Kíváncsi Túrázó

A Visegrádi-hegység szelíd romantikája

Lajos-forrás, Vasas-szakadék, Kő-hegy

2018. szeptember 25. - Indulj el egy úton

Vannak olyan túraútvonalak, amelyek könnyen teljesíthetőek és mégis nagy élményt nyújtanak azoknak, akik erre vállalkoznak. Ilyen a Szentendre közelében található Lajos-forrástól induló, a Kő-hegyre menő útvonal is. A Lajos-forrásig autóval, vagy Szentendréről autóbusszal lehet eljutni és onnan - nem nagy emelkedőket megtéve - ízelítőt kaphatunk a Visegrádi-hegység déli részének szépségéből, romantikájából.

img_6767_1.JPGNapóleon kalapja - ezért a kilátásért érdemes gyalogolni.img_6999.JPGLajos-forrás

A Lajos-forrás vizét a környékbeliek évszázadok óta ismerték és fogyasztották. A 18. században itt letelepedő szerbek Dobra vodának, Jó víznek nevezték. A forrás környéke Nagy Lajos királyunk egyik kedvenc vadászterülete volt. Mai formáját, a forrás foglalását 1908-ban alakította ki az MTE Péntekiek Asztaltársasága és a területet akkor birtokló báró Podmaniczki Lajosról nevezte el Lajos-forrásnak. img_6433.JPGAz útvonal térképe

Mi egy kellemes nyári napon a Lajos-forrástól a sárga jelzésen indultunk el. A sárga jelzés egy kis réten vezet keresztül, majd a tölgyerdőbe beérve úgy éreztem, mintha egy nagy parkba érkeztem volna meg, a kényelmes, széles, jól járható a turistaút árnyat adó fák alatt haladt.img_6436.JPGA Lajos-forrás közelében lévő pihenőréten megy át a sárga jelzésű út.img_6448.JPGMint egy nagy parkban - széles, jól járható sétaút az árnyat adó lombok alatt. 

Itt találkoztam először egy különleges túraútvonal jelzéssel, a lovasok számára kijelölt útvonal jelzésével. Lovagolók akkor éppen nem jártak arra, de az látható volt, hogy rendszeresen mennek arrafelé lovakkal.img_6451.JPGJó-víz /Dobra voda/ patakocskája img_6464.JPGÁgas homokliliomimg_6453.JPGGalambgombaimg_6471.JPGTüskés galóca - feltételesen ehető, bár én inkább kihagynám :)img_6486.JPG Ez az útvonal egyben egy tanösvény is.img_6502.JPGÉrdemes megállni és a csendben szemlélődni a körbevevő hatalmas erdőségben.img_6492.JPGHegyvonulatok a sűrű erdőkkel - könnyű elképzelni azt a korszakot, amikor még Nagy Lajos király és kísérete lóháton nyargalászott errefelé, üldözve a vadakat. 

img_6498.JPGBakfű, vagy más néven orvosi tisztesfű

Sok olyan növényt láthatunk utunk során, ami a hegyi rétek, legelők jellegzetes növénye, ezek közé tartozik a bakfű is, aminek sokféle gyógyhatását ismerték már régen is, többek között sebgyógyításra is használták.img_6505.JPGÁlganéjtúróimg_6511.JPGEnnél a táblánál kell a Vasas-szakadék felé letérni.

Az útvonal leglátványosabb része a Vasas-szakadék. "Az agyagos andezittufára települt agglomerátumba addig mélyült a Cseresznyés-árok (vagy Sás-völgy) patakja, amíg átvágta azt és beleharapott az agyagos andezittufába is. Így meggyengült a keményebb réteg alátámasztása és a sikamlóssá váló agyagos lejtőn megcsúszott, hátrahagyva a hasadékrendszert." Ez a wikipédia magyarázata a szakadék keletkezésére, de amikor megpillantottam, akkor csak ámultam a különös formákon. A kb. 30 méter hosszúságú hasadék 8-10 méter magas falai fölénk emelkednek, az oldalai valóban közel, szorosan vannak egymáshoz, a magasban szinte fölénk hajlanak. Ebben a hasadékban különböző rétegeket, konglomerátumokat, érdekes sziklaképződményeket is megfigyelhetünk. Nevének eredetére kétféle magyarázat is van. Az egyik szerint a vörösesre, rozsdaszínűre színeződött kőzetekről kapta a nevét, a másik szerint a rendszeresen itt túrázó csepeli vasgyár dolgozói az elnevezés ihletői.

Több barlang is található itt, de azok bejárása csak tapasztalt barlangjáróknak ajánlott. 

img_6513_1.JPGA szakadék bejárataimg_6514.JPGÁmulatba ejtő a kompozíció, amit a sziklák és a fák gyökerei alkottak.img_6529.JPGA szakadék falának mindkét oldalán megcsodálhatjuk a hegység keletkezésében szerepet játszó vulkáni utóműködést tanúsító képződményeket.img_6527.JPGAgglomerátumok, formák, színek izgalmas együtteseimg_6532.JPGSziklakatedrálisimg_6533.JPGA sziklafal img_6545.JPGA szakadék végeimg_6569.JPGÉgrenéző, szúk sziklafalak között - klausztrofóbiásoknak nem ajánlott!img_6577.JPGVáltozatos összetételű sziklafal img_6610.JPGTovább a tanösvényen és a sárga jelzésű enyhén emelkedő idilli erdőben a Cseresznye-hegyreimg_6613.JPGA Cseresznye-hegy tetején ligetes erdőt találunk.

A hegy lapos tetején sétálva azonnal eszünkbe jutott, hogy milyen remek lakóhely lehetne itt. Aztán kiderült, hogy a késő bronzkori emberek is így gondolták ezt, mert itt volt az urnasíros kultúra erődített telepe.img_6622.JPGKígyóhagymaimg_6633.JPGKányaharangvirág - a középkorban megették a gyökerét.img_6653.JPGKő-hegyi Czibulka Jánosról elnevezett menedékház

Ez az 1933-ban épült menedékház igazi kincs a túrázóknak. Azon kevés magyarországi menedékházak egyike, ahol szállást és egyszerű, de ízletes meleg ételt is lehet kapni. Mi is betértünk ide és egy jót ebédeltünk.img_6664.JPGA Kő-hegy csak 367 méter, de a mintegy száz méteres leszakadás miatt, a menedékház előtti részről gyönyörű a kilátás Szentendre és a Duna irányába.img_6674.JPGKilátás Budapest irányába
img_6665.JPG A széles, füves réten sok asztal, pad várja a túrázókat.

A Kő-hegy lapos fennsíkján, az agyagos talaj horpadásában időnként annyi víz gyűlt össze, hogy még csónakáztak is rajta. Manapság már egyre gyakrabban szárad ki, emiatt mi sem láthattuk a tavat.

A Kő-hegyen sétálva elképzelhetjük a bronzkorban itt állt sáncvárat. A hegy lankás fennsíkja alkalmas volt a mezőgazdasági művelésre, a területen még most is sok a gyümölcsfa, a fűszernövény. Vizet az agyagos talajban kialakult vízmosások tavai és a források biztosították. A hegy meredek leszakadásai, a sziklafalak természetes védelmet biztosítottak, az egyéb részeken pedig máig nyomon követhetőek a 3000 évvel ezelőtti védősáncok. ko-hegy_bronzkori_foldvar_es_sancok.JPGA bronzkori sáncvár / Nováki Gyula és Torma István kutatók térképvázlata a Régészeti Topográfiából

img_6737.JPGA Kő-hegy ligetes, tisztásos fennsíkja a virágok és a lepkék paradicsoma.img_6703.JPGSakktáblalepkeimg_6714_1.JPGItt valami nagyon finom lehet! feketedo_furtoszanot.JPGFeketedő fürtöszanótszurokfu_origanum_vulgare.JPGSzurokfű /Origanum vulgare/macskafarku_veronika.JPGMacskafarkú veronikalyukaslevelu_orbancfu.JPGLyukaslevelű orbáncfűmacskahere.JPGMacskaheretarlohere.JPGTarlóhere

A turistaháztól a zöld jelzést követve ismét az útvonal egyik látványos részéhez érkezünk, ez a Petőfi-pihenő. A meredek sziklafalnál változatos formájú kőoszlopokat, andezitagglomerátumokat csodálhatunk meg, melyik közül a legérdekesebb a Napóleon kalapja névre hallgató. A különböző keménységű, szemcseméretű vulkanikus  kőzetrétegek különbözőképpen álltak ellen a időjárás kihívásainak, a viharoknak, a szeleknek, így alakultak ki a változatos formájú "kőgombák". 

img_6748.JPGKilátás a függőlegesen leszakadó meredély széléről Pomáz feléimg_6753.JPGA Kő-hegy bizarr sziklaormaiimg_6759.JPGA legérdekesebb "kőgomba", a Napóleon kalapja, amelyet már Petőfi is megcsodált.img_6765.JPGKilátás a "kőgombával"img_6779.JPGAz 1958-ban felállított Petőfi-emlékmű

1845. szeptember 23-án Petőfi Sándor és barátai, Vahot Imre és Vahot Sándor Esztergomba tartva itt pihentek meg miután megmászták a Kő-hegy "iszonyúan magas" szikláit. Állítólag ez ihlette a költőt a Visegrád táján című költeménye megírására. Egyébként ezekből a napokból származik Petőfi egyetlen ismert fotográfiája. 

petofi_sandor_fotoja.jpg

A Petőfi-dagerrotípia

VISEGRÁD TÁJÁN 
 
Ki mondja meg?... Visegrád táján 
A bágyadt alkony 
Nem Zách Klárának megtört szelleme? 
 
Ki mondja meg?... Visegrád táján 
A vad, sötét éj 
Nem Zách Bódognak bosszus szelleme? 
 

img_6837_1.JPGMeredeken lejtő, köves út lefelé a hegyről 

A zöld jelzésen juthatunk le a hegyről. Az út először lankásan, majd egyre meredekebben lejt lefelé. Útközben néhol még láthatóak, vagy sejthetőek az egykori bronzkori kősánc maradványai.img_6845.JPGKéküstökű csormolya - színesíti a lefelé haladást.img_6841.JPGA zöld jelzésű út, keresztben talán az egykori sánc nyomaival.img_6862.JPGA lefelé menő útvonal is tartogat látnivalót.img_6866.JPGA hegyről leérkezve, a völgyben a János-forrás mellett haladunk el.img_6872.JPGA völgy után jobbra fordulva a kék kereszt jelzésű úton juthatunk vissza kiinduló helyünkre, a Lajos-forráshoz.img_6895.JPGA kék kereszten haladvaimg_6949.JPGVisszatekintve, mögöttünk a Kő-hegy baracklevelu_harangvirag.JPGBaracklevelű harangvirágimg_6921.JPGSötétszárnyú tőrösdarázsimg_6912_1.JPGFehérpettyes álcsüngőlepkeimg_6955.JPGEz a szakasz, egy szekérút, a túra legmonotonabb része, hosszan, egyenesen, lassan emelkedik felfelé. Azért itt is találtam néhány érdekes virágot, így könnyebb volt haladni.
barsonyos_kakukkszegfu.JPGBársonyos kakukkszegfűimg_6986.JPGEgy érdekes formájú fa, mintha éppen nagy, lomha léptekkel el akarna indulni.img_6994.JPGEttől az útelágazástól már nem kell sokat gyalogolni.img_7006.JPGA Lajos-forrás emléktáblája

Aki végigjárja ezt az útvonalat, annak garantáltan sok élményben lesz része! Jó szívvel ajánlom! 

A körtúra hossza: kb. 8 km

Szintkülönbség: 270 méter /felfelé, majd lefelé is ennyi/

Időtartam: ez a nézelődések idejének, az útközben talált lepkék és virágok számának függvénye 

 

Forrás: wikipédia, Szádeczky-Kardos Géza: Várak a Pilisben

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr714090643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pali041 2018.09.27. 09:37:20

Nagyon jó túraútvonal, különösen a menedékház, ahol finom - általában bográcsos - ételt kapni.
Jó ott megpihenni egy finom fröccsre, kajára.
Mi általában Pomázról szoktunk felmenni és Szentendrére le.
Télen is működik, hóban se semmi felkapaszkodni oda. Van egy hangulata aztán, mikor forralt bort iszogatsz a menedékházban.

Rosalia alpina 2018.09.29. 13:55:11

Sokszor jártam már én is ezen az útvonalon. A menedékházban is többször megpihentünk, szimpatikusak a tulajdonosaik. Jó volt kicsit feleleveníteni az emlékeket, tetszik a blogod!

Kíváncsi Túrázó 2018.09.29. 17:57:33

@Rosalia alpina: Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat! Nagyon örülök, hogy tetszik a blogom! :)
Igen, valóban nagyon kedvesek voltak a menedékházban, jó volt oda megérkezni! Ráadásul az étel és a kávé is finom volt. :)
Mi ezen az útvonalon először jártunk és meglepett a sok érdekes látnivaló, amit itt tapasztaltunk.