Kíváncsi Túrázó

Flódnis palacsintatorta

2018. május 10. - Indulj el egy úton

Nagyon szeretem a flódnit, rendszerint decemberben szoktam sütni, de ez legutóbb elmaradt, bennem pedig hiányérzet maradt és sóvárgás a flódni iránt. Így történt, hogy amikor májusban palacsintát terveztem az egyik hétvégi ebédre és a tölteléken gondolkodtam, akkor eszembe jutott a flódni utáni sóvárgás és arra gondoltam, hogy miért ne tölthetném meg ugyanazokkal a hozzávalókkal a palacsintákat, mint amivel a flódnit szoktam készíteni?

Jelentem, remek lett! Van egy kis macera az elkészítésekor, de ha jól szervezzük a tennivalókat, akkor aránylag gyorsan elkészíthető. Megéri azt a kis időt ráfordítani! 

A palacsintákat egy nappal korábban sütöttem meg és csak a töltelék elkészítését hagytam a tervezett napra. 

A dió-, és a máktölteléket megpároltam egy kevés vízben, de lehet hozzátenni egy pohárnyi fehér bort is, akkor pikánsabb tölteléket kapunk. 

Az almát meghámoztam és a reszelő durvább fokán lereszeltem, majd a saját levében megpároltam.

Én egyik összetevőhöz sem tettem külön ízesítőt, mert nekem ez a sokféle töltelék önmagában így harmonizál. 

Miután megpárolódott a dió, a mák és az alma is, akkor tettem mindegyikhez datolyaszirupot, de ízlés szerint lehet hozzátenni mézet, vagy egyéb édesítőszert is.

A kész palacsintákat az alábbi sorrendben töltöttem meg:

palacsinta - máktöltelék - palacsinta - almatöltelék - palacsinta - diótöltelék - palacsinta - szilvalekvár - palacsinta -, majd ezt megismételtem, így tényleg tortaszerű lett. A tetejére csokiöntetet tettem. Tehát minimum 9 db palacsintát süssünk, ha többet sütünk, akkor az esetleg kimaradt töltelékkel megehetjük. Nálam ez történt. :) Az eper nem csak dekorációként szerepelt, hanem nagyon finom volt a tortával együtt megenni. 

Tehát a hozzávalók:

- 9 db palacsinta, a szokásos módon elkészítve /ez nálam teljeskiőrlésű lisztből való sütést jelent/

- 20 dkg darált dió

- 20 dkg darált mák

- 5 db nagyméretű alma

- szilvalekvár

- datolyaszirup, méz, vagy egyéb édesítőszer

A tetejére csokiöntetet készítettem kakaó, víz és egy kevés vaj felhasználásával, de jó minőségű étcsokoládét is olvaszthatunk erre a célra. 

Kellően "flódnis" lett ez a palacsintatorta, el is fogyott gyorsan. img_2288.JPGFlódnis palacsintatorta, sok finom réteggel

img_2280.JPGJól illik hozzá a csokoládéöntet, kínálhatjuk néhány szem eperrel és szőlővel együtt.img_2292.JPGEgy szelet a tortából - kellően gyümölcsös, könnyű desszert.

Ez a flódnis palacsintatorta annyira finom, hogy nem lehet neki ellenállni, ebből nem elég csak egy szeletet megenni, úgyhogy ha ezt elkészítjük, akkor utána néhány napig ne álljunk mérlegre! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr2613900108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.