Kíváncsi Túrázó

Angol húsvéti zsömle, megreformálva

2018. március 30. - Indulj el egy úton

Mivel mindkét gyermekem a Brit Nemzetközösség országaiban tölti a húsvétot, így utánanéztem, hogy mit is esznek a britek húsvétkor. Így találtam rá a hagyományos brit húsvéti zsömlére, aminek kissé átalakítottam a receptjét. 

Fehérliszt helyett teljeskiőrlésű lisztet, cukor helyett mézet használtam. Az eredeti recept szerint a zsömle tetejére a kereszt alakot fehérliszt és víz keverékéből kell rajzolni, én - némi töprengés után - azt találtam ki, hogy tejföllel kevert túróval rajzolom meg a keresztet, ez be is vált.

A zsömlék tetején lévő kereszt forma régebben a 4 égtájat szimbolizálta, megóvott a hajótöréstől, manapság a kereszt Jézus keresztre feszítésére emlékeztet, ezért is sütik többnyire húsvétkor.

Könnyen elkészíthető, finom, fűszeres illatú süteményt kapunk, amely több napig is friss marad. Vihetjük magunkkal a húsvéti kirándulásra, túrára de a húsvéti asztal dísze is lehet.img_9700.JPG

Hozzávalók:

- 30 dkg teljeskiőrlésű liszt

- 1 tasak instant élesztő

- 5 dkg vaj

- 2 dl tej

- 1 tojás 

- 1 tojássárgája és egy kevés tej a tetejére

- 1 evőkanál méz, vagy egyéb édesítőszer

- 1 kávéskanál mézeskalács fűszerkeverék /vagy fahéj, szegfűszeg, koriander/

- csipetnyi só

- aszalt gyümölcsök /áfonya, meggy, sárgabarack/ apróra vágva 

A kereszthez: kb. 5 dkg túró 1 evőkanál tejföllel elkeverve

Egy mélyebb tálba tettem a lisztet, ezt összekevertem az élesztővel, majd a keverék közepében kialakított mélyedésbe tettem a tojást, a langyos vajat, a tejet és a többi hozzávalót. Kézzel jó alaposan összekevertem, majd meleg helyre tettem 1 órára a tálat - én takaró alatt szoktam keleszteni. Meg is kelt szépen a tészta a duplájára és már ekkor finom, fűszeres illat volt tőle a lakásban.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára tettem, kinyújtottam és zsömlényi mennyiségű darabokra vágtam, majd gombócokat formáltam a tenyeremben belőlük. Ezeket a gombócokat sütőpapírral bélelt tepsire raktam, kissé ellapítottam, megkentem a tetejüket a tejjel elkevert tojássárgájával. Egy fakanál nyelével kereszt alakban mélyedést alakítottam ki rajtuk, majd ebbe a mélyedésbe tettem bele a tejfölös túrót dekorációnak.

Előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt sült készre.

img_9623.JPG

 

img_9637.JPG

dsc_1189.JPG

Mindenkinek jó sütést, szép, tavaszias húsvétot kívánok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr4813791352

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.