtalálható. Az alábbiakban megmutatom, hogy merre is kell ehhez menni.img_0175.JPGAmennyiben Hollókő felől érkezünk, akkor nem kell Nagylóc településig elmennünk. A falu előtt kb. 2 km-re, a kanyarokat jelző közlekedési tábla melletti területen - jobb oldalon -  tudunk megállni az autóval.img_0173.JPGInnen gyalog megyünk tovább, a faoszlopok mögötti jól járható erdei úton.img_0169.JPGEz az út egy réten vezet minket, ahol, ha csendben haladunk....img_0194.JPG.... akkor akár vadászgató rókát is megpillanthatunk. Ez a róka olyan mélyen elmerült a zsákmány keresésében, hogy észre sem vett minket, sokáig tudtuk figyelni.img_0178_1.JPGA rétről látható a hegyek közötti völgyben lévő Nagylóc település.img_0136.JPGA Cserhát hegyei

img_0162.JPGAz útvonalat egyszerű megjegyezni, mindig a jobb oldali utat kell választani - egy kivétel lesz majd, ezt jelezni fogom.

img_0156.JPGTehát csak jobbra....img_0153.JPG.... aztán kicsit emelkedünk felfelé a virágzó kökénybokrok között....

img_0145.JPG....majd erre a széles rétre érkezünk - a rét közepén derékszögben balra kanyarodik az út, ez az egyetlen kivétel a "jobbra tarts" szabály alól - előttünk egy vadászles, attól jobbra megy be az erdőbe, fel az Őrhegyre a mi utunk, azon kell majd mennünk.img_0139.JPGMielőtt bemennénk az erdőbe, forduljunk meg és gyönyörködjünk az elénk táruló látványban! A távolban Hollókő és a hollókői vár, majd oldalt pillantva...img_0140.JPG....a virágos réten túl a Cserhát hegyvonulatait láthatjuk.

 

img_0124.JPGLágyan hullámzó, szelíden szép nógrádi táj.img_0127.JPGTehát az erdőbe is a jobb oldali úton megyünk be....img_0109.JPG..... és enyhe emelkedővel haladunk egyre feljebb.img_0107.JPGKözben nézzünk ki a fák ágai közül, mert több helyről is jól látható a hollókői vár.img_0102_1.JPGItt is csak jobbra...img_0098.JPGElőtérben még az ősz színei, de már zöldülnek a fák lombjai, tavaszias a táj.img_0097.JPGSzelíden kanyarog a jól járható erdei út felfelé.img_0079.JPGTavasz van a kis mustárlepkéknél is. :)img_9962.JPGA  gyertyán is felébredt téli álmából.img_0093.JPGIsmét előttünk a távolban Hollókő és a várimg_0092.JPGTávolban a Nagy-Kő-Tető hegy.img_0072.JPGJobbra már látszódik a kereszt, amelynek a tövében van a lábnyomos andezitszikla.img_9941.JPGA lábnyomos kő a kissé megdőlt kereszttelimg_9938.JPGSzépen látszódnak a néphit szerinti lábnyom, a szamár patáinak és a botnak a nyoma.img_9947.JPGA szentkúti zarándokok, búcsúsok mindig beleálltak a lábnyomba, ami a hagyomány szerint mindenkinek kényelmes volt. Követtem a példájukat, nekem is belefért a lábam. :)img_9958.JPGÖsztörűs veronika

A szikla környéke olyan, mint egy virágoskert,  vadvirágok sokasága nyílik itt.img_9949.JPGKis meténgimg_9981.JPGOlocsán csillaghúrimg_0037.JPGSárga tyúktaréjimg_9972.JPGKerek repkényimg_9968.JPGFarkas kutyatejimg_9975.JPGErdei szamóca

Érdemes visszalépni az előző útelágazáshoz, és felsétálni az Őrhegy tetejére, mert onnan csodálatos a kilátás a teljes környékre. Szinte 360 fokban tekinthetünk körbe. Nem véletlenül nevezték el  ezt a hegyet Őrhegynek, innen valóban figyelhették és időben észrevehették az érkező ellenséget. Végeztek itt ásatást, de nem találtak várra utaló maradványokat, pedig nehéz elképzelni, hogy ide nem építettek a régebbi korokban várat, hiszen remek a stratégiai helyzete és a hely neve is erre utal: Őrhegy.img_0039_1.JPGAz Őrhegy tetején van egy kis fennsík. 
img_0023.JPGLáthatjuk a Karancs fekvő elefántra emlékeztető tömbjét.img_0022.JPG..... és a teljes Karancs-Medves vidéket.img_0065_1.JPGAz Őrhegy másik oldaláról a Cserhát hegyei látszódnak.img_0029.JPGAz Őrhegy tetején még sok szép andezitsziklát találunk, ezeken is vannak kisebb-nagyobb bemélyedések.img_0041.JPGAz erdő szellemeimg_0048.JPGAndezitsziklák rendes_nyilazott.jpgHollókő és Nagylóc között az Őrhegy délkeleti oldalában található a lábnyomos kő  és a mellette lévő fakereszt. A térképen a kereszt is jelölve van.

 

Az útvonal hossza kb. 3 km. oda-vissza tehát 6 km-t gyalogolhatunk.

Mindenkinek jó túrázást a húsvéti ünnepek alatt is! 

Csalánkrémleves zöldcsütörtökre - nem kell félni, nem fog csípni!

Nem csíp? - kérdezgették sokan tőlem, amikor elmeséltem, hogy csalánkrémlevest készítettem. Egyáltalán nem csíp, nagyon kellemes, semmilyen vad mellékíze nincsen. 

Zöldcsütörtök, vagy más néven nagycsütörtök a húsvéti ünnepkör, a nagyböjt különleges napja. A néphagyomány ezen a napon a Bibliában leírtakat követi. Jézus ezen a napon tartotta a pészah, a zsidó húsvét ünnepét, ahol a vacsora, a nevezetes utolsó vacsora része volt a keserű füvek fogyasztása. Erre emlékezve ezen a napon évszázadok óta valamilyen zöld növényből, spenótból, salátából, csalánból készült ételt fogyasztottak. Ennek egyébként is jótékony hatása volt, a hosszú téli időszak után mindenki szervezetének jót tett a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöld növények fogyasztása.

img_0246_2.JPGCsalánkrémleves zöldcsütörtökön

A csalán szedéséhez vegyünk fel egy vastagabb kesztyűt és ollóval vágjuk le a zsenge leveleket. Csalán rengeteg helyen található, de ne a forgalmas utak mellől szedjük! Nekem szabadon nő a kertemben, a kerítés mellett mindig meghagyok 1-2 bokrot. 

Ahogyan én készítettem:

Hozzávalók

- 1 marék friss csalánlevél /alaposan megmosva/

- 1 db nagyobb fej vöröshagyma

- 5-8 gerezd fokhagyma

- 3 szem újkrumpli 

- 2 kanál tejföl

- só, őrölt bors, reszelt szerecsendió

- kevés libazsír

- pirított kenyérkockák és reszelt sajt a tálaláshoz     

A vöröshagymát és a fokhagymát feldaraboltam, majd kevés libazsíron megdinszteltem.

Közben vizet tettem fel forrni és amikor forrt, akkor 2 percre beledobtam a csalánleveleket. Ezután leszűrtem és rátettem a dinsztelt hagymákra, megkevertem, öntöttem hozzá kevés vizet és beletettem a kis kockákra vágott krumplit.

Közben fűszereztem pici sóval, borssal, szerecsendióval.

Addig főztem, amíg a krumpli puha lett, akkor hozzáadtam a 2 kanál tejfölt és merülőmixerrel összeturmixoltam.

Pirított kenyérkockákkal és reszelt sajttal tálaltam. Én parmezánt reszeltem hozzá, szerintem azzal a legfinomabb.

img_0254.JPGPirított kenyérkockákkal és reszelt parmezánnal tálalva.img_0264_1.JPGItt még nagyon haragosnak tűnik a csalán, de adjunk neki bizalmat, leves formájában meg fog szelídülni! :)

 

Mindenkinek csípésmentes csalánszedést, bátor kísérletezést és jó étvágyat kívánok! :)

Tavasz és tél találkozása a Magas-Tátrában

Áprilist mutat a naptár, de a Magas-Tátrában hó borítja a hegyeket, sok helyen még síelni is lehet, ám a napsütötte hegyoldalakon, a völgyekben már láthatóak a tavasz jelei.

Egy április eleji hétvégén jártunk a Csorba-tónál, ahol élvezhettük a téli tájat is, de azért már örültem, hogy megjelentek a tavasz első virágai. Különleges, színes, izgalmas összhatást hozott létre így a természet, amit csak fokoztak a megélénkülő madarak csicsergései. Ebből a vidám egyvelegből mutatok most egy kis ízelítőt. img_8381.JPGTélies hangulat áprilisban a Csorba-tónálimg_8195.JPGSzepességi sáfrány - a kárpáti sáfrány egy változata, minden évben április elején nyílik a napsütötte hegyoldalakon, völgyekben.img_8190.JPGSzepességi sáfrány - más sáfrányoktól a lepellevelei csúcsán lévő V alakú sötétebb folt különbözteti meg.img_8231.JPGJó összeválogatta a színeit ez a sáfrány - a lila lepelleveleihez élénk narancssárga bibéket választott.img_8727.JPGTavaszias napsütésben és hatalmas felhőben a Lomnici-csúcs. Ez egy változatos nap volt: szakadó eső, hózápor, majd ragyogó napsütés, ebben a sorrendben. img_8339.JPGSolisko - hóval borítva, itt még síelni is lehet.img_8235.JPGMartilapu - sárga színével messziről hirdeti a tavasz érkezését. Sokféle egyéb neve is van, de a legérdekesebb a lókörmű szattyánimg_8251.JPGMartilapu - olyan szép a virága, mintha a természet ezzel akarna kárpótolni a hosszú télért.

img_8622.JPGHavas hegygerincekimg_8690.JPGA Kőpataki-tónál a Csillagászati és meteorológiai obszervatórium, valamint a lanovka állomása.img_8260.JPGÉnekes rigó - vidám énekével már korán reggel jelzi, hogy itt van a tavasz.img_8324.JPGAz erdei pinty még a havon keresgél eleséget a fenyőfák alatt.fenyoszajko.JPGFenyőszajkó a szepességi sáfrányok között img_8733.JPGA csipkézett hegyoldalakon még jelentős mennyiségű hó van.img_8749.JPGA hófelhőkből éppen kiemelkedik a Nagyszalóki-csúcs.img_8945.JPGEső utáni napsütésben a Tátra-csúcs /2560 m/ és a Déchy-csúcs /2523 m/img_8344_1.JPGA mohák is élénk zöld színükkel járulnak hozzá a tavaszias érzethez.img_8372_1.JPGA Furkota-völgy, háttérben a Kriván /2494 m/ hegycsúccsal - itt még erősen tartja magát a tél.img_8357_1.JPGEzekből a kis zöldes gombócokból nyárra hatalmas lapulevelek lesznek - fehér acsalapu.img_8404_1.JPGMint egy romantikus virágcsokor - fehér acsalapu virága.img_8928.JPGA Tátra-csúcs még havasan emelkedik a Magas-Tátra települései fölé.img_8407.JPGA sok napsütés hatására erősen olvad a hó, emiatt minden patak vize hangos zúgással szalad le a völgyek felé.img_8414.JPGPersze, még nagy hóban lehet túrázni.img_8464.JPGInduljunk túrázni, lépegessünk egyszerre - tőkés récék havas kirándulása.img_8453.JPGTavasz közeledik - családalapítás következik a vadkacsáknál is.img_8768_1.JPGMintha ég és föld között lebegnének a sziklacsúcsok gránittömbjeiimg_8681.JPGTavasz és tél találkozásavoros_acsalapu_1.JPGVörös acsalapu érdekes formájú virágzata - vidám színfolt a havas réteken.voros_acsalapu_2.JPGVörös acsalapu - felülrőlimg_8921.JPGA hegyek között még tartja magát a tél, de a hegyek lábánál már tavasziasak a napsütötte rétek.img_8539.JPGIlyen vidám és színes a tavaszias Magas-Tátra áprilisban.

Mindenkinek szép tavaszi napokat kívánok! :)

Zöldséges, sajtos kenyérmuffin

A maradék száraz kenyér ideális felhasználása

Egyik nap azt vettem észre, hogy megmaradt néhány szelet kenyér, 1-2 zsömle és már szépen meg is száradtak a kenyértartóban. Gondolkodtam, hogy a szokásos elkészítési módokon kívül, mit is lehetne velük kezdeni? Így találtam ki ezt a zöldséges, sajtos kenyérmuffint, ami eredetileg kenyérlepénynek indult, de nem fért mind bele a tepsibe, ezért muffinformákba tettem és úgy sütöttem ki. Nagyon dekoratív és finom elemózsia lett belőle. Ráadásul remekül szállítható, így kirándulásra, túrázásra is becsomagolható. Az elkészítése pedig nagyon egyszerű.img_7889.JPGKiránduláshoz is kiváló.

Hozzávalók

- száraz kenyér, kifli, vagy zsömle

- sokféle zöldség, lehet mirelit is

- piros kaliforniai paprika

- friss mángold, vagy spenót

- 20 dkg reszelt sajt

- kb. 4 dl tej

- 5 egész tojás

- 4 gerezd fokhagyma

- 1 közepes fej vöröshagyma

- kávéskanálnyi só

- kevés bors

- kevés majoránna

- 2 dkg vaj 

- kevés libazsír, vagy vaj a zöldségek sütéséhez és a tepsi kikenéséhez

A száraz kenyérféléket kisebb kockákra daraboltam és egy mélyebb tálba tettem. Az egész tojásokat elkevertem a 4 dl tejjel, beletettem a fűszereket és ráöntöttem a kenyerekre. A mángoldot kevés zsíradékon megpároltam, a zöldségeket enyhén sós vízben megfőztem, majd ezeket is a keverékhez adtam. Legvégül a reszelt sajtot tettem hozzá az egyveleghez, lazán összekevertem és libazsírral kikent tepsibe öntöttem bele. A tetejére egy kevés vajat daraboltam. A keverék egy részét muffinformákba helyeztem. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20-30 perc alatt sült készre.img_7640.JPG Frissen megsülve a muffinformákban.img_7639_1.JPGA tepsis változat - nagyon kiadós.

Lehet fogyasztani önállóan, vagy főzelékhez is, hidegen és melegen is nagyon finom.

Mindenkinek jó sütést, finom falatokat kívánok! :)

 

 

 

 

Holdbéli táj a Palócföldön

Palócföldnek számtalan csodája van.  Most a természetnek egy olyan különleges alkotását mutatom meg, amit kevesen ismernek hazánkban, pedig Európában csak itt, Kazáron található, valamint a világon is összesen 6 helyen látható ilyen geológiai képződmény. Hozzánk legközelebb Törökországban, Kappadókiában van hasonló, az ázsiai részen. Igaz, az sokkal nagyobb kiterjedésű, de a magyar kicsi ország, ezzel a kisebbel, az 1 hektáros területűvel is beérjük. 

Kb. 20 millió évvel ezelőtt a közeli Mátra vulkánjai igencsak aktívak voltak, ekkor került ide a vulkánkitörés szórt anyaga, a tufa, melynek mérete a porszemnyitől a néhány deciméteres rögökig terjed. A puha tufafelszín a víz eróziós munkája következtében alakult ilyen látványossá, amikor bonyolultan ágazó mély árkokat szabdalt, közöttük gerinceket, kúpokat formált. A fővölgyek kimélyülését követően a lefolyó csapadékvizek a meredek oldallejtőket is felszabdalták, így a völgyekben merőleges barázdák, árkok képződtek. Az alapanyagban helyenként előforduló nagyobb és keményebb kőzettömbök a fő eróziós irányokat sok helyen kissé eltérítették, így az évezredek során magas tufakúpok változatos formái alakultak ki, melyek izgalmas összhatást alkotnak.

Amikor a területhez közeledünk és kiérkezünk az erdőből, akkor meghökkentő látvány a rikítóan fehér színű, növényzet nélküli, tekervényesen barázdált terület. Szinte futurisztikus, valószerűtlen ez a táj. Mi már 3. alkalommal jártunk itt, de mindig lenyűgöz a szépsége.  
img_7874.JPGA riolittufa felszínét mély árkok és völgyek tagolják.img_7920.JPGAz eróziós tufafelszín, körülötte tölgy és fenyőerdők. img_7866.JPGAz erdő fái közül kilépve mindig meglepődöm a valószerűtlen látványon.img_7924.JPGAz erózió által barázdált látványos tufafelszínimg_7927.JPGVáltozatos formájú mély völgyek....img_7938.JPG......és tufakúpok, gerincek alakultak ki.img_7914.JPGNapsütéses időben vakítóan fehér a felszín.

Néhány helyen azt lehet látni, hogy voltak, akik a riolittufa gerincén járkáltak, rombolva ezzel az évmilliók alatt kialakult formákat. Kár rongálni vagányságból, vagy 1-1 látványos fotó kedvéért ezt a ritka földtani értéket.img_7871.JPGAz eróziós riolittufaimg_7894.JPGLégvonalban Kékestető sincs messze, jó időben még a kilátó is látható. 20 millió évvel ezelőtt idáig ért el a Mátra vulkáni kitörésének az anyaga.

Hogyan találjuk meg?img_7963.JPG1. A faluból kivezető Diófa utcán nyomon követhetjük a piros kereszt jelzést, ezen haladva kb. 2 km után a tufás területre érkezünk.img_7960.JPG2. Sokan ezt a táblát követik és a Béla út végében lévő kis körforgalomban parkolnak le. Ez is jó megoldás, de.....img_7839.JPG.....innen ne a jobb oldalon látható úton induljunk el, mert az nem egy jelzett útvonal és nagy kerülővel jutunk csak a területre. Mi egyik évben azon mentünk és sokkal többet gyalogoltunk, mint kellett volna.img_7845.JPGTehát, ha a Béla út végében állunk meg az autóval, akkor ott balra vágjunk át a gazos - most vaddisznók által feltúrt - területen és néhány méter után már a jelölt útvonalon találjuk magunkat.img_7849_1.JPGEgyébként az útvonal végig jól jelölt, a jelölések frissen vannak festve és jól láthatóan vannak elhelyezve.img_7853_1.JPGFigyeljünk arra, ahol kanyarodik az ösvény! img_7854_1.JPGItt még száraz időben is van néhol vizes rész. Egyik évben eső után voltunk itt, akkor ezen a részen át sem lehetett menni, mert térdig ért a víz - ettől idén nem kell tartanunk.img_7945.JPGVezetnek a jelzések.img_7856.JPGIgazán élvezetes a napsütéses, tavaszias időben ilyen erdőben sétálni.img_7861_1.JPGAhol fehéredik az út alattunk, ott már közel járunk a riolittufás felszínhez.img_7943.JPGTavasz van, ébredezik az erdő, ennek jelei.....img_7863.JPG....az erdei ibolya, ....img_7859.JPG.......a martilapu és a .........img_7970.JPG......nappali pávaszem lepke megjelenése is.

Amennyiben még van energiánk, akkor Kazáron egy másik érdekes geológiai képződményt is megnézhetünk, egy kb. 18 millió évvel ezelőtt keletkezett földtani szelvényt. Ezekben a 10-12 fokos szögben megbillent rétegsorokban cápafogakat és hatalmas menyiségben kagylók lenyomatait lehet találni. img_8008.JPGA földtani szelvényhez vezető mélyút, bal oldalon a feltárással img_7994_1.JPGA cápafogakat és kagylólenyomatokat tartalmazó megbillent rétegsor.img_8002.JPGA földtani alapszelvény és az alatta lévő rétegek.img_8180.JPGCápafogat ugyan nem, de kagylólenyomatokat találtam.img_8176.JPGA piros kereszt jelzést követve körbe is járhatjuk a területet, akkor a túránk kb. 7 km-es lesz.img_8032_1.JPGKazáron sok régi házat találunk, ezekben többnyire múzeumok működnek, érdemes sétálni és nézelődni a faluban.

Amit hiányoltam: a riolittufa képződménynél nem volt semmilyen tájékoztató tábla. Pedig az nem kerülne sokba és ez a hely megérdemelne ennyit. Más országok a kisebb látnivalót is be tudják mutatni szenzációként, nekünk van egy szenzációs látnivalónk, mutassuk meg ezt méltó módon a világnak!

"Óh, kedves virágai a palócföldnek! A tündérkert se szebb talán,
a kelet gyöngyei se bájolóbbak, mint a ti boróka-bogyóitok.
Ez a szőnyeg, amely az én bölcsőm alá volt terítve, amelyet én
annyiszor megtapodtam." 

Mikszáth Kálmán: Utazás Palócországban /A palócföld flórája/

Remélem, hogy minél többen el fognak jönni Kazárra, ami Nógrád megyében, Salgótarjántól 6 km-re található!

Mindenkinek jó túrázást kívánok! :)

Zöldfűszeres, sajtos fonott kalács

Húsvétra hangolódva

Közeledik a húsvét. Azon gondolkodtam, hogy a szokásos fonott kalácson miként lehetne újítani. Nagyon szeretem az édes változatot, de most valami mást találtam ki. 

Éppen volt otthon újhagyma és petrezselyemzöld, ezek ihlették a hagyományos fonott kalács sós változatát. Tettem hozzá 2 féle sajtot is és egy csodálatosan kellemes ízű kalács sikeredett, ami remekül beilleszthető a húsvéti menübe, de a húsvét előtti húsmentes időszak étrendjébe is.img_7625.JPGDuna-parti biciklitúrán az ebédünk része volt a kalács, igazolta, hogy remekül szállítható még biciklin is.

Amiből készítettem, vagyis a hozzávalók:

- 500 g zabliszt

- 2 db egész tojás

- 1 tojássárgája és egy kevés tej a tészta tetejére

- 20 g vaj

- kb. 2,5 dl tej

- 1 csomag szárított élesztő

- 2 köteg újhagyma /nagyon jó lehet benne a snidling, vagy a medvehagyma is/

- 1 köteg petrezselyemzöld

- 1 kávéskanál só

- 200 g félkemény sajt /jó, ha kétfélét használunk/

Az élesztőt egy kevés langyos tejben felfuttattam, az újhagymát és a petrezselyemzöldet feldaraboltam, a sajtokat is apró kockákra vágtam, majd a többi hozzávalóval a szokásos módon jó alaposan összegyúrtam. A kalácstésztát egy tálba tettem, letakartam tiszta konyharuhával és meleg helyen - ami nálam egy vastag takaróba történő betakargatást jelent - egy órán át hagytam pihenni. Szépen meg is kelt a duplájára. 

A megkelt tésztát 3 felé osztottam, fonatot készítettem belőle, megkentem a kevés tejjel elkevert tojássárgájával és még egy félórát pihentettem. 

180 fokra előmelegített sütőben nekem 40 perc alatt sült készre. 

A sütési idő más lehet, ha nem zablisztet, hanem másfajta teljeskiőrlésű lisztet, esetleg fehérlisztet használunk. Nekem bevált a zabliszt használata, én legközelebb is ebből fogom készíteni.

A megsült kalács olyan lett, amilyennek elképzeltem. Önmagában is nagyon finom, különleges ízvilágú, de kenyérpótlékként bármi mellé ehetjük reggelire, vacsorára, vagy akár a kirándulásainkra is csomagolhatunk belőle. 

Meg fogja állni a helyét a húsvéti asztalon is. :) 

img_7635.JPGTehetjük majd a húsvéti asztalra is.
img_7340_1.JPGÉppen megsült, gyönyörűek a színei, az illata pedig már sütés közben is csodálatos volt.

Mindenkinek jó kalácssütést kívánok! :)

 

Lopakodik a tavasz a Mátrában is

A Mátrában mindig élvezetes túrázni. Az idei március nagyon változatos, ezt egy napon belül megtapasztalhattuk, amikor Mátraháza körül jártunk a sárga és a sárga kereszt jelzésű túraútvonalon. Volt ragyogó napsütés, sötét felhők, szél, hideg idő.  Jellemzően az erdő csak a barna színárnyalatait mutatta, majd rátaláltunk egy-egy tavaszt idéző növényre. Persze a madarak is ismerték a naptárat, élénk csicsergésük vidámabbá tette a borongós, hideg időt is. img_7010.JPGTavaszra várva a Mátrában - még a barna színárnyalatai dominálnak.img_6935.JPGA cserjék még őrzik az őszi leveleiket, a fák kopárak.img_6934.JPGSárga fagyöngy, más néven fakín, először csak ez élénkítette néhol egész nagy tömegben a talajt. 

Félélősködő növény, mert fotoszintetizál is, de a gazdanövényétől vizet és vízben oldott ásványi anyagokat is szív el. Élőhelye a kocsányos és kocsánytalan tölgyek ágai, a fa teste. Gyökerei a fa sejtjeibe fúródnak és a fa nedveit szívják. - Régen a madarászok kedvelt növénye volt. A sárga "gyöngyökből", termésből, főzéssel készítették a "lépet", mellyel vesszőket kentek be és azokon ragadtak meg a befogni kívánt madárkák. Majd a befogás után a ragacsot, fahamuval dörzsölve távolították el. Az előbbiekből eredő szólásunk a "lépre csalás".img_6992.JPGTölgyerdőn haladtunk keresztül - a földön sok volt a lehullott tölgymakk...img_7039_1.JPG......aztán valami mást is megpillantottam. Fehér ibolya - mégis érkezik a tavasz a Mátrába is! img_7019.JPGA déli hegyoldalakat a húsos som sárga virágai élénkítették.img_7047_1.JPGKarcsú serlegzuzmó /Cladonia fimbriata/ - a mohák és a zuzmók is színesítik az erdőt.img_6939.JPGAz útjelző is tavaszi frissítésre vár.img_6941.JPGAz útvonal több pontjáról is látható a Kékes és a Tv-torony.img_6965.JPGHanák Kolos emlékhely és kilátó

A kilátót Hanák Kolos gyöngyösi ügyvédről nevezték el. Ő alapította 1887-ben a Magyarországi Kárpát Egyesület Mátra Osztályát, megalkotta a Mátra Kalauzt, sokat tett a Mátra turisztikai megismertetéséért.img_6967.JPGKilátás a Hanák Kolos kilátóból a Pipis hegy felé......img_6970_2.JPG...... és Gyöngyös irányába.

img_6972_2.JPGA kilátó közelében találunk egy kis pihenőparkot......img_6979.JPG......valamint egy kalandparkot, azok számára, akiknek nem elég kihívás az erdőt, hegyet járni.img_6978.JPGBiztosan izgalmas itt végigmenni, tériszonyosoknak kimondottan alkalmas terápiaként. img_6988.JPGSzámomra élvezetesebb az erdőt járni.img_7052.JPGRákóczi-forrás esőbeállóval, asztalokkal, padokkal.img_7054.JPGRákóczi-forrásimg_7060.JPGMegdöbbenve láttam, hogy a forrás környékére valakik műanyag flakonokat aggattak a fákra, madáretetőnek?!img_7065.JPGTavaszi égbolt esőre készülődve.img_7063.JPGMég a cinege is fázósan didergett.img_7002.JPGA csuszka szorgalmasan járta a faágat élelem után kutatva. img_7075.JPGMost még nem működött a libegő.img_7086.JPGSás-tó, mellette egy kilátó

Közben megérkeztünk az ország legmagasabban fekvő tavához, a Sás-tóhoz. A tó természeti látnivalóit egy tanösvényen ismerhetjük meg.img_7102.JPG

img_7092.JPGPárválasztás a Sás-tónálimg_7124.JPGNem tudom, hogy a vadkacsáknál ki választ párt, de neki biztosan nagy sikere van a vadkacsa lányoknál. img_7105.JPGSás-tó

Régebben egy talajvizek és csapadék által táplált mocsaras terület volt itt, mely egy lefolyástalan mélyedésben alakult ki. Csekély vízfelülettel, viszont nagy sás állománnyal rendelkezett, ami miatt kedvelték a vonuló madarak. Az 1960-as évek elején kitalálták az idegenforgalmi hasznosítását, emiatt úgy átalakították, hogy a természetes élővilága teljesen megváltozott. img_7132.JPGMartilapu - kora tavasszal a virág jelenik meg először, a leveleit csak később mutatja meg.img_7153.JPGSzéles rét a Sás-tó közelében padokkal, erdei játékokkal, tájékoztató táblákkal. img_7154_1.JPGEnnek a vonatnak biztosan nagy a sikere az ifjabb túrázók körében.img_7175.JPGA gombákat is megismerhetjük a Sás-tói Tanösvény mentén, mely sokáig párhuzamosan halad a sárga kereszt útvonallal.img_7179.JPGA Farkas-kút környezeteimg_7185.JPGA Farkas-kútimg_7195.JPGNapsütésbenimg_7196_1.JPGAz erdei kutyatej sem fél már az éjszakai fagyoktól.img_7204.JPGTudom, hogy az emberek szemetelése országos /világ-/ jelenség, de nagyon szomorú ezt látni egy természetvédelmi területen, mint a Mátrában. Ezt az erdő szélén fotóztam, a műút mentén kilométereken keresztül ilyen a helyzet.img_7164.JPGTöbbnyire még télies arcát mutatja a Mátra, de.....img_7216.JPG......, de cinegék éneke már a tavaszt hirdeti.

Mindenkinek élménydús tavaszi túrázást kívánok! 

A meglepően változatos február

Február - jellemzően téli hónapnak tartjuk. A február azonban meglepően változatos tud lenni. Sok évvel ezelőtt például február 6-án olyan meleg volt délelőtt, hogy rövidujjúban veteményeztem a gyerekeinkkel a kertünkben, délben pedig szaladtunk be a házba, mert havazni kezdett. Azért emlékszem éppen erre a napra, mert a lányom névnapját ünnepeltük aznap. Így akkor a névnapi tortát már a hóesést nézve szeleteltük fel.

Visszanéztem az elmúlt évek februárjaiban készült fotóimat. Mutatok néhányat közülük, hogy igazoljam azt, nem csak az április tud szeszélyes és változatos lenni.k-6.JPGFebruár a Poprádi-tónál /Magas-Tátra/ - ez tipikusan téli táj

FEBRUÁRIUS

Februáriusban alighanem tél lesz,
Még a sóhaja is arccsippentő szél lesz,
Édesebb piros színt adva minden rúzsnál,
Békebelibb színt már sápadt háborúsnál.

Acélkorcsolyáknak finom zaja ha von,
Láthatsz boldog népet a ligeti tavon,
S láthatsz úri nyüzsgést lokálban és bárban,
S felkurjanthatsz vígan: Be jó február van!

Csak aztán, ha jégről s bálakból kilépnek,
Megmaradjon kedve a mulató népnek,
S ne lenne példájuk olvadó hóember,
Hanem igaz szívű, hűséges jóember...

Tóth Árpád, 1928

sdc18303.JPGA  Nagy-Fátra februárbanimg_0518_2.JPGAlacsony-Tátra hegyvonulataiimg_0178.JPGNapsütésben, de erős szélben - már csak néhány hófolt jelzi a múló telet. /Vepor-hegység, Szlovákia/img_0261.JPGFebruári napsütés az erdőben /Vepor-hegység, Szlovákia/img_0246_1.JPGMost még nem nyüzsögnek az erdei hangyák a boly környékén, de nyáron errefelé már óvatosabban kell majd járni! /Vepor-hegység, Szlovákia/img_0227.JPGVolt, amikor a melengető napsütésben le lehetett ülni kávézni egy fatörzsre. /Vepor-hegység, Szlovákia/

img_0239.JPGJég és napsütés a Vepor-hegységben /Szlovákia/img_9939_masolata.JPGTél végi napsütésben, amikor egy  vidra jött velem szemben az Ipoly partján.img_8335.JPGPersze a napsütésnek sok négylábú társunk is örül - mint ez a cica is Hollókőn.dsc_1381.JPGA katicabogarat is előcsalogatta a napsütés. /Cserhátban/img_0484_2.JPGFebruár 2-án kell megfigyelni, hogy amikor kijön a medve a barlangjából, akkor meglátja-e az árnyékát? Amennyiben igen, akkor visszabújik ás alszik tovább, mert még hideg lesz, de ha nem látja meg az árnyékát a borús idő miatt, akkor kint marad, mert hamarosan ki fog tavaszodni. /Tájékoztató plakát a Magas-Tátrában/img_5939.JPGEz a medve már biztosan nem megy vissza a barlangjába, a rumoshordót választotta. /Sósárfürdő, Szlovákia/img_5441.JPGMadárfa az Ipoly mentén  - a fákon levelek helyett még csak seregélyek díszlenek. sdc13928.JPGA rigó inkább egyedül csipeget /Halas-tó, Lengyelország/

img_0706_1.JPGFebruárban a hirtelen kezdődő hóolvadás miatt lehetnek nagy árvizek /Ipoly folyó áradása/dsc05378_1.JPGNaplemente a megáradt Ipoly folyónálimg_4888_1.JPGTüzes naplemente a hideg februárban /Cserhát/img_4898.JPGLángoló naplemente /Cserhát/img_8373.JPGJeges naplemente /Ipoly mentén/img_7586.JPGIlyenkor el is veszhetünk a ködben /Csorba-tónál, Magas-Tátra/img_8378.JPGA természet jégszobrokat készít /Ipoly folyónál/img_8349.JPGJégtorzók /Ipoly folynál/img_7517.JPGEmber alkotta jégszobor /Tarajka, Magas-Tátra/dsc00114.JPGA  február meglephet minket akkora hóval is, ami miatt még a háztetőre is fel kell másznunk! /Zakopane, Lengyelország/sdc18242.JPGFebruárban élvezhetjük igazán a téli sportokat /Donovaly, Szlovákia/sdc13858.JPGAmikor kihívás a túrázás /Lengyel-Tátra/sdc13865_1.JPGErősen ajánlott hágóvas használata. /Lengyel-Tátra/img_9751.JPGRemek az idő a kutyaszánhoz /Donovaly, Szlovákia/dsc04757.JPGStoppolhatunk egy lovasfogatot is, mint én tettem a Vepor-hegységben, Szlovákiában. dsc04050.JPGHógolyózhatunk - csak mellém szegődött az utamon és imádta, ha hógolyót dobáltam neki.img_8322.JPGAz őzek futószámaimg_7849.JPGVan, "aki" inkább az úszást választja....img_7837.JPG... és vannak, "akik" a szinkronúszást gyakorolják /a megáradt Ipoly mentén/img_0893_1.JPGMár megjelenik a hóvirág - biztosan jelzi a tavasz közeledtét. /Börzsöny/img_0912.JPGPettyegetett tüdőfű is kinyílik a hónap végére. /Hűvösvölgy/img_0863.JPGUjjas keltike /Hűvösvölgy/img_0808_1.JPGMindig megörülök, amikor februárban megtalálom az első rikítóan piros csészegombát. /Börzsöny/
img_0375.JPGVannak kevésbé szép gombák is: kormos mirigygomba a Páris-patak völgyében /Nógrád megye/img_9144.JPGKözönséges gyíkfű - jégkristályok között /Cserhát/img_5970.JPGCipusmohák élénkülése - naplemente a Cserhátbanimg_1622.JPGHó súlya alatt meghajló fák a ragyogó napfényben. /Vepor-hegység, Szlovákia/img_0609.JPGA Poprádi tónál járva eldönthetjük, hogy a Mount Everest, vagy a Kilimandzsáró felé folytatjuk-e az utunkat :) Innen a Mount Everest "csak! 6060 km, ami jó tempóban teljesíthető 372 nap és 16 óra alatt. img_0615_1.JPGBarátkozzunk össze a hóemberrel! :)

 

 

Akinek pedig már nagyon elege van a februárból, a télből, az fogadja meg Jókai Mór tanácsát: "Mit lehet tenni a tél ellen? Várni kell a tavaszt."  /Jókai Mór - Az arany ember/

Fogadópogácsa, aminek mindenki örül

img_5924.JPGTúrázáshoz, kiránduláshoz is magunkkal vihetjük. 

Sok évvel a ezelőtt a Dunántúlon vendégeskedtünk és házigazdánk nagyon finom pogácsával fogadott minket, ami nagyon jól esett a hosszú utazás után. Elkértem tőle a receptet és akkor neveztem el ezt a finomságot Fogadópogácsának. Azóta már nagyon sokszor megsütöttem és minden egyes ilyen alkalommal eszembe jut az a jó érzés, amit akkor éreztem, amikor legelőször megkóstoltam. Érződött, hogy vendéglátóink szeretettel fogadtak minket.img_5470_2.JPGPogácsahegy 

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt, én vegyesen használtam teljeskiőrlésű búzalisztet, tönkölylisztet és zabpehelylisztet

- 1 evőkanál búzasikér

- 10 dkg vaj

- 10 dkg libazsír

- 2 db egész tojás /a tésztába/

- 2 dl tejföl

- 1 dl tej

- 1 csomag szárított élesztő

- 1 teáskanál só

- 1 db tojássárgája és kb. 1 dl tej a kiszaggatott pogácsák tetejére

img_5460.JPGFrissen megsülve - a fent megadott  hozzávalókból 3 tepsi pogácsa lett.

Én így készítem:

Először a liszteket összekeverem szárazon az élesztővel, majd hozzáadom a zsírt, vajat, sót és a többi hozzávalóval együtt jól kidagasztom. Akkor jó a tészta, amikor már elválik a kezünktől. Ha szükséges, akkor még tehetünk hozzá egy kevés lisztet. 

Ezt követően egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap lisztezett gyúrólapon kinyújtom úgy, hogy kb. 1,5 - 2 cm magas legyen. Kisméretű pogácsaszaggatóval - ez nálam 3,5 cm átmérőjű - kiszaggatom, majd megkenem a tetejüket a kevés tejjel elkevert tojássárgájával, amihez egy kevés sót is szoktam  tenni.

Előmelegített sütőbe teszem és kb. 25 - 30 perc alatt készre sütöm. 

Remek az illata, szép pirosas a színe, ilyenkor már alig várom, hogy megkóstolhassam. 

A legnehezebb azt megállni, hogy frissen ne egyek sokat belőle....

Nagyon praktikus ez a kis méret a pogácsáknál, mert éppen falatnyi mennyiségek és kellemes eszegetni borozgatós beszélgetés, vagy teázás közben.img_5544.JPGBorozáshoz is remek.pogacsa.JPGTea mellé is kínálható.

Az eredeti receptben sima búzaliszt szerepelt, de én évek óta teljes kiőrlésű lisztet használok, ezzel is ugyanaz az ízhatás érhető el, mint a fehér liszttel készült változattal, sőt nekem még tartalmasabb, gazdagabb az íze.

Nagyobb vendégfogadáskor a fenti mennyiség duplájából szoktam készíteni, akkor kicsit több időt szánok a sütésre. 

Mindenkinek kellemes sütést, jó étvágyat, izgalmas túrázást kívánok!