Kíváncsi Túrázó

Helló Tavasz, viszlát Tél!

2018. március 11. - Indulj el egy úton

A hétvégén a Vepor hegységben /Szlovákia/ található Herencsvölgyben túráztam. 

Szeretem ezt a vadregényes, magas fenyők közötti völgyet, melynek a csendjét csak a zúgó patakok háborgatják.

Én kedvelem a telet, de idén sokáig időzött a környékünkön, így igazán megörültem, amikor megláttam, hogy már ide is megérkezett a tavasz. Igaz, még csak néhány hírnöke, de az egyre erősödő napsütés majd teljesen el fogja olvasztani a most itt még mindenütt fehérlő havat és előcsalogatja a tavasz többi képviselőjét is.

img_8615.JPGA kies völgy csendjét csak mélyben rohanó patak zúgása zavarja meg.

img_8669_1.JPGA tavasz már erősebb: a rohanó patak mellett még vannak hófoltok, de előbújtak a tavasz virágai is.aranyveselke.JPGAranyveselke

Aranyveselke - érdekes neve van ennek a koratavaszi virágnak. Magyar nevét virágjának aranysárga színéről és a vese alakú leveleiről kapta. Tudományos neve is szép, félig görög, félig latin: Chrysosplenium alternifolium, melyből a chrysos a görög szó, aranyat jelent. Gyors vizű hegyi patakok mentén jelzi  a tavasz érkezését, március közepétől lehet vele találkozni. Ilyenkor szerényen meghúzódik az avarban. Nem nő nagyra, 5-15 cm a magassága. feher_acsalapu.JPGFehér acsalapu

Szintén az avar alól merészkedett elő a Fehér acsalapu virága. Nehéz elképzelni, hogy ez a most még bolyhos kis gombóc nyárra már hatalmas lapuleveleket növeszt a patak partján. img_8671.JPGJégszobor a patak felettimg_8633.JPGA Tél szelleme hamarosan elolvad a napfénybenimg_8672.JPGJégmacska - lassan beleolvad a patakbaimg_8659.JPGZuzmó a vöröslő fenyőtű avaron

A zuzmók különleges élőlények. Még az életkoruk sem határozható meg, egyes vélekedések szerint ők a Föld leghosszabb élettartamú élőlényei. Különleges lények, a szimbiózis mintapéldányai, ugyanis algák és gombák együttéléséből keletkeztek. 

A zuzmók rendkívüli helyzeteket, körülményeket is képesek túlélni. Német kutatók marsi életkörülmények között vizsgáltak a zuzmókat és a zuzmók 34 napig életben maradtak. 

2005-ben az Európai Űrügynökség 2 zuzmófajt Szojuz rakétákkal juttatott ki az űrbe, kapszulákba zárva. A kapszulákat az űrben kinyitották és 15 napig nyitva tartották, kitéve ezáltal a zuzmókat a kozmikus sugárzásnak. 15 nap után a zuzmókat visszahozták a Földre és megállapították, hogy a zuzmókat semmilyen károsodás nem érte, teljesen egészségesek maradtak.
img_8716_1.JPGTölcsérzuzmó, mohák között a sziklafalonimg_8702.JPGFarkaspók

Nem biztos, hogy az is örül ennek a hírnek aki fél a pókoktól, de a tavasz előcsalogatta a pókokat is, mint ezt a farkaspókot, mely éppen a sziklafalon mászott felfelé. Ezek a pókok nem építenek hálót, természetes üregekben laknak, az áldozatukat üldözve fogják el.img_8783.JPGItt valaki nagyon dolgozott

Gondolom, hogy a harkály látogatta meg ezt a hatalmas fenyőt, bár csodálkozom, hogy ilyen alacsonyan vájt ekkora mélyedéseket a fa törzsébe, én idáig csak nagy magasságban láttam őket dolgozni.img_8754_1.JPGA patak, melynek mentén már csak látszólag uralkodik a tél.

primavera.jpgBotticelli: Primavera / A tavasz

Számomra Botticelli festménye tökéletesen kifejezi a tavasz lényegét. Csodálattal szemléltem Firenzében az Ufficiben - a szemlélődés nem volt egyszerű a népes orosz és japán csoportok miatt. Egyébként a festményen a hozzáértők több,mint 500 féle növényt fedeztek fel. Azt nem állítom, hogy aki most kisétál az erdőbe, az ilyen lenge ruhás mitológiai lényekkel fog találkozni, de hogy sok öröme lesz, ha figyelmesen szemléli a környezetét, a természetet, azt bizton állítom. Hmmm, amikor a férjemnek megmutattam az írásomat, akkor ő azonnal megjegyezte, hogy pedig sokkal motiválóbb lenne, ha lenge ruhás istennők látványának reményével csábítanám a túrázásra a férfiakat.:)

Jelentem tehát, hogy a tavasz visszavonhatatlanul érkezik, menjünk ki a szabadba minél többen megnézni az érkezését!

Mindenkinek jó tavaszi túrázást! :)

 

Forrás: wikipédia, novenyhatarozo.info, uffizi.org

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr3413729780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kíváncsi Túrázó 2018.03.12. 15:49:40

@Zajza: Szia! Igen, valóban nagyon szép hely! Évek óta járunk ide túrázni - hozzánk viszonylag közel van. :)
Itt még olvashatsz a környékről:

kivancsiturazo.blog.hu/2017/07/07/hangyatanc_az_erdoben

peferenc 2018.04.05. 17:47:37

Ismét egy kiválóan elkészített képsorozat a természetet szerető turistáknak, a minden apróságot észrevevő és rögzítő szerző részéről.

Kíváncsi Túrázó 2018.04.06. 09:24:48

@peferenc: Köszönöm szépen! Szeretem megfigyelni a részleteket is, hiszen abból áll össze az egész. :)