Kíváncsi Túrázó

Amikor Jeruzsálem a Felvidéken volt

2019. szeptember 19. - Indulj el egy úton

Egyszer volt, hol nem volt, hetedhét országon, de még az üveghegyen is túl, éppen a Kárpát- medencében volt 150 év, amikor ott a törökök annyira jól érezték magukat, hogy vissza se akartak menni a saját országukba. A Felvidék várait ugyan nem tudták mindet elfoglalni, de így sem lehetett az országban szabadon járni-kelni. Különösen gondban voltak azok, akik Jeruzsálembe szerettek volna eljutni, a szentföldi zarándoklatra. 

A szepesi vár is azon várak közé tartozott, amit a török soha nem tudott elfoglalni. A közelében lévő Szepeskáptalanra 1647-ben érkeztek meg a jezsuiták és ők megoldották a zarándokolni kívánó hívők gondjait. 

Létrehozták a jeruzsálemi zarándokhely pontos másolatát a közelükben lévő Pazsica-fennsíkon. A zarándokút Szepeskáptalantól indul - az utolsó vacsorát jelképező Szent Márton katedrálistól - a Golgotát jelképező Szent Kereszt kápolna irányába és 3,5 km a teljes hossza. Persze figyelembe kellett venniük a helyi terepviszonyokat, de a stációkat jelképező kápolnák elhelyezkedésének alaprajza a jeruzsálemi keresztútra hasonlít. Annyi az eltérés hogy ha a középkori Jeruzsálem térképét 90 fokkal elfordítjuk az óramutató járásával ellentétesen, akkor kapjuk meg a Pazsica-fennsíkon létesített keresztút térképét. A kápolnák közötti távolság és az elhelyezkedésük megegyezik a Jeruzsálemivel. 1666-ban megépítették az első kápolnát, majd az elkövetkező száz év alatt felépült a többi kápolna is.

img_5935.JPGA Golgotát jelképező Szent Kereszt barokk kápolna a Szürke Szakáll nevű domb tetején

A Szürke Szakáll /Sivá Brada/ elnevezésű travertin domb tetején épült fel 1675-ben a zarándokút végén a Golgotát jelképező Szent Kereszt kápolna, melyet 1782-ben barokk stílusban építettek át. Ezen a 25 méter magas travertin, vagyis édesvizi mészkő anyagú domb tetején a korábbi, kisebb, egyszerűbb kápolna közvetlenül a földből feltörő vízforrásra épült, ahová rengetegen zarándokoltak el, testi, lelki gyógyulásukat remélve a forrás vizétől. Jelenleg is található itt több kisebb gejzír, melyek néhány évvel ezelőtt még több méter magasra emelkedtek. Mára a víznyomás csökkenése miatt már csak kb. 20-30 cm a magasságuk, de így is megkapó a látványuk. img_5893.JPGMini gejzír a Szürke Szakáll oldalában, a domb tetején a kápolna

Ez a szén-dioxid által feldúsított víz oldja a mészkövet. Minél több a csapadék és minél tisztább a mészkő, annál nagyobb méretű az oldódás. A mészkő oldódásában nagy szerepe van az olvadó hónak. A hólének ugyanis nagy a gázelnyelő képessége, így több szén-dioxidot köt meg. Mikor a víz a repedéseken a felszínre kerül, akkor lehűl és kiválik belőle a mésztufa, vagy más néven a lyukacsos szerkezetű travertinó. A Szürke Szakáll egy élő travertinó, mert itt a felszínre kerülő vizekből ma is egyre újabb és újabb rétegek válnak ki. Felszínét rengeteg apró ránc borítja, lassan, észrevétlenül növekszik. A föld alatti vizek csökkenése miatt a források hozama is erősen leapadt, így a mésztufa egyre szürkül, erre utal az elnevezése is. 
img_5888.JPGValóban szakállként borítja be a domb oldalát az édesvízi mészkő.img_5873.JPGA Szepességi Jeruzsálem zarándokút térképe a stációkat jelképező kápolnákkal.

 

img_5898.JPGAz egyik gejzír, vagyis inkább már csak gejzírecske mostani maximális magassága.img_5882.JPGEz egy "élő" travertínó, mivel a felszínre kiömlő vizekből ma is egyre újabb és újabb rétegek válnak ki. img_5903_1.JPGA fokozatosan lerakódó és vastagodó mészkőrétegek változatos formákat hoznak létre.
img_5921.JPGA domb tetejéről messzire ellátni, jó időben a Magas-Tátra is látható.img_5946.JPGA kápolna fazsindelyes teteje és tornyaimg_5929.JPGA kápolna mellett állva a távoli és a közelebbi hegyek látványában gyönyörködhetünk.img_5930.JPGMesszire szárnyalhat a tekintetünk a varázslatos szépségű szepességi tájon.img_5939_1.JPGA régi bejárati ajtó, mely zárva van ugyan, de a mintázat résein át beláthatunk a kápolna belsejébe.img_5942.JPGA szép, faragott "kukucskáló"img_5943_1.JPGAz oltár - az ajtón lévő résen át ennyi látható a kápolna belsejéből.

A mésztufamezőknek érdekes a növényvilága, több ritka növény található itt, emiatt is érdemes nézelődni a domb tetején, mivel a kápolna környéke olyan, mint egy színpompás sziklakert.img_5884.JPGVannak növények, amelyek még a kopár mésztufa tetején is megélnek. img_5915_2.JPGBarátszegfű - szintén a sziklás környezetet kedveli. A karthauzi szerzetesek előszeretettel ültették a kolostoraik kertjébe, innen ered a neve is. Lehet, hogy a jezsuita barátok is egy ilyen kolostorból hozták ide néhány évszázada ezt a szép kis virágot? img_5966.JPGA sárga kövirózsa kedveli a mészkő sziklagyepeket.img_5962_1.JPGA sárga kövirózsa a még éppen virágzott az ősz kezdetén.

img_5971.JPGMacskafarkú veronika img_5919.JPGGyíkhagymaimg_5986.JPGA kápolna másik oldalán is jól látható a travertino képződmény.img_5877.JPGA travertino domb melletti tájékoztató tábla.

dsc_4277.JPG

Ez a különleges hely méltán lett az UNESCO világörökségének a része. Nos, én korábban nem hallottam róla, teljesen véletlenül fedeztem fel a magunk számára, mikor a férjemmel a szepesi várat mentünk megnézni. Valami furcsán fehérlett már messziről és mintha egy kápolnát is megpillantottam volna az autóból, amikor elhaladtunk a közelében. Aztán a szepesi várból lepillantva is láttuk a kis kápolnákat, így a a várlátogatás után megálltunk a Szürke Szakáll lenyűgöző dombjánál és nem bántuk meg, mert ez egy olyan hely, aminek sajátos a hangulata, különleges geológiai képződmény és értékes kulturális műemlék. Érdemes itt megállni 1-2 órára és elnézelődni, megcsodálni a körben látható magas hegyeket, vagy csak leülni a domb tetején és csendben elmélkedni. 

A hely könnyen megközelíthető, beiktatható egy felvidéki útitervbe, mert közel van Lőcséhez és a szepesi várhoz is. 

Mindenkinek jó felfedezést kívánok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr2415025508

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.