Kíváncsi Túrázó

10 perces gesztenyegolyó, ami energiát ad a hidegben

2018. december 18. - Indulj el egy úton

Odakint -6 fok van, már készülünk az egész napos túrára az Ipoly mellé a Páskom-legelő tanösvényre, minden bepakolva a hátizsákba, a férjem éppen a termoszba készíti a forró teát és egy kisebb termoszba a forró kávét, amikor rájöttem, hogy a kávé mellé nincsen desszertünk, az ugyanis elfogyott az előző napon. Márpedig milyen kávézni egy rét közepén a zimankós télies hidegben desszert nélkül! :)

Úgy kalkuláltam, hogy mire a tea és a kávé elkészül, akkorra én is készen leszek. Erről az elhatározásomról hallgattam, mert tudtam, hogy túráim társa hitetlenkedve és némi kétkedéssel fogadta volna az ötletemet. Persze a munkafázis folyamatait mégsem tudtam eltitkolni, így hamar rájött, hogy mi is történik  a háta mögött. Azonban sikerült nagyon gyorsan befejeznem, valamint ő lehetett a főkóstoló, az eredmény pedig meggyőzte arról, hogy érdemes volt elkészíteni ezt a finomságot, amit valóban nagyon jólesett a hideg szélben megenni.

Hozzávalók:

- 1 csomag mirelit natúr gesztenyemassza /200 g/

- aszalt áfonya /100 g/ 

- 6 db aszalt szilva

- 2 evőkanál zabpehely

- 1 evőkanál holland kakaópor

- 1 kávéskanál fahéj

- 1 csipetnyi őrölt szegfűszeg

- 1 evőkanál rum

- kókuszreszelék 

 

img_2774.JPGSíkesztyűben is lehet gesztenyés golyót enni.

Az elkészítése nagyon egyszerű. 

A mirelit gesztenyemassza ment a mikróba egy műanyag keverőtálban, hogy minél előbb formázható legyen. /Amennyiben több időnk van, akkor szobahőmérsékleten engedjük ki./ Közben az aszalt áfonyát és a szilvát /ennél nézzük meg, nem maradt-e benne mag/ késes aprítóba tettem, néhány másodperc aprítás után hozzátettem a gesztenyemasszához a többi hozzávalóval együtt. Az aszalt gyümölcsök elegendő édességet biztosítanak, így még mézet sem tettem hozzá, de aki édesebben kedveli, az tehet bele mézet, vagy egyéb édesítőszert. A tálban jól összekevertem, majd vizes kézzel kis gombócokat formáztam és kókuszreszelékbe forgattam őket. 

Ennyi volt, teszteltük, vagyis megkóstoltuk, bedobozoltam, ment a többi elemózsia mellé a hátizsákba és indultunk is a rétre - túratársam szerint - "megfagyni".  Igazán nagy élmény a hidegben valami nagyon finommal megjutalmazni magunkat! :)


img_2771.JPGEgy doboznyi finomság. Lehetnek mínuszok, lehet metsző szél - a kávéhoz desszert kell! :)img_2962.JPGKellemesebb körülmények között, otthoni melegben egy csésze kávé mellé is kiváló.

Ellenőrzésképpen a héten ismét elkészítettem a gesztenyegolyókat úgy, hogy közben figyeltem az órát, hogy valóban belefér-e a 10 percbe az elkészítési idő. Nos, igen, hajszálpontosan 10 percig tartott. Egyedül a mosogatás nem fért bele ebbe az időtartamba, na, de az minimális, hiszen csak a késes aprítót és egy keverőtálat kellett elmosogatni. :)

Ezek a gesztenyés golyók nem csak akkor készíthetőek, ha túrázni indulunk, hanem remek vendégváró csemege is lehet.

Jó kirándulást, jó kávézást! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr2314494748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.