Kíváncsi Túrázó

Dobogókőről a Prédikálószékre - csúcsról csúcsra

2017. november 19. - Indulj el egy úton

Dobogókő és a Prédikálószék - nagyon népszerű úti célok a túrázók körében. 

Dobogókőn már mi is nagyon sokszor jártunk - legutóbb, amikor az Országos Kéktúra itteni szakaszait gyalogoltuk végig -, ekkor határoztuk el, hogy amikor lesz rá lehetőségünk, akkor elmegyünk innen a Prédikálószékre.

November első hétvégéjének szombatján ragyogó napsütéses napra ébredtünk, így azt mondtuk: irány Dobogókő! Rajtunk kívül még rengetegen gondolták ezt, mert megérkezve a parkolóhoz, már alig találtunk helyet. 

A napfényes és csípős hideg reggelen több száz túrázó indult el Dobogókőről túrázni, hiszen ez sok túraútvonal kezdete.

Dobogókőt sokszor a Pilis részeként emlegetik, pedig vulkanikus eredete miatt geológiailag a Visegrádi-hegység része, ami pedig az Északi-középhegységhez tartozik.

Mi a piros háromszöggel jelölt útvonalat választottuk, amely egy vicces útvonal. A 699 méteres Dobogókőről úgy juttat el a 639 méteres Prédikálószékre, hogy először lefelé visz 260 métert, majd utána visszagyalogoltat a 639 méteres magassági szintre. Megérte ez a fáradtság, mert közben megcsodálhattuk az őszi erdő szépségeit, jól kimelegedhettünk a meredeken való gyaloglásban és a Prédikálószék közelében már hosszú útvonalon gyönyörködhettünk a fák közül kibukkanó Duna látványában.

Örömmel tapasztaltuk a Pilisi Parkerdő Zrt. "örökerdő" gazdálkodásának az eredményét. Az általuk kezelt erdőkben nincsenek tarvágások, sőt a különböző életkorú - a fiatal, a középkorú és az idős - fák is megtalálhatóak benne. Így egy természetes erdőképet mutató erdőben járhatunk, ahol vannak korhadó fák, amelyek az erdő sok egyéb növényének és állatának biztosítanak életteret, sokkal változatosabbá és izgalmasabbá téve ezáltal az tájat. Még az ún. holtfák, a kiszáradt fatörzsek is sokféle állatnak - pl. odúlakó madaraknak - biztosítanak életteret.

Prédikálószékre megérkezve az ott lévő rengeteg túrázóval együtt élvezhettük a Dunakanyar panorámáját. Még az előző esős napok miatti párásabb levegő, az enyhe homály ellenére is jól látható volt a Visegrádi Fellegvár, felismerhetőek voltak a Börzsöny hegycsúcsai és a Naszály is.

2016-ban építettek ide egy 12 méter magas kilátót, ennek a tetejéről még messzebbre lehetett ellátni. A kilátónak nagy előnye, hogy nem emelkedik a lombkorona szintje fölé.

Prédikálószékre a környező településekről indulva, több útvonalon is felgyalogolhatunk, bármelyiket is fogjuk választani, páratlan élményben lesz részünk, hiszen az erdő gyönyörű és a hegycsúcson ránk váró kilátás pedig lélegzetelállító.img_2203.JPGKilátás a Prédikálószéken lévő kilátó tetejéről. A Dunakanyar, szemközt a Börzsöny hegyvonulata, jobbra még Visegrád is sejlik.img_2062.JPGReggeli indulás Dobogókőről - napfény és friss, didergető hideg. A választott útvonalunk, a piros háromszög,  egy darabig együtt megy a Kéktúra útvonalával.img_2066.JPGSzeretem ezt a táblát.Még szerencse, hogy otthon hagytam a csónakot! :)img_2070.JPGKilátásban már induláskor is gyönyörködhetünk, előttünk a Duna kéklik, jobb oldalon pedig láthatóak a Vadálló kövek, felettük az úti célunk, a Prédikálószék hegycsúcs.
img_2073.JPGVadálló kövek - akinek belefér a túrájába, az a Prédikálószékről lesétálhat ide, hiszen csak 500 méterre találhatóak tőle, igaz, kissé meredek az a séta. Aki Dömösről indul a Prédikálószékre, az útközben elhalad a Vadálló kövek mellett.img_2074.JPGDobogókőről 6,4 km-re van a Prédikálószék, persze ugyanennyit kell megtenni visszafelé is.img_2084.JPGSzép őszi erdőben gyalogolhattunk először enyhén, majd egyre meredekebben lefelé.img_2082.JPGŐszi erdei hangulat  img_2089.JPGAz útvonal térképeimg_2092_1.JPGErdei pihenőhely Királykútnál,  egy szép tisztáson padokat, asztalokat találtunk, jó is volt itt megpihenni, élvezni a melengető napsütést.img_2098.JPGMeredek le- és felmenetel, de nagy örömömre biztonságosan kialakított lépcsők segítik a haladást. img_2104.JPGA mély árokból, a lépcsőkön felkapaszkodva már az útvonal emelkedő része következett.img_2107.JPGÉrdekes volt látni, hogy az árokból kiérkezve és elkezdve a hegyen a felfelé meredeken emelkedést, mindenkinek hirtelen melege lett. Gyorsan lekerültek a kabátok, majd a pulóverek is, volt, aki rövidnadrágban gyalogolt. :)img_2115.JPGEgy kissé késői szeder - még bízik abban, hogy be tud érni novemberben.img_2113.JPGPrédikálószékhez közeledve a fák közül már egyre gyakrabban pillanthatjuk meg a Dunát.
img_2127.JPGTúrautak találkozása img_2128.JPGEgy rövid szakaszon kellemes, szinte sétaút jellegű az utunk, majd ismét meredeken gyalogolhatunk a csúcsra.img_2145.JPGLátszik, hogy ez egy népszerű útvonal :) img_2119.JPGMég ősszel is láthatunk virágokat az erdőben - baracklevelű harangvirág 

A Prédikálószék és környéke a Pilisi Bioszféra Rezervátum része, ezért szigorúan tilos leszedni a virágokat - csak csodáljuk őket!img_2130_1.JPGFelettünk éppen darvak vonultak. img_2135.JPGEgyre magasabbról tekinthettünk szét és egyre messzebbre láthattunk.img_2156.JPGKilátó a Prédikálószéken - körülötte padok és asztalok várják a túrázókat.img_2163.JPGA Prédikálószék egy hatalmas andezitszikla, amely a nevét az alakjáról kapta.img_2230.JPGA 12 méter magas, 3 szintes kilátó. Én a tériszonyom miatt nem kedvelem a kilátókat, de itt még én is biztonságban éreztem magamat, jó masszív a szerkezet. )img_2172.JPGA kilátó szintjein a környék történelméről, Szent László és IV. Béla királyaink életéből vett eseményekről kapunk tájékoztatást - eléggé nehezen olvasható, kalligrafikus írással íródott tájékoztató táblákon.img_2232.JPGA masszív, "tériszonybarát" kilátó lépcsőjeimg_2197_1.JPGA Visegrádi-hegység, a kilátóból.img_2161.JPGSzép a látvány a kilátóból is, de én szívesebben nézelődtem a Prédikálószék sziklatömbje mellől.

Bármely évszakban látogatunk el ide, az biztosan felejthetetlen élmény lesz az útvonal és a panoráma miatt. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr8913217483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kíváncsi Túrázó 2017.11.19. 19:21:23

@Burgermeister: Igen, valóban nagyon szép az útvonal. Na és változatos is, hiszen van benne lejtmenet, hegymenet, hegytetőn káprázatos kilátás. Az őszi erdő pedig önmagában is gyönyörű.
Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat! :)