Kíváncsi Túrázó

Együk meg a karácsonyfát!

2018. december 21. - Indulj el egy úton

Idén úgy döntöttem, hogy újítok és megesszük a karácsonyfát. Jelentem, hogy nagyon finom volt. Belül sajtos, krémes, kívül roppanós.

img_3494.JPG

 

A tészta hozzávalói:

- 250 g teljeskiőrlésű liszt

- 5 dkg vaj

- 10 dkg libazsír

- 1 egész tojás 

- 1 tasak szárított élesztő

- 1 kávéskanál szódabikarbóna

- kevés só

- 2 - 3 evőkanál tejföl

- kb. 1 dl víz

Töltelék:

- bármilyen sajtkrém

- 10 dkg reszelt sajt / én vegyesen használtam trappistát és parmezánt/

A tészta tetejét kenjük meg 1 tojássárgája és kevés tej keverékével.

A tészta hozzávalóit összegyúrtam és  kb. félórára a betettem pihenni a hűtőbe. Ezalatt lereszeltem a sajtokat. 

A tésztát 2 részre osztottam és 2 db lapot nyújtottam belőlük, mindegyikből kivágtam 1-1 fenyőformát.

Az egyik fenyőforma lapot sütőpapírral bélelt tepsire fektettem és megkentem a sajtkrémmel, megszórtam reszelt sajttal. Ráhelyeztem a második fenyő alakú tésztalapot, majd éles késsel vízszintes irányban bevagdaltam és az így kialakult csíkokat megtekertem. Ezután már csak a felvert tojássárgájával kellett megkennem és az előmelegített sütőben megsütnöm. Kb. 30 percig sütöttem 180 fokon, majd még 10 percig 160 fokon. A sütési időt több tényező is befolyásolhatja, ezért nézzünk rá időnként a tésztánkra.img_3478.JPGSütésre előkészítve. 

A maradék tésztából készíthetünk pogácsát, vagy akár sajtos rudakat is.

Mindenkinek jó karácsonyi készülődést kívánok! :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr7214501244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.