Kíváncsi Túrázó

Békebeli krumplis pogácsa

2018. június 03. - Indulj el egy úton

Egy krumplis pogácsa számomra a megnyugvást, a békességet jelenti. 

Akkor szoktam ezt sütni, ha van időm arra, hogy nyugalomban készítsem el. Ilyenkor már a hozzávalók megkészítése, a pogácsa tésztájának összekeverése, dagasztása, formázása is örömet okoz.  Megenni pedig igazi élmény - egy csésze tea mellé remek kiegészítő, de vihetjük magunkkal kirándulásainkra is. Jól bírja a mélyhűtést is, ha nem faljuk fel a teljes mennyiséget, akkor kisebb adagokban fagyaszthatunk le belőle ínségesebb időkre, így bármikor elővehetjük, ha egy kis békés hangulatra vágyunk.

Nem bonyolult az elkészítése, ha meg akarjuk magunkat örvendeztetni valami finomsággal, akkor ezt mindenképpen ajánlom.

Hozzávalók:

- 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

- kb. 30 dkg főtt krumpli

- 10 dkg vaj

- 10 dkg libazsír

- 3 db egész tojás , ebből 2 db a tésztába és 1 db tojássárgája a tetejére

- 2 dl tejföl

- 1 tasak szárított élesztő

- 2 tk só

Hogyan készítettem? A tészta hozzávalóit egy mélyebb tálban összekevertem, a főtt krumplit összetörtem és még melegen adtam hozzá a többi hozzávalóhoz. Az így elkészített tésztát 1 órára a hűtőbe tettem pihenni, majd liszttel meghintett gyúrótáblára öntöttem és kinyújtottam. A tészta tetejét éles késsel berácsoztam,  pogácsaszaggatóval kiszaggattam, sütőpapírral bélelt tepsibe raktam. A pogácsák tetejét felvert tojássárgájával - amihez én 1 evőkanál tejet és kevés sót is szoktam tenni - megkentem, előmelegített sütőben 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütöttem.

A pogácsák kiszaggatásakor megmaradt tésztát ismét összegyúrtam, de nem szaggattam tovább, hanem egy részét 3 részre osztottam és összefontam úgy, mint a fonott kalácsot szoktuk készíteni. Ez így idáig túl egyszerű lett volna, ezért ezt a fonatot összetekertem és így sütöttem meg. Egy érdekes, fonott pogácsát kaptam. :)

A megmaradt tészta másik részéből kis golyókat formáltam a tenyerem között, kissé ellapítottam és muffinformába raktam őket. A muffin-pogácsák tetejét ugyanúgy berácsoztam és megkentem tojássárgájával. img_2611.JPGMagunkkal vihetjük a kirándulásainkra. Én a Duna partján ültem le a pogácsámat eszegetni, békésen nézelődni.img_2263.JPGFrissen megsülve - nem lehet neki ellenállni!img_2266.JPGFonott krumplis pogácsa img_5421.JPGPremier: muffinformában a Velencei-tónál, energiát adott a tó körbebiciklizéséhez

Mindenkinek jó sütést, sok békebeli hangulatot, jó kirándulást kívánok!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr7113900492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Parajpuding 2018.06.04. 09:52:44

Békebeli? Teljes kiőrlésű búzalisztből, szárított élesztővel? Aha.
Azt elhiszem, hogy tea mellé remek, vagy e mellé remek a tea, mert ettől meg lehet fulladni folyadék nékül.

Kíváncsi Túrázó 2018.06.04. 13:11:04

@Parajpuding: Köszönöm, hogy elolvastad a cikket! :)
Nos, én évek óta csak teljeskiőrlésű lisztet használok mindenhez - a pogácsához is - és még egyszer sem fulladtam meg! :D:D:D
Egyébként régebben is a teljeskiőrlésű lisztet alkalmazták a háztartásokban és akkor sem fulladoztak. :)
Arról most nem akarok bővebben írni, hogy mennyivel egészségesebbek a teljeskiőrlésű lisztek, mert ennek hatalmas szakirodalma van. Az tény, hogy a teljeskiőrlésű liszteknek magasabb a vitamin-, rost- és ásványianyagtartalma.
Persze, az ízükhöz van, aki nehezebben szokik hozzá, kezdetben érdemes vegyesen alkalmazni, pl. csak a szükséges lisztmennyiségnek fele legyen teljeskiőrkólésű.
Szárított élesztő: ezt a praktikusság, az eltarthatóság miatt szoktam használni, de ha biztosan tudom, hogy valamilyen kelt tésztát készítek, akkor én is friss élesztőt vásárolok.
Egyébként a "békebeli" jelzőt az elkészítés hangulatára és a pogácsa elfogyasztásához kapcsolódó kellemes, nyugodt hangulatra értettem. :)
Remélem, hogy egyszer majd kipróbálod a teljeskiőrlésű liszttel való sütést! Sok sikert hozzá és mellé valamilyen finom innivalót! :)