Kíváncsi Túrázó

Zöldfűszeres, sajtos fonott kalács

Húsvétra hangolódva

2019. március 24. - Indulj el egy úton

Közeledik a húsvét. Azon gondolkodtam, hogy a szokásos fonott kalácson miként lehetne újítani. Nagyon szeretem az édes változatot, de most valami mást találtam ki. 

Éppen volt otthon újhagyma és petrezselyemzöld, ezek ihlették a hagyományos fonott kalács sós változatát. Tettem hozzá 2 féle sajtot is és egy csodálatosan kellemes ízű kalács sikeredett, ami remekül beilleszthető a húsvéti menübe, de a húsvét előtti húsmentes időszak étrendjébe is.img_7625.JPGDuna-parti biciklitúrán az ebédünk része volt a kalács, igazolta, hogy remekül szállítható még biciklin is.

Amiből készítettem, vagyis a hozzávalók:

- 500 g zabliszt

- 2 db egész tojás

- 1 tojássárgája és egy kevés tej a tészta tetejére

- 20 g vaj

- kb. 2,5 dl tej

- 1 csomag szárított élesztő

- 2 köteg újhagyma /nagyon jó lehet benne a snidling, vagy a medvehagyma is/

- 1 köteg petrezselyemzöld

- 1 kávéskanál só

- 200 g félkemény sajt /jó, ha kétfélét használunk/

Az élesztőt egy kevés langyos tejben felfuttattam, az újhagymát és a petrezselyemzöldet feldaraboltam, a sajtokat is apró kockákra vágtam, majd a többi hozzávalóval a szokásos módon jó alaposan összegyúrtam. A kalácstésztát egy tálba tettem, letakartam tiszta konyharuhával és meleg helyen - ami nálam egy vastag takaróba történő betakargatást jelent - egy órán át hagytam pihenni. Szépen meg is kelt a duplájára. 

A megkelt tésztát 3 felé osztottam, fonatot készítettem belőle, megkentem a kevés tejjel elkevert tojássárgájával és még egy félórát pihentettem. 

180 fokra előmelegített sütőben nekem 40 perc alatt sült készre. 

A sütési idő más lehet, ha nem zablisztet, hanem másfajta teljeskiőrlésű lisztet, esetleg fehérlisztet használunk. Nekem bevált a zabliszt használata, én legközelebb is ebből fogom készíteni.

A megsült kalács olyan lett, amilyennek elképzeltem. Önmagában is nagyon finom, különleges ízvilágú, de kenyérpótlékként bármi mellé ehetjük reggelire, vacsorára, vagy akár a kirándulásainkra is csomagolhatunk belőle. 

Meg fogja állni a helyét a húsvéti asztalon is. :) 

img_7635.JPGTehetjük majd a húsvéti asztalra is.
img_7340_1.JPGÉppen megsült, gyönyörűek a színei, az illata pedig már sütés közben is csodálatos volt.

Mindenkinek jó kalácssütést kívánok! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr3214711673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.