Kíváncsi Túrázó

Esőben misztikus az erdő

2019. október 05. - Indulj el egy úton

Van egy esőkabátod? Akkor ne maradj a szobában ha csepereg az eső, mert csodálatos élmények várnak az erdőben! Ráadásul ilyenkor, ősszel legszebb az erdő, amikor a lombhullató fák levelei ezer színben pompáznak, különös élmény, amikor a fák ágai között áttűnő napfény megvilágítja őket. Ilyen hangulatban indultunk el azon a napon is, amikor otthon még napsütés, 24 fok volt, ám mire megérkeztünk úti célunkhoz, akkorra már beborult, majd szépen egyenletesen elkezdett esni az eső. Őszi túránál erre gyakran  van esély, így esőkabát fel és így mentünk be a fák közé. 

9 fokot mutatott a hőmérő, ehhez az eső mellé még a szél is társult, mégis remek túránk volt, a természet aznap legkülönbözőbb arcait mutatta meg nekünk. Hol kisebb, hol nagyobb erővel esett az eső, aztán már csak szitált, majd a felhők oszladozni kezdtek és kibukkant a nap is, ami így milliónyi esőcseppet világított meg a fűszálakon, faleveleken. A nap végén pedig egy káprázatos naplementét élvezhettünk, ami olyan volt, mint egy égi tűzijáték. 

Mindez szépen hangzik, de ahhoz hogy ne megfázás legyen az esőben való túrázás eredménye, szerezzünk be egy jó esőkabátot és jó, ha a bakancsunk sem ázik át már félóra gyaloglás után. Én ősszel mindig elteszek egy termosz forró teát is, ez ilyenkor különösen jól esik. Amennyiben ezek megvannak, akkor bátran elindulhatunk az esőben is.img_8143.JPGŐsz az erdőben

A mostani túránk helyszíne a Vepor hegységben /Szlovákia/ 1400 méteren lévő Pol'ana hegy erdősége, ami egyben Bioszféra Rezervátum is, azért is kedvelem nagyon, mert itt nem avatkoznak be az emberek az erdő élővilágába, itt több, mint 100 éve szabadon élheti az erdő a maga törvényei szerint az életét, emiatt különleges a növény- és az élővilága is. 

Sokszor túráztunk már esőben másfelé is és azok az útjaink mindig emlékezetesek számomra. Különleges a hangulata olyankor az erdőnek, a tájnak, meg lehet érezni, hogy mennyire fontos az eső, a víz az élővilág számára. Ilyenkor a madarak is elhallgatnak, csak azt hallani, ahogyan az eső hullik a falevelekre, hangosabban csörgedeznek a patakok. Na és egy őszi esőben az illatok is áthatóbbak: erős gombaillat terjeng a levegőben, az ember legszívesebben beleharapna. Persze nem tanácsos mindenféle gombába beleharapni én inkább csak nézem, sosem szedem le őket. 
img_8142.JPGMisztikus hangulat - eső, szél, 1400 méteren felhőben járunk.img_8155.JPGA forrás vizéből szívesen iszunk nyáron, most inkább a termoszból a teáztunk.img_8162_1.JPGTölcséres zuzmók - a kedvenceimimg_8168.JPGAz esőben dúsan nőnek a gombák is.img_8171.JPGMohapárna borítja az erdő talajátimg_8213.JPGHatalmas, több mint száz éves fenyők között - itt megérez az ember valamit abból, hogy ő is a természet része, ráadásul mennyire kicsi része csak.img_8177.JPGHmmm.... , mekkora ennek a fatörzsnek a kerülete? :D Sajátos mérési módszerem.... :D Itt jól látható a túrázós esőkabátom előnye is: alatta elfér a hátizsákom is.img_8224.JPGA szakadó esőben egy másik esőkabátos, a túratárs  /férj minőségben/ - az ő esőkabátja alatt is elfér a hátizsákja.

img_8194.JPGEsőben, felhőben, őszies hangulatban
img_8260_1.JPGMeglepő látvány volt ez a gyönyörű, színes taplógomba /Szegett tapló/img_8266.JPGLángnyelvek nőttek ki az erdő talajából - Narancsszínű enyveskorallgomba - most találkoztam vele először, ki is kerekedtek a szemeim a valószerűtlen látványtól.img_8278.JPGA "Mesegomba", vagyis a Légyölő galóca is megjelent. img_8200_2.JPGŐszi kikerics, őszike -  - ilyenkor csak a virágja jelenik meg, a levelét tavasszal hozza. Őszikék - Arany János erről a virágról nevezte el híres versciklusát.img_8288.JPGSzártalan bábakalács - ínséges időben megették a közepén lévő "kalácsot", sőt azt tartották, hogy hasznos a pestis ellen is. Nem tudom, hogy az utóbbi állítás mennyiben lehet igaz, de azt elhiszem, hogy a pusztító pestis ellen mindent kipróbáltak a középkor emberei.img_8292_2.JPGAz eső utáni jutalom volt ez a látvány - a távolban a Cserhát hegyvonulata, a völgyben úsznak a felhők.img_8296.JPGTávolban jobb oldalon a Cserhát, a bal oldalon a Mátra hegyei - a losonci medence nagy része a felhőpaplan alatt vanimg_8314.JPGFelhőtenger, mely fölött megjelent a nap is.img_8323_1.JPGKezdődik az égi tűzijáték - lángoló naplemente az eső után.img_8336_1.JPGEső utáni őszi naplemente

img_9347.JPGA terület térképe, ahol jártunk

Aki ezen a területen szeretne túrázni, az többet is megtudhat erről az erdőről egy korábbi írásomból:

https://kivancsiturazo.blog.hu/2017/07/01/a_legmagasabb_szlovakiai_vulkan_tetejen_jo_ha_tudsz_futyulni

Ősszel egyre többször lesz esős időnk, de ez ne tartson vissza bennünket attól, hogy járjunk egyet erdőn, mezőn, mert ilyenkor különleges élményekben lehet részünk. Ehhez szerezzünk be egy jó esőkabátot és egy nagy adag elszántságot! :)

Mindenkinek izgalmas, élményteli esős túrázásokat kívánok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr7715186170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.