Kíváncsi Túrázó

A késmárki artikuláris fatemplom

2019. augusztus 24. - Indulj el egy úton

Késmárk belvárosában található egy fazsindelyes, kívülről szerény, de rendkívüli belsőt rejtő templom, mely az UNESCO által védett kulturális örökség.

A templom a protestánsok üldözésének idejéből származik, akik templomot csak az 1681. évi soproni országgyűlés 26. artikulusa - törvénycikkelye - alapján a városokon kívül, az egyház költségén építhettek.  A templomok építéséhez csak fát használhattak fel, nem lehetett sem tornyuk, sem harangjuk.

Késmárkon először 1687-ben készült el az első fatemplom - ebből maradt meg a keresztelőmedence -, ez azonban kicsinek bizonyult a több ezer hívő számára, így 1717-ben nem egészen fél év alatt a mai alakjára építették át. A város egy poprádi építésszel, Mittermann Györggyel kötött szerződést 1717. év elején, aki 660 aranyforintot, 3 hordó sört, és egy teljes ruha elkészítéséhez való finom posztót kért a munkájáért. A végeredményt látva, számomra valódi csoda, hogy még azon év augusztusára el is készült a feladattal. Ma egy ilyen építkezéshez a bizottságok felállítása tovább tartana, nem maga az építkezés... img_5467.JPGA gazdagon faragott szószék és a templombelső részlete 

A görög keresztet formázó templom 35 méter hosszú, 31 méter széles és 20 méter magas. A templom teljes egészében fából épült, még a szögek és a csapolások is fából vannak. Teljes boltozata vörösfenyőből készült, a négy támasztóoszlopa pedig tiszafából. img_5505.JPGAz égszínkékre festett boltozaton a 12 apostol mellett a 4 evangélistát és a szentháromság ábrázolását láthatjuk. A falfestés a lőcsei Gottlieb Kramer és János fia alkotása.
img_5442_1.JPGAz oltárt és a szószéket Ján Lerch fafaragó hársfából készítette 1717-1727 között. Az oltár központi motívuma a keresztrefeszítés, a kereszt alatt Mária-Magdolna, Mária és János, oldalt pedig Mózes és Áron szobra áll. Az oltár csúcsán a szentháromság van, ami után elnevezték a templomot.img_5471.JPGA 18 regiszteres orgona szintén 1717-ből való, Jan Cajkovsky és Martin Karabinsky készítette.img_5416.JPGA templom földszintjén és a hat kóruson 1541 ember fért el. Külön helyek voltak ugyanis kijelölve a nőknek, a férfiaknak, a fiúknak, lányoknak, inasoknak, fiú énekeseknek, a kántornak és a kórusnak is. img_5518.JPGA szerény külsejű fazsindelyes templom a jellegzetes, máshol ritka kerek ablakokkal.

 

A legendák szerint az építkezésen svéd hajóácsok is dolgoztak, ezért a kerek ablakok és a beltér tetőszerkezete felfordított hajóra emlékeztetnek. Tény, hogy az építkezésekhez az észak-európai protestánsok is hozzájárultak, a svéd és a dán király is adománygyűjtést szervezett.img_5511.JPGA templom bejárataimg_5508.JPGAz egyik különleges "hajóablak"
img_5497.JPGA Szentháromság ábrázolása a mennyezetenimg_5483.JPGSzent Péter, a mennyország kapujának kulcsaivalimg_5498.JPGSzent Fülöp apostolimg_5504_1.JPGSokan koptatták ezeket a köveket. A padokba bele vannak vésve a padsorok és az ülőhelyek sorszáma is.img_5475.JPGAz előkelőbb hívőknek nevesített ülőhelyük volt.img_5492.JPGÁdám és Éva a Paradicsombanimg_5474.JPGA zenélő angyalok egyike, a bájos gordondkás angyalimg_5486.JPGA templomban kevés az olyan falfelület, amelyen ne lenne valamilyen festmény. Ez a dúsan díszített népi barokk templombelső mégsem hat nyomasztólag, ellentétben a későbbi keletkezésű barokk templomokkal.img_5457.JPGEz a kis oldalsó építmény a templom egyetlen kőből készült része, mely 1593-ban a város vendéglője volt, majd 1687-1717 között evangélikus iskola működött benne. img_5462.JPGA régi iskolaépület ablaka

img_5453.JPGAz egyházi előkelőségek külön ülőhelyeimg_5452.JPGMég az oldalajtót is festmények fedikimg_5450_1.JPGÓszövetségi jelenetek a felső falfelületenimg_5446.JPGMegmaradt az első fatemplom számára 1690-ben készült keresztelőmedence.img_5440.JPGA szószéket evangélisták és ószövetségi próféták alakjai díszítik, az egészet egy angyal tartja.img_5439.JPGAz oltárnál a magasabb egyházi személyek, városatyák és céhmesterek számára díszes padok vannak elhelyezve.img_5437.JPGEgy másik oldalajtó és a mellette lévő festményekimg_5436_1.JPGAz oldalfalakon ószövetségi és újszövetségi jeleneteket ábrázoltak.img_5429.JPGAz utolsó vacsora img_5423_1.JPG Keresztelő János megkereszteli Jézust a Jordán vizébenimg_5428.JPGTemplombelső az orgonával és a karzatokkal

 Aki Késmárkon jár, annak javaslom a Szentháromság-templomnak a megtekintését. A templom vasárnap zárva van, a hét többi napján 9-12 és 14-17 óra között látogatható. A téli napokban csak kedden és pénteken tekinthető meg 14-16 óra között. Az itt megváltott belépőjegy érvényes a mellette lévő Új Evangélikus templom megtekintéséhez is, amelyben Thököly Imre mauzóleuma található. Része lehet egy Felvidéki kirándulásnak, mely összeköthető a késmárki vár megtekintésével is. Különleges a hangulata ennek a Magast-Tátra alatti nagy múltú városnak.

Érdemes rászánni az időt, mert különleges élmény. Már az is lenyűgöző, hogy bár fából készült minden része, mégis épségben megmaradt ennyi évszázadon keresztül, pedig Késmárk városában többször is volt tűzvész. Lehet, hogy annak köszönheti a fennmaradását, ami az építésekor hátránya volt, hogy a városfalon kívül lehetett csak megépíteni, így megmenekült a városban pusztító tüzektől.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr4115021698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.