Kíváncsi Túrázó

Vlkolínec, a varázslatos szépségű világörökségi falu

2019. augusztus 14. - Indulj el egy úton

Az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra között található Vlkolínec, a világörökségi falu. 1993-ban került fel az UNESCO világörökségi listájára, mivel a 45 fából készült, zsindelytetős, színesre festett házainak együttese egyedülálló Közép-Európában. 

Ezen a tájon most is él medve és farkas is. Vlkolínec is a farkasokról kapta a nevét - vlk = farkas -, ezért  magyarosan Farkasfalvának, vagy Farkasdnak is nevezik, könnyebb is nekünk így kiejteni a nevét.

A település Rózsahegy /szlovákul Ružomberok/ városa közelében található, közigazgatásilag is hozzá tartozik. Amikor letértünk a forgalmas  E77 sz. útról és elkezdtünk kanyarogni Vlkolínec felé a hegyek között, már akkor úgy éreztem, mintha egy időutazáson vettem volna részt, évszázadokat léptünk vissza a múltba. Hatalmas hegyek között bújik meg ez a meseszerű település a színesre festett házaival. Amint itt körülnézünk, rögtön megsejthetünk valamit az itt élt emberek életének nehézségeiből és szépségeiből is. A táj gyönyörű, hatalmas hegyek veszik körül a falut, a falu melletti hegyoldalon még láthatóak a hegyi pásztorgazdálkodás nyomai, a legelők, a pásztorkunyhók. img_9346.JPGSzínes házak a Sidorovo nevű hegy lábánálimg_8982.JPGA Vlkolínechez vezető kanyargós hegyi útimg_8991.JPGA falu előtt egy tágas parkolót alakítottak ki, ott válthatjuk meg a belépőjegyet, ennek ellenében látogathatjuk meg a települést. 
img_9008_1.JPG

img_9010_1.JPGA változatos színű, kő alapzatra épült gerendaházak

Az egyik házikót múzeumnak rendezték be, így betekintést nyerhetünk a település hajdani lakóinak  mindennapjaiba.
img_9028_1.JPGAz egyik szoba, amely egyben hálószobaként és ebédlőként is szolgáló, teljesen berendezett nappali. img_9023_1.JPGAz ún. feketekonyha lábasokkal, sajtárral és sok egyéb konyhai felszereléssel.img_9024_1.JPGA kamra, ahol a terményeket és a betakarításukhoz szükséges eszközöket tárolták.img_9032.JPGA múzeumi lakóház, az udvarban a gazdasági épületek - természetesen minden fából építve.img_9036.JPGEgy letűnt életforma emlékei, munkaeszközei a pajtában.vlkolinec_a_faluban.JPGAmikor még ez volt a természetes utcakép.img_9039.JPGItt az utcák meredekek, nincs sehol vízszintes része a falunak.img_9048.JPGGazdasági udvar

Remek ötlet volt ennek a gazdasági udvarnak a kialakítása. Itt megismerhetjük azokat a háziállatokat, amelyeket a faluban tartottak, de bemutatnak néhány, a környékre jellemző vadon élő állatfajt is.img_9052_1.JPGHeverésző muflonokimg_9057.JPGAranyfácán, vagyis Bažant zlatýzlaty_bazant.jpgÍgy már biztosan ismerősebb az Aranyfácán, vagyis a Zlatý Bažant :)

A sokak által kedvelt sör a gyár környékén - Ógyallán - található szép madárról kapta a nevét.img_9103.JPGHolland minikecske - annyira szelíd, hogy a látogatók között sétálgat, szabadon lehet őt simogatni.img_9118.JPGMesébe illő házikókimg_9128_1.JPG

img_9132_1.JPGA fából készült harangláb.dsc_4057.JPGAmikor még nem jártak turisták a falu utcáin.img_9138_1.JPGRégen a falunak egyetlen kútja volt, mely a központban található.dsc_4059.JPGVízmerítés a kútnál a régi időkben.img_9142.JPGAz egyik házban - DOM UNESCO - egy fotókiállítást rendeztek be, mely a település értékeit mutatja be.img_9143_2.JPGA falu közepén végigfutó kis patak 2 oldalán épültek a házak.img_9148.JPGA házak nagy részét ma már nyaralónak használják a tulajdonosaik.img_9153.JPGVisszanézve a falu szélérőlimg_9190.JPGA falu temploma, ami már nem fából épült.

 

img_9321.JPG

Egy nagyon szép dísz a templom ajtaján.img_9324.JPGA település másik, nem fából készült épülete az iskola, amelyben egy kis helytörténeti kiállítást rendeztek be.img_9328.JPGRégi iskolapad és zongora

dsc_4058.JPGAz iskolában, anno...img_9329_1.JPGAz állattartás szerszámaiimg_9333_1.JPGA pásztorok különleges hangszere volt a fujara, ami akár 2 méter hosszú is lehetett.img_9336.JPGHmmm, meglepődtem, amikor az egyik szekrényben megláttam a Révai lexikonokat.img_9170.JPGEnnyi barangolás után érdemes belépni a település egyetlen éttermébe, ahol helyei specialitásokat kóstolhatunk meg.img_9180.JPGLiptovské droby

Szeretek új ételeket kipróbálni, megismerni a helyi ételeket, ezért az étlapon ráböktem egy olyan ételre, aminek a nevével még korábban nem találkoztam. Ez volt a liptovské droby, ami mint később kiderült egy különleges, hús nélküli kolbász, a töltelék alapja hús helyett a krumpli, bár van, ahol tesznek bele darált csirkehúst is. Egyébként nagyon finom volt, csak ajánlani tudom! img_9179.JPGHarul'a - ami nálunk tócsni néven ismert - kapros juhtóróval, tejföllel kaptuk, ezt se hagyja ki senki!img_9232_1.JPGMindenképpen érdemes a templom melletti úton kisétálni a faluból...img_9261.JPG....mert akkor láthatjuk közelebbről a falu felett emelkedő Sidorovo hegyet..., img_9236_2.JPG...de az igazi meglepetés ekkor következik, innen csodálatosan látszanak a Tátra hegyvonulatai, a Magas-Tátra és a Nyugati-tátra hegycsúcsai is.img_9242_1.JPGÜljünk le a település feletti réten és csak gyönyörködjünk a látványban, mi is ezt tettük.
img_9274_1.JPGA hegyi legelőn leülve ilyen kilátást élvezhetünk.img_9309.JPGMég sok helyen láthatóak a nyári szállásként szolgáló pásztorkunyhók.
img_9358_1.JPGPásztorkunyhóimg_8998_1.JPGEgy pásztorkunyhó belsejedsc_4056.JPGVlkolínec térképe

vlkolinec_terkep.JPGA terület térképeimg_9341.JPGNehéz volt eljönni ebből a meseszép kis faluból.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr8214756495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.