Kíváncsi Túrázó

Kerékpárral a Tisza-tó körül

"Élmény kerékpárút" - meglepetésekkel

2017. december 15. - Indulj el egy úton

Szeptember közepén volt egy hétvége, amikorra nem jeleztek esőt az időjósok. Legalábbis a hétvége első napját, a szombatot esőmentes napnak ígérték.

Ezen a napon valósítottuk meg a régi tervünket, hogy körbebiciklizzük a Tisza-tavat. Néhány éve már körbekerekeztük a Balatont és sokat járunk biciklivel mindenfelé, de a Tisza-tó idáig kimaradt.

Korán reggel indultunk Tiszafüredről, hogy az útvonal legkellemetlenebb részének tartott 33-as út 7 km-es szakaszán még a nagy forgalom beindulása előtt túljussunk. Poroszlónál rátértünk a gáton kiépített kerékpárútra és megkezdtük az ismerkedést a tóval, a vízi világgal. 

Vegyes élményeink voltak, volt ami nagyon tetszett, és volt, ami nem tetszett. Az alábbiakban összefoglalom a tapasztalatainkat.

1. A Tisza-tó gyönyörű, különleges a hangulata. A tó mellett biciklizve élvezhetjük a csöndet, figyelhetjük a tó madárvilágát, nézhetjük a horgászokat. A töltésen menő kerékpárútról végig láthatjuk a tavat, vagy a tó menti nádast.

2. A horgászok: nos, elég meglepő, de a horgászok ráhajthatnak a gát koronáján épült kerékpárútra, emiatt figyelni kell és lehúzódni, ha érkezik egy autós. Persze, csak 20 km/h sebességgel közlekedhetnek ott, de mivel keskeny a biciklisút, sokszor le kell szállni a bicikliről, ha egy autó megy el mellettünk.

3. Biztosan az autóforgalom az oka annak, hogy az út felülete sok helyen már nagyon megrongálódott, feltöredezett.

4. A Tiszafüred és Poroszló közötti 7 km-es útszakaszon nem könnyű biciklivel menni. Nagy az autósforgalom, nincs az úton kijelölt kerékpársáv, elég kellemetlen, amikor a kamionok, az autók elszáguldanak a biciklis mellett. Szerencsére van egy un. szervizút - Tiszafüredet elhagyva bal oldalra le lehet térni egy keskeny, de jól biciklizhető kis aszfaltútra -, aminek a megszűnése után sajnos ki kell tekerni az autóútra. 

5. Még Tiszafürednél ezt olvastam az út menti hatalmas hirdetőtáblán: TISZA-TÓ ÉLMÉNY KERÉKPÁRÚT ÉSZAK-ALFÖLDI SZAKASZÁNAK KOMPLEX TURISZTIKAI MEGVALÓSÍTÁSA, és ezt 1,164 milliárd forintból valósították meg, akkor naivul azt gondoltam, hogy hűha, micsoda fantasztikus kerékpárutat fogunk itt találni! Egész úton kerestem az "élmény" kerékpárutat. Mások is keresték. Ugyanis Tiszafüred után semmilyen kerékpárutat jelző táblával nem találkoztunk. Persze, a gáton megy a bicikliút, ez egyértelmű, ott eltévedésre nincs lehetőség, lehet, hogy emiatt nem tettek ki jelzőtáblákat? De nem volt egyetlen olyan tájékoztató tábla sem, ami a Tisza-tóról, az állat- és növényvilágáról, a történetéről, stb... tájékoztatta volna az ott kerekezőket. Pedig el tudtam volna képzelni, hogy a nem létező táblákra akár angolul is ki lehetett volna mindezt írni. A hétvégi napsütés miatt ugyanis rengetegen bicikliztek a tó körül és nem csak magyarok. Egyetlen térképet sem láttunk, amin látható lett volna, hogy a kerékpáros az adott helyen éppen a tó melyik részénél tartózkodik. Persze, az okostelefonok világában ez már nem gond, én is a telefonon néztem,  hogy merre is járunk. Túl kényelmes lett volna, ha mindezt készen kapjuk! Lehet, hogy az öntevékenységre szoktatás volt a kivitelezők titkolt célja? Mint Kiskörénél is, amikor mindenki megállt a biciklikkel és töprengett, hogy most merre is tekerjen tovább? Így spontán kiscsoportok alakultak ki, ez fejlesztette az emberek kommunikációját, mert egymással megosztották a gondolataikat. Szóval, érdekes volt ez így! :)

6. Több helyen is láttuk, hogy lehet kerékpárt kölcsönözni, ez jó dolog. 

7. A tó körül, a strandoknál lehet találni büféket, ahol az éhes, szomjas kerekezők megállhatnak.

Ez a kerékpártúra ősszel, vagy tavasszal a legkellemesebb. Aki nyáron vállalkozik erre a túrára, az élvezheti a tó melletti strandokat. Aki nem akar sokat nézelődni a tó mellett, az az erőnlététől, átlagsebességétől függően akár 4-5 óra alatt is teljesítheti, ha szeretünk nézelődni, kényelmesen eszegetni egy tó menti büfénél, akkor szánjunk rá egy napot erre a programra. Akik gyerekekkel szeretnék ezt a távot teljesíteni, számukra több napot javaslok és akkor meg lehet tekinteni a Tisza-tavi Ökocentrumot Poroszlón, ami felnőttnek és gyermeknek is remek időtöltés.

Összességében mi jól éreztük magunkat, élményekben gazdagodtunk, szerencsére az idő is remek volt, az eső is csak másnapra érkezett meg. 

img_7182.JPGA kerékpárútonimg_6859.JPGA reményt adó tájékoztató táblaimg_6860.JPGTiszafürednél van egy nagy Kerékpáros Centrum, itt lehet kerékpárokat is bérelni.img_6876.JPGRitka pillanat - köszönhető a kora reggeli indulásunknak - a 33-as úton, hogy éppen nem jön autó, kamion, de jól látható, hogy nem sok hely marad a bicikliseknek az autók mellett.img_6867.JPGA 33-as út melletti szervizúton, ami nem tökéletes, de még mindig jobb, mint az autók mellett biciklizni.img_6875.JPGVasút, közút - ettől jobb az út menti egérút.img_6899.JPGPoroszlónál kezdődik a gát koronáján a kerékpárút.img_6911.JPGVoltak, akik már túl voltak a reggeli edzésen, így megengedhettek maguknak egy kis  pihenést.img_6915.JPGJellegzetes látványimg_6930.JPGVízi életforma dsc_0063.JPGEbéd a tó melletti egyik büfénél.img_6944.JPGÉrdemes a finom ebéd után 1-1 pohár bor mellett elnézelődni a tó mellett.img_6962.JPGHangulatos kenuk, nyárra várakozvaimg_6972.JPGA Tisza-tó szinte végig látható az útról.img_6964.JPGEzt a megkopott táblát már ideje lenne lecserélni, ez még a kerékpárút építéséről tájékoztatta az erre járókat.img_6983.JPGVízi csendélet kormoránokkal és hattyúval.img_7051.JPGEz a szürkegém éppen az előttünk lévő fa tetejére repült és onnan szemlélte a környéket.img_7068.JPGNyugalom a tónálimg_7073.JPGKiskörénél olyat láttam, amit nem akartam elhinni: a strand kerítésére a feliratot nylon zacskókból rakták ki - hűűű.......img_7091.JPGKiskörénél, lámpa szabályozza a gátra történő felhajtást.img_7095.JPGA kiskörei gátnálimg_7106.JPGHallépcső Kiskörénél - érdekes létesítmény, érdemes itt megállni és megnézni.img_7119.JPGMivel a kerékpárút a víz közelében van, több helyen is megálltunk a tó partján és hosszan szemléltük a tavi világot.sdc19039.JPGJellemző látványimg_7143.JPGOlyan csend és nyugalom van a kerékpárút egyes részein, hogy még ez az őz is békésen ott legelészett.img_7146.JPGDélután már én is szunyókáltam volna egy kicsit :)img_7150.JPGA ritka táblák egyike. Mi letértünk a strand felé.img_7154.JPGPihenő és uzsonna az abádszalóki kikötőnél.img_7196.JPGPárbanimg_7207.JPGA keleti oldalon sok a sűrű nádas img_7218.JPGNaplementeimg_7221.JPGEgész nap halászléről ábrándoztam, az út vége felé, Tiszafüred közelében sikerült rátalálni a Hello Hal Falatozóra, mindenkinek ajánlom a létesítmény meglátogatását! :)img_7226.JPGHalászlé - hogy ez mennyire jólesett az egész napos biciklizés után!img_7237.JPG66,60 km - ennyit mutatott a km mérőórám, mire Tiszafüredre visszaérkeztünk.img_7612.JPGA Tisza-tavi Ökocentrum felnőtteknek és gyerekeknek is remek program, eső esetén különösen :) Itt interaktív módon ismerkedhetünk meg a Tisza-tó élővilágával. img_7356.JPGEurópa legnagyobb édesvízi akváriumrendszere található itt - 735.000 liter -, ennek is a legérdekesebb része az üveg alagút, amikor a fejünk felett és mellettünk úsznak el Tisza-tó hatalmas halai.

Mindenkinek élményekben gazdag kerekezést kívánok! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr1613454677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.