Kíváncsi Túrázó

Karácsonyi gyümölcskenyér keksz

2017. december 17. - Indulj el egy úton

Nagyon finom, igazi karácsonyi elállós sütemény, vagyis inkább keksz. 

Előnye a hagyományos gyümölcskenyérrel szemben, hogy akár egy héttel korábban is elkészíthető, jól tárolható, roppanós állagú, igazi élvezet beleharapni. 

Már a sütése közben is fantasztikus illat van tőle a lakásban. Azt nem mondom, hogy gyors az elkészítése, de megéri rászánni egy kis időt a karácsony előtti napok valamelyikén.

Egy hátránya van csak, hogy amennyiben nem tesszük a kamra felső polcára, akkor karácsonyig folyton rájárunk és nem marad belőle az ünnep napjára. :)

Hozzávalók

  • 20 dkg teljeskiőrlésű liszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 db tojás
  • aszalt gyümölcsök vegyesen, kicsire aprítva: szilva, sárgabarack, mazsola, vagy amit kedvelünk és éppen kéznél van a polcon
  • 2 marék dió, durvára darabolva
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet só
  • 2 – 3 evőkanál méz, vagy más édesítőszer
  • fél citrom leve
  • fahéj, szegfűszeg, gyömbér

Hogyan készítettem? A fenti hozzávalókat összekevertem és sütőpapírral bélelt őzgerinc formába öntöttem. Nekem ez a mennyiség 2 db formába fért bele. Előmelegített sütőben 180 fokon, 20 percig sütöttem. 

Miután megsültek, kiborítottam a formákból a gyümölcskenyereket, hagytam kb. 1 óráig pihenni, majd 1 cm széles szeletekre vágtam és sütőpapírral bélelt tepsibe, egymás mellé helyeztem őket. 120 fokos sütőben inkább szárítottam, mint sütöttem először 20 percig az egyik oldalukat, majd megfordítva még 20 percig sütöttem a másik oldalukat is. Ez az eljárás hasonló a cantuccini sütéséhez, amit szintén nagyon szeretek.

Ezzel készen is vagyunk. Már csak dobozokba kell raknunk és karácsonyig várnunk.

Mutatós, szép sütemény, gasztroajándéknak is alkalmas.

Mivel kekszjellegű, jól viselkedett túrázáskor is.

Élvezetes sütögetést, illatos ünnepváró napokat kívánok! 

Na, és persze menjünk ki a szabadba is egy kicsit! :)                                                                                                                     

img_4689.JPGKarácsonyi gyümölcskenyér keksz - dobozban jól tárolható karácsonyig és gasztroajándéknak is kiváló. img_4714.JPGMivel kekszjellegű, jól viselkedett a karácsony előtti túrázáskor is.img_4675.JPGA szárító sütés után a tepsiben várakozva . Itt már lehet kóstolgatni! :)
img_4669_1.JPGMegsült az őzgerinc formában, kb. 1 órás pihentetés után szeletelhető és következhet a 2. szakasz, a szárító sütés.

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr6113453065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.