Kíváncsi Túrázó

Jézus lábnyoma Palócföldön

2019. április 20. - Indulj el egy úton

img_9943.JPGA lábnyomos kő, mellette egy fakereszt

A nagylóci Őrhegy oldalában, a Mátraverebély-Szentkútra vezető zarándokút mellett található egy andezitszikla, amelyben a néphagyomány szerint Jézus lábnyoma látható, mellette pedig a szamarának és a botjának a lenyomata van.

Palócföldön több olyan természetes szikla található, amelyeknek a felszínébe mélyülő kisebb-nagyobb üregek keletkezését különleges személyekhez köti a néphagyomány. Ezek az úgynevezett lábnyomos sziklák, pata- vagy patkónyomos kövek. 

A palóc falvakban - talán még inkább, mint máshol - erőteljesen él a népi vallásosság. A nép képzelőereje ezekhez a különleges formájú sziklákhoz egy-egy történetet alkotott, melyek jól jellemzik az itt élő nép lelkületét.

A nagylóci legenda szerint amikor Jézus Jeruzsálemből menekült az üldözői elől, akkor nagyon elfáradt és megpihent a szentkúti zarándokok útján. Azonban nemcsak ő fáradt el, hanem a szamara is, amin a hosszú utat idáig megtette. Meglátta egy szegény szénégető a fáradt vándort az elgyötört szamarával és jó szívvel felajánlotta neki a saját kipihent szamárcsikóját a fáradtért cserébe. Jézus el is fogadta a cserét, ám amikor fel akart szállni a szénégető szamarának a hátára, akkor a szamár a kőre lépett, ettől Jézus jobb lába is lecsúszott a kőre, miközben botjával a kőre támaszkodott. Ugrott volna a szénégető, hogy segítsen a vándornak, de az abban a pillanatban eltűnt, csak a nyomok maradtak a sziklában. Innen tudta meg, hogy bizony Jézus Krisztus járt erre, el is mesélte mindenkinek és azóta tisztelik a palócok ezt a helyet. Fakeresztet is állítottak a kő mellé és a Mátraverebély-Szentkútra erre menő zarándoklatok alkalmával mindig megemlékeznek erről a csodáról. img_9939_2.JPGA lábnyomos kő, benne Jézus, a szamár és a bot lenyomata. 

15 millió évvel ezelőtt aktívak voltak a Cserhát vulkánjai. A vulkanizmus során került felszínre a láva, ennek megszilárdult változata az andezit. Az erózió következményeként változatos mállási formák jöttek létre, ezeknek egyik szép példája a nagylóci lábnyomos kő. 

Akár hiszünk a csodákban, akár nem, mindenképpen érdemes felkeresni ezt a különleges helyet, mely Hollókőtől csak 10 km-re található. Itt ízelítőt kaphatunk a Cserhát vidékének szépségeiből, az egész útvonalon gyönyörködhetünk az elénk táruló táj változatosságában, láthatunk széles réteket, lágyan ívelő dombokat, a távolban a Mátra, a Bükk, a Börzsöny, a Karacs hegyei is feltűnnek. Az útvonal teljes szakaszán remek a rálátás a hollókői várra. Na és ami a legnagyobb előnye ennek a helynek, hogy itt nem kell tartani a tömegturizmustól, itt zavartalanul szemlélhetjük a tájat, élvezhetjük a csendet. Mivel ez a vidék olyan, mint egy vadaspark, nagy eséllyel találkozhatunk őzzel, szarvassal, rókával - feltéve, hogy valóban csendesen járunk az utunkon. :)

Kijelölt túraútvonal ugyan nem vezet fel az Őrhegyre, de a lábnyomos kő könnyen megtalálható. Az alábbiakban megmutatom, hogy merre is kell ehhez menni.img_0175.JPGAmennyiben Hollókő felől érkezünk, akkor nem kell Nagylóc településig elmennünk. A falu előtt kb. 2 km-re, a kanyarokat jelző közlekedési tábla melletti területen - jobb oldalon -  tudunk megállni az autóval.img_0173.JPGInnen gyalog megyünk tovább, a faoszlopok mögötti jól járható erdei úton.img_0169.JPGEz az út egy réten vezet minket, ahol, ha csendben haladunk....img_0194.JPG.... akkor akár vadászgató rókát is megpillanthatunk. Ez a róka olyan mélyen elmerült a zsákmány keresésében, hogy észre sem vett minket, sokáig tudtuk figyelni.img_0178_1.JPGA rétről látható a hegyek közötti völgyben lévő Nagylóc település.img_0136.JPGA Cserhát hegyei

img_0162.JPGAz útvonalat egyszerű megjegyezni, mindig a jobb oldali utat kell választani - egy kivétel lesz majd, ezt jelezni fogom.

img_0156.JPGTehát csak jobbra....img_0153.JPG.... aztán kicsit emelkedünk felfelé a virágzó kökénybokrok között....

img_0145.JPG....majd erre a széles rétre érkezünk - a rét közepén derékszögben balra kanyarodik az út, ez az egyetlen kivétel a "jobbra tarts" szabály alól - előttünk egy vadászles, attól jobbra megy be az erdőbe, fel az Őrhegyre a mi utunk, azon kell majd mennünk.img_0139.JPGMielőtt bemennénk az erdőbe, forduljunk meg és gyönyörködjünk az elénk táruló látványban! A távolban Hollókő és a hollókői vár, majd oldalt pillantva...img_0140.JPG....a virágos réten túl a Cserhát hegyvonulatait láthatjuk.

 

img_0124.JPGLágyan hullámzó, szelíden szép nógrádi táj.img_0127.JPGTehát az erdőbe is a jobb oldali úton megyünk be....img_0109.JPG..... és enyhe emelkedővel haladunk egyre feljebb.img_0107.JPGKözben nézzünk ki a fák ágai közül, mert több helyről is jól látható a hollókői vár.img_0102_1.JPGItt is csak jobbra...img_0098.JPGElőtérben még az ősz színei, de már zöldülnek a fák lombjai, tavaszias a táj.img_0097.JPGSzelíden kanyarog a jól járható erdei út felfelé.img_0079.JPGTavasz van a kis mustárlepkéknél is. :)img_9962.JPGA  gyertyán is felébredt téli álmából.img_0093.JPGIsmét előttünk a távolban Hollókő és a várimg_0092.JPGTávolban a Nagy-Kő-Tető hegy.img_0072.JPGJobbra már látszódik a kereszt, amelynek a tövében van a lábnyomos andezitszikla.img_9941.JPGA lábnyomos kő a kissé megdőlt kereszttelimg_9938.JPGSzépen látszódnak a néphit szerinti lábnyom, a szamár patáinak és a botnak a nyoma.img_9947.JPGA szentkúti zarándokok, búcsúsok mindig beleálltak a lábnyomba, ami a hagyomány szerint mindenkinek kényelmes volt. Követtem a példájukat, nekem is belefért a lábam. :)img_9958.JPGÖsztörűs veronika

A szikla környéke olyan, mint egy virágoskert,  vadvirágok sokasága nyílik itt.img_9949.JPGKis meténgimg_9981.JPGOlocsán csillaghúrimg_0037.JPGSárga tyúktaréjimg_9972.JPGKerek repkényimg_9968.JPGFarkas kutyatejimg_9975.JPGErdei szamóca

Érdemes visszalépni az előző útelágazáshoz, és felsétálni az Őrhegy tetejére, mert onnan csodálatos a kilátás a teljes környékre. Szinte 360 fokban tekinthetünk körbe. Nem véletlenül nevezték el  ezt a hegyet Őrhegynek, innen valóban figyelhették és időben észrevehették az érkező ellenséget. Végeztek itt ásatást, de nem találtak várra utaló maradványokat, pedig nehéz elképzelni, hogy ide nem építettek a régebbi korokban várat, hiszen remek a stratégiai helyzete és a hely neve is erre utal: Őrhegy.img_0039_1.JPGAz Őrhegy tetején van egy kis fennsík. 
img_0023.JPGLáthatjuk a Karancs fekvő elefántra emlékeztető tömbjét.img_0022.JPG..... és a teljes Karancs-Medves vidéket.img_0065_1.JPGAz Őrhegy másik oldaláról a Cserhát hegyei látszódnak.img_0029.JPGAz Őrhegy tetején még sok szép andezitsziklát találunk, ezeken is vannak kisebb-nagyobb bemélyedések.img_0041.JPGAz erdő szellemeimg_0048.JPGAndezitsziklák rendes_nyilazott.jpgHollókő és Nagylóc között az Őrhegy délkeleti oldalában található a lábnyomos kő  és a mellette lévő fakereszt. A térképen a kereszt is jelölve van.

 

Az útvonal hossza kb. 3 km. oda-vissza tehát 6 km-t gyalogolhatunk.

Mindenkinek jó túrázást a húsvéti ünnepek alatt is! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr814771648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sultan 2019.04.20. 20:41:07

Köszi szépen, a szomszédban laktam , de nem hallottam róla.

Kíváncsi Túrázó 2019.04.20. 20:54:54

@Sultan: Köszönöm, hogy elolvastad! :) Én is a közelben lakom és bár már hallottam róla korábban, de csak a múlt hétvégén jutottam el erre az érdekes helyre. Csodás a kilátás a teljes útvonalon, a hegy tetejéről pedig lenyűgöző a látvány, szinte teljes körpanoráma - különösen most élvezhető ez, mivel még a fák lombjai nem takarják a kilátást.

kocsmagomba 2019.04.20. 22:42:30

Hoppá! Köszönöm a virágok hajszálpontos megnevezését. Ritka, mint a fehér holló(kő) az ehhez hasonló blogokon. :) A természetjárásban pont az az egyik érték, hogy meg tudom nevezni, ami elém kerül: fű fa virág rovar gomba emlős madár.....
Ez a jó irány, bármerre is tekereg az útvonal. :)

Kíváncsi Túrázó 2019.04.21. 06:45:30

@kocsmagomba: Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat! :)
Én magam is kíváncsi :):) vagyok az elém kerülő növények és állatok nevére, ezért mindig utánajárok, mielőtt a fotójukat felteszem a blogomba. A blogom kezdete óta már rengeteg növényt ismertem meg, de mindig kerülnek elém számomra ismeretlenek. A legnehezebb számomra a gombák és a madarak beazonosítása. Szerencsére a Fb-on sok határozós csoport van és ott tudnak segíteni. :)