Kíváncsi Túrázó

Gyöngycsapdák - őszi, harmatos hajnalok

2017. szeptember 08. - Indulj el egy úton

 Sokáig nem szerettem az őszt. Nem is értettem a férjemet, aki rajongott az őszért! Mit lehet rajta szeretni? Nyomasztó, borongós, hideg, esős, sáros - a meleg, napfényes nyár után kiábrándítóan nagy változás. Aztán fokozatosan észrevettem a szépségeit. Először a fák leveleinek őszi ragyogó színkavalkádja varázsolt el, majd azoknak a napoknak a hangulata, amikor még süt a nap, de az már csak olyan, mint egy lágy simogatás. Túrázni, kirándulni is sokkal kellemesebb ősszel, mint a nyári forróságban. A legjobban viszont az őszben a harmatos hajnalokat, reggeleket szeretem, ezeket már a nyár vége felé előre várom.

A harmat egy érdekes jelenség. Harmat akkor keletkezik, amikor a levegőben lévő vízpára a hidegebb tárgyakra, növényekre ki tud csapódni. A hidegebb levegőnek kisebb a páratartó képessége, ezért amikor telítetté válik, akkor a környezetében lévő anyagokra kicsapódik a felesleges pára. Az a hőmérsékleti érték, amin ez a jelenség, a felesleges pára kicsapódása megtörténik, az a harmatpont, a levegőben lévő vízgőz ezen a hőmérsékleten éri el a telítettségét. A harmatpontnál alacsonyabb hőmérsékleten apró vízcseppek - harmat - alakjában kiválik a vízgőz a levegőből. 

A harmatcseppek nagyon látványosak a pókhálókon. A harmatcseppek ilyenkor megmutatják ezeket a látványos remekműveket! Azt nem mondom, hogy a pókok a kedvenc állataim, de az elmúlt években egyre többet megtudtam az életükről, ezért érdeklődéssel figyelem őket. A pókok az egyik legrégebbi ragadozók a Földön, már 400 millió éve élnek itt, a hálószövő pókok pedig 200- 250 millió éve jelentek meg, körülbelül a dinoszauruszokkal azonos időszakban. Csak míg a dinoszauruszok eltűntek a Föld állatai közül, addig manapság már közel 40.000 féle pók létezik. Ez persze nem lelkesíti azokat, akiknek pókfóbiája van, lehet, hogy ők jobban örülnének még akár a dinoszauruszoknak is, minthogy egy pók szaladjon el mellettük a szobában.

A pókok a testükön lévő szövőmirigyekben fehérjeváladékot termelnek, majd ezt az anyagot a fonószemölcseiken lévő szövőcsévékkel összekeverik. Ahhoz, hogy a pók a hálóját megszőhesse, előbb a fonálból keretet kell készítenie. Ezért az olyan helyen, ahol a túlsó oldalra nem tud átmenni, hosszú fonalat ereszt a levegőbe, amelyet a szél addig-addig lenget, amíg valahová odatapad. Az erdőket járva többször is láttam ilyen szélben lengedező, pókfonálon himbálózó pókot. A kifeszített fonálon átsétál a pók a másik oldalra és folytatja a keretkészítést. Ágak között a pók az egyik ágon megerősíti a fonalat, aztán addig ereszkedik lefelé, amíg elér egy másik ágat. Ha a keret már megvan, akkor a keret oldalait olyan fonalakkal köti össze, amelyek mind a keret közepén pontosan összetalálkoznak. Ha ez is megvan, akkor a háló közepéből kiindulva csigavonalban szövi a fonalat a kifeszített keretre. 

A keresztespók hálója annyira feszes, hogy a legkisebb érintésre is megrezzen. A pók általában a háló közepén van, onnan leselkedik a zsákmányra, de nem tartózkodik állandóan ott, hanem a hálója melletti házikójában pihen, de ilyenkor is az egyik lábát a hálón tartja és így megérzi a legkisebb hálórezzenést is. Egy háló néhány óra alatt elkészül, a szövéséhez 15-20 méter fonál szükséges. Minél jobban táplálkozik a pók, annál több fonalat tud fonni.

A pókfonál a világon a legerősebb biológiai anyag. Olyan az erőssége mint az acélé és ellenállóbb, mint a kevlár. 

A pók egyébként megérzi az idő változását, mert vihar, vagy hosszabb esőzés előtt nem köt hálót, nehogy hiábavaló munkát végezzen. Egyébként jól bírja az éhezést is, hónapokon keresztül tud koplalni.

Szóval érdekes állat a pók, én csodálom az alkotásait, melyek az őszi harmatos hajnalokon válnak igazán láthatóakká számunkra is.

Az alábbiakban bemutatok néhányat azok közül a "művek", harmatos, gyöngyös pókhálók közül, amelyekkel az elmúlt napokban találkoztam.

img_4142_1.JPGMint egy karácsonyi dekoráció - ennél szebben nem is lehetne egy száraz kórót feldíszíteni.rezedalepke.JPGHarmatcseppes rezedalepkeimg_5356.JPGNégyes keresztespók hálójaimg_5382.JPGKödös őszi hajnal, ilyenkor keletkezik a harmatimg_6793.JPGCsipkebogyó, harmatcseppekkel díszített hálóbanimg_4145_1.JPGGyöngyhálóimg_5348.JPGMint egy horgolt csipketerítőimg_5470_1.JPGÁgak közé szővekarcsu_tolcserpok.JPGA karcsú tölcsérpók a talaj közelében, fűszálak fölé szövi sűrű hálóját.img_4175_1.JPGKeresztespók hálója img_5346.JPGÁlomfogó -  mint az indiánok álomcsapdájaimg_4102.JPGPókfátyollal betakarva - árvíz idején, egy harmatos reggelen ezt a bokrot találtam. Szerintem a környék összes pókja a bokor ágaira menekült és ott szőtték a hálóikat.

 

img_5345.JPGÁgak között, rovarokra várva

img_5375.JPGKuszahálóimg_5391.JPG Mint a gyerekek fonaljátéka, itt már kissé bonyolultabb mintával.

img_5407.JPGNemcsak ágak, tereptárgyak közé is építenek hálót. img_5422.JPGPasztell színekben
img_5501_1.JPGSzorgalmas volt a háló tulajdonosa
img_5522.JPGNéha vastagabb ágak, fák törzse közé építi a hálót a keresztespók.img_5542.JPGŐszi dekorációimg_4657.JPGMintha kristálycukorral hintették volna be hajnalra.img_5563.JPGAz őszi kikerics megjelenése az ősz kezdetének a biztos jele.
img_5756_1.JPGAlakoskodó karolópók - szép lakhelyet talált magának.img_5768.JPGHarmatsztrádaimg_5885.JPGA csombormenta /mocsármenta/ virágszirmain finom, apró cseppekben ül meg a harmat.img_5868.JPGFűzlevelű peremizs - egyetlen csepp harmatot még megőrzött img_4261.JPGMezei aszat, súlyos harmatcseppekkelimg_4617.JPGA harmattól a füvek is megszépülnek.img_4249_masolata.JPGHarmatos csipkebogyóimg_4198.JPGGyöngylabda - mezei aszat img_5802.JPGValaki elveszítette.
img_6781.JPGGyöngysorokimg_6784.JPGPókhálóerdőimg_6790.JPGGyöngyhálókkal feldíszítve 

"Hajnal" csak hat betű papíron; jelentőségét csak az tudja, aki ismeri, aki nemcsak szemével látta, hanem lelkével megérezte, aki elmerült a virradás természeti csodájában, aki áhítatosan nézte a keletről jövő rózsás derengést és megérezte a végtelenséget és az örökkévalóságot. - írta Nadler Herbert (1853 - 1951) zoológus, aki volt az állatkert igazgatója is. 

Mindenkinek szép őszi hajnali sétákat kívánok! :)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr4512810512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kíváncsi Túrázó 2017.09.10. 05:37:09

@Kőfaló: Szia! Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat! :)

Stupid 2017.09.10. 08:31:37

Afenébe! Itt döglök az ágyban, lesem ezt a hülye laptopot, amikor kint kellene bóklásznom és élőben látni ezt a sok csodát! Kösz, hogy felnyitottad a szemem! Gyönyörű képek...

Kíváncsi Túrázó 2017.09.10. 10:57:13

@Stupid: Kedves Stupid! :):)
Nagyon örülök, hogy hatással volt Rád az írásom, a fotóim! :) Már nem dolgoztam hiába! :)
Na, akkor most sétálj ki az erdőbe, vagy egy rétre, nézelődj, szemlélődj, aztán pedig olvass bele a blogom többi cikkébe is, hogy újabb ösztönzést kapj a további természetjáráshoz! :D
Sok rácsodálkozást, szép élményeket! :):)

baraonda · baraonda.blog.hu 2017.09.11. 18:43:52

Ha a szoba sarkában feltűnik egy pici pók, visítva követelem, hogy azonnal kergessük ki a lakásból... Aztán kinn a kis fürgelábú félelemgyáros nekiáll a melónak és csodákat csinál... És milyen már, hogy én kikergetem a házból, ők viszont nagylelkűen beengednek a világukba... :-) Szép, közeli képek. Köszönöm!

Kíváncsi Túrázó 2017.09.11. 21:16:19

@baraonda: Szia! Nagyon örülök, hogy most már tetszenek a természet e teremtményeinek a különleges alkotásai!
Nálam ez a sorrend, ha pókot látok a lakásban: először lefotózom, utána kiteszem, mert én sem szeretek velük közös fedél alatt tartózkodni :):)
Köszönöm a dicséretet! :)