Kíváncsi Túrázó

Ősz a Magas-Tátrában

2017. október 20. - Indulj el egy úton

 Sokan járnak túrázni, kirándulni a Magas-Tátrába nyáron, télen pedig síelni. 

Én a Tátrát ősszel is kedvelem. Az őszi túrázásnak vannak előnyei: nem kell tartani a nyáron gyakori és hirtelen érkező tátrai viharoktól, nincs nagy hőség, emiatt könnyebb gyalogolni. Igaz, a nappalok rövidebbek, korábban sötétedik, ezt mindenképpen be kell kalkulálni a túrák tervezésekor - fejlámpát mindenképpen tegyünk el a hátizsákunkba! :)

A Tátra viszont ősszel a legszínesebb. Ilyenkor a természet a festőpaletta minden színét felhasználja. Én egy olyan hétvégén voltam október közepén a Magas-Tátrában, amikor még a nap is melegen sütött, így különösen  élvezetes volt túrázni. A szlovák és a lengyel turisták tömegei özönlöttek a népszerű turistalátványosságokhoz, és a túraútvonalakhoz. Kevés magyar túrázóval találkoztam, így most néhány felvételen keresztül megmutatom, hogy miért is szeretem én az őszi Tátrát. Remélem, hogy sokaknak sikerül kedvet csinálnom a Tátra őszi meglátogatásához! :) 

img_0775.JPGNaplemente Ótátrafüreden - a különleges égi tünemény csak néhány percig volt látható, de felejthetetlen élmény volt.img_0186.JPGA Csorba-tó, a Magas-Tátra leglátogatottabb helye ősszel is gyönyörű. A távoli hegycsúcsok már a hótól fehérlenek.
sdc19185.JPGZerge a Tátrában

Október végén kezdődik a zergék párzási időszaka, amely decemberig tart. A tátrai élővilág nyugalma érdekében a Magas-Tátra szlovákiai oldalán sok turistaút november elsejétől június 15-ig nem járható. Ez a turistáktól mentes, nyugodt környezet nagyon fontos a zergék szaporodása érdekében. A kis zergék április végén, május elején születnek és már az első napokban is ügyesen mozognak a lélegzetelállító magasságokban a sziklákon, anyjukat követve. Egyébként egy zerge akár 200 méteres szintemelkedést is meg tud tenni néhány másodperc alatt. Hű, de irigylem őket ezért! A természet szilárd, de rugalmas patával áldotta meg őket, amelyek szinte odatapadnak a sziklafalra. Nos, ilyen adottságokkal könnyű a sziklákon ugrálni! Persze a rájuk vadászó hiúzok, farkasok és szirti sasok miatt nem irigylem őket.

img_0790.JPGA Mlinica völgy /Mlynická dolina/ is őszi színeket öltött, középen látható a Mlinica-patakon lévő Fátyol-vízesés /Vodopád skok/. 

img_0188_1.JPGA 2560 méter magas Tátra-csúcs /Vysoká/ már szépen fehérlik, előtte színes kontrasztként a lombhullató fák.
img_0804.JPGA fűrészfogszerű Bástya-gerinc is rőt színt öltött, legmagasabb csúcsa a híres, hírhedt Sátán /2421 méter/. A legenda szerint a Sátán csúcson lakik az ördög, aki a Tátra kincsei után kutatókra kőzáport zúdít. Az biztos, hogy omladékony a kőzete, emiatt sok baleset történik ezen a hegyen. 

img_0296.JPGA három testőr - a tátrai erdőpusztulások után a fenyőerdők helyét az ősszel színesedő lombhullató fák vették át -  növekednek is szépen - ez a 3 fenyő csoda, hogy megmaradt. Háttérben jobb szélen a Solisko gerince a 2117 méteres Predné Soliskoval, középen, a távolban a Kriván csúcsa is látható /2495 m/. sdc19284.JPGA Békás-tó /Žabie pleso/ 1919 méteren, a Tengerszem /Rysy/ csúcs alatt - már őszies hangulatban.

 

img_0731.JPGAranyszínben a fenyők között. 
img_0264.JPGAz áfonyabokrok termését már leszedték a mohó turisták, de a levelek lángoló színeiben még gyönyörködhetünk.img_0271.JPGHoppá! Egyetlen szem áfonyát még sikerült találnom! :)img_0287.JPGAz ősz a gombák ideje. img_0745.JPGLégyölő galóca - egy ifjú, de már így is nagyon mérgező példány, ősszel a tátrai fenyők közelében nem ritka. Nevét onnan kapta, hogy régen a legyek irtására használták. Sámángombának is nevezik, mert a sámánok is használták a hallucinogén hatóanyagai miatt, segített nekik transzba esni.img_0280.JPGErdei deréce - nyáron gyönyörű sötét rózsaszín virágpompája őszre fehéres, őszies színre változik. Romvirágocskának is nevezik, mert a II. Világháború után a lebombázott területeken elsőként jelent meg. Ez történt a Magas-Tátrában is. Az 2004. novemberi hatalmas vihar okozta szörnyű erdőpusztulás után óriási tömegben terjedt el, vidám színeivel enyhítette a fenyőerdők hiányát. img_0385.JPGItt még a csipkebogyó is hatalmas. img_0498.JPGTárnics - a Tátra jellegzetes virága, ősszel már ritkán virágzik, de az idei meleg őszben még találtam néhány virágot.
img_0550.JPGNehézszagú gólyaorr - nem éreztem az illatát, de a termése valóban mókás, gólyaorra emlékeztet. Egyébként a népi gyógyászatban sok mindenre használják.img_0129.JPGSzínes puzzle, hulló falevelekből 

img_0258.JPGSzínesedő lombhullató fák vették át a fenyőerdők helyét.img_0355.JPGGyönyörű őszi színek - tátrai harmóniasdc19166.JPGŐszi színekben a gránitfalak előtt.img_0313.JPGŐszi napfelkelte, lángoló égbolttal 

sdc19278.JPGŐsszel 2000 méter felett már jelentős mennyiségű hóra számíthatunk.
img_0308.JPGEsküvői fényképezéshez készülődve a Csorba-tónál. A hosszú menyasszonyi ruha eltakarja majd a farmert és a sportcipőt, így biztosan nem fog a menyasszony megfázni. :) 

Mindenkinek jó túrázást!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr7012974282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peferenc 2017.10.21. 21:17:01

Ehhez nincs mit hozzászólnom. Mind a ketten a Tátra szerelmesei vagyunk, legfeljebb kicsit más-más szemszögből.

Kíváncsi Túrázó 2017.10.21. 22:07:03

@peferenc: Nagyon szépen köszönöm a segítségedet a hegycsúcsok beazonosításában! Igen, mindketten nagyon szeretjük a Tátrát. Persze, Te hegymászóként nagyon közelről ismered a Tátra hegyeit, én csak túrázgatom és közben csodálom a tátrai panorámát, a Tátra élővilágát.