Kíváncsi Túrázó

Hóesésben izgalmasabb várat nézni

2019. február 09. - Indulj el egy úton

 Várat nézni télen is lehet, sőt szakadó hóesésben is. Ezt tettük mi is, amikor az egyik decemberi hétvégén sűrű hőesésre ébredtünk. A bujáki várat választottuk, mert bár jártunk itt már nyáron és ősszel is, úgy gondoltuk, hogy télen is szép lehet. Így volt, nem csalódtunk, különleges látvány volt a frissen esett hóval borított vár, vagyis, ami megmaradt belőle. Ez a történelmi emlékünk is arra a sorsra jutott ugyanis, mint a legtöbb végvárunk, hogy felrobbantották - a törökök, vagy a Habsburgok - , ezt itt éppen a törökök robbantották fel 1666-ban.

"Vár állott, most kőhalom" - a Himnusz sorai jutottak eszembe a várkapun belépve.

img_3423.JPGA bujáki vár falainak maradványai

bujak-sz-k_rekonstrukcios_rajz_teli.jpg

Buják vára télen - rekonstrukciós rajz

Pedig szép vár lehetett, erről több középkori leírás is tanúskodik. Építésének pontos ideje nem ismert, de feltételezhető, hogy ez is a Tatárjárás utáni időszakban, az akkori várépítési hullámban készült. Az biztos, hogy Csák Máté hívei már 1317-ben sikertelenül ostromolták.  A vár azután hol királyi tulajdon, hol valamelyik befolyásos nemesi család tulajdona volt. 1439-től a Báthory család volt a birtokosa, kivéve azokat az éveket, amikor Werbőczy Istvánhoz került /1528 - 1551/. A Báthoryak erősítették meg a törökök támadásai miatt 1551 után a külső várgyűrűvel és ekkor építették a nagy körbástyát is. Ez azonban nem védte meg az erődítményt,  ugyanis 1552-ben Drégely várának bevétele után Hadim Ali budai pasa Buják ellen vonult és 5 nap ostrom után, július 19-én el is foglalta. A várban lévő őrség nagy része még a vár bevétele előtti éjszaka elmenekült, amit a törökök észrevettek, utánuk mentek és a várkapitány kivételével mindannyiukat lekaszabolták. A vár kapitányát láncra verve rabságba hurcolták.

1593-ban sikerült Báthory Istvánnak visszafoglalnia a várat, majd 1605-ben Bocskai seregei állomásoztak itt, de az 1606-os bécsi béke után ismét királyi tulajdon lett. Nem sokat foglalkozott a király ezzel a várral, az állaga nagyon romlott, emiatt az itt szolgáló katonák egy panaszlevelet írtak 1608-ban a pozsonyi országgyűléshez:

"Soha szolgáló embernek nem volt rosszabb mint most, nagy fizetetlenül, éhen és mezítelenül hagynak bennünket, koldulásra jutunk és senkinek sincs gondja a dűlőfélben lévő várak és palánkok építésére." 

Szomorú állapotok lehettek akkoriban a végvárakban.

1663-ban ismét a törökök foglalták el a várat, ezután járt itt Evlia Cselebi, a híres török világutazó is, aki így írt az itteni látogatásáról: 

"A várban háromszáz szűk ház van. Egyetlen temploma
az uralkodó nevéről dsámi lett. Vára az ég csúcsáig felnyúló,
meredek sziklán álló erős, kicsiny vár. Egyetlen oldalról sincs
magaslat körüle. Van egy igen mély börtöne, melybe kötélen
kell leereszkedni. A régi időben ez oszmánli kézben volt, mert
a dsámi mihrábja most is megvan. A dsámi mellett igen jó
vizű kút van, melynek vize július hónapban is jéghideg. A kútfúró
mester ezt a sziklát a fúróval lyukasztotta ki és úgy hozta
elő a vizet; teljes kilenczven öl mély. Külvárosa csinos magyar
város, lakói többnyire hatvani ráják. ötszáz csinos ház van
benne. E vár a hatvani mező közepén egy kerek sziklán tojás
gyanánt áll."

bujak_birckenstein_metszet_1686.jpg

Justus van der Nypoort (1625 körül - 1692 körül) holland rézmetsző, rézkarcoló ilyennek látta Buják várát. Ez az ábrázolás Birckenstein geometriakönyvében látható /Birckenstein: Erzherzogliche Handgriffe. Wien, 1686/
 

Nem sokáig lengedezett török zászló a várfalon, 1666-ban Balassa Imre gyarmati várkapitány egy kisebb csapatot szervezett a vár visszafoglalására. Cselhez folyamodott, hogy az ostromló seregét nagyobbnak tüntesse fel: a vár körül az emberei mindig más zászlót felmutatva tűntek elő, így a törökök azt gondolták, hogy nagy sereg érkezett az ostromhoz. Fel is adták a várat, előtte még megalkudtak a szabad elvonulásról. A magyar katonák azonban az elvonuló törökök nyomába eredtek és lekaszabolták őket, mert úgy gondolták, hogy a vár kincseit is magukkal viszik a menekülők. Évszázadokon keresztül terjedt ugyanis egy legenda a várban elrejtett mesés kincsekről. Fél év elteltével Martuzán aga 3000-es sereggel érkezett meg a várhoz aminek láttán az ott szolgáló 42 katona Berczely János kapitány vezetésével ellenállás nélkül - a szabad elvonulás reményében - átadta a várat. A törökök azonban a várkapun kilépő magyarokat, bosszút állva a korábbi történésekért, mind megölték. Martuzán aga csak 1 éjszakát töltött a várban, mert tartott a magyarok bosszújától, így mielőtt kivonultak, puskaporral felrobbantotta a várat. 1666 óta így már csak a felrobbantott vár maradványai tanúskodnak arról, hogy itt valamikor milyen sokan küzdöttek és haltak meg a végvári harcok idején. img_3342.JPG A műútról itt vezet fel a túraútvonal a várhoz. A távolság innen kb. fél kilométer, a szintemelkedés 70 méter.

Ezt a várat Buják község közelében, Nógrád megyében találjuk meg. A faluból észak felé kivezető úton, kb. másfél kilométer után, a Honvédségi Üdülő jelzést követve jutunk el a várhoz vezető úthoz. Itt már tábla jelzi a várhoz felvezető turistautat.img_3470.JPGA várhoz vezető út kezdeteimg_3353.JPGNyáron itt meg is lehet pihenni egy kicsit a meredek kaptató közben.img_3350.JPGTéli szúnyog a hó tetején. Vigasztaló, hogy nem csíp, nem minket esznek, hanem az avarban a korhadó szerves anyagok szerepelnek az étrendjükben.img_3359.JPGA várhoz most is ugyanaz az útvonal visz fel, mint a középkorban.img_3362.JPGA várkapu vastag falainak maradványai mellett lépünk be a vár területére.img_3365.JPGA várfal romjaibujaki_var_mocsary_antal.JPGA bujáki vár romjai /Mocsáry Antal: Nemes Nógrád vármegye,1826/

A leglátványosabbak és a legjobban kivehetőek a 20 méter átmérőjű körbástya, az 1550 körül épült rondella maradványai:img_3372.JPGA körbástya megmaradt falai img_3373.JPG

img_3370.JPG

img_3375.JPG

img_3376.JPGA Rondella falairól kinézve gyönyörködhetünk a Cserhát hegyeiben - jó időben messzebbre is láthatunk.

bujak_vara_osszel.jpgBuják várának romjai /bujak.hu/bujaki_var_felulrol.jpgA bujáki vár maradványai img_3377.JPGA várudvar
img_3378.JPGA külső várfal egy része, kerülete 273 méter

A vár feltárása a mai napig nem történt meg, így a meglévő romok eredetét többnyire csak találgatni lehet. Az biztos, hogy várnak több szintje volt, a vármagnál egy ciszterna maradványai is megtalálhatóak. A falakban kőfaragványok, ablaknyílások láthatóak.img_3382.JPG

img_3383.JPG

img_3385.JPGA belső és a külső várfal közötti úton juthatunk a vár belső részére.img_3387.JPG

 A hajdani vár belső részében egy bástyákkal megerősített magas torony volt, belső termekkel. A tornyot mély árkolatok, és magas körfalak fonták körül.  A várban, mintegy ezer embernek volt helye. Még láthatóak a szépen kifaragott csúcsíves ablakok töredékei, épen már csak a várkápolna egyik ablaka látható.

Délkeleti részen volt a vár kútja, mely 172 méter mélyen volt a sziklába vájva. A legendák szerint ez a kút össze volt kötve a hegy aljában folydogáló Buják patakkal, így látta el friss ivóvízzel a várbelieket. 
 

img_3393.JPGA palota falmaradványaiimg_3396.JPGEgy megmaradt dongaboltozatimg_3401.JPG

img_3402_1.JPGAblaknyílás maradványa

img_3403_1.JPGKilátás a várból

A vár alatti mezőn 1550-ben, Szent György napján /április 24-én/ Kapitán György hollókői várkapitány és Hubiár aga, Szanda török parancsnoka vívott híres párbajt. A párbajt a hollókői várkapitány kihívására tartották, mivel nem értettek egyet egy török rab váltságdíja ügyében. A párbajt a magyar nemesek és török vezetők előtt vívták, miután előzetesen megegyeztek a párbaj szabályaiban. Mintegy 350 magyar és 400 török lovas sorakozott fel a patak két oldalán. A párbajozók kölcsönösen erős sérüléseket szereztek egymásnak, így mindketten megelégedve hagyták abba a küzdelmet, és a csapataikkal visszavonultak a saját váraikba, ahol hatalmas lakomával megünnepelték a párbajt. Így ment ez akkoriban a végeken.
img_3412.JPGA romokon és a romok  között is rengeteg a gaz, a gyom...
img_3417.JPGNyáron nehezebb az elvadult növényzet között járni, télen jobban látható a vár szerkezete.

img_3422.JPGA vár belső része, a romokat most jótékonyan betakarta a havazás.img_3427.JPGSzerény ebéd a várban - gondolom, hogy Ali budai pasa ebédje bőségesebb volt a vár elfoglalása után.img_3439.JPGEbéd után jött a "feketeleves" - a forró kávé jól esett a hidegben.img_3434.JPGEgész nap havazott, sikerült "elcsípnem" egy hópelyhet.img_3443.JPGVastag várfalakimg_3454.JPGA borostyán nagy tömegben szaporodott el a várban.img_3461.JPGVajvirág, behavazvaimg_3469.JPGA mezei zsálya is kapott egy hókucsmátbujaki_var_terkep.JPGA terület térképe. A várat a faluhoz közeli Gomb hegyre építették.img_3457.JPG A vár kapujában - szakadó hóesésben ez a vártúra felért egy hegymászással.

A bujáki vár a mai napig feltáratlan, mégis érdemes felkeresni, mert a falai között el tudjuk képzelni, hogy milyen volt itt az élet hajdanán, amikor még hol a magyarok, hol a törökök szorgoskodtak a falai között. A romok között járva nézzünk szét, mert remek onnan a kilátás a környező hegyekre. Jó lenne, ha a várban lenne legalább egy tájékoztató tábla a vár múltjáról, ezt nagyon hiányoltam! 

A bujáki vár meglátogatását összeköthetjük a közelében lévő Sasbérci kilátó megtekintésével, valamint a faluban lévő szép Kálvária felkeresését is javaslom. A bujáki népviselet méltán híres, sokszor jelenik meg Glatz Oszkár festményein is, akit lenyűgözött az itteni táj szépsége és 40 éven keresztül minden szabadidejét a faluban töltötte. 

A Glatz Oszkár kiállítás előzetes, telefonos egyeztetés alapján tekinthető meg. Telefon: 32/488-002, 20/772-3421

"…Bejártam az országot, boldog ifjúságom éveiben a Dunántúl egy részét, 
majd a Mátra környékét és erre a falura esett a választásom. Nem bántam meg."

 Hihetünk Glatz Oszkárnak, ez a vidék valóban varázslatos, a várak pedig őrzik az évszázadok titkait. Látogassanak el ide minél többen! 

Mindenkinek jó túrázást, télen is! 

 Forrás: Magyar Könyvszemle LXXIII.évf., Birckenstein: Erzherzogliche Handgriffe. Wien, 1686, Evlia Cselebi török világutazó Magyarországi utazásai 1664-1666, wikipédia, bujak.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr2714498516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

allesmogelijk 2019.02.10. 14:26:44

Annak, hogy a vár és környéke feltáratlan, a valószínű magyarázata, hogy, legalábbis a rendszer-"váltás" előtt tiltott terület volt, mivel valamilyen szovjet bázis volt a vár alá telepítve. Legalábbis akkor, amikor gyerekként 1970 környékén apámmal megpróbáltunk feljutni a várhoz, már alulról visszafordítottak. Mivel nem akartam egész életemben ezt annyiban hagyni, másfél éve a fiammal elmentünk, és sikerült feljutni, de a parkoló közelében ma is katonai létesítmény emlékeztetett, hogy hajdan az egész katonai terület volt. Ráadásul bármilyen jelentős dolgok is történtek arrafelé évszázadokkal ezelőtt, a vár romjai meglehetősen csekélyek még magyar viszonylatban is. Ami megmaradt, sokkal kevésbé látványos pl. Szigliget, vagy főleg Hollókő vagy Somló maradványaihoz képest, hogy csak a népszerűbb és sokkal könnyebben megközelíthetőkből említsek egy párat. Se ok, se alkalom, így minek is szánna rá valaki a kevésből sok pénzt a kutatására? Ez egy túracélnak nagyon szép hely, de várismerkedésre szinte értékelhetetlen.

Kíváncsi Túrázó 2019.02.10. 16:59:58

@allesmogelijk: Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat! :)
Igen, a rendszer-"váltás" előtt valóban nem lehetett azon a részen szabadon járni. A vár alatt most egy Honvédelmi üdülő található.
Tudom, hogy ennél a várnál vannak sokkal jelentősebb váraink is, de ha ezekkel a romokkal nem kezdenek valamit, akkor csak tovább romlik az állapotuk. Legalább az állagmegóvást meg kellene oldani. Nyáron a vadul burjánzó növények miatt nehéz ott járni, télen pedig arra kell figyelni, nehogy valami üregbe lépjen bele a látogató, ami a hó miatt nem vehető észre. A kilátás és környék gyönyörű.

Szatmári Tivadar 2019.02.11. 12:29:39

Nagyon szépek a fényképfelvételeid, mint mindig! Külön gratulálok azért, hogy nem csak pusztán a tájat szoktad megörökíteni, hanem az élővilágot is!

Kíváncsi Túrázó 2019.02.11. 13:47:29

@Szatmári Tivadar: Kedves Tivadar! Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat! Nagyon örülök, hogy tetszettek a fotóim! :)

Kíváncsi Túrázó 2019.02.14. 11:22:05

@allesmogelijk: Még egy kis adalék a fentiekhez. Most találtam ezt az újsághírt:

"Buják várának helyzete is különleges. Borbély Gábor polgármester megkeresésünkre elmondta, hogy a vár állami területen helyezkedik el, ami a Magyar Honvédség kezelésében van. A vár felújításához vagy állagmegőrzési munkálataihoz együttműködési megállapodásra lenne szükség az önkormányzat és a honvédség között. A romok védelmére évente néhányszor civil kezdeményezésre megtisztítják a köveket a gaztól és az elhalt növényzettől. Megkeresésünkre a Honvédelmi Minisztérium azt a tájékoztatást adta: Bujákon nem terveznek felújítást."
www.nool.hu/kozelet/pusztulnak-a-nogradi-varak-ritkan-jut-penz-felujitasra-2530774/

allesmogelijk 2019.02.14. 12:14:53

Köszönöm a kiegészítést. Szóval még az is lehet, hogy még mindig van a vár alatt valami honvédelmi, az esetleges kazamatákban...