Kíváncsi Túrázó

Én már találkoztam zombival

2018. július 02. - Indulj el egy úton

Láttam már néhány zombis filmet, de nem lettem zombirajongó. 

Amikor az Ipoly partján jártam és lefotóztam egy érdekes, színes csápokkal rendelkező csigát, akkor nem gondoltam, hogy egy igazi zombival találkoztam. A fotóról el is feledkeztem, ott lapult a többi között és csak 1 év elteltével kezdtem el kutakodni, hogy miért is ilyen furcsán csíkosak, élénk színűek és duzzadtak ennek a karcsú borostyánkőcsigának a szarvacskái. 

Nos, ekkor lepődtem meg igazán! Kiderült, hogy egy zombi csigával találkoztam, ugyanis ez a borostyánkőcsiga egy parazita, a Leucochloridium paradoxum nevű laposféreg jóvoltából zombivá változott.

Ez a laposféreg a szaporodásnak és az elterjedésnek egy nagyon kegyetlen módját választotta.  Élőhalottá alakított egy csigát.img_4027_masolata_masolata.JPGZombi csiga - a laposféreggel fertőzött karcsú borostyánkőcsiga egy bükköny tetején

Hogyan kerül a laposféreg a csiga testébe? Úgy, hogy a csiga megeszi a madarak ürülékét - furcsa gusztusa van, rá is fázik alaposan -, amiben benne vannak a laposféreg petéi. A csiga szervezetébe került peték elkezdenek fejlődni, féreggé alakulnak. Ez már idáig is elég borzasztó, de a horrorisztikus rész csak most következik. A féreg felvándorol a csiga szemébe és hernyószerűvé alakítja azt át. A csiga mindkét szemébe 1-1 féreg vándorol és ott állandó hernyószerű mozgást imitálnak. A szerencsétlen csiga így nem sokat lát, ezért egyre feljebb mászik a növényeken - ezzel felkelti a madarak érdeklődését, akik a csiga mozgó, pulzáló, lüktető mozgást végző szemeit hernyónak nézik és lecsippentik. Előfordul, hogy az egész csigát elfogyasztja a madár, de általában csak a "hernyókat" csípi le. Az esetek egy részében így a csiga túléli a manővert, de a testében maradt többi parazita újraindítja a folyamatot. Brrrr.....

A madár szervezetében aztán a férgek lerakják a petéiket, amelyek a madár ürülékével a földre kerülnek, amelyet a csigák elfogyasztanak és az ördögi körfolyamat így folytatódik. 

 

zombi_csiga_3.jpg

 A zombivá válás körfolyamata

/Forrás: https://www.deviantart.com/ophiguris/art/Leucochloridium-Paradoxum-LC-127227039/

 

 

 

zombi_csiga_4.jpg

A kifejlett Leucochloridium paradoxum nevű laposféreg /Forrás: https://en.wikipedia.org/wiki/Leucochloridium_paradoxum/

A természet túltesz az ember fantáziáján. Miután megismertem a borostyánkőcsigák zombivá válásának a történetét - sőt magam is találkoztam egy példánnyal -, rájöttem, hogy a zombis filmeket nyugodtan megnézhetem, mert azok sem lehetnek borzasztóbbak, mint ami időnként az élővilágban a valóságban megtörténik.

Forrás: en.wikipedia.org/wiki/Leucochloridium_paradoxum, deviantart.com/ophiguris/art/Leucochloridium-Paradoxum

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr6114079027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.