Kíváncsi Túrázó

Egy meseszép smaragdzöld tó az égbetörő sziklacsúcsok között

Túra a Magas-Tátrában a Zöld-tavi menedékházhoz

2018. szeptember 29. - Indulj el egy úton

Az egyik legkedvesebb tátrai túraútvonalam a Zöld-tavi menedékházhoz vezető út. Több alkalommal megtettem már, voltam itt télen is, nyáron is, de mindig lenyűgöz szépségével ez a vadregényes táj.

 Ez egy könnyen járható, de mégis látványos útvonal, ami menet közben is sok érdekességet kínál, megérkezve pedig igazán pazar látnivalókban gyönyörködhetünk. Végig a Késmárki-Fehér-víz völgyben haladunk, majd a Zöld-tó völgyébe megérkezve már a magas hegycsúcsokat is láthatjuk. 

A jégkorszakban északról nyugat felé négy jégár zúdult le a Zöld-tóhoz. Visszavonulásuk után letarolt sziklapadok maradtak, változatos formájukban gyönyörködhetnek a túrázók.
img_7450.JPGA Zöld-tavi menedékház a Zöld-tó partján, hatalmas sziklacsúcsok között.

A menedékház felett magasodik a Kurbunkulus-torony /2137 méter/. A népmonda szerint a tetején réges-régen egy zöldes színű drágakő csillogott. Sokan próbáltak feljutni a meredek sziklafalon, hogy megszerezzék a drágakövet, de nem sikerült nekik, mind odavesztek. Aztán egy merész legénynek - aki a kincset jegyajándéknak szánta a kedvesének - mégis sikerült feljutnia, ám amikor hozzáért a drágakőhöz, a tátrai kincsek őrzője megrázta a Kurbunkulus-tornyot és a legény beleesett a torony lábánál lévő tóba. A víz elnyelte a zöld kővel együtt és a tó felszíne azóta csillog zöld színben, azóta nevezik Zöld-tónak.img_7280.JPGBiztató útjelző a Fehérvíz /Biela Voda/ parkolónál, hiszen "csak" 3 óra 5 perc" a becsült menetidő.

Indulás: a Fehérvíz parkolóból - ami egyben autóbuszmegálló is -, innen végig a sárga jelzésű úton haladunk a Zöld-tavi menedékházig /Chata pri Zelenom Plese/. 

Szintemelkedés: 910 méterről indulunk és 1551 méterre érkezünk, tehát 641 métert emelkedünk /persze lefelé is ennyit kell jönni/, de a hosszú távolság miatt ez nem vészes, minden korosztály számára teljesíthető. 

Távolság: oda-vissza kb. 15 kmimg_7286.JPGÜkörkelonc - a frissítő zuhany után

Mi legutóbb július közepén jártunk itt. Az indulásunk előtti napon és még hajnalban is esett az eső, így az indulás reggelén kellően párás levegőben startolhattunk. Viszont így minden növény olyan volt, mintha éppen a reggeli frissítő zuhany után lenne, csak még nem volt ideje megszárítkoznia.img_7296.JPGAz út kezdete a reggeli párában, dús növényzet között.img_7287.JPGSárga gyűszűvirág - Digitalis grandiflora

Meglepetésemre elég sok sárga gyűszűvirágot láttam út mentén. Ez a szép, de mérgező növény többször is szerepel Agatha Christie regényeiben /Egy marék rozs, Sors-rejtekajtó/, így Christie-rajongóként most igazán örültem, hogy a valóságban is láthattam ezt a hírhedt növényt. img_7301.JPGEz egy népszerű útvonal, a korai időpont ellenére sok túrázóval találkoztunk.
img_7306.JPGA matlárházai kereszteződés - akik Matlárházáról indulnak, itt csatlakoznak az útvonalhoz, illetve visszafelé itt el lehet menni Matlárháza felé is.img_7291.JPGAz alpesi harangvirág is még csak ébredezett.img_7295.JPGMargaréta, csapzottan, szárítkozás előttimg_7310.JPGAz út mellett a Fehérvíz patak /Biela potok/ rohan sebesen.
img_7299.JPGKözönséges orbáncfű - csodás virágai vannak.img_7300.JPGNyúlszapuka img_7315.JPGErdei tündérfürt

Ebben a mesebelien szép erdőben még a tündérek is jártak, mert itt hagyták a fürtjeiket. Látványos jelenség, főként így, az esőtől súlyos virágzattal.img_7329.JPGA patak most is hatalmas robajjal száguldott, a medre tele volt óriási "sziklakavicsokkal".img_7328.JPGA víz időnként megmutatja, hogy ki az úr, időnként összetöri a hidat maga fölött, most is épül az új híd a patakon.img_7341.JPGEgyre erősebb az emelkedőimg_7340.JPGSok kis vízesés - ilyen romantikus a patak, ha nincs megáradva.img_7337.JPGBorzas kakascímerimg_7334.JPGMezei aszat - és a mézgyűjtők is megkezdték napi munkájukat.img_7327.JPGTátrai mákimg_7331.JPGSöröshordók - fontos rakomány várakozik a menedékházba történő felszállításra.img_7350.JPGEz egy kevésbé szép, sőt szomorú része az útvonalnak, mert hosszan látszódnak a 2004. novemberi hatalmas pusztítást okozó vihar emlékei és azt azt követő szú miatti erdőpusztulás maradványai.img_7349.JPGÁfonya - nem könnyű találni az út mentén, mert mindenki eszegeti menet közben.img_7355.JPGPersze, van, aki talál még áfonyát.img_7347.JPGPiros mécsvirágimg_7346.JPGMesebeli gombaházikóimg_7345.JPGPihenő - jó is egy kicsit leülni útközben, a kényelmes asztaloknál egy kicsit eszegetni.img_7344.JPGA Kovácsok rétje útelágazásnál már túl vagyunk az útvonal 2/3-án, de a szintemelkedés fele még most következik.img_7358.JPGHavasi bérclapu - kedveli a magashegyi patakok környezetét.img_7357.JPGAz óriási fenyők között már néha megpillantjuk a hegycsúcsokat is.img_7356_1.JPGEgyre meredekebb az út, lassan kisüt a nap is.
img_7351.JPGHavasi kakicsvirág - magashegyi növény, ezen a részen nagyon sokat láttam, Magyarországon nem fordul elő.img_7441.JPGAmikor végre láthatóvá válnak a Zöld-tavi katlan hegyei, kezd kiszélesedni a látótér, az emelkedés is megszűnik, itt már szintben haladunk,zold-to_2.jpgUgyanez az útszakasz 8,5 évvel ezelőtt, hatalmas hófúvásban.zold-to_1.jpg2010.március 14-én ilyen magas volt a hótorlasz az útvonal mentén.

img_7442.JPGIdáig ért a hófal 2010-ben, bár ez nem egészen igaz, mert még hozzá kell számítani az útra lehullott hómennyiségét is.
img_7444.JPGMár látható a menedékház is, mindig öröm megérkezni, egy kitűzött célt elérni.zold-to_3.jpg2010-ben egész úton szakadt a hó, fújt a szél, így igazán nagyon örültem a menedékház látványának! :)

img_7456.JPGA Zöld-tavi menedékház a valóban smaragdzöld tó partján

Ezen a helyen 1897-ben épített menedékházat a Magyarországi Kárpát Egyesület, amelyet akkor Frigyes menedékháznak neveztek el. A festői környezetben álló menedékházban szállást és étkezést is kaphatunk.img_7497.JPGEz egy nagyon népszerű útvonal, sok a túrázó. A menedékházban sokféle étel közül választhatunk.zold-to_4.jpg2010-ben, visszaindulásra készen a menedékház előtt, részben megfagyva a -18 fokban.img_7500.JPGFontos jelzések a Zöld-tavi menedékháználimg_7476.JPGA túrázó jutalma: egy tányér meleg leves, hozzá 1 pohár vörösbor, na és persze a kilátás.img_7508_1.JPGIlyen környezetben igazán jó kávézni!img_7502_1.JPGSkorpiólégy - először a térdemen landolt, utána tettem le egy padra - jól megválasztotta a lakóhelyét, irigylem, hogy itt élhet.img_7513.JPGCsipkézett szegélyű, égbetörő sziklacsúcsok

 

img_7516.JPGAz itteni hegyek amfiteátrumként ölelik körbe a tavat. Olyan legendás hegycsúcsok találhatóak itt, mint a Késmárki-csúcs /2556 méter/, a Weber-csúcs /2514 méter/, vagy a hegymászók által különösen kedvelt Papirusz-csúcs /2429 méter/.img_7515.JPGVadregényes tájimg_7529.JPGÉrdemes körbesétálni a tó partján és akkor a túrázók sokaságától csendesebb részeket is lehet találni, ahol zavartalanul gyönyörködhetünk a hegyekben.img_7535.JPGKígyógyökerű keserűfű - dúsan nőtt a tó partján, érdekes kontrasztot alkotva a tó zöld színével. Ez a magashegyi növény onnan kapta a nevét, hogy a gyökere kígyóformában van megtekeredve.img_7582.JPGHavasi sisakvirágimg_7532.JPGA Zöld-tó mögött a távolban a Bélai-Tátra hegyvonulatai láthatóak már.

A Zöld-tótól sokfelé indulhatunk tovább túrázni. A legnépszerűbb a tátrai főútvonalon, a Tatranska Magistrálián továbbmenő útvonal /piros jelzés/, amelyen a Nagy-Morgás hágón keresztül a Tátralomnic feletti Kőpataki tóhoz érkezhetünk. 

zold-to_terkep.JPGAz útvonal térképe

sdc19687.JPGA Zöld-tó és a menedékház a környező hegyóriások alkotta amfiteátrumban, egy késő őszi túrán a Nagy-Morgás hágó felé továbbindulva. A Zöld-tó felett van egy kisebb tavacska, a Fekete-tó /Cierne Pleso/

Mindenkinek jó túrázást, szép élményeket kívánok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr514263935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2018.09.30. 13:22:04

Ezt is végig kell járni :) Mi a lengyel oldalon voltunk júliusban, ilyenkor gyakori a zápor :(
utazaseuropaba.hu

Kíváncsi Túrázó 2018.10.01. 07:35:35

@Publikus Team: Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat, annak pedig külön örülök, hogy kedvet kaptál az útvonal megtételéhez! :) Ez egy tényleg jól járható, könnyen teljesíthető útvonal, gyönyörű látnivalókkal.
A Magas-Tátrában /akár a lengyel, akár a szlovák oldalon/ elég gyakori az eső, de az időjárás előrejelzése ebben a régióban szinte 100%-ban pontos. Még az órát is előre jelzik, amikorra eső várható és ez a hosszú évek alatti tapasztalatom alapján valós is. Mi ez alapján szoktuk megválasztani a túrázásaink időpontját. Nyáron az eső zivatarrá tud változni, ez általában a déli órákban történik. Az őszi eső persze kellemetlenebb a hidegebb idő miatt, de ha csak kisebb esőt jeleznek, akkor mindig van esőkabát, lábszárvédő a hátizsákunkban. Egyébként különleges a hangulata az esőben való túrázásnak is. Persze azt én sem szeretem, ha a villámok csattognak körülöttem! :) Ezen a hétvégén is éppen a Magas-Tátrában voltunk, az esőmentes napra terveztük a hosszú túrát, a következő napra be is jött az esős előrejelzés, akkor csak sétálgatós programunk volt. :) Sok szép tátrai élményt kívánok Nektek!

Publikus Team · https://utazaseuropaba.hu 2018.10.01. 13:59:06

@Kíváncsi Túrázó: lassan akkor illő lesz rávenni magam :D
Ti mennyire érzékelitek a magyar ellenességet arrafelé? Szlovákiáról szóló cikkemben írtam erről. Bár 2 hete, teljesen pozitív volt a benyomásom, mivel akárhova mentem, csak angolul beszéltem és kifogástalan volt a kiszolgálás :)

Kíváncsi Túrázó 2018.10.01. 14:57:29

@Publikus Team: Magyar ellenségesség Szlovákiában??? Soha nem tapasztaltam!
Mi a szlovák-magyar határ mentén élünk, heti rendszerességgel járunk át Szlovákiába, ami most így furcsa is leírva, mert egyáltalában nem lehet észrevenni, hogy egy külön országba érkeztünk volna. Nekem vannak időszakaim, amikor naponta megyek át a határon, ami itt tényleg csak jelképes, hiszen a határ túlsó oldalán is magyarul beszélnek az emberek. Persze vannak történelmileg olyan falvak a határ közelében is, ahol többnyire szlovákok élnek, de ott is békés az együttélése a 2 népnek. Régen sem volt ebből gond, mindig csak a politika szította az ellentéteket, az emberek jól megvoltak egymás szomszédságában, manapság pedig sok a vegyesházasság is. Szlovákia északi részén, a magyar határtól távolodva, pl. a Magas-Tátrában is mindig csak kedvességet, előzékenységet tapasztaltunk. Amikor az ember egy másik országba utazik, akkor eleve megtanul előre néhány alapvető, kifejezést, szót a másik ország nyelvén, ez természetes. A vendéglátóhelyeken, a szállodákban pedig általában jól beszélnek angolul. Egyébként sok magyar származású dolgozik a Magas-Tátrában is, velük is mindig szívesen beszélgetek.

szamarhegy 2018.10.02. 09:04:59

1987-ben voltam először a Magas-Tátrában, aztán még sokszor és sok helyen Szlovákiában, soha sem tapasztaltam semmi ilyesmit, ez még a 68 utáni időszakból öröklődő információ. Természetesen vannak emberek, a magyar-szlovák társadalom kis része, aki nem örül a normalitásnak, 'kiabáltak' már velem magyar fórumon, mert örömömet fejeztem ki, hogy milyen kellemes nap volt a Bánki tónál jó sok szlovák fiatallal együtt, majd átmenve (határellenőrzés nélkül, ami nagyon nagy dolog az én generációmnak!) a túloldalra (ami persze még mindig magyar többségű) vacsorázni és az ottani esküvőn jókedvűen váltogatták az emberek és a pincérek a szlovákot, meg a magyart....

szamarhegy 2018.10.02. 09:06:41

Kíváncsi Túrázónak köszi a beszámolót és a csodaszép képeket! :)

Kíváncsi Túrázó 2018.10.02. 10:23:45

@szamarhegy: De örülök, hogy hasomlóan vélekedsz! Számomra már a kérdés felvetése is furcsa, hogy vannak, akik szlovák-magyar ellentétről beszélnek, holott ilyen nincsen. Egy-egy negatív tapasztalatból /ami bárkivel és bárhol megtörténhet, akár Magyarországon is/ egy egész ország mentalitására következtetni, abból általánosítani, az nagy hiba.
Általában tájékozatlanság és a múlt, az etnikai viszonyok nem kellő ismerete van az ilyen megnyilvánulások mögött. Jó példa erre Alsósztregova, ami Madách Imre szülőfaluja, a szlovák-magyar határ közelében található és néhány éve egy nagyon népszerű fürdőhely is létesült ott, ahová a magyar oldalról is sokan átjárnak. Egy ismerősön méltatlankodva említette, hogy Alsósztregován alig beszélnek magyarul. Nos, nem tudhatta, hogy Alsósztregováról már Fényes Elek is így írt 1851-ben a "Magyarország geographiai szótára mellyben minden minden város, falu és puszta betűrendben körülményesen leíratik" című munkájában, hogy "Alsó- és Felső-Sztregova, tót falu, Nógrád vármegyében,". Akkoriban az volt a természetes, hogy az egymás mellett élők megtanulták egymás nyelvét. A falu földesura, Madách Imre is 7 nyelven beszélt, a magyar mellett tudott szlovákul, németül, latinul, franciául, angolul és ógörög nyelven is. De ha csak Mikszáth művére, a Tót atyafiakra és A jó palócokra gondolunk, abból is látható, hogy békében éltek a népek egymás mellett, együtt és ez ma is így van, ha nem szítanak közöttük mesterségesen ellenségeskedést.

Kíváncsi Túrázó 2018.10.02. 10:25:21

@szamarhegy: Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat, nagyon örülök, hogy tetszettek a fotóim is! :) Ez valóban egy csodaszép része a Magas-Tátrának. :)