Túrázáshoz, kiránduláshoz is magunkkal vihetjük.
Sok évvel a ezelőtt a Dunántúlon vendégeskedtünk és házigazdánk nagyon finom pogácsával fogadott minket, ami nagyon jól esett a hosszú utazás után. Elkértem tőle a receptet és akkor neveztem el ezt a finomságot Fogadópogácsának. Azóta már nagyon sokszor megsütöttem és minden egyes ilyen alkalommal eszembe jut az a jó érzés, amit akkor éreztem, amikor legelőször megkóstoltam. Érződött, hogy vendéglátóink szeretettel fogadtak minket.Pogácsahegy
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt, én vegyesen használtam teljeskiőrlésű búzalisztet, tönkölylisztet és zabpehelylisztet
- 1 evőkanál búzasikér
- 10 dkg vaj
- 10 dkg libazsír
- 2 db egész tojás /a tésztába/
- 2 dl tejföl
- 1 dl tej
- 1 csomag szárított élesztő
- 1 teáskanál só
- 1 db tojássárgája és kb. 1 dl tej a kiszaggatott pogácsák tetejére
Frissen megsülve - a fent megadott hozzávalókból 3 tepsi pogácsa lett.
Én így készítem:
Először a liszteket összekeverem szárazon az élesztővel, majd hozzáadom a zsírt, vajat, sót és a többi hozzávalóval együtt jól kidagasztom. Akkor jó a tészta, amikor már elválik a kezünktől. Ha szükséges, akkor még tehetünk hozzá egy kevés lisztet.
Ezt követően egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap lisztezett gyúrólapon kinyújtom úgy, hogy kb. 1,5 - 2 cm magas legyen. Kisméretű pogácsaszaggatóval - ez nálam 3,5 cm átmérőjű - kiszaggatom, majd megkenem a tetejüket a kevés tejjel elkevert tojássárgájával, amihez egy kevés sót is szoktam tenni.
Előmelegített sütőbe teszem és kb. 25 - 30 perc alatt készre sütöm.
Remek az illata, szép pirosas a színe, ilyenkor már alig várom, hogy megkóstolhassam.
A legnehezebb azt megállni, hogy frissen ne egyek sokat belőle....
Nagyon praktikus ez a kis méret a pogácsáknál, mert éppen falatnyi mennyiségek és kellemes eszegetni borozgatós beszélgetés, vagy teázás közben.Borozáshoz is remek.
Tea mellé is kínálható.
Az eredeti receptben sima búzaliszt szerepelt, de én évek óta teljes kiőrlésű lisztet használok, ezzel is ugyanaz az ízhatás érhető el, mint a fehér liszttel készült változattal, sőt nekem még tartalmasabb, gazdagabb az íze.
Nagyobb vendégfogadáskor a fenti mennyiség duplájából szoktam készíteni, akkor kicsit több időt szánok a sütésre.
Mindenkinek kellemes sütést, jó étvágyat, izgalmas túrázást kívánok!