Kíváncsi Túrázó

Csokoládés gesztenyetorta

2019. november 09. - Indulj el egy úton

Kitaláltam egy nagyon gyorsan elkészíthető, egyszerű de mégis elegáns, finom gesztenyetortát.

Úgy kezdődött a történet, hogy kivettem a mélyhűtőből egy adag natúr gesztenyemasszát, hogy az ebédhez gesztenyepürét készítsek desszertként. Aztán mire a gesztenyemassza kiengedett a fagyott állapotából, kitaláltam, hogy jobb lenne egy tortát sütni belőle. Elképzeltem egy ízvilágot, kitaláltam a hozzávalókat, na meg azt is, hogy ne kelljen vele sokat bíbelődni. Az eredménnyel meg voltam elégedve. Valóban egy bármilyen alkalomra gyorsan elkészíthető torta lett belőle. Feldíszítve ünnepi étkezések része is lehet, teázáshoz, kávézáshoz is kiváló, de akár kirándulásokra is csomagolhatunk belőle.

Hozzávalók

- 200 g natúr gesztenyemassza /mirelit/

- 200 g teljeskiőrlésű liszt /esetleg mandulaliszt/

- 100 g vaj 

- 3 egész tojás

- 1 kávéskanál szódabikarbóna

- 2-3 evőkanál méz 

- kevés őrölt vanília, fahéj, szegfűszeg

- kb. 1 dl víz

A mirelit gesztenyemasszát - miután már kiengedett - összekevertem 100 g vajjal, hozzátettem a 3 tojás sárgáját, a lisztet, szódabikarbónát, mézet, vaníliát, fahéjat és kb. 1 dl vizet, majd alaposan összekevertem egy mély tálban. Utána felvertem kemény habbá a tojásfehérjéket és azt is a keverékhez öntöttem, majd lazán egybekevertem őket. 

Vajjal kikent közepes tortaformába öntöttem a masszát és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 percig sütöttem. Amikor láttam, hogy szépen felemelkedik a tészta és kezd elválni a tortaforma falától, akkor lekapcsoltam a sütőt, de még benne hagytam 10 percig a tortát, nehogy sokkot kapjon a hirtelen hőmérséklet-változástól. :) Így nem esett össze, szépen megtartotta a formáját.

Amíg a torta sült, azalatt elkészítettem a csokoládéöntetet. Víz és kakaó, ezt addig melegítem - közben folyamatosan keverem -, amíg szép fényes lesz, majd lekapcsolom és teszek hozzá egy evőkanálnyi vajat és együtt, a vaj elolvadásáig keverem. De el lehet készíteni az öntetet étcsokoládé felolvasztásával is, bár én jobban kedvelem a hagyományos megoldást. 

A sütőből kivett tortát kiemeltem a tortaformából és amikor már nem volt meleg a tésztája, akkor rácsorgattam a csokoládéöntetet. Ezután kedvünk szerint díszíthetjük, adhatunk hozzá gyümölcsöt, esetleg tejszínhabot is. Nagyon jól illik ehhez a tortához a málna és a szeder. 

img_1388.JPGCsokoládés gesztenyetortaimg_1384_1.JPGDíszíthetjük mirelit gyümölcsökkel, pl. málnával, szederrel és tehetünk rá egész szem főtt gesztenyét is. img_1372.JPGŐszi sétáink remek kísérője is lehet.

Jó sütést, jó étvágyat, sok szép őszi kirándulást kívánok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr1015298432

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.