Kíváncsi Túrázó

Bajmóc, a Felvidék mesekastélya

2019. március 28. - Indulj el egy úton

Nahát, ez olyan, mint Csipkerózsika kastélya - ez volt az első gondolatom, amikor a bajmóci várat megpillantottam. Gyerekkorom kedvenc kihajtogatós könyvében éppen ilyen tornyai, bástyái voltak a királyi várnak.

A kastély mai kinézetét Pálffy János grófnak köszönheti, aki bajmóci rezidenciáját a Loire menti gótikus kastélyok mintájára építtette át. A gróf álma 1908-ra megvalósult, az átépítés több, mint három millió aranykoronába került. A gyűjtőszenvedélyéről híres, művészetkedvelő gróf járta Európa országait és onnan a legkülönbözőbb korú és stílusú tárgyakat hozta a kastélyaiba. Bajmócon kívül volt ugyanis még kastélya Bazinban, Nádasdon, Vöröskőn, valamint palotája Bécsben, Pozsonyban és Budapesten. 

Pálffy gróf maga úgy vallott erről, hogy nemcsak a saját művészeti étvágyát akarta kielégíteni, hanem a műtárgyakban gazdag országok minél több értékére is szert akart tenni. Célja az otthoni művészi ízlés gazdagítása volt. Az eredmény kétségkívül látványos, a berendezés korban és területileg össze nem illő megoldások bámulatos keveréke. Valóban nagyon vegyes érzés ezt a sokféle műtárgyat együtt látni.

A vár egy mészkőhegyen épült, az első írásos említése 1113-ból való. Az ekkor még fa erődítés helyén később az egyenetlen sziklás talajon szokatlan alaprajzú kővár épült. Az évszázadok során számos híres  nemes család birtokolta: volt a Pázmány-családé, Csák Mátéé, Corvin Jánosé, a Thurzó-családé, majd végül a Pálffyak tulajdonába került.

A bajmóci kastélyban ma 182 helyiség található, ebből közel 50 a lakószoba. Persze nem kell megijedni, ezt nem kell mind végigjárni a kastély megtekintésekor. Van viszont a barlanggal együtt négy szintje, ezeket hol szélesebb, hol keskenyebb lépcsők, vagy csigalépcsők kötik össze. Számítsunk egy alapos gyaloglásra a vár megnézésekor. Általában 40 percenként indul a vezetett túra és az időtartama kb. 1,5 óra - 2 óra. A mi túravezetőnk elég gyors tempóban haladt, így a látogatóknak aznap megvolt a sport is a rengeteg lépcső miatt. Egy idő után a sok terem, a kacskaringós lépcsők miatt nekem nehéz volt eligazodni, hogy éppen melyik részében is járunk a várnak. Persze a férjemnek ez nem okozott gondot, ő mindig pontosan tudta, hogy a kastély melyik pontján tartózkodunk. :) Az ismertetés szlovák nyelven történik, de a jegyvásárláskor kaphatunk magyar nyelvű ismertetőt a megtekintendő helyiségek rövid leírásával.img_5812.JPGA bajmóci mesekastély, körülötte van egy kis tavacska is, ami még tovább fokozza a romantikus hatást.img_5551.JPGA vár belső udvara - jól látható a várdombot alkotó mésztufa rétegződés.

img_5565.JPGA várudvar szintje alatt 26 méterre található  a barlang, ami feltehetőleg egy nagyobb barlangrendszer része és 2 kisebb tavacska is van benne.

img_5566.JPGA barlang átmérője 22 m, magassága 6 m. A várkútnak helyet adó negyedik várudvar szintje alatt 26 m mélységben helyezkedik el.

img_5579.JPGA barlang kürtőjeimg_5568.JPGA barlang a víz légköri lecsapódásának hatására keletkezett, amely a mésztufa képződmény közepébe egy kráteren és külső repedéseken keresztül folyt be. A víz a mésztufát megbontotta és alámosta. Ily módon alakította ki a mai kör alakú teret a barlang közepén, melynek falait különféle alakzatok díszítik.

img_5576.JPGLátványos képződmények a barlang mennyezetén.

img_5643.JPGEz egészen más miatt látványos mennyezet. Az Aranyterem a várpalota legfényűzőbb része. Az angyalos hársfa mennyezet borítása színtiszta arany és minden angyalfej különböző.

img_5637.JPG„Omnia Cum Tempore”, azaz „Mindent a maga idejében!” 1829 - 1908 Pálffy János születésének és halálának dátumai az Aranyterem mennyezetének közepén. A nagyot álmodó gróf már nem élhette meg, hogy láthassa fő művének az elkészültét.img_5646.JPGAranyterem - manapság házasságkötések népszerű, elegáns helyszíneimg_5652.JPGA Kápolna - itt található a kastély legértékesebb műemléke, a bajmóci oltár, melyet külön erre a célra készített, klimatizált üvegburkolat véd.

img_5653.JPGBajmóci oltár

Nardo di Cione 14. századi firenzei festőművész alkotása, mely a kisdedet tartó Szűz Máriát és az apostolokat ábrázolja. Az oltár eredetileg egy pisai kolostor számára készült, ám nem tudni, hogy milyen körülmények között került el onnan. Annyi bizonyos, hogy Pálffy gróf egy olasz antikváriumban vásárolta meg a 19. század közepén.img_5673.JPGKék Szalon, a magyar történelem jeles alakjaival, pl. Hunyadi János, Mátyás király.img_5682.JPGA Kék Szalon berendezése az eredeti falkárpittal, a lécsőn kutyák szobraival.img_5685.JPGA kazettás mennyezet közepén a Hunyadiak címere

img_5609.JPGJátékterem - jó látni, hogy a vár korábbi lakói is szerettek játszani. Van itt sakkasztal, kártyaasztal és sok más egyéb. img_5629.JPGAz egyik hálószobaimg_5728.JPGMásik hálószobaimg_5698.JPGFogadószoba - mégiscsak itt van Csipkerózsika )img_5633.JPGNői gardrób - elegáns menyasszonyi ruhávalimg_5717.JPGA kastély egyik szobájaimg_5689_1.JPGA gardrób melletti mosdóimg_5709.JPGKonyha, a tálalóvalimg_5701.JPGEgy szép falikút. 

Kíváncsiságból kutattam egy kicsit. :) Gabler J. cég székhelye: Budapest, Aradi utcza 63., saját házban. A cég így határozta meg magát: Légszesz- és Vízvezetéki-Csatornázási-Kloset és Szivattyúfelszerelési Vállalata, alapíttatott 1876-ban. Szóval, az ő termékük lett beépítve a kastély átalakításakor ide.img_5704.JPGA kastély egyik terme, csodás faragású, eredeti bútorzattal berendezve.img_5735.JPGFegyvercsarnokimg_5627.JPGKeleti terem, impozáns Ming korabeli kékmázas vázákkal. Itt volt Pálffy János dolgozószobája.img_5742.JPGA vár legfelső szintjének termét üveggel vették körbe, bemenni nem lehet, csak körbejárni.img_5737.JPGA Fellegvár legfelső részeimg_5744.JPGIlyen széles lépcsőkön jutunk a vár különböző szintjeihez.img_5755.JPGGobelin szoba - 19. századi bútorokkal és festményekkel, itt gyakran tartanak előadásokat.img_5749.JPGA 17. század elején Brüsszelben szőtt óriási gobelin

img_5666.JPGA vár belső udvara a kúttalimg_5772.JPGKripta - a Pálffyak sírkamrája.

Itt van eltemetve Gróf Pálffy János. A gróf halála után 80 évvel a szarkofágból folyadék kezdett szivárogni, amire találtak ugyan racionális magyarázatot, de a nép inkább a szellemvilágban keresi az okokat és azt hiszi, hogy a reménytelenül szerelmes gróf a sírjában is szerelme miatt könnyezik.img_5793.JPGA romantikus bajmóci várkastélyimg_5813.JPGA várat övező vizesárokimg_5858.JPGA vizesárokban vígan élnek a vadkacsák, .....

img_5890.JPG......, a halak......img_5816.JPG..........és a hattyúk. A látogatók, különösen a gyerekek persze bőszen etetik őket.img_5788.JPG Mátyás király fája a kastély bejárata előtt

Ezt a hatalmas hársfát állítólag még Csák Máté ültette. A kerülete 12,5 méter, magassága közel 21 méter. Mátyás király örömmel járt Bajmócra, ahol a hársfa alatt rendezett lakomákat, tanácskozásokat is. A fatörzs egyes részei már üregessé váltak, ezeket lefedték, próbálják megvédeni a további pusztulástól. A régi, csonkolt törzsből kinőtt 2 hajtás mára szintén szép nagy fát eredményezett.
img_5632.JPGKedvenc bajmóci szobrom - kb. én is így töprengtem a bajmóci várnézés után a látottakon.

A fenti fotókon csak azon részét mutattam meg a megtekintett helyiségeknek, amelyek valami miatt számomra érdekesebbek voltak, ettől sokkal több a látnivaló a kastélyban. img_5512.JPGBajmóci vár - a kísértetek órájának idején

Bajmóc várához sok legenda, kísértethistória is kapcsolódik. Az egyik történet szerint egykor a vár egyik tulajdonosának háborúba kellett mennie és a fiatal, erényes feleségét a várban hagyta. Csakhogy a távolléte alatt beköltöztek a várba a férj irigy és gonosz rokonai, akik a csatákból visszatérő férjnek rosszindulatú pletykákat kezdtek terjeszteni a feleségről. Az asszony hiába tagadott mindent, a férj nem hitt neki. Végül arra kényszerítette a nejét, hogy ártatlansági próbának vesse alá magát, s a Hunyadi toronyból ugorjon le a mélybe. A felesége le is ugrott a gyermekével együtt, de ahelyett, hogy a várárokba zuhantak volna, az égbe szálltak mindketten. Ám a várárokból, ahová a feleségnek esnie kellett volna, egyszerre furcsa, csörgő hangokat hallottak. Odaszaladt a vár népe és rongyos ruhákat, szétzúzott, nyelv nélküli koponyákat találtak. Az irigy, pletykás rokonok fejei voltak azok, így bűnhődtek meg hazugságaikért. A férj belátta tévedését és nagy bánatában kolostorba vonult. A Hunyadi torony közelében azóta is furcsa hangokat lehet hallani, a termekben pedig időnként a szerencsétlen feleség fekete ruhás alakja kísért.  Még szerencse, hogy mi nem találkoztunk vele, amikor ott jártunk! :)

A bajmóci vármúzeum megtekintése után meglátogathatjuk a kastély melletti kis állatkertet és botanikus kertet is, de nagyon népszerű a város melegvizű gyógyfürdője is. 

Bajmóc /Bojnice/ Zólyomtól 66 km-re északnyugati irányban található, így a vár meglátogatását összeköthetjük több felvidéki város, pl. Zólyom, Körmöcbánya, Besztercebánya felkeresésével.

Jó kirándulást, jó várnézést, jó borzongást! 

 

 

Forrás: Radisics Jenő: Gróf Pálffy János műkincsi, wikipedia

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr2614638862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minden Jobbikos Büdös Zsidó Cigány 2019.03.29. 17:08:34

(Nickért bocs!)

Lehet, hogy itt forgatták a Pet Shop Boys 'Heart' című számához a videoklipet?
Nem néztem utána, de a külső felvételek alapján, akár, esélyes is...

Kíváncsi Túrázó 2019.03.29. 19:07:25

@Minden Jobbikos Büdös Zsidó Cigány: Szia! Utánanéztem, azt a videoklipet nem itt forgatták, hanem Mokricében, ami Szlovéniában található.

en.wikipedia.org/wiki/Mokrice_Castle

"Mokrice Castle (pronounced [mɔˈkɾiːtsɛ]; Slovene: grad Mokrice, German: Mokritz[1]) is a medieval castle southeast of Brežice, Slovenia, located on a hill in the northern part of the settlement of Rajec in the Gorjanci Hills, near the Croatian border. First mentioned in 1444, it was rebuilt in the 16th century and in 1941. After World War II it was made into a hotel with restaurants and in 1988 a golf course was built in the grounds to the castle. In the same year English pop band the Pet Shop Boys used this castle to film the video for their single "Heart".[2]"

Phteven 2019.03.30. 07:44:17

Ebben a kastelyban a Szafari c. ifjusagi filmsorozatot forgattak.

Kíváncsi Túrázó 2019.03.30. 08:55:24

@Phteven: Szia! Jééé, valóban! Köszönöm a kiegészítést! :)