Kíváncsi Túrázó

Erdőfürdőzés a Liptói-havasokban

2019. december 28. - Indulj el egy úton

img_2646_1.JPGDecember első napjaiban erdőfürdőztünk a Liptói-havasokban. Persze csak utólag tudtam meg, hogy nem túráztunk, sétáltunk, kirándultunk, hanem erdőfürdőzésen voltunk. A hazaérkezésünk utáni egyik napon éppen az ebédet készítettem a konyhában, amikor a rádióban meghallottam ezt a kifejezést: "erdőfürdő". Felkaptam a fejemet, hogy már megint mit találtak ki az emberek, nem volt elég idáig a spa, és a mindenféle welness, már az erdőben alakítanak ki fürdőket, vagy divatba jön a patakban fürdés tudománya? Kíváncsiságból azért beírtam a google keresőjébe az "erdőfürdő" kifejezést és a legnagyobb meglepetésemre rengeteg találatot adott ki. Kiderült, hogy ez egy 1980-as években keletkezett fogalom, a japán neve: sinrin-joku. Egy japán erdőmérnök találta ki, hogy rávegye az embereket az erdők látogatására, aztán ebből pszichológiai irányzat lett, jelenleg Japánban 44 bejegyzett sinrin-joku erdőterület van, de gyorsan népszerű lett ez az elmélet az egész világon, rengeteg könyv is jelent meg már ebben a témában.

Senkinek nem kell magyarázni, hogy a természetben való létezés az ember valós közege, ezért a mesterséges városi környezetből kimenni egy erdőbe, ahol fák, virágok, madarak, gombák illata, patak csörgedezése vesz körül, az mindenkire jótékony hatással van. Az a szokatlan, hogy annyira eltávolodtunk attól, aminek természetesnek kellene lennie, hogy erre külön fel kell hívni az emberek figyelmét. Mi lesz a következő? Ne felejts el levegőt venni? Persze, van a világnak olyan része, ahol már a tiszta levegő is óriási kincs. 

Amikor teszek egy sétát az erdőben, akkor nem érdekelnek külön a "tárgyak", csak maga a környezet. Ilyenkor például a mobiltelefont is mindig elnémítom, mert ezt a fajta eggyé válást a természettel egy ilyen környezetben akarom megtapasztalni. Nagyon sokan azért járjuk a természetet, mert szeretnénk a szó helyes értelmében elfeledkezni magunkról, és a természet spontán, intelligens, de személytelen működésével eggyé válni. img_2615.JPGA Rohács-völgy végében lévő Ťatliak-tóhoz a jelzés szerint 1 óra 30 perc alatt ki lehet érni, ez azért szakadó  hóesésben nem reális időtartam. De nem is volt az célunk a kijelölt idő elérése, egyszerűen csak élveztük a járást a friss hóban, a fenyők és a hegyek látványát. Indulási magasság: 1015 méter.

A Liptói-havasok a Tátra nyugati részén található, ezért használják még erre a területre a Nyugati-Tátra elnevezést is. Főgerince 32 km hosszú, központi részén 27 csúcs emelkedik, ezek közül 20 a kétezer méternél magasabb, s több is a széles Rohács-völgyet koszorúzza, mely ennek a tájnak a legkiesebb völgye, lenyűgöző látványt nyújt a felette magasodó hegycsúcsokkal. Az utolsó jégkorszak alakította ki ezt a völgyet , amikor egy 9 kilométeres jégár töltötte ki, zárószakaszában egy nagy gleccserkatlant, egy amfiteátrumot alakított ki, kisebb tengerszemekkel kitöltve. A Rohács-tavak különlegességét az adja, hogy 300-400 méterrel alacsonyabban fekszenek, mint a Magas-Tátra tavai. A Rohács-völgyben a gleccserképződmények változatossága és alacsony tengerszint feletti magassága ritkaságszámba megy Európában. A völgynek a déli oldalon több elágazása is van, az egyik legjelentősebb a Salatinska dolina, ahol remek sípályát találunk. 

Mi december elsején a völgy végében lévő Ťatliak-tóhoz /Ťatliakovo jazero/ indultunk el, erős hóesésben, - 9 fokban. Már az út elején megfogott a táj változatos szépsége, amit remélem, hogy tudok érzékeltetni a fotóimmal. A távolság 2 x 6 km, a szintemelkedés közel 350 méter, persze lefelé is ugyanennyit kell gyalogolni. A Zuberec közelében lévő szabadtéri falumúzeum elől is lehet indulni, de be lehet hajtani autóval a Šindľovec panzió, étterem előtti parkolóig, így mi innen indultunk.

img_2623.JPGJól járható, folyamatosan emelkedő, széles túraútvonalon, hatalmas fenyők között sétálhatunk.img_2627.JPGA Šindlovec útelágazás img_2629.JPGNyáron itt egy büfé üzemelimg_2632.JPGA  Rohácsok a magashegyi fafajok érdekes társulásai, a táj sajátos növény- és állatvilága miatt a nemzeti természetvédelmi terület része. img_2634.JPGEz egy megdöbbentő, hatásos tábla - nem is láttunk eldobott szemetet sehol sem. A műanyag palackok lebomlási ideje pl. 100 év, de még a rágógumi is 50 év alatt tűnik el. img_2638_1.JPGA behavazott fenyőóvoda a nagyok társaságában.img_2643_1.JPGVajvirág havas díszbe öltözveimg_2674_1.JPGGyíkfű, jégkristályokkal img_2667.JPGIlyen fenyőallé között járva nagyon kicsinek érzi magát az ember.img_2670.JPGA távolban már látszik a tó feletti egyik hegycsúcs, de odáig még sokat kell gyalogolni.img_2650.JPGÚtközben több helyen is találunk esőbeállókat - vagyis ez most hóbeálló volt.img_2653_2.JPGFarkas, vagy egy nagyobb testű kutya lábnyoma? Egy darabig tudtuk követni a hóban, de utána bement a fák közé. img_2658.JPG

 

A forró tea ilyen hidegben nagyon jólesik. Ebéd a hóesésben.img_2678.JPGAz Adamcula nevű tisztás és útelágazás. img_2681_1.JPGA Rohács-tó innen még 2 óra alatt, a jobb oldali úton érhető el.img_2688.JPGGyönyörű kisebb, nagyobb fenyők a havazásban.img_2694.JPGA lavinák következményei az út menti hatalmas sziklák.img_2697.JPG2000. január 22-én és 24-én hatalmas lavina zúdult a völgyre, ami 7 hektáron tarolta le az erdőt.img_2707_1.JPGMég néhányan szintén eljöttek erdőfürdőzni.img_2714.JPG

img_2721.JPGAz egyre erősebb havazásban is sejteni lehetett, hogy már közel járunk a tóhoz.img_2726.JPGA Rohács-tavak különleges növény- és állatvilága miatt a Nemzeti természetvédelmi terület része.img_2728.JPGZergét most csak a plakáton láttunk.img_2730.JPGA Ťatliakov tavat körülvevő hatalmas hegycsúcsok most hőfelhőbe burkolóztak.img_2732.JPG A Ťatliakov menedékház csak nyáron van nyitva.img_2739.JPGA Ťatliak-tó a Rohács-völgyben. A háttérben, a hófelhők miatt most csak csak részben mutatja magát a Hegyes-Rohács és a  Plačlivé. A Voloveccel együtt a Rohácsok csoportját alkotják, ennek köszönheti a Nyugati-Tátra sajátos szépségét és vonzerejét.img_2741_1.JPGKülönös szépségű a tó a körülötte lévő hatalmas fenyők és a felette magasodó hegycsúcsok miatt.img_2747_1.JPGA Ťatliak-tó 1350 méteres magasságban található. A -9 fok miatt ne sokáig időztünk itt, megcsodáltuk és visszagyalogoltunk.img_2751.JPGA Szomorú völgybe /Smutná dolina/ is innen lehet indulni, de csak június 15-e után. Télen tiltott ez az útvonal.img_2754.JPGVisszafelé, beleveszve a nagy fehérségbe....img_2763.JPGEgy pillanatra kisütött a nap, ekkor megmutatták magukat a Rohács hegyei is.img_2765.JPGA 2000 méter magas hegycsúcsok között széles rétek találhatóak.

img_3607_1.JPGA Rohács-völgy a térképenimg_2768.JPGLe is lehetne ülni - nyáronimg_2779_1.JPGNéhány éve, egyik nyáron ezen a völgyön biciklivel mentünk végig. Felfelé sokat toltuk ugyan, lefelé meg sokat fékeztünk, de nagyon élvezetes volt. Most ezen a látványon meglepődtem, hogy voltak, akik erre télen vállalkoztak!img_3026.JPGA hosszú túra után igazán jólesett betérni ebbe a kandallóval fűtött hangulatos étterembe. A -9 fok után a 22 fokba belépve  - az erdőfürdőzés átment erdőszaunázásba. :)

Aki a Tátra nyugati részébe látogat, annak az erdei séta után javaslom felkeresni a Zuberec Szabadtéri Skanzent is, igazán nagy élmény.

Az erdőben tett séta biztosan mindenkire jótékony hatással van, felfrissíti a testet, lelket,  segít átérezni azt, hogy a természet részei vagyunk - menjünk hát ki a fák közé minél gyakrabban, a látogatásunkat nevezhetjük akár erdőfürdőnek is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr3715359666

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pat bateman 2019.12.30. 08:29:01

Szép fotók, kellemes útleírás. Két kérdés merül fel:
350 m szintkülönbség 6 km-en nagyon nem tűnik vészesnek, bár havazásban és mínuszokban azért kellemetlenebb lehet. Kb 4 óra lehetett oda vissza az út?

Ezen a szintkülönbségen tolni kellett nyáron a bringát? Értem hogy átlag szintkülönbség a 350,de jó minőségűnek tűnik az út, lehet rajta hegyi bringával jól haladni, vagy én látom rosszul?

Kíváncsi Túrázó 2019.12.30. 08:45:23

@pat bateman: Köszönöm szépen, örülök, hogy tetszett! :)
A szintkülönbség valóban nem vészes, kellemesen, egyenletesen eloszlik, gyalogosan szinte észre sem lehet venni felfelé, inkább lefelé menet érzékelhető, hogy mennyivel gyorsabban lehet haladni :D
Mi egy meleg augusztusi napon voltunk itt biciklivel, néhány szakaszon felfelé én azért toltam a biciklit, a férjem simán kihajtott. Lefelé aztán kárpótolt az élmény, lehetett suhanni, ami ilyen környezetben különleges élmény volt. Az út jó minőségű, hegyi bringával járható.

pat bateman 2019.12.30. 10:42:40

@Kíváncsi Túrázó: köszi a gyors választ. Most amikor decemberben voltatok medve veszéllyel kellett számolni, az utóbbi hónapok / évek hírei alapján esély van találkozni medvével is...

Kíváncsi Túrázó 2019.12.30. 16:02:56

@pat bateman: A medvék elég gyakran inkább a tátrai települések kukáit látogatják, de csak éjjel. Emiatt komoly intézkedéseket tettek a települések, rendkívül erős, vasrácsokkal elkerítettek többnyire a kukák. Erről a helyzetről írtam egy november eleji cikkemben:
kivancsiturazo.blog.hu/2019/12/30/jart_utat_a_jaratlanert_neha_el_kell_hagyni

A túraútvonalakon nagyon kicsi az esély arra, hogy medvével találkozzunk. Mi évtizedek óta járjuk a Magas-Tátra túraútvonalait, de idáig még medvét csak 1 alkalommal láttunk, azt is az országúton Csorba-tó közelében.
Az Ipoly forrása felé menet viszont láttunk egy anyamedvét a bocsaival, ők átmentek előttünk a túraúton.
kivancsiturazo.blog.hu/2018/10/25/talalkozas_egy_medvecsaladdal_az_ipoly_forrasa_fele_menet
Azóta mindig van nálunk medvecsengő - sokan használják ezt, a hátizsákra lehet tépőzárral rögzíteni. A medve egyébként félénk állat, kerüli az emberrel való találkozást. Estefelé kell inkább vigyázni, akkor hasznos a medvecsengő, a medvesíp.