Kíváncsi Túrázó

Aranyház a Tihanyi-félszigeten

A megszelídült vulkánok földjén

2017. november 23. - Indulj el egy úton

Amikor az ismerőseink megtudták, hogy novemberben megyünk Tihanyba, igencsak elcsodálkoztak az ötletünkön, és rögtön kérdezték is, hogy mit fogunk ott csinálni? Fürödni már nem lehet, lángost sem árulnak már ilyenkor.

Nos, mi éppen ezért mentünk késő ősszel, hogy a turisták hadától mentesen fedezhessük fel a Balatont, közelebbről pedig a Tihanyi-félszigetet.

Néhány millió évvel ezelőtt ezen a területen vulkánok működtek, de a tűzhányók tevékenységének megszűnte után még több százezer éven keresztül a mélyben lévő kőzetolvadék, a magma hője fűtötte a környezetét. Az olvadt bazaltból származó nagy hőmérsékletű gázok /kén-dioxid, szén-dioxid/ a kőzetrepedésekben felfelé áramlottak, és a felszín alatti vizekkel összekeveredve, elnyelődtek bennük. Az így agresszívvá vált forró víz a mélyben fekvő üledékes kőzetekből meszet, kovát, dolomitot és vasat oldott ki, majd a felszínen hévforráskúpok formájában rakta le. A vulkáni utóműködés következtében a forró víz folyamatosan jutott a felszínre és egyre magasabban és egyre szélesebben rakta le a kioldott ásványi anyagokat.  Ennek a vegyes anyagú kőzetnek a neve a gejzirit. 

A Tihanyi-félszigeten a Belső tótól délnyugati irányban található a 60 hektárnyi területű ún. Gejzírmező. Itt kb. 100 hévforráskúp található, közöttük a legszebb és a legnagyobb az Aranyház, mely a nevét a felületét borító sárgás színű zúzmótelepről kapta. 

A Belső-tótól jól kiépített tanösvényen, remek jelzőtáblák útmutatása mellett lehet bejárni és megismerni a Gejzírmezőt. A túraútvonal több pontjáról is fantasztikus kilátásban gyönyörködhetünk, látható a Tihanyi Bencés Apátság, a Belső-tó, a Balaton, a Badacsony. 

img_2535.JPGAranyház - a legnagyobb és a legszebb forráskúp a Tihanyi-félszigeten.img_2457.JPGA Tihanyi-félszigeten több túraútvonalon is bejárhatjuk a forráskúpokat és a félsziget egyéb látnivalóit.img_2472.JPGJól kiépített, karbantartott a tanösvény.img_2475.JPGAz őszi erdő izzó színei.
img_2479.JPGZimmer frei - na igen, a Balaton partján sok ház kapuján látható ez a kiírás, de madárlakáson még idáig nem láttam. :) A Geopark területén lévő erdőben minden madárodút valamilyen tréfás felirattal díszítettek, mi jól szórakoztunk rajtuk a túra közben.img_2495.JPGHármashegyi forráskúp - innen pazar volt a kilátás Tihany felé.img_2492.JPGTihany, a Balaton és a Belső-tó az útvonal több pontjáról is látható.img_2681.JPGAranyházimg_2569.JPGA szép sárgás színű zúzmó, mely tömegével lepi el a sziklákat és a lemenő nap fényében aranysárgán tündököl.img_2501.JPGVáltozatos formájú és színezetű kőzetek jöttek létre a vulkáni utóműködés következményeként.img_2511.JPGAz Aranyház falai közöttimg_2543.JPGA kaliforniai Mono-tó képződményei - a tihanyi forráskúpok is így nézhettek ki a kialakulásuk idején. /forrás: tájékoztató tábla a tanösvény mentén/. img_2538.JPGTöbb túraútvonal mentén is bebarangolhatjuk a félsziget látványosságait.img_2551.JPGEgy régi pince az Aranyház közelében, most boroshordók helyett a Balaton-felvidéken előforduló kőzetekből van benne egy kis bemutató.

 

img_2573.JPGA Sajmeggyes kúp, amely a nevét a környéken gyakori vadgyümölcsről kapta. 

A sajmeggy termése fényes, fekete, csonthéjas, ehető, borsszem nagyságú, törökmeggynek is nevezik. Fájából régen pipaszárat készítettek.img_2583.JPGA Borzvár elnevezésű kúp.img_2589.JPGÚjlaki templomrom 

A Tihanyi-félsziget déli részén található a középkori Újlak falu egyenes záródású, egyhajós, XIII. századi templomának a romja. Csak egy kicsit kell letérnünk a tanösvényről, hogy ezt megtekinthessük.img_2608.JPGHa csöndben megyünk a tanösvényen - ami nekem nem mindig sikerül -, és ha szerencsénk van - mint most nekem volt -, akkor még őzeket is láthatunk.

"Ha virágos az út, ne kérdezd, hová visz!" /Anatole France/ - ez az útvonal olyan sok meglepetést tartogatott számomra, hogy én nem is kérdeztem, hová visz, hanem csak élveztem a csodálatos geológiai képződményeket, a csöndet, a napfényt, az őszi erdőt és a késő ősz virágait. pacsirtafu.JPGPacsirtafűkotoro_aszuszegfu.JPGKőtörő aszúszegfűimg_2646.JPGKései ibolyaimg_2638.JPGA bájos közönséges gyújtoványfűimg_2655_2.JPGA tanösvény több pontjáról is gyönyörködhetünk a Balaton és a Badacsony látványában. 

img_2488.JPGA megszelídült vulkánok földjén 

Nagyon jól érzetük magunkat ezen a túrán, sok mindent megtudtuk a Tihanyi-félszigetről, a kilátás pompás volt. Aki a Balatonnál jár, annak bátran ajánlom megtekinteni "Gejzírmezőt", az ott található csodálatos és változatos képződményeket. Persze a nyári hőségben biztosan nem ez lesz az első célpont, de tavasszal és ősszel igazán remek program.

Forrás: Wikipédia, Nemzeti Park tájékoztató táblái

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr113356049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peferenc 2017.11.28. 10:30:41

Ismét egy remek "turistacsalogató" remek írás, a megszokott szép és jó képekkel.

Kíváncsi Túrázó 2017.11.28. 12:42:42

@peferenc: Remélem, hogy minél többen megnézik a Tihanyi-félszigetnek ezeket a különleges képződményeit!

ihasz laci 2018.02.07. 20:08:40

Jo kis iras, tetszett. Nagyon regen jartam Tihanyba es akkor is csak az apatsagnal. Legkozelebb ide is elmegyek biztos!

Kíváncsi Túrázó 2018.02.07. 20:33:11

@ihasz laci: Szia! Köszönöm szépen! Nagyon örülök, hogy tetszett, annak pedig különösen, hogy kedved lett túrázni a Tihanyi-félszigeten! :)

ihasz laci 2018.02.07. 20:37:45

@Kíváncsi Túrázó:
Kicsit odebb a kali medencet mar bejartam, az nagyon szep hely. Salfoldi to es a csobanci hegy a kedvencem.
Iden nyaron tihanyra is sort keritek!

Kíváncsi Túrázó 2018.02.07. 21:30:21

@ihasz laci: Káli medence - néhány éve biciklivel bejártuk, akkor voltunk a Salföldön is, de a tavaknál nem.
Csobánc - még hátra van, de a Kéktúra áthalad rajta, úgyhogy arra még fogunk menni. :)

ihasz laci 2018.02.07. 21:36:26

@Kíváncsi Túrázó:
Hat a tavakbol mar nem sok van.
2015 ben jartam ott utoljara akkor mar csak 2 nagyobb pocsolya maradt a tavakbol:( viszont nagyon szep homokos strand alakult ki.
A csobanci hegy tetejen a var romok toveben aludtam ponyva alatt, szuper volt! Csak ajanlani tudom, a kilatas eszmeletlenul szep!

Kíváncsi Túrázó 2018.02.08. 08:51:12

@ihasz laci: Igen, olvastam a blogodban, hogy aktív erdei kempingező vagy. :)