Kíváncsi Túrázó

Holdbéli táj a Palócföldön

2019. április 04. - Indulj el egy úton

Palócföldnek számtalan csodája van.  Most a természetnek egy olyan különleges alkotását mutatom meg, amit kevesen ismernek hazánkban, pedig Európában csak itt, Kazáron található, valamint a világon is összesen 6 helyen látható ilyen geológiai képződmény. Hozzánk legközelebb Törökországban, Kappadókiában van hasonló, az ázsiai részen. Igaz, az sokkal nagyobb kiterjedésű, de a magyar kicsi ország, ezzel a kisebbel, az 1 hektáros területűvel is beérjük. 

Kb. 20 millió évvel ezelőtt a közeli Mátra vulkánjai igencsak aktívak voltak, ekkor került ide a vulkánkitörés szórt anyaga, a tufa, melynek mérete a porszemnyitől a néhány deciméteres rögökig terjed. A puha tufafelszín a víz eróziós munkája következtében alakult ilyen látványossá, amikor bonyolultan ágazó mély árkokat szabdalt, közöttük gerinceket, kúpokat formált. A fővölgyek kimélyülését követően a lefolyó csapadékvizek a meredek oldallejtőket is felszabdalták, így a völgyekben merőleges barázdák, árkok képződtek. Az alapanyagban helyenként előforduló nagyobb és keményebb kőzettömbök a fő eróziós irányokat sok helyen kissé eltérítették, így az évezredek során magas tufakúpok változatos formái alakultak ki, melyek izgalmas összhatást alkotnak.

Amikor a területhez közeledünk és kiérkezünk az erdőből, akkor meghökkentő látvány a rikítóan fehér színű, növényzet nélküli, tekervényesen barázdált terület. Szinte futurisztikus, valószerűtlen ez a táj. Mi már 3. alkalommal jártunk itt, de mindig lenyűgöz a szépsége.  
img_7874.JPGA riolittufa felszínét mély árkok és völgyek tagolják.img_7920.JPGAz eróziós tufafelszín, körülötte tölgy és fenyőerdők. img_7866.JPGAz erdő fái közül kilépve mindig meglepődöm a valószerűtlen látványon.img_7924.JPGAz erózió által barázdált látványos tufafelszínimg_7927.JPGVáltozatos formájú mély völgyek....img_7938.JPG......és tufakúpok, gerincek alakultak ki.img_7914.JPGNapsütéses időben vakítóan fehér a felszín.

Néhány helyen azt lehet látni, hogy voltak, akik a riolittufa gerincén járkáltak, rombolva ezzel az évmilliók alatt kialakult formákat. Kár rongálni vagányságból, vagy 1-1 látványos fotó kedvéért ezt a ritka földtani értéket.img_7871.JPGAz eróziós riolittufaimg_7894.JPGLégvonalban Kékestető sincs messze, jó időben még a kilátó is látható. 20 millió évvel ezelőtt idáig ért el a Mátra vulkáni kitörésének az anyaga.

Hogyan találjuk meg?img_7963.JPG1. A faluból kivezető Diófa utcán nyomon követhetjük a piros kereszt jelzést, ezen haladva kb. 2 km után a tufás területre érkezünk.img_7960.JPG2. Sokan ezt a táblát követik és a Béla út végében lévő kis körforgalomban parkolnak le. Ez is jó megoldás, de.....img_7839.JPG.....innen ne a jobb oldalon látható úton induljunk el, mert az nem egy jelzett útvonal és nagy kerülővel jutunk csak a területre. Mi egyik évben azon mentünk és sokkal többet gyalogoltunk, mint kellett volna.img_7845.JPGTehát, ha a Béla út végében állunk meg az autóval, akkor ott balra vágjunk át a gazos - most vaddisznók által feltúrt - területen és néhány méter után már a jelölt útvonalon találjuk magunkat.img_7849_1.JPGEgyébként az útvonal végig jól jelölt, a jelölések frissen vannak festve és jól láthatóan vannak elhelyezve.img_7853_1.JPGFigyeljünk arra, ahol kanyarodik az ösvény! img_7854_1.JPGItt még száraz időben is van néhol vizes rész. Egyik évben eső után voltunk itt, akkor ezen a részen át sem lehetett menni, mert térdig ért a víz - ettől idén nem kell tartanunk.img_7945.JPGVezetnek a jelzések.img_7856.JPGIgazán élvezetes a napsütéses, tavaszias időben ilyen erdőben sétálni.img_7861_1.JPGAhol fehéredik az út alattunk, ott már közel járunk a riolittufás felszínhez.img_7943.JPGTavasz van, ébredezik az erdő, ennek jelei.....img_7863.JPG....az erdei ibolya, ....img_7859.JPG.......a martilapu és a .........img_7970.JPG......nappali pávaszem lepke megjelenése is.

Amennyiben még van energiánk, akkor Kazáron egy másik érdekes geológiai képződményt is megnézhetünk, egy kb. 18 millió évvel ezelőtt keletkezett földtani szelvényt. Ezekben a 10-12 fokos szögben megbillent rétegsorokban cápafogakat és hatalmas menyiségben kagylók lenyomatait lehet találni. img_8008.JPGA földtani szelvényhez vezető mélyút, bal oldalon a feltárással img_7994_1.JPGA cápafogakat és kagylólenyomatokat tartalmazó megbillent rétegsor.img_8002.JPGA földtani alapszelvény és az alatta lévő rétegek.img_8180.JPGCápafogat ugyan nem, de kagylólenyomatokat találtam.img_8176.JPGA piros kereszt jelzést követve körbe is járhatjuk a területet, akkor a túránk kb. 7 km-es lesz.img_8032_1.JPGKazáron sok régi házat találunk, ezekben többnyire múzeumok működnek, érdemes sétálni és nézelődni a faluban.

Amit hiányoltam: a riolittufa képződménynél nem volt semmilyen tájékoztató tábla. Pedig az nem kerülne sokba és ez a hely megérdemelne ennyit. Más országok a kisebb látnivalót is be tudják mutatni szenzációként, nekünk van egy szenzációs látnivalónk, mutassuk meg ezt méltó módon a világnak!

"Óh, kedves virágai a palócföldnek! A tündérkert se szebb talán,
a kelet gyöngyei se bájolóbbak, mint a ti boróka-bogyóitok.
Ez a szőnyeg, amely az én bölcsőm alá volt terítve, amelyet én
annyiszor megtapodtam." 

Mikszáth Kálmán: Utazás Palócországban /A palócföld flórája/

Remélem, hogy minél többen el fognak jönni Kazárra, ami Nógrád megyében, Salgótarjántól 6 km-re található!

Mindenkinek jó túrázást kívánok! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr5914728329

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.