Kíváncsi Túrázó

Mesél az erdő, a titkokat rejtő

2019. augusztus 05. - Indulj el egy úton

img_3851.JPG

"Tegnap erre látták Jancsit és Juliskát,
Hófehérke éppen Robin Hooddal sétált." 

/Hobo Blues Band: Mesél az erdő/

Az erdő mindig sok titkot rejtett. Régen nem voltak bennük jelzett túraútvonalak, könnyen el lehetett tévedni. Aki pedig valamilyen okból el akart rejtőzni, az is az erdőkben keresett menedéket. A titokzatosságot csak fokozták a mesék és a legendák, hiszen mindannyian ismerjük az erdőben eltévedt Jancsi és Juliska történetét, de Hófehérke is az erdőbe menekült a gonosz mostohája elől. Mindkettő elég horrorisztikus történet, még szerencse, hogy mint minden mesének, ezeknek is jó végük van.

Az emberek sokáig nem ismerték fel az erdők jelentőségét, kizsákmányoló módon irtották ki a fákat - sajnos, ez sok helyen még ma is így van. A XVI. és a XVII. században a bányászat és a kohászat érdekében hatalmas mennyiségű erdőségeket irtottak ki. A modern erdőgazdálkodás már felismerte, hogy a Föld élővilága egyensúlyának megőrzésében mekkora jelentősége van a fáknak, mennyire fontos, hogy óvjuk az erdő ökoszisztémáját.

Van egy csodálatos völgy az Alacsony-Tátra és Vepor hegység között, Breznotól délre 10 km-re, Feketebalog /szlovákul Čierny Balog/ település közelében, ahol északi szomszédaink példamutató gondossággal alakítottak ki egy olyan erdei skanzent, ahol minden korosztály megismerkedhet az erdő élővilágával, az erdei munkások életével. Ebben a gyönyörű környezetben olyan érzés sétálni, mintha beléptünk volna a mesék világába. Az ösvényeken járva egyre a Hobo Blues Band fent idézett dala járt a fejemben - bár tudom, hogy nem a mesékről, hanem a kemény valóságról szólnak -, annyira meseszerűen szép ez az erdő és akkora szeretettel, gondossággal alakították ki itt az útvonalakat és környéküket, hogy mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy látogasson el ide!
img_3831_2.JPGFaóriások közöttimg_3824_1.JPGErdei csendélet - szó szerint is, mert itt csak a forrás vizének a csobogása töri meg a csendet.img_3835_1.JPGMeg sem lepődtem volna, ha kis erdei manók jelennek meg a sűrű moha között lépkedve...img_3768.JPGNem játék terepasztal, a völgyben igazi vonat is közlekedik. 

Persze van itt a skanzenban minden, ami a kirándulók kényelmét szolgálja: étterem, erdei játszótér, ajándékbolt.img_3765.JPGErdei fakápolnaimg_3796_1.JPGMeghittség az erdőbenimg_3749.JPGA Vidra-patak, melynek 2 oldalán alakították ki a tanösvényt.img_3751_1.JPGA tanösvény elején játszótér várja a gyerekeket.img_3921_3.JPGA patak és a völgy nevét adó vidrákimg_3775.JPGMi a fák szerepe az élővilágban? - ezt mutatja be ez az installáció angol és szlovák nyelven.img_3776.JPGAzt is megtudhatjuk, hogy az egyes európai országok területének hány %-a az erdő jelenleg. Körbenézve megállapítottuk, hogy nagyon el vagyunk maradva a többi országhoz képest, hiszen Magyarországnak csak 20%-a az erdő, míg pl. Szlovéniában ez 55%, Szlovákiában pedig 41%.img_3778.JPG

img_3757.JPGEgy gigantikus méretű fehér nyár törzsének keresztmetszete. Körülbelül 200 éves volt, 30-40 méter magasra nőtt és 9,73 méter volt a törzsének a kerülete.img_3781.JPGA tanösvény remekül járható, sok helyen raktak le deszkákat a könnyebb bejárhatóság érdekében. Persze, ere ne menjünk biciklivel! :)

img_3784.JPGA fák oxigéntermelése és szén-dioxid feldogozása

Egy év alatt egy átlagos fa egy négytagú család számára szükséges mennyiségű oxigént termel és kb. 12 kg szén-dioxidot lélegez be. 1 négyzetméternyi levélfelület több, mint 1 kg szennyezőanyagot képes kiszűrni a vegetációs időszak alatt. img_3800.JPGItt öröm sétálni!img_3802.JPGBiztonságos, gondosan kialakított tanösvény, sok helyen pad is várja azokat, akik egy kicsit megpihenni szeretnének a séta közben.img_3805.JPGForrásnálimg_3817.JPGVadállatbefogó-csapdaimg_3819.JPGÍgy kerültek a vadállatok a csapdába, ahonnan aztán az ország különböző részeibe szállították őket.img_3830.JPGAz erdei hangyák hatalmas bolyt képesek építeni - jobb óvatosnak lenni a közelükben, én már ugráltam, "táncoltam" előttük, amikor éppen a túraútvonalat özönlötték el.img_3826_1.JPG

img_3837.JPGSejtelmes erdei hangulatimg_3857.JPGEzzel a különleges alkotással állítottak emléket a neves erdészeti szakembereknek. A köveken a neveik szerepelnek, a közelben lévő tájékoztató táblákon pedig a tevékenységükről tájékozódhatunk.img_3868_1.JPGMár messziről hallottuk a vaddisznók hangját

Ez persze egy erdőben elég félelmetes -, csak reménykedni tudtunk, hogy nem szabadon mászkálnak. Természetesen  vastag rácsok védtek tőlük.  Itt amiatt hangoskodtak, mert éppen enni kaptak, ami járt közöttük némi nézeteltéréssel. Egyébként már több alkalommal is találkoztunk vaddisznókkal az erdőkben a túráink során - óvatos állatok, amint észrevettek minket, befutottak a sűrűbe.

img_3740_1.JPGAz erdő királya, a medve

A Vepor hegységnek ezen a részén is kb. 100 egyed él. A számuk évről évre gyarapodik, ugyanis rászoktak ők is arra, hogy a vadetetők környékén rendszeresen találnak ennivalót, így évente kétszer is ellenek, ez évi 4 bocsot is jelenthet. Most csak a plakáton találkoztunk velük.img_3686.JPGRemélem, hogy nem neheztelnek a mackók, de nem tudtam ellenállni az erdei málnának. Ennek az íze fenséges, a kerti málna elbújhat mellette, minden erdőt járónak ajánlom, hogy kóstolja meg! furtos_bodza.JPGA dekoratív fürtös bodzát viszont ne együk meg, mert mérgező a termése!img_3899.JPGErősen mérgező a sárga gyűszűvirág is, jobb csak messziről csodálni a szépségét.img_3893.JPGNapozó nappali pávaszemimg_3885.JPGA faszénégetők boksájának szerkezeteimg_3881.JPGA szénégetők erdei kunyhójaimg_3909_1.JPGVaskohóimg_3912.JPGEgy nagyon szépen felújított mozdonyimg_3917.JPGIlyen kocsikon szállították a völgyben a kitermelt rönkfákat.img_3964_1.JPGTisztelgés a favágók nehéz munkája előttimg_3947_3.JPGHangulatos erdei pihenő a kirándulóknakimg_3946.JPGA miniatűr erdei településimg_3934_1.JPGErdei vízimalomimg_3935_2.JPGErdei munkák ábrázolása- nagyon bájosak és élethűek ezek a faragott figurák.img_3936_1.JPGErdészlakimg_3943_1.JPGErdei munkásokimg_3739.JPG

1909-ben adták át a Feketegarami Kisvasutat, amely annak idején Feketebalog és Kisgaram között közlekedett és az itteni erdőkben kitermelt fa szállítása volt a feladata. Fénykorában ez a 760 milliméter nyomtávú vasút 132 km hosszú volt és 7 gőzmozdony, valamint 3 dízelmozdony biztosította a közlekedést. Az 1920-as években ezen a kisvasúton évente több, mint 250 ezer köbméter fát szállítottak. Aztán a modernizáció és a megváltozott igények hatására egyre csökkent a kisvasút jelentősége, majd 1982-ben végleg megszűnt. Lelkes lokálpatrióták és környezetvédők azonban hatalmas munkával felújították a mozdonyokat, kijavították a síneket, ennek köszönhetően ma már a kisvasúttal beutazhatjuk a Feketebalog környéki romantikus völgyeket. A kisvasút egyik állomása az erdei skanzen. 

img_3697.JPGA kisvasút térképe, rajta a menetrendimg_3709.JPGA gőzmozdony mindenkit elvarázsol - gyerekek és felnőttek egyaránt élvezik az utazást ezzel a vonattal.img_3716.JPGIndulhat a vonat

Az állomáson játszótér, étterem, múzeum, ajándékbolt várja a látogatókat.

img_3955.JPGMindenkinek egészségére - itt lettem Kofola rajongó! Hihetetlenül jól esett a túra után, a nyári hőségben a hűsítő Kofola.

img_3951.JPGAki ellátogat erre a vadregényes tájra, annak garantáltan szép napja lesz!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr6914984110

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.