Kíváncsi Túrázó

A rejtélyes töki romtemplom

2018. június 27. - Indulj el egy úton

 

img_6116.JPGA töki romtemplom

Számomra ismeretlen volt a töki romtemplom. A zsámbéki templomromról már sokat olvastam, de még nem láttam, így Zsámbékra mentünk egy júniusi kánikulai szombaton. Valóban lenyűgöző még romjaiban is a zsámbéki templomrom. Ott láttam egy térképet, amin be volt jelölve Tök határában az Árpád-kori romtemplom. Na, ha már itt vagyunk, akkor nézzük meg ezt is - nem bántuk meg. Nem volt nehéz rátalálni, csak követni kellett az útvonaltervezőt, amibe ha beütjük a "Tök, Romtemplom" úti célt, akkor simán odavezet minket. Egyébként Tök falu mára teljesen egybeépült Zsámbékkal. A faluból kiérve - északkeleti irányban - a Perbál felé vezető műútról a Nyakas Pincészetet elhagyva jobbra kell letérni egy aszfaltozott mellékútra. Ezen kb. 1 km-t haladunk, majd ismét jobbra, derékszögben fordulunk Tök település irányába, nos erről kell letérni balra kb. 500 méter után a templomromhoz. Jelenleg napraforgóval van bevetve a terület, de kihagytak egy bevezető utat a vetésben a szakrális műemlékhez, ami az út széléről már látható. 

img_6059.JPGSzép mellékoltár kváderkövekkel a negyedköríves fülkében.

A források és az épület építészeti jellegzetességei alapján a templom a 13. század második felében épülhetett és a domonkos rendi barátokhoz tartozó plébániatemplom volt. A terület neve is erről árulkodik: Domokosi-dűlő. Téglalap alapú hajójának a belső méretei: 9,5 m x 6,1 m, a félköríves szentélybelső 2,3 m x 3,3 m, a falak néhol 1 méter szélesek. A szentély két oldalán 1 - 1 negyedköríves fülke található, ezekhez egy-egy mellékoltár is csatlakozott. 

A pilisi dolomitkőből rakott falak néhol 5-6 méter magasságban maradtak meg, a falazat sarkai kváderkövekből rakottak. A külső és a belső falakon sok gerendalyuk látható. 

Ez az egyhajós román stílusú Árpád-kori templom volt Tök település plébániatemploma és akkoriban a község házai valószínűsíthetően a közelében épültek.

Sok minden azonban a mai napig sem ismert ezzel a templommal kapcsolatban:

- az építésének időpontja

- védőszentjének a neve

- átépítés nyomai nem láthatóak rajta (mégis elhagyták a templomot)

- a pusztulásának oka: rombolás, földrengés, elhagyás?

Ha lerombolták, akkor miért csak félig? Miért nem vitték el a megmaradt templom köveit? Miért települt a falu 2 kilométerrel távolabbra?

Feltételezhető, hogy a török korban már nem használták, elhagyták, így szinte csoda, hogy ennyi is megmaradt belőle ennyi évszázad óta. Lehet, hogy időközben a lakosság áttért a református hitre és ezért hagyta el ezt a templomot?

Mivel ez a templom egy fennsíkon épült és most már messzebb van a falutól, lakott területektől, csendben nézelődhetünk itt és tanulmányozhatjuk az Árpád-kori templomépítés jellegzetességeit, merenghetünk az itt élt emberek életén, szokásain. Közben gyönyörködhetünk a minket körbeölelő hegyek látványában is, hiszen láthatjuk a Budai-hegyeket, a Gerecsét és a Pilis tömbjét is. A rom területe és környéke pedig igazi vadvirág eldorádó. 

A töki romtemplomnál 2000-ben végeztek régészeti feltárást és konzerválták a romokat. Azt sajnálom, hogy semmilyen tájékoztató tábla nincs elhelyezve a templomról a területen. Jó lenne útjelző tábla is a faluban, ami jelezné, hogy merre található ez a műemlék, akkor biztosan sokkal többen látogatnák meg!

tok_romtemplom_rajza.png

A töki romtemplom rekonstrukciós rajzaimg_6061.JPGA templom keleti tájolású szentélyeimg_6072.JPGNegyedköríves fülke, a falban több helyen gerendalyukakkalimg_6066.JPGKőfülke a szentély jobb oldalsó részében

img_6193.JPGA szentély kívülről - a középső falrész erősen hiányos, de jól látható, hogy milyen erős, méteres vastagságúak a megmaradt falak.img_6187.JPGA szentély kívülrőlimg_6201.JPGAz északi falszakasz, itt is számos gerendalyukkalimg_6101.JPGTemplombelső virágoskerttelimg_6094.JPGNappali pávaszem - a felmelegedett kőfalon pihenve.img_6168.JPGZebrabagoly lepke a cickafark virágjánimg_6100.JPGMogyorós lednekimg_6051.JPGVannak, akik a nagy hőségben is dolgoznak, mint ezek a szorgalmas háziméhek.img_6181.JPGSokpettyes virágbogarak - itt valami nagyon finomat találhattak.img_6183.JPGKözépkori lovagok helyett csak egy lovagbodobácsot találtam.img_6113.JPGOrvosi atracél - tömegével nyílik a templom falai mellettimg_6125.JPGA poszméh éppen egy orvosi atracélt látogatott meg.img_6155.JPGKözönséges tarlósáska - sütkérezik a romokonimg_6104.JPGFehér varjúháj díszíti a kőfalak tetejétimg_6159.JPGVáltozatos vadvirágok - remek terep a sokféle repülő, virágport gyűjtögető rovarnak. img_6065.JPGA távolban kivehető a zsámbéki romtemplom is.img_6047.JPGA töki romtemplom a napraforgótábla közepén, de ezen a földúton jól megközelíthető. Háttérben a Budai-hegység látható.

Aki Zsámbékra látogat, az szánjon rá egy kis időt és nézze meg a töki romtemplomot is, nem fogja megbánni! Közel vannak az etyeki borvidék pincészetei is, azokat is érdemes felkeresni, így össze lehet kötni a múlt megismerését a jelenkori gasztronómia és borkultúra tanulmányozásával. :) 

Mindenkinek jó túrázást, változatos élményeket kívánok! 

Forrás: library.hungaricana, tokanno.hu, wikipedia, 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr6514060559

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.