Kíváncsi Túrázó

Aranyásók nyomában a Bélai-havasokban

2018. január 19. - Indulj el egy úton

Hosszú évszázadokon keresztül az emberek képzelete szerint a Tátra magas hegyei között  sárkányok, démonok manók, nimfák, szörnyek, óriások, törpék és más mesebeli lények éltek. Nem is merészkedtek sokáig a titokzatos hegyek közelébe. 

A csempészek és a vadorzók voltak azok, akik a "mesterségük" miatt mégis bemerészkedtek a Tátra zord sziklái közé. A pásztorok és a zergevadászok is egyre több völgyet és hegycsúcsot ismertek meg.

A XVI. században már megjelentek a kincskeresők is. Mesés aranykincsek után kutattak, de a kincsekről csak a legendák szóltak. Mátyás király idejében a Krivánon aranybányát nyitottak, melyet 1788-ban zártak be, mert az ott talált arany olyan kevés volt, ami a kitermelés költségeit sem fedezte.

Az aranyásók, kincsvadászok a Tátra egész területét bejárták a remélt nagy kincs felkutatása reményében. Ez pedig akkoriban nem lehetett könnyű, hiszen a ma ismert turistautak még nem léteztek. 

A Bélai-havasokban kutatott arany után a XVIII. században az a Drechsler nevű kincsvadász is, aki kunyhót is épített a Hét-forrás völgyének végében, éppen oda, ahol  ma a Gyopár-menedékház /Chata Plesnivec/ található. Azt nem tudom, hogy mennyi aranyat sikerült itt találnia, de biztosan szép éveket tölthetett el a kunyhójában, mert  gyönyörű helyre építette azt, a fehér mészkőfalak elé, a völgy megragadóan szép záródásába, a természet alkotta amfiteátrumába.  Érdemes felkeresni ezt a helyet, mert ha nem is találunk itt aranyat - bár még az is megeshet -, a természet szépségei kárpótolni fognak minket a csillogó fém hiányáért.

sarkany_magas-tatra.JPG

A Tátra sárkányának legyőzése /Walery Eliasz Radzikowszky festménye/ 

A Bélai-havasok, vagy más néven Bélai-Tátra a Magas-Tátra kistestvére, annak keleti oldalán található.

Területe 67 négyzetkilométer, a Magas-Tátrától a Kopa-hágó választja el. A Magas-Tátra keleti végére merőleges főgerince 14 km hosszú, amelyből 9 csúcs emelkedik ki, ebből hat több, mint 2000 méteres magasságú.

Geológiailag is eltérő a szerkezete, mert míg a Magas-Tátra anyaga főleg gránit, addig a Bélai-havasok anyaga mészkő. Itt a jégkorszakban a völgyeket csak kisebb gleccserek töltötték ki, hosszuk nem haladja meg a 2,5 kilométert. Hatalmas füves hegyhátaival, erdőségeivel szelídebb látványt is nyújt, mint a zord, sziklásabb nagy testvére.

Mivel a Bélai-havasok anyaga mészkő, ezért a növényvilága is sokkal gazdagabb, mint a Magas-Tátráé. A Tátra botanikus kertjének is tartják. Pl. a Tátra jelképének számító havasi gyopár is csak itt és a Lengyel-Tátrában található meg. havasi_gyopar.jpg

Havasi gyopár - a Tátra növényvilágának jellegzetes, legismertebb virága. A napsütötte mészkősziklákon, köves havasi réteken él. Júliustól szeptemberig virágzik.

A Bélai-havasokat a ritka növény- és állatvilága, a természeti környezet védelme, megőrzése érdekében 1978-ban lezárt természetvédelmi területnek nyilvánították. Csak 3 völgy látogatható: a Hátsó és Elülső-Rézaknák völgye /Zapadné a Predné Med'odoly/ , a Fehér-völgy /Monkova dolina/ és a Hét-forrás-völgy /Dolina Siedmych Prameňov/ .

Egyetlen menedékházat találunk a területen, az 1932-ben épített, majd 1938-ban kibővített Gyopár menedékházat /Chata Plesnivec/. Ehhez a menedékházhoz indultunk túrázni egy napsütötte napon, október közepén. 
img_0317.JPGA Lomnici-csúcs látványa fogadott a  Kežmarske Žl'aby településen, ahonnan a túránkra indultunk.

A Kežmarske Žl'aby /Késmárki Itató/ nevű településről indultunk egy nagyon jól járható kék jelzésű túraútvonalon, majd a sárga jelzésű útvonalon a Hét forrás völgyében /Dolina siedmich prameňov/ mentünk fel a Plesnivec menedékházig. A felfelé vezető út kb. 2 órát vesz igénybe, ez persze attól is függ, hogy hányszor állunk meg nézelődni, fotózni - ez nálam mindig nagyon megnöveli a menetidőt. :) Az út csak a menedékház közelében válik meredekebbé, egészen odáig lazán emelkedik. Így a 393 méteres szintemelkedést csak az út végén érzékeljük, de akkor aztán rendesen! :)

img_0316.JPGKežmarske Žl'aby - innen laza 2 óra alatt ki lehet érni a  Plesnivec menedékházhoz.img_0336.JPGNéhány évvel korábban hatalmas vihar pusztított ezen a részen. Európai uniós támogatással rendezték a területet és jól járható túraútvonalakat hoztak itt létre.

dolona_siedmich_premenov_terkep.jpgDolina Siedmich pamenov, vagyis a Hét forrás völgye img_0331.JPGA út mentén a fenyőerdőkben rengeteg gombát lehetett látni, sőt érezni is lehetett az erős, átható gombaillatot. img_0739.JPGA mesebeli szépségű erdők gyilkos gombája a légyölő galóca is megtalálható itt.img_0406.JPGSűrű az aljnövényzet ebben a dús vegetációjú völgyben.img_0370.JPGÚtelágazás, innen még másfél óra felfelé a sárga jelzésű úton.img_0417.JPGA völgy feletti sziklafalak több helyen is ilyen sárgák voltak - gondolom, hogy valamilyen ásványtól és nem aranyportól sárgállottak.img_0434.JPGLombhullatók és fenyők együttesen pompás látványt nyújtottak. A távolban már fehérlenek a mészkőfalak.img_0440.JPGSebesen folyó patak mellett vezet az utunk.img_0446.JPGPihenő és ebéd a patak partján - kell ennél szebb ebédlőhely?img_0449.JPGKözönséges karimáspoloska - végignézte az ebédelésemet :)img_0470.JPGAz őszi erdő lángoló színeiimg_0475.JPGA kidőlt fákat folyamatosan szállítják el. Ez a fa sok-sok évet érhetett meg.img_0489.JPGA völgy végéhez közeledve egyre jobban látszik a Bika-hegy /Bujači vrch/, 1947 méter magas tömbje

Ezt a völgyet a gazdag növényvilága miatt a Tátra füvészkertjének is nevezik. Még ezen a késő októberi napon is sokféle virágot lehetett látni.img_0498_1.JPGTárnics sokfelé található a Tátrában, de itt még októberben is virágzott.img_0502_1.JPGPiros mécsvirágimg_0506.JPGEz egy nagyon szép útvonal, patak mellett, hatalmas fenyők között.img_0518.JPGAz ember nagyon kicsinek érzi magát, amikor fenyőóriások között gyalogol.img_0523.JPGNéztem- néztem a patak köveit a kristálytiszta vízben, de nem találtam közöttük egyetlen aranyröget sem :)img_0529.JPGKözönséges borsfű - bár csak a neve szerint közönséges, szerintem nagyon szép.img_0550_1.JPGNehézszagú gólyaorr - én ugyan nem szaglásztam, de a termése valóban mókás, gólyaorra emlékeztető.ketnyelvu_arnyekvirag.JPGKétlevelű árnyékvirág - vad gyöngyvirágnak is hívják.harangvirag.JPGHarangvirágimg_0552.JPGKezdődik az emelkedőimg_0568.JPGAmint egyre feljebb haladunk, úgy kerül le egyre több ruhadarab :)

img_0574.JPGJól látszik a hegy mészkő anyagaimg_0680_1.JPGSebesen szaladnak le a források a sziklákon img_0621.JPGA meredek emelkedőnél jó látni, hogy már nincs messze a menedékház - Chata Plesnivec /Gyopár menedékház/ 1290 méteren

Ez az egyetlen menedékház a Bélai-Tátrában, amit a turisták is látogathatnak. Ezen a helyen állt a XVIII. században az osztrák Drechsler aranyásó viskója. Utána 1930-ig csak egy pásztorkunyhó volt a völgyben. A mostani menedékházat a szepesbélai Gresch Tibor építtette 1932-ben. 1955-ben elzárták a turisták elől - a TANAP kutatóhelye volt itt -, de szerencsére 1997-től ismét szabadon látogatható. Ez a menedékház egész évben nyitva van, de szezonon kívül csak a hétvégéken üzemel.img_0627.JPGAz egyre meredekebb útért a látvány kárpótol.img_0629.JPGSziklaóriásokimg_0634.JPGA menedékháztól visszatekintve, a völgy irányábaimg_0655.JPGCsészémben a jól megérdemelt Bylinkový čaj

Minden menedékházhoz jó érzés megérkezni. Jól is esik ott meginni egy csésze "Bylinkový čaj"-t, ami különböző gyógynövényekből összeállított gyógytea. Amikor sok évvel ezelőtt először megkóstoltam, akkor olyan érzésem volt, hogy a tátrai rétek lekaszált füveit főzték össze, de aztán megszerettem, és most már ki nem hagynám. :)img_0652.JPGPersze a tea mellé 1 pohár bort is megérdemlünk :)img_0661.JPGNagyon szép a menedékház bélyegzőlenyomata.img_0657.JPGMost ugyanazt a látványt élvezhetjük, mint az aranyásók a múlt századokban.img_0664.JPGA menedékháztól tovább is lehet menni a Kopa-hágó irányába.

A cikk írása közben odakint éppen szakad a hó. Nagyon jó volt visszagondolni erre a Bélai-havasokban tett őszi, napfényes túrára. Mindenkinek csak ajánlani tudom, mert nagyon jól járható az útvonal és a Tátra egy olyan részét ismerhetjük meg, amely geológiailag is különleges, valamint egy gazdag növényvilágot is szemlélhetünk. Persze akár még aranyat is találhatunk! :)

Mindenkinek jó túrázást kívánok! 

Forrás: vysoketatry.com, jacekptak.nazwa.pl/welery.eljasz.radzikowski.html, wikipédia, chataplesnivec.sk

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr6313455765

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2018.01.20. 22:44:54

Ismét gyönyörű fotók, élmény nézni!! <3

Kíváncsi Túrázó 2018.01.21. 08:41:06

@lyzX: Nagyon szépen köszönöm! Örülök, hogy tetszett! :)