Kíváncsi Túrázó

A Tátra zord és szelíd szépségei

2019. augusztus 20. - Indulj el egy úton

A 19. század  előtt a Tátra hegyei közé csak a csempészek, hegyi pásztorok, zergevadászok és a vadorzók merészkedtek. Aztán egyre többen fedezték fel természeti értékeit és most már a jól kiépített és jelzett túraútvonalak, a sok menedékház lehetővé teszi, hogy minden korosztály eljöhessen ide túrázni, kikapcsolódni. 

A Magas-Tátra a világ legkisebb magashegysége, a Kárpátok hegyláncának fontos része, páratlanul szép, karcsú gránithegyekkel, néhol mészkő maradványokkal. Főgerince mindössze 26,5 km hosszú, természeti szépségei 341 négyzetkilométeren találhatóak. Legtöbb csúcsa eléri a 2500 métert. Jelenlegi alakja, hegycsúcsainak jellegzetes formája a jégkorszaki események következtében alakult ki. A jégkorszak gleccserei voltak azok a szobrászok, melyek ilyen éles, meredek, csipkézett gerinceket, mély völgyeket alkottak. sdc19889.JPGA Magas-Tátra masszív gránittömbje a sok csipkézett hegycsúccsal , közöttük mély völgyekkel, ahol nyáron is megmarad a hó.

"Mit nekem te zordon Kárpátoknak
Fenyvesekkel vadregényes tája!
Tán csodállak, ámde nem szeretlek,
S képzetem hegyvölgyedet nem járja." /Petőfi Sándor: Az alföld/

 Minden tiszteletem Petőfi Sándoré és az Alföld természeti értékeit is megtanultam megszeretni, de ha Petőfi járt volna a Tátrában, akkor nem csak csodálja, hanem meg is szerette volna. Én sok-sok éve járom a Tátra útjait és minden alkalommal újabb és újabb szépségeit fedezem fel, mindig elkápráztat az itteni páratlan magashegységi növény- és állatvilág is. A zord sziklák közötti élővilág képviselőiből itt most megmutatok néhányat.

img_5229.JPGA gránittömbök között, a Nagy-Tarpataki völgy feletti részen egy róka sétál. Ő Eliška, már megszokta a turisták áradatát. Rendszeresen lehet vele találkozni a Rainer és a Zamkovszky menedékház közötti útszakaszon.sdc19836_masolata.JPGA sziklák alatti bozótosból bukkant ki ez a gyönyörű, kb. 6 éves szarvasbika.dsc_4129.JPGEzzel  az ifjú, 2 éves barkás szarvassal Tátralomnic egyik parkjában találkoztam. Megszokta, hogy az emberek nem bántják, elmélyülten evett a gyepen, nem zavarta, hogy megállunk mellette és fotózzuk.sdc19896.JPGFecsketárnics a sziklatömbök között, egy kristálytiszta vizű patak mellett.img_5185.JPGFecsketárnics közelebbről - igazi elegáns virág, a mészkősziklákat kedveli img_5260.JPGErdei deréce a Kis-Tarpatak Óriás-vízesésének sziklái között

Az Óriás-vízesés 20 méter magasból zúdul alá hangos dübörgéssel, szinte a turisták lába elé. Meleg nyári napokon jól is esik a hűsítő permet, ami ilyenkor a vízesés feletti hídon ér minek. erdei_derece.JPGErdei deréceimg_5274.JPGAz Óriás-vízesés igazi hőse számomra az a harangvirág volt, ami a a vízesés medencéjében lévő hatalmas sziklatömb tetején nyílott. Először észre sem vettem, csak akkor, amikor közelebbről vizsgáltam meg a szikla tetejét.img_5267_1.JPGHarangvirág az Óriás-vízesés sziklatömbjének hasadékában.img_8910_1.JPGTurbánliliom, a tátrai erdők mélyének a díszeimg_8903_masolata.JPGIgazi feltűnő jelenség, ez a példány pontosan 170 cm magas volt.
img_5196_1.JPGAmikor a természet szobrászkodikimg_5234_1.JPGA felhők is megakadnak az éles hegygerinceken, növelve a táj sejtelmes hangulatátimg_5159_1.JPGMintha egy óriás végigharapdálta volna hegy tetejét.img_5192.JPGEső után img_5169.JPGÖrökzöld hanga, itt igazán jól érzi magát. A kertészetekben is lehet kapni hasonlót, de nekem még nem sikerült otthon életben tartani.img_5161_1.JPGKárpáti aggófű - megél ezer méter felett is.img_5128.JPGPókhálós bojtorjánimg_5210.JPGA fenyők tövében gombákat is találhatunk.img_5143_1.JPGHegyi varjúhájimg_5146.JPGNyúlsalátaimg_5194.JPGA zord hegyek nyugalmaimg_5166.JPGA Nagy-Tarpataki völgy és a Kis-Tarpataki völgy
img_5244_1.JPGJellegzetes tátrai túraút a Tatránska Magistrálián, a Magas-Tátra fő turistaútján.

img_5220.JPGA Tatranska Magistralén

Remélem, hogy minél többen jönnek a Tátrába, mert ez a táj a testnek felüdülést, a léleknek felemelkedést nyújt. Mindenkinek jó túrázást, sok szép élményt kívánok! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr5615014502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Willkommenskultur 2019.08.21. 13:11:03

Ez mind Magyarorszag. Csak olyan helyen szalljatok meg, egyetek, ahol magyarul beszelnek, totnak nincs baksis.

Zed is not dead yet 2019.08.21. 13:35:22

Valóban gyönyörű hely a Tátra, bár vannak benne érdekes alternatív valóságok, amik rendesen megtréfálhatják az embert és ezekről valahogy nem nagyon esik szó az ilyen bejegyzésekben.

Pl. hogy az egyes túraútvonalakon jelzett útidőknek egyáltalán semmi köze nincs ahhoz, amennyi idő alatt adott úton egy átlagos túrázó teljesíteni tudja. Nyilván értem én, hogy 3-astól felfelé a túrákat már nem a kirándulóknak találták ki, hanem a pro. tátramenőknek és az idők is oda vannak tervezve, de amikor egy 2-es erősségűnek írt útvonalon a 2 óra 15 perces túrát (kivonva a tényleges időből a pisilős-kajálós megálló idejét is) kis túlzással kétszer annyi idő alatt lehet megcsinálni, azt azért nem árt tudni az alkalmi túrázóknak, különben durván pofára lehet esni.

A másik pedig a sokat dicsért és emlegetett Magisztrál, amiről már olyat is olvastam, hogy "kiválóan járható, kiépített sétaút, amin gyerekek és idősek is könnyedén ... blabla". Hát, nem az.

Konkrétan két napja mentünk rajta a Sziléziai háztól a Tarajka felé, olyan szinten volt horrorpálya helyenként, hogy a csapat sok éve tátrázó tagjai is mondhatni a "taknyukon csúszva, fogcsikorgatva" vergődtek át ezeken, a Sziléziai háznál kiírt 1 óra 10 perces menetidő pedig egy abszurd vicc. Mondjuk voltak páran, akik előztek minket és sokkal fürgébben mentek, de csak pár ilyen volt és azok is a "pro tátramenő" csoportba illeszkednek, amikor gyakorlatilag futólépésben, kőről köre szökellve nyargalnak keresztül a jobbról szakadékba forduló, előre és a szakadék-irányba erősen lejtő, billegő kövekkel "örömtelivé tett", de amúgy is nehezen járható és csúszós kőfolyamokon. Szóval amikor a táv jelentős része ilyenekből áll, amin még a gyakorlott túrázó is lassan és nehezen araszol keresztül, az minden, csak nem sétaút és nem könnyen járható. Persze az út a természeti környezet és a kilátás szempontjából gyönyörű, csak mondjuk túl is kell élni.

Szóval nem árt tudni, hogy a Tátra az a hegy, ami erősen megkéri az árát a szépségnek-jóságnak és a "könnyű", "kiépített" és hasonló dolgok csak a rutinos, gyakorlott és nagyon jó formában lévő túrazergék esetében igazak. A többiek legyenek nagyon-nagyon óvatosak. Aztán még a tériszonyosoknak is vannak extra meglepik, mikor az ember befordul a turistaháztól számított kb. 300. méternél a Magisztrálon egy kanyarban és előtte szakadék, a szakadék fölött derékszögben kanyarodó 60-centis ösvény és utána 3 lépéssel egy kétméteres letörés, ami 1 szikla az oldalán pár kisebb repedéssel, amit aztán nagyon igyekszik az ember seggel előre a sziklába csimpaszkodva megtalálni a lábával, mert nem szeretne rögtön madárrá változni. És akkor ez egy sétaút gyerekeknek és időseknek is. Hát ja.

Zabalint 2019.08.21. 14:37:49

@Zed is not dead yet:
1. A becsült időket nem lehet mindenkihez igazítani. Az első tátrai túrád után már tudod viszonyítani a tempódhoz. Megjegyzem, összevetve más magashegységek (pl. Erdélyben, Alpokban) táblázott becsült menetidejeihez képest ezek erős felülbecslések. De teljesen mindegy, első alkalommal rahagyással indulsz, utána már nagyjából tudod.

2. Mihez képest könnyű vagy nehéz a Magistrale? És mihez szokott gyerekeknek? A szlovák túrázók 6-8 éves gyerekekkel már a Krivánra mennek, de láttam hasonló korú gyereket Szlovéniában a Triglavon is, illetve most a hosszúhétvégén Ausztriában 3000 felett is. Egyébként vannak a Magistrale-nak könnyebb és nehezebb szakaszai, van amelyik tényleg sétaút, van amelyik meg egészen nehéz tud lenni. De általanossagban akinek a hazai középhegységekben nem okoznak gondot az egész napos túrák, annak a Magistrale sem okoz gondot. Viszont nem minden hegységben egyengetik úgy a köveket, mint a Tátrában a Magistrale-n, egy erdélyi kőtengeres turistaút például megdöbbentő tud lenni sokadik Tátrázás után.

3. Minden hegy megkéri az árát, de felesleges elriasztani az embereket, a Tátra túristaútjai ideálisak az első magashegyi élményekhez (is). (Nyilván a rossz időjárás, és a Tátrában az időjárás extrém gyorsan változik, komoly veszélyeket jelenthet, de ez egy másik kérdés.)

Zed is not dead yet 2019.08.21. 14:56:49

@Zabalint: OK. Persze, vannak gyerekek, akik már megjárták a Csomolungmát is, sőt!

Ha felülbecslésen azt érted, hogy te ennél sokkal gyorsabb tudsz lenni, akkor az én mércémen te bőven a hegyi zerge kategória vagy, onnantól a reakcióid is akként kezelem. Ezzel együtt nem elriasztás az, ha leírom, hogy aki vígan túrázik a (pl.) Bükkben és haladósan tud menni, az ne legyen egyáltalán biztos abban hogy ezt meg fogja tudni csinálni a Tátrában is (magamból indulok ki, nyilván, mint pl. te is ezt tetted). Szóval komoly távokat szoktunk menni idehaza is, erős emelkedőkkel, lejtésekkel, sziklás tereppel, az időjárástól se ijedünk meg, de ha mondjuk én ezek után "meghőkölök" egy web-szerte "hűdekönnyű"-nek elhíresztelt Tátrai útvonalon, akkor talán megengeded, hogy másokat is figyelmeztessek rá, hogy legyen óvatos. Ugyanez igaz a kiépítettségre, a tériszonyos dolgokra, az útidőkre és a többire.

Amúgy pl. bőven volt már élmányünk a "szlovákok a Tátrában" vonalon, tehát elhiszem, hogy ott, nekik lehet hiteles az útidő-előrejelzés is. Amikor a szlovák jelvényesnyugdíjas túracsoport elszáguld az ember mellett úgy, hogy a csoport eleje felé egy olyan pasas hasít, akinek csak egy lába van, meg ilyen belekönyöklős mankói és valamivel később látjuk távcsővel, hogy "ott mennek a létrán felfelé és a fickó 1 lábbal + 2 kézzel halad felfelé a mankó meg ott lóg a hátára dobva", na ez azért - ismerd el - nem az az átlagos túrázó/kiránduló vonal. Ugyanígy, amikor a kisiskolások a simatalpú dorkóban, fejenként 1 Db félliteres palack vízzel szökdécselnek fel augusztusi hőségben a Furkotsky csúcs felé ... szóval ez lehet hogy a szlovákoknál alap norma, de ha egy magyar blogon valaki magyaroknak igyekszik kedvet csinálni a Tátrához, az szerintem nem baj, ha már indulás előtt is tisztában vannak a "friss Tátra-túrázók" az arányokkal. Meg mikor május elsején a tökig érő hóban a Zöld tónál szembejön a fiatal pár, a lányon kissarkú "körömcipő", a fickón meg simatalpú dorkó, akkor végképp csak nézek ki a fejemből, hogy "ezt meg hogy". :p

Zabalint 2019.08.21. 16:25:15

@Zed is not dead yet:
De hát én sem ugrálok kőről-kőre, hegyifutást nem vállalnék be, mert nem jó hozzá az egyensúlyérzékem. Sőt, lefelé öregemberek otthagynak, mert ügyesebbek. Viszont elsőre, magashegyi tapasztalat nélkül sem tűntek irreálisnak a becsült idők (2013-ban jártunk ott először, vagy 2012 talán), csak másnap éreztük a lábunkban, hogy lassabban kellett volna.

De lényegtelen, mert ahány ember, annyi tempó. A felülbecslést más magashegységekhez viszonyítom, ahol közelébe nem tudnék érni ezeknek az időknek, a Tátrában viszont tudom tartani, csak persze nem mindig érdemes.

A könnyűséget pedig nem a Bükkhöz képest kell érteni, hanem pl. Erdélyben a Retyezáthoz képest vagy egy hasonló magasságú hegységhez az Alpokban. Vagy mondjuk Horvátország 1600-as hegyeihez képest. De a Magistrale a tátrai csúcstúrákhoz képest is könnyebb persze. Mindenesetre a nehezebb bükki ösvényekhez képest épp ideális szintlépés egy könnyebb tátrai túra.

Egyébként amiért relatív könnyű még a Tátra, az az utak vezetése az emelkedőkön. Általában szerpentinezettek, sosem mennek egyenesen a hegynek, sok bennük a pihenő szakasz. Sokszor kevésbé fárasztóak, mint egy középhegységi emelkedő.

Szóval összefoglalva, én úgy gondolom, jogos az az állítas, hogy kiépített, csak attól függ mihez képest. Ahogy a becsült idők is. Anno mikor gyerekkoromban a Soproni-hegységben kiraktak pár táblát, és a szinte szintemelkedés nélküli útvonalaknál 2-3 km/h órás becslések voltak, én néztem nagyokat, hogy most ez micsoda, 4-5 km/h egy normál gyalogösvényen egy átlagember tempója. De ezzel sincs semmi baj, csak viszonyítani kell.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.08.22. 02:09:40

A Tátrával csak egy baj van: hogy Szlovákiához tartozik...
A 80-as években sokszor voltam ott, még gyerekként a szüleimmel, mert olcsóbb volt, mint a Balaton.Viszont a késő 90-es évekre úgy megdrágult majdnem, mint Ausztria.Akkor meg már inkább az utóbbit választottuk.Szlovákiáahoz nem fűznek kellemes élmények még az átkosból, leköpték a magyar rendszámú autónkat, nem szolgáltak ki az éttermekben, stb.Ha csak tehetem, kerülöm az országot.Pedig ősi magyar telek az utolsó négyzetcentiméterig...
:-(

Kíváncsi Túrázó 2019.08.22. 06:46:40

@Willkommenskultur
A Tátra sok millió éve itt van már és biztosan nem érdekli sem őt, sem a zergéket, szarvasokat, a medvéket sem, hogy az emberek éppen milyen zászlóval a kezükben járnak közöttük. :)
Mi az elmúlt sok-sok évben sokféle szálláshelyet megtapasztaltunk, mindig kedvesen és udvariasan fogadtak minket.

Kíváncsi Túrázó 2019.08.22. 07:14:25

@Zed is not dead yet: Örülök, hogy a Magas-Tátrában túráztál, remélem, hogy azért voltak kellemes tapasztalataid, élményeid is! :)
Sok évvel ezelőtt nekem is a Sziléziai házhoz vezető túra volt az első igazi hosszabb utam. Erős a tériszonyom, ezért szorosan a sziklákhoz lapulva mentem akkor is és utána is még az útvonalakon nagyon sokáig. Már attól izzadt a tenyerem, hacsak fotón láttam egy szakadékos részt. :D Nos, a Sziléziai ház felé menet én is meglepődve tapasztaltam, hogy pl. az apácák a hosszú ruhájukban csak úgy suhannak el mellettem, a nagypapa a 4 éves unokájával hegyi zergeként előz meg. Sok-sok évnek és útnak kellett ahhoz eltelni, hogy a Krivánra fel tudjak menni, valamint, hogy 2 alkalommal is felmenjek 2000 méter főlé, egyedül. Nekem a túrabot segített. Az önbizalmat adott még a szakadékos részeken is, valamint nagy segítség a sziklákra fellépéskor, de remekül segíti a térdet a hegyekről lejövetelkor is.
A térképen jelölt időknél már kitapasztaltam, hogy felfelé én lassabban haladok mint az ott írottak, de lefelé hozom a menetidőt, vagy még gyorsabban is leérek. Persze én fotózom is sokat menet közben, nézelődöm, emiatt is tovább tart az utam - meg jó dolog erre ráfogni -, de ezt nem bánom, ez nem teljesítménytúra, legalábbis számomra nem az. :D
Minél többet jártam a Tátra útjait - Nyugati, Bélai -, annál többet tapasztaltam, annál jobban megismertem és meg is szerettem a Tátrát.
Az biztosan nagy butaságot írt, aki a Magistralet sétaútként jellemezte, mert valóban nem az. Vannak könnyebben és vannak nehezebben járható szakaszai. Pl. a Lomnici-csúcs alatti Kőpataki-tótól a Tarajkáig minden korosztály számára teljesíthető. A gyerekeink 5 és 8 évesek voltak, amikor először itt voltunk velük és gond nélkül végigjárták a szakaszt. A Rysy-re már jobban fel kell készülni, leginkább az időjárásra kell figyelni, mert igaz, hogy a téli zárlatot feloldják június 15-én, de 2000 méter felett még lehet hó, ahogyan már volt hó ekkora magasságban szeptember végén is.
Sok kellemes tátrai élményt kívánok! :)

Kíváncsi Túrázó 2019.08.22. 07:18:21

@Zabalint: Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat! Örülök, hogy hasonlóak a tapasztalataink a Tátrával kapcsolatban! :)
Megnéztem a blogodat, tetszettek az írásaid, szépek, kifejezőek a fotóid, gratulálok a túrákhoz!
További szép túraélményeket kívánok!

Kíváncsi Túrázó 2019.08.22. 07:29:06

@geegee: A Tátra hegyei évmilliók óta állnak és biztosan nem érdekli sem őt, sem az ott élő zergéket, medvéket, mormotákat, hogy az emberek éppen milyen színű zászlókat lobogtatva járnak arrafelé. :) A Tátra önmagában egy nagyszerű természeti képződmény.
Mi a 70-es évektől járunk ide és még sosem tapasztaltunk negatív fogadtatást.
Az utóbbi években az ellátás, a szolgáltatások - éttermek, szállás, üzletek, közlekedés - színvonala hatalmasat javult, ez hozott némi áremelkedést, de még mindig alatta maradnak az árak a nyugati hasonló helyek áraitól, ezt tapasztalatból mondom, mert túráztunk mi is Ausztriában és Olaszországban is.
Úgyhogy nyugodtan látogass el a Tátrába és jól fogod ott magadat érezni! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.08.22. 13:17:10

@Kíváncsi Túrázó: Nekünk se pont a Tátrában volt a sok negatív élmény, hanem az odáig vezető úton a Felvidéken...