Kíváncsi Túrázó

Csalánkrémleves zöldcsütörtökre - nem kell félni, nem fog csípni!

2019. április 17. - Indulj el egy úton

Nem csíp? - kérdezgették sokan tőlem, amikor elmeséltem, hogy csalánkrémlevest készítettem. Egyáltalán nem csíp, nagyon kellemes, semmilyen vad mellékíze nincsen. 

Zöldcsütörtök, vagy más néven nagycsütörtök a húsvéti ünnepkör, a nagyböjt különleges napja. A néphagyomány ezen a napon a Bibliában leírtakat követi. Jézus ezen a napon tartotta a pészah, a zsidó húsvét ünnepét, ahol a vacsora, a nevezetes utolsó vacsora része volt a keserű füvek fogyasztása. Erre emlékezve ezen a napon évszázadok óta valamilyen zöld növényből, spenótból, salátából, csalánból készült ételt fogyasztottak. Ennek egyébként is jótékony hatása volt, a hosszú téli időszak után mindenki szervezetének jót tett a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöld növények fogyasztása.

img_0246_2.JPGCsalánkrémleves zöldcsütörtökön

A csalán szedéséhez vegyünk fel egy vastagabb kesztyűt és ollóval vágjuk le a zsenge leveleket. Csalán rengeteg helyen található, de ne a forgalmas utak mellől szedjük! Nekem szabadon nő a kertemben, a kerítés mellett mindig meghagyok 1-2 bokrot. 

Ahogyan én készítettem:

Hozzávalók

- 1 marék friss csalánlevél /alaposan megmosva/

- 1 db nagyobb fej vöröshagyma

- 5-8 gerezd fokhagyma

- 3 szem újkrumpli 

- 2 kanál tejföl

- só, őrölt bors, reszelt szerecsendió

- kevés libazsír

- pirított kenyérkockák és reszelt sajt a tálaláshoz     

A vöröshagymát és a fokhagymát feldaraboltam, majd kevés libazsíron megdinszteltem.

Közben vizet tettem fel forrni és amikor forrt, akkor 2 percre beledobtam a csalánleveleket. Ezután leszűrtem és rátettem a dinsztelt hagymákra, megkevertem, öntöttem hozzá kevés vizet és beletettem a kis kockákra vágott krumplit.

Közben fűszereztem pici sóval, borssal, szerecsendióval.

Addig főztem, amíg a krumpli puha lett, akkor hozzáadtam a 2 kanál tejfölt és merülőmixerrel összeturmixoltam.

Pirított kenyérkockákkal és reszelt sajttal tálaltam. Én parmezánt reszeltem hozzá, szerintem azzal a legfinomabb.

img_0254.JPGPirított kenyérkockákkal és reszelt parmezánnal tálalva.img_0264_1.JPGItt még nagyon haragosnak tűnik a csalán, de adjunk neki bizalmat, leves formájában meg fog szelídülni! :)

 

Mindenkinek csípésmentes csalánszedést, bátor kísérletezést és jó étvágyat kívánok! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr9714771026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.