Kíváncsi Túrázó

Hópehely briós

2019. december 18. - Indulj el egy úton

img_3216.JPG

Ez egy igazán mutatós és nagyon finom édesség, hangulatossá varázsolhatja a karácsonyi reggelit, vagy uzsonnát .

Az elkészítése elsőre macerásnak tűnhet, de megéri az eredmény miatt a ráfordított többlet idő és figyelem.

Külföldi oldalakon fedeztem fel ezt a formát, többféle elkészítési lehetőséget is találtam, aztán megalkottam egy olyat, ami az én ízlésvilágomnak megfelelő.

Hozzávalók a tésztához:

- 50 dkg teljeskiőrlésű búzaliszt

- 2 deciliter tej

- 2 tojássárgája

- 15 dkg vaj

- néhány kanál méz, vagy aki cukrot használ, akkor az ízlés szerinti mennyiség

- 1 tasak szárított élesztő

- csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

- csipkelekvár

- kakaó, 1 evőkanál olvasztott vaj, 1 evőkanál méz

- áfonyalekvár

Tetejére: a 2 tojásfehérje

Az alap egy egyszerű kelt tészta, amihez először a langyos tejben elkevertem a szárított élesztőt. Közben egy mély tálba belemértem a lisztet és hozzáadtam a többi hozzávalót, majd legutoljára a felfuttatott élesztőt. Alaposan összekevertem, majd addig gyúrtam, amíg szép, homogén tésztát kaptam, majd a keletkezett tésztagombócot lefedtem folpack fóliával és kb. egy órát pihentettem, ami alatt a tésztagömböc a duplájára növekedett. Innentől kezdődött a rafinéria. A tésztát 4 részre osztottam és mindegyiket vékonyan kinyújtottam, majd egyforma 4 kört vágtam ki belőlük. Ezt én egyszerűen úgy oldottam meg, hogy a kinyújtott tésztalapra ráhelyeztem egy tányért, aminek a pereme mentén kivágtam a köröket. /Az így kimaradt tésztaszélekből a végén lekváros kiflit sütöttem./ Sütőpapírral kibélelt tepsire helyeztem az első kerek tésztalapot és rásimítottam a csipkelekvárt. Erre tettem a második lapot, ezt megkentem olvasztott vajjal, megszórtam kakaóval és mézet csorgattam rá. Ismét tésztaréteg következett, amire áfonyalekvárt tettem, majd befedtem az utolsó tésztaréteggel. Az így megtöltött tészta tetejére, pontosan középre egy csészét tettem, hogy lássam, meddig lehet bevágni a megtöltött brióst. Először 4 egyenlő részre vágtam, melyek mindegyikét megfeleztem, így már nyolc cikk volt, ezeket is megfelezve 16 rész lett. 

Innentől érdekes, kétkezes művelet következett. Minkét kezembe vettem 1-1 rész szomszédos tésztacsíkot és kétszer befelé csavartam őket, majd a végeiket összecsippentettem, hogy a töltelék ne jöhessen ki. A végeredmény 8 érdekes fonat és a közepén egy kis körlap. Lehet, hogy elsőre bonyolultnak tűnik, de a valóságban könnyebb az elkészítése, mint az a leírás alapján várható.

Ezek után hagytam félórát pihenni az alkotásomat. /Közben a kimaradt tésztarészekből elkészítettem a lekváros kifliket./ Előmelegített sütőben 180 fokon, kb. 30 perc alatt sütöttem készre. 

A tetejére én kókuszreszeléket szórtam, de lehet porcukorral is díszíteni.img_3211.JPGSzépen látszik a csillagos hópehely forma.img_3219_2.JPG1-1 fonatot törjünk le a megsült briósból és már kóstolhatjuk is! :)img_3223.JPGKínálhatjuk kávé, vagy tea mellé.img_3179.JPGA mély tálban megkelt tésztagombócimg_3186.JPGA 4 részre osztott tészta mindegyikéből egyforma átmérőjű kerek lapokat vágtam ki.img_3181.JPGA legalsó tésztalapot én csipkelekvárral kentem meg. Természetesen lehet egyéb lekvárral, másfajta töltelékkel is elkészíteni ezt a brióst. img_3191_1.JPG16 cikkre vágva a megtöltött tészta - a középső rész maradjon szabadon, amit úgy lehet megoldani, hogy egy csészét, vagy poharat teszünk oda, így nem vágunk bele a közepébe.img_3193_1.JPGÖsszetekerve, tojásfehérjével megkenve, sütésre várakozva.img_3195.JPGMegsült - ahol a lekvár kicsit kifolyt, ott az karamellizálódott, na, abból lehet is rögtön torkoskodni. :) Az illata is fantasztikus, természetes illatosítóként működik ilyenkor a lakásban. :)img_3201.JPGNatúr is szép, de mutatósabb, ha egy szűrőn keresztül megszórjuk kókuszreszelékkel, vagy esetleg porcukorral.

Mindenkinek szép ünnepvárást, finom illatokat, ízeket és sikerélményt kívánok a konyhában!  

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr5115352896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.