Kíváncsi Túrázó

Hóban, szélben, jégen a 2503 méteres Tengerszem-csúcson a Magas-Tátrában

2017. október 25. - Indulj el egy úton

Tengerszem-csúcs /szlovákul, lengyelül: Rysy/ a  Magas-Tátra 2503 méteres hegycsúcsa, a legmagasabb, amely jelzett turistaúton elérhető.

Nagyon népszerű mind a szlovák, mind a lengyel magashegyi túrázók között, de sok magyar túrázó is felkeresi. Nyáron igazi csúcsforgalom szokott kialakulni az odavezető túraútvonalon.

A október közepén férjem már hetedik alkalommal indult neki a Tengerszem-csúcs megmászásának. Szándékosan azért választott egy októberi hétköznapi időpontot, hogy elkerülje az itt szokásos tumultust. Persze, ez októberben már a hétvégeken is ritka, köszönhetően annak, hogy ekkorra a 2000 méter feletti részeken rendszeresen havazik.

Tavaly volt az első alkalom, amikor a lengyel oldalról ment fel, korábban a szlovák részről több alkalommal is feljutott, így ki akarta próbálni, hogy milyen a nehezebb, északi, lengyel oldalról a feljutás. Igaz, 2016-ban 3 héttel korábban járta meg az útvonalat, naposabb őszi időben, bár a csúcson már akkor is hó volt. Idén október 12-én, egy borongós, ködös hajnalon indult el. Előző napon folyamatosan esett az eső, de az égiek jóvoltából a tervezett indulás reggelére csak a ködszitálás maradt. 

Mivel a szállásunk a szlovák oldalon volt, így először autóbusszal elment a lengyel határra, Lysa Polanára - reggel 7 órára érkezett oda - és onnan gyalogolt be a Halas-tóhoz /Morskie Oko/. Ez 2,5 órás gyaloglást jelent, ami jó kis reggeli bemelegítés a hegyre való felmenetelhez. A Halas-tavi menedékházban reggeli és teázás után elindult a piros jelzésen a csúcsra vezető úton, ami a jelzés szerint 4 óra 15 percig tart, általában. 

A Halas-tavat balra kerülve visz fel cikkcakkozva a piros jelzés az 1583 méter magasságban lévő Tengerszemhez /Czarny Staw pod Rysami/. Idáig még én is jól ismerem az útvonalat, mert ezt több alkalommal is megtettem. Ettől felfelé viszont már úgy mesélem el, ahogyan azt a férjemtől hallottam. :)

Én egyébként nagyon szeretem ezt a kis tavacskát, csodálatosan tiszta a vize, amikor legutóbb, egy augusztusi napon ott voltunk, akkor hógolyózhattunk a partján. :)

Már itt is csodálatos panorámával kárpótolja a túrázót a Tátra a fáradtságáért, a törmelékes, sziklás terepen való gyaloglásért, de persze egyre feljebb emelkedve még messzebbre lehet látni, még távolabbi hegycsúcsokban és mély völgyekben lehet gyönyörködni. 

A sziklás talajon növő tátrai füvek, mohák ebben az időpontban már barnásra színeződnek, ezért is volt nehéz észrevennie a sziklákon legelésző zergecsaládot. Hihetetlen magasságokban ugrándoztak látszólag könnyedén, ügyet sem vetve a magányos túrázóra.

A piros jelzést követve az ismert sziklás terepen hamarosan vastagon hóval borított részhez érkezett, itt fel kellett vennie a bakancsra a hágóvasat, mivel a havas részeket jeges szakaszok váltogatták. A látvány egyre pazarabb lett, a szél pedig egyre erősebb. Ilyen terepen és ilyen időjárási körülmények között csak nagyon óvatosan és megfontoltan, az erőt beosztva lehet felfelé haladni. A csúcs közelében lévő kitett, meredek szakaszokon láncok segítik a feljutást.

14 óra 40 perckor sikerült feljutnia a Tengerszem-csúcsra - én nagyon megörültem, amikor megkaptam az sms-ét, hogy felérkezett. Az előző napi eső és a havas, jeges terep miatt csak egyetlen lengyel túrázóval találkozott útközben, aki a Halas-tónál éjszakázott, így onnan korábban indult, már visszafelé gyalogolt.

Elérte tehát a célját, azt, hogy úgy jutott fel a Tengerszem-csúcsra, hogy szinte egyedül érezhette magát a Magas-Tátrában. Próbának tehette ki a saját erejét, kitartását. közben pedig gyönyörködhetett a látványban, hiszen innen lehet a legtöbb hegyet látni - állítólag több, mint 100 hegycsúcsban lehet itt gyönyörködni - mind a négy égtáj irányában. Jó időben - ez persze nem egy októberi felhős napon - Lengyelország felé Krakkóig is ellátni, de látható Szlovákia irányában a Kriván csúcsa, sőt még a mi Kékesünk is.

A csúcsról már a szlovák oldalon való lejövetel könnyebb feladat volt, bár a kb. 20 cm-es hóban most ez sem volt könnyű. A 2250 méteren lévő Hunfalvy-völgyi menedékházban /Chata pod Rysmi/ aztán engedélyezett magának egy félórás pihenőt. Nagy adag sztrapacska és fél liternyi tea elfogyasztása közben jót beszélgetett az ott dolgozó magyar származású fiatal serpával, akivel már a nyári Rysy túrája alkalmával is találkozott. Így most már ismerősként üdvözölték egymást. A menedékháztól lefelé jövet egyenletes tempóban haladva jutott el a Poprádi-tavi menedékházig, majd onnan már fejlámpával világítva a sötétben, fütyülve a medvék miatt, a szemerkélő esőben gyalogolt le a Csorba-tóhoz, ahol a szállásunk volt. Nagyon örültem, amikor épségben megérkezett! :)

A megtett szintemelkedés /Lysa Polanából indulva/ felfelé 1533 méter, lefelé jövetel /a Csorba-tóhoz/: 1156 méter, a távolság kb. 30 km.

Ez az útvonal nyáron sem tartozik a könnyű túraútvonalak közé. Még annak is nehéz, aki a Halas-tavi menedékháztól indul, mert az útvonal meredek, nehéz, kitett terepen vezet, menedékház nincsen közben. Jól kell megválasztani a felszerelést, számítani kell rá, hogy a Magas-Tátrában 2000 méter felett a nyár vége felé már hó van, ősszel pedig már mindenképpen vigyünk magunkkal hágóvasat. Sok baleset történik ezen az útvonalon, éppen amiatt, hogy sokan nem kellő felszereléssel indulnak el és nem jól mérik fel a saját képességeiket. Persze minden elővigyázat ellenére is történhet baj ilyen havas, jeges terepen, de itt egy megcsúszás végzetes is lehet.

A szlovák oldalról könnyebb a feljutás, ott csak egyetlen helyen van láncos szakasz, de azért itt is az időjárásnak megfelelő öltözékben, felszereléssel vállalkozzunk az útra. 

 

sdc19256_1.JPGTöbbek között ezért a látványért indul el a túrázó a Tengerszem-csúcsra.sdc19148.JPGReggeli indulás - a Tátrai Nemzeti Park bejáratasdc19150.JPG2,5 órás "bemelegítő" gyaloglás kifelé a Halas-tóhoz.

sdc19160.JPGA Halas-tó /Morskie Oko/ a Magas-Tátra legnagyobb kiterjedésű tava, tengerszeme: 34,9 ha. A fölötte emelkedő hegygerinc rejti a Tengerszem tavat /Czarny Staw pod Rysami/.sdc19159.JPGA Halas-tótól a Rysy hegycsúcs 4 óra 15 perc, ez a becsült szintidő.sdc19163.JPGA Halas-tónál már szépen sütött a nap, a tavat bal oldalról megkerülve indul a piros jelzésű út felfelé.sdc19170.JPGAz idilli Tengerszem tavacska /1583m/. Lengyel neve szerint Fekete-tó /Czarny Staw /, ugyanis a fölé magasodó hegycsúcsok árnyéka miatt sokszor egészen sötét a víz színe. sdc19175.JPGA Tengerszem-tó a felette lévő hegycsúcsok árnyékában, a kép jobb sarkában indul az út felfelé.sdc19179.JPGŐszies hangulat: barnásra száradt füvek, mohák és egy rejtő színekbe öltözött zergecsalád a sziklákon - alig lehet őket észrevenni. :)sdc19208.JPGEz a zerge 4 méterre volt a férjemtől és hangosan morogva fejezte ki a méltatlankodását az iránt, hogy egy emberi lény belépett az ő birodalmába. Egyébként nagyon bájosan néz! :)sdc19213.JPGEz itt már valóban a zergék birodalma. Balra lent még látszik a Tengerszem-tó széle, a vékony, keskeny csík a felfelé vezető útvonal. A sziklákon a figyelmes szemlélő még felfedezheti a zergét is.sdc19215.JPGJellegzetes tátrai útvonal, fentebb már havas lesz a terep.sdc19220.JPGIgen, itt már téliesre váltott az út, a sziklán jól látható a piros útvonaljelzés.sdc19223.JPGA túrázó néha megáll, nemcsak pihenni, hanem a látványban gyönyörködni is.
sdc19228.JPGIgen, itt már csak hágóvassal lehet haladni.sdc19233.JPG2000 méter felett a kitett, meredek részeken láncok segítik a haladást.sdc19236.JPGKb. 1000 méterrel mélyebben a Halas-tó, bal oldalon felette a Tengerszem-tó.sdc19244_1.JPGFelemelő és lélegzetelállítóan gyönyörű látvány, amikor a Magas-Tátra több párhuzamos hegygerince látható egyszerre. sdc19245.JPGEgyre feljebb, a láncok segítségével.sdc19246.JPGMár látható a cél, a Tengerszem-csúcs. A fotó középső részén láthatóak a sziklákba erősített láncok, arra megy az útvonal, ami megkerüli ezt a sziklatömböt és hátulról lehet a csúcsra feljutni.sdc19251.JPGPazar a látvány, de nekem elég ezt a fotón megnézni, ezt a havas, láncos terepet én nem vállalom be még a csodálatos panorámáért sem! :)sdc19262.JPG2503 méteren, a Tengerszem-csúcson.

menguszfalvy-gerinc_a_a_satannal.JPGLetekintés a szlovák oldalra: 600 méterrel lentebb láthatóak a Békás tavak, szemközt a Bástya hegygerinc a Sátán csúccsal.
sdc19273.JPGAki megtette és elmesélte nekem az útvonalat, a férjem: Horváth Ferenc. Háttérben a 2560 méter magas Tátra-csúcs /Vysoká/.ganek-galeria_gerlachfalvy.JPGA kép középső részén a Magas-Tátra legmagasabb hegycsúcsa a 2655 méter magas Gerlachfalvi-csúcs.sdc19279.JPGA hegyről le is kell jönni. Lentebb, 2250 méteren már látszódik a Hunfalvy-menedékház /Chata pod Rysmi/.sdc19281.JPGA szlovák oldalon már szelídebb és jobban járható az út, egészen közel vannak a Békás-tavak, onnantól már a havas szakaszok is ritkultak.img_1530_1.JPG

Az útvonal térképe

A Tengerszem-csúcs első megmászójának Blasy Edét tartják, aki 20 évesen 1840. július 30-án egy másik zergevadásszal, az akkor 60 éves id. Ruman Jánossal zergevadászat közben jutott fel a Hunfalvi-völgy irányából a csúcsra. Blasy Ede így emlékezett vissza erre az útjára: 

„Sok év telt el az óta, sok szép és sok szomorú időt éltünk át, de ama csudás benyomás, melyet ama páratlan kilátóponton akkor éreztem, egész hatalmában megújul az én lel­kemben, valahányszor az ott töltött első perczekre gondolok.” Forrás: Turisták Lapja, 1897. évf. 6-8. sz.

Már Blasy Ede is átérezte azt, ami miatt a férjem és sok más túrázó is szereti a magashegyi túrázást. A nagy hegyek között az embert elfogja a mérhetetlen szabadság érzése már akkor, amikor megérzi az erdő illatát, a tátrai patakok zúgását, belegondol az előtte lévő útba, a fenségesen álló hegyek magasságába, a természet lenyűgöző szépsége elbűvöli. Ezek olyan élmények, amelyek miatt mindig visszatér ide, hogy újra átélhesse ezt az érzést. 

1853-ban Blasy Ede nevezte el a hegycsúcsot Tengerszem-csúcsnak, amikor a barátaival együtt második alkalommal is feljutott oda és német nyelven akkor ezt írta:

"Bélyegmentes bizonyítvány

Mi alulírottak bizonyítjuk, hogy 1853. évi augusztus 2-án, a Központi Kárpátok egy csú­csát megmásztuk, melyet egyhangúlag Tengerszemcsúcsnak neveztünk el. A csúcs köz­vetlenül a Tengerszem felett van, és úgy látszik, hogy magasságra nézve 5-ik sorban áll. Adja Isten, hogy a kik ezen a haza véghatárán álló csúcsot megmászták, boldog időket éljenek."

Én is boldog időket kívánok minden túrázónak és minden természetszerető embernek! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr9013014808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vaki78 2017.10.25. 14:32:54

Szép teljesítmény! Én csak egyszer voltam fent a szlovák oldalról, a legnagyobb gond ott is a beszállásig vezető táv a Csorba-tótól...

ljubityel 2017.10.25. 16:08:58

@vaki78: A Poprádi-tavi elektricska megálló és az ottani parkoló sokkal jobb starthely.

Kíváncsi Túrázó 2017.10.25. 16:14:45

@vaki78: Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat! Szép teljesítmény a felmenetel a szlovák oldalról is! Amennyiben szereted a kihívásokat, akkor próbáld ki a lengyel oldalról történő felmenetelt is! :) Sok szép túrázást kívánok! :)

Kíváncsi Túrázó 2017.10.25. 16:19:56

@ljubityel: Köszönöm, hogy figyelmesen olvastad az írásomat! Kérlek, nevezd meg, hogy hol találtál pontatlanságot az írásomban, én is tévedhetek, szívesen kijavítom a hibáibat!
A kommented 2. mondatára nem reagálok, ezt kérlek, hogy gondold át!

Szamiz67 2017.10.25. 20:01:23

Köszi a beszámolót és a képeket! Volt szerencsém a szlovák oldalról 2x is a Tengerszem csúcshoz, a lengyel oldalra lenézve elég meredeknek tűnt, szép kihívás az ősz derekán onnan felmászni. Gratulálok a teljesítményhez!

Kíváncsi Túrázó 2017.10.25. 21:11:51

@Szamiz67: Szia! Átadtam a gratulációdat a férjemnek, köszöni szépen! Üzeni, hogy ő is évekig csak nézegette a lengyel oldalt, amikor a szlovák oldalról felmászott a csúcsra, aztán tavaly kipróbálta, tetszett neki, idén is megcsinálta az utat - ami az egyéb elfoglaltságaink miatt most későbbre sikeredett, ezért volt havasabb, jegesebb. Mindezek ellenére éppen az előbb említette, hogy már holnap elindulna ismét, akkor élmény volt neki! :)
Én is jártam hasonló magasságban, a Krivánon /2495 méter/ és több 2000 méter feletti hegyen a Magas-Tátrában, de csak nyáron, így a havas terepviszonyokat ebben a magasságban még nem tapasztaltam meg. Rendszeresen túrázunk télen is, de nem ugyanaz hóban, szélben a Zöld-tavi menedékházhoz kimenni 1545 méterre, vagy a lengyel oldalon a Murowaniec menedékházhoz /1500 méter/, mint a majd 1000 méterrel magasabban lévő Tengerszem-csúcsra felmászni. :)

ungawa 2017.10.27. 14:11:30

Igazán nagy kihívás és szép teljesítmény. Gratulálok a férjednek. Az írás pedig a megszokott lebilincselő. Mindig van olyan szőlő, ami nem mindenkinek édes

Kíváncsi Túrázó 2017.10.27. 15:01:08

@ungawa: Szia! Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat, örülök, hogy tetszett! Átadom a férjemnek a gratulációdat! :) Igen, egy szőlőfürtön soha nem egyformák a szőlőszemek, de remélem, hogy mindenki talál a maga számára sok édes szőlőszemet! :):)

ihasz laci 2018.02.10. 08:55:44

Nagyon jo bemutato iras!
Kedvet kaptam hozza de nekem ez meg nem valo, talan a szlovak oldalrol, majd egyszer.

Kíváncsi Túrázó 2018.02.10. 09:10:39

@ihasz laci: Köszönöm szépen! Az érdem a férjemé, én most csak elmeséltem ezt a különös túráját. A szlovák oldalról mennek fel valóban sokkal többen, az minden gond nélkül teljesíthető, ha van egy kis "előképzettséged". :) Ott ráadásul meg lehet pihenni a 2250 méteren lévő Rysy alatti menedékházban. Bár a Magas-Tátra nyáron is tud meglepetést okozni. Tavaly júliusban a férjem a lányommal együtt ment fel a szlovák oldalról és a menedékházban kellett 1 órát várakozniuk, akkora zivatart kaptak. Amint csendesedett az eső, akkor mentek fel a csúcsra, persze lefelé még kaptak az esőből. Szóval esőkabát mindig legyen nálad nyáron is és figyelni kell az időjárás előrejelzést és nagyon tisztelni kell a Tátrát! :)

ihasz laci 2018.02.10. 12:25:08

@Kíváncsi Túrázó:
Meg 1000 meter folott se jartam:(
De majd bepotlom. Angliaba ahol elek nem sok 1000 m feletti hegy van sajnos. Azert itt is lehet jokat turazni!

Kíváncsi Túrázó 2018.02.10. 18:01:04

@ihasz laci: Ebben az esetben azt javaslom, hogy olvass sokat a tátrai túrázásokról és fokozatosan növeld a megmászott magasságot! :) Így ki tudod próbálni az erődet, azt, hogy miként bírod a sziklás terepet, stb... Pl. ha kigyalogolsz a Poprádi-tóhoz, és onnan elindulsz a Rysy felé, először menj fel 2000 méterre - ezt én több alkalommal is megtettem - és ha megtetszik, akkor 2 nap múlva indulj fel a Rysy-re. De pl. remek terep felmenni a Csorba-tónál a Soliskóra is. Na, meg jó gyakorlás és könnyen járható útvonal a Zöld tavi menedékházhoz vezető útvonal is. Persze előtte szerezzél be egy jó túrabakancsot! :) Jó gyakorlást! :)