Kíváncsi Túrázó

Fogadópogácsa, aminek mindenki örül

2019. február 18. - Indulj el egy úton

img_5924.JPGTúrázáshoz, kiránduláshoz is magunkkal vihetjük. 

Sok évvel a ezelőtt a Dunántúlon vendégeskedtünk és házigazdánk nagyon finom pogácsával fogadott minket, ami nagyon jól esett a hosszú utazás után. Elkértem tőle a receptet és akkor neveztem el ezt a finomságot Fogadópogácsának. Azóta már nagyon sokszor megsütöttem és minden egyes ilyen alkalommal eszembe jut az a jó érzés, amit akkor éreztem, amikor legelőször megkóstoltam. Érződött, hogy vendéglátóink szeretettel fogadtak minket.img_5470_2.JPGPogácsahegy 

Hozzávalók:

- 50 dkg liszt, én vegyesen használtam teljeskiőrlésű búzalisztet, tönkölylisztet és zabpehelylisztet

- 1 evőkanál búzasikér

- 10 dkg vaj

- 10 dkg libazsír

- 2 db egész tojás /a tésztába/

- 2 dl tejföl

- 1 dl tej

- 1 csomag szárított élesztő

- 1 teáskanál só

- 1 db tojássárgája és kb. 1 dl tej a kiszaggatott pogácsák tetejére

img_5460.JPGFrissen megsülve - a fent megadott  hozzávalókból 3 tepsi pogácsa lett.

Én így készítem:

Először a liszteket összekeverem szárazon az élesztővel, majd hozzáadom a zsírt, vajat, sót és a többi hozzávalóval együtt jól kidagasztom. Akkor jó a tészta, amikor már elválik a kezünktől. Ha szükséges, akkor még tehetünk hozzá egy kevés lisztet. 

Ezt követően egy éjszakára hűtőbe teszem. Másnap lisztezett gyúrólapon kinyújtom úgy, hogy kb. 1,5 - 2 cm magas legyen. Kisméretű pogácsaszaggatóval - ez nálam 3,5 cm átmérőjű - kiszaggatom, majd megkenem a tetejüket a kevés tejjel elkevert tojássárgájával, amihez egy kevés sót is szoktam  tenni.

Előmelegített sütőbe teszem és kb. 25 - 30 perc alatt készre sütöm. 

Remek az illata, szép pirosas a színe, ilyenkor már alig várom, hogy megkóstolhassam. 

A legnehezebb azt megállni, hogy frissen ne egyek sokat belőle....

Nagyon praktikus ez a kis méret a pogácsáknál, mert éppen falatnyi mennyiségek és kellemes eszegetni borozgatós beszélgetés, vagy teázás közben.img_5544.JPGBorozáshoz is remek.pogacsa.JPGTea mellé is kínálható.

Az eredeti receptben sima búzaliszt szerepelt, de én évek óta teljes kiőrlésű lisztet használok, ezzel is ugyanaz az ízhatás érhető el, mint a fehér liszttel készült változattal, sőt nekem még tartalmasabb, gazdagabb az íze.

Nagyobb vendégfogadáskor a fenti mennyiség duplájából szoktam készíteni, akkor kicsit több időt szánok a sütésre. 

Mindenkinek kellemes sütést, jó étvágyat, izgalmas túrázást kívánok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr5714628398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.