Kíváncsi Túrázó

Túra Holló-kőre, a Börzsöny kalderájának peremére

2017. október 17. - Indulj el egy úton

 Börzsöny - régóta járom az útjait, de nekem mindig is titokzatos marad. 

Magas hegyek, mély völgyek, zúgó patakok, rejtőzködő állatvilág, dús növényzet - mindig fedezek fel valami újat magam számára a titkai közül.

Ilyen volt a legutóbbi utam is, amit Holló-kőre, a Nyugati Börzsöny egyik legérdekesebb csúcsára tettem. Ez az útvonal idáig kimaradt nekem, de sok szépet hallottam róla.

Perőcsényből indultam el a piros négyszöggel jelzett túraútvonalon. Perőcsény 186 méteres tengerszint feletti magasságon található, Holló-kő 685 méteren, ami 499 méteres szintemelkedést jelent, ehhez még adjunk hozzá néhány 10 métert a hullámoztatás miatt. Ez útvonal folyamatosan emelkedik, csak a hegytetőkön vannak rövid vízszintes szakaszok. Az erősen emelkedő útvonalért kárpótolt az őszi erdő a csodálatos színeivel és a gombák hihetetlen tömegével és változatosságával. Olyan sok és sokféle gomba volt, hogy nem győztem őket fotózni, de rá kellett jönnöm, hogy vagy a gombákat nézegetem, vagy lépegetek felfelé. Így rendszabályoznom kellett magamat, hogy csak minden 100. lépésnél állok meg gombákat nézegetni és fotózni. :) 

A piros négyszöggel jelzett út után a pirossal jelzett úton folytattam a túrámat. Nagyon jól járható, széles erdei út vezetett az Ökör oromnak nevezett gerincre, ahonnan már gyönyörködhettem a Börzsöny kalderájának látványában és láthattam a Magas Börzsöny szemközt lévő hegycsúcsait, köztük a legmagasabbat, a 938 méter magas Csóványost, a tetején a kilátótoronnyal.

Innentől egyre sziklásabb, kövesebb lett az útvonal. Számomra ez volt a túra legizgalmasabb, legszebb és legtitokzatosabb része. Hatalmas, mohás sziklák, különös formájú kövek, kidőlt, helyükön hagyott fatörzsek, kőrakások, kőfalak, mély árkok - így érkeztem a Jancsi-hegyre, ahol egy késő bronzkori földvár és jóval későbbi, az Árpád korban épült erődítései - árkok és kőből rakott sáncok - láthatóak. A magaslati telepen 1986-ban végeztek feltárásokat és az itteni egykori magaslati telepen csiszolt kőbaltákat, obszidián pattintott eszközöket, korsókat, tálakat orsógombokat, agyagnehezékeket találtak. Az 586 méteren lévő telepnek nagyrészt természetes védelmet nyújtott a 250 méteres relatív magasságú, több oldalról meredek hegyoldal a szikláival, a többi oldalt pedig a kősáncokkal védték. Ez a rész annyira vadregényes, hogy nyugodtan el lehet képzelni a több ezer évvel ezelőtt itt élt emberek életét. 

Innen már csak félóra a Holló-kő csúcsa, ahonnan ismét gyönyörködhettem a Börzsöny hegyeiben és völgyeiben. 

A Börzsöny vadregényességéhez az érintetlensége is hozzájárul, ugyanis mindmáig Magyarország egyik legzártabb, legnehezebben megközelíthető területe. A belső részeibe nem vezet autóút, a települések a peremeken és a kismedencékben találhatóak. 

15-18 millió évvel ezelőtt itt egy kb. 1400 méter magas és 12-14 km átmérőjű vulkán működött. Ennek központi krátere 3,5 - 5,5 km átmérőjű kalderává formálódott. "A kaldera vulkáni eredetű felszíni képződmény, a kráterhez hasonló horpadály, amit a vulkán kirobbanása és önmagába roskadása hoz létre." /forrás: Wikipédia/

 Amikor a Holló-kőn álltam, akkor a kaldera peremén voltam és onnan szemlélhettem a kaldera körvonalát meghatározó többi hegycsúcsot, mint például a Csóványost, a Nagy-Hideg-hegyet. A kaldera völgyeit az évmilliók során a természeti erők változásai formálták ilyen látványossá. 

 A Holló-kő tetején van egy csúcskönyv is - ami egy szakadozott füzet -, aki itt jár, az dokumentálhatja az ittlétét. Nem sokáig időztem a csúcson, mert a hatalmas felhők mellé hatalmas szél is érkezett, így igyekeztem minél előbb lejutni a hegyről. A szél játékát már sokszor hallottam az erdőben, de amilyen hangokat itt most produkált, az igazán különleges volt: ahogyan a hatalmas szél miatt egymáshoz értek a fatörzsek a vércse vijjogását, sívítozást lehetett hallani, de ilyeneket már hallottam máskor is, de amikor egy hatalmas száraz fa kidőlt mögöttem, na annak a hangjától már én is megijedtem. Már akkor voltam nyugodtabb, amikor ismét az Ökör orom tisztására érkeztem. Itt egy kis pihenés és nézelődés után visszaindultam Perőcsénybe azon az úton, amelyiken felfelé jöttem. Persze, lefelé sokkal gyorsabban haladtam, mint felfelé. :)

Annak ajánlom ezt a túrát, aki szeretné a vadregényes Börzsönyt megismerni egy kevesek által járt útvonalon, én egész nap egyetlen túrázóval találkoztam. Itt lehet gondolkodni, kikapcsolódni, szemlélődni, gyönyörködni a természet, a Börzsöny varázslatos szépségében. 

  

img_9907.JPGRálátás a Börzsöny kalderájának peremét szegélyező hegyekre és a mély völgyekre a Holló-kőről.img_9643.JPGIndulás Perőcsényből - 186 méter tengerszint feletti magasságról.img_9645.JPGA piros négyszöggel jelzett út a perőcsényi templomdomb oldalában vezet be az erdőbe.img_9647.JPGAz útvonal kezdeti része bozótoson vezet át, de később kiszélesedik az út és az erdő is tisztább lesz.img_9669.JPGFeljebb érve már szép, tiszta, igazi hangulatos erdőben járhatunk.pirulo_galoca.JPGPiruló galóca - érdekes formájú gomba, meglepődtem, amikor megláttam.img_9671.JPGRengeteg őzlábgomba volt az útvonalon.img_9731.JPGAz útelágazásban lévő jelzőtábla: a piros jelzésű út vezet Holló-kőre.img_9737.JPGIgazi szép őszies útvonal, fokozatosan emelkedik, de nagyon élvezetes a színes avaron járni - nos, lefelé sokkal könnyebb volt már jönni rajta. :)

img_9825.JPGAz útvonalon több pontról is csodálhatjuk a vadregényes mély völgyeket és a távoli hegycsúcsokat. Színesednek a fák, rálátás a völgyekre az Ökör-oromról.

 

 

img_9817.JPGŐszies hangulatban img_9818.JPGÉrdekes facsoportra festették a piros jelzést.
img_9828.JPGA gerincen - itt volt néhány méter vízszintes szakasz.dunai_szegfu.JPGDunai szegfű - úgy tűnik, hogy szereti a keskeny hegytető klímáját, sziklás talaját.
kigyoszisz.JPGKígyószisz - szintén a peremen találtam.img_9850.JPGKilátás a sziklák szegélyezte útvonalról.img_9855.JPGA Jancsi-hegyen köves, sziklás az útvonal, melyet most az őszi falevelek tettek színessé.img_9860.JPGHatalmas, mohákkal borított kövek és gyökerek, bizarr formájú fák segítenek megteremteni egy mesebeli hangulatot.img_9864.JPGJancsi-hegyen lehet nézelődni és elképzelni, hogy az elmúlt évezredekben kik is járhattak errefelé, kiknek voltak itt telepei! :)img_9866.JPGHatalmas nagy sziklatömb a kősáncnálimg_9869.JPGA kősánc egy szakasza.
img_9877.JPGEzen a szakaszon óvatosan lépkedjünk a sziklák között!img_9880.JPGA Jancsi-hegy csúcsaimg_9886.JPGAz útvonal szép része ez a mohás, köves útszakasz.img_9935.JPGA Börzsöny szelleme

img_9931.JPG685 méteren, Holló-kőt jelző tábla - ha ide érkeztünk, akkor kifújhatjuk magunkat, mert 499 méter szintkülönbséget küzdöttünk le /plusz a hullámoztatásból ehhez még jön hozzá néhány 10 méter/.img_9934.JPG"Csúcskönyv" - ami a gyakorlatban csúcsfüzet, kissé megviselt, szakadozott állapotban.img_9920.JPGHolló-kő hegytető, csipkézetten sziklás
img_9922.JPGNa, igen, nagy volt szél, a "frizurám" is bizonyítja :)img_9911.JPGA Csóványoson lévő kilátó is jól látható a Holló-kő tetejéről.img_9921.JPGA Börzsöny mély völgyei és a kaldera pereme
img_9914.JPGA távolban a Pilis hegyei is látszódnak.piros_golyaorr.JPGPiros gólyaorr, ezt a szép kis virágot Holló-kőn találtam.img_9997.JPGLefelé a hegyről sokkal gyorsabban haladtam. Ezt a fotót a férjem készítette, aki már korábban végigjárta ezt az útvonalat, ezért kicsit aggódott értem és eljött elém Perőcsénybe, ő volt a "fogadóbizottságom" :) 

Az általam választott út Holló-kőre 5,1 km hosszú, lefelé még ugyanennyit kell gyalogolni, tehát 10,2 km a megtett távolság. A  túra egyik változata lehet, ha Holló-kőről továbbmegyünk a piros jelzést követve a Vár-nyeregig, onnan egy rövid kitérővel megnézhetjük Salgóvár romjait - már több alkalommal jártam ott, onnan is gyönyörű a kilátás - és a piros kereszten is visszatérhetünk Perőcsénybe. 

Mindenkinek jó túrázást kívánok! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr8712956325

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

djz 2017.10.17. 19:26:41

Szép túra, remek képek, bár szerintem Hollókő a Cserhátban van.

white wizard 2017.10.17. 19:40:20

A cikkben szereplő hegycsúcsnak Holló-kő a hivatalos neve.Hollókő tényleg a Cserhátban van.

Kíváncsi Túrázó 2017.10.17. 21:01:27

@djz: Köszönöm, valóban szép túra volt! :) Hollókő, az UNESCO világörökségi listáján szereplő település - és a hollókői vár - Nógrád megyében, a Cserhátban található:
hu.wikipedia.org/wiki/Holl%C3%B3k%C5%91
Holló-kő pedig a Börzsönyben található.

djz 2017.10.17. 21:21:33

@Kíváncsi Túrázó: elnézést, akkor én voltam felületes... az emlékeimre támaszkodtam, fel sem merült bennem, hogy van Hollókő és Holló-kő.
Bocs.

Kíváncsi Túrázó 2017.10.17. 22:14:07

@djz: :):) Nagyon szép mind a kettő hely: Holló-kő és Hollókő is! :) Én mindkét helyet nagyon szeretem! Mindkettő megtekintését tervezheted egy hétvégére, bár a börzsönyi egy hegyi túra, Hollókő megtekintése pedig egy laza sétálós napi program. :)