Kíváncsi Túrázó

Ez egy nagyon szemét ügy!

2017. szeptember 03. - Indulj el egy úton

Nekem itt csak kérdéseim lesznek, nem tudom a megoldást.

Vagyis lennének ötleteim, de úgy tűnik, hogy az emberek, a társadalom nem sokat tesz a jelenség megváltoztatása érdekében.

Túrázás közben néha nem csak szép élmények érnek, hanem meghökkentőek is.

Szörnyű látvány egy gyönyörű erdő, vagy rét szélén hatalmas szemétkupacokat látni.

Tudom, hogy a jelenségnek sok oka van, de van-e mentség az ilyen cselekedetekre?

1. Hatalmas az emberek túlfogyasztása, emiatt sokkal több szemét, hulladék keletkezik.

2. Sok településen nincs még megoldva a szelektív hulladékgyűjtés.

3. Nem minden keletkező szemét - mint pl. az építési törmelék - szállítható el a szervezett települési szemétszállításkor.

4. Kevés a felvilágosítás, a tájékoztatás bármilyen formája, amivel hatni lehetne az emberekre, hogy a feleslegessé vált tárgyaikat ne az erdőkbe vigyék el kidobni.

5. Nincs megoldva a szervezett lomtalanítás, pedig sok család nincs abban az anyagi helyzetben, hogy megfizessen egy konténert vagy teherautót, ami a hosszú idő óta keletkezett, kidobásra ítélt holmiktól megszabadítaná.

Mit tesznek ilyenkor sokan? Megpakolják az autót és elviszik a szemetet olyan helyre, ahol kevesen járnak és egyszerűen kidobják. Részükről az ügy elintézve, megszabadultak a szeméttől.

De az erdő, a rét, a folyók, patakok így kapják meg a szemetünket. Pedig nem kérték és nem is tudnak mit kezdeni vele.

A természetben ismeretlen fogalom a szemét, ott nincs felesleges anyag. Az évmilliók alatt úgy alakult ki a működése, hogy minden hasznosul valami által. Az ember a megjelenése kezdetén még szintén olyan eszközöket használt, olyan anyagokat alakított át használati tárgyakká, amelyek megtalálhatóak voltak a természetben és a használat megszűnte után visszakerültek a természet körforgásába, lebomlottak.

Aztán okosodtunk,  ügyesedtünk és olyan tárgyakat hoztunk létre, amelyek anyaga felismerhetetlen a lebontó enzimek és mikroorganizmusok számára. A nyers kőolaj például a megfelelő környezeti hatások között lebomlik természetes úton, míg a belőle előállított polisztirol hab soha nem fog lebomlani. A későbbi korok régészeinek könnyű dolguk lesz, még 1 millió év múlva is tanulmányozhatják az ebből készült használati tárgyainkat.

Lehet tenni valamit, hogy ez a helyzet megváltozzon?

Most mindenki szemetel, rombolja a természet - a Föld és ezáltal önmaga - egészségét büntetlenül. Mivel lehetne hatni az emberekre, hogy megváltozzon a szemléletük?

Ki az, aki megteremti a változás feltételeit?

"Ha majd kivágtad az utolsó fát, és megmérgezted az utolsó folyót, kifogtad az utolsó halat, rájössz, hogy a pénz nem ehető" - ez egy régi indián mondás. Bölcsek voltak az indiánok. 

img_7523.JPGTeljesen megdöbbentem, amikor ezt pillantottam meg egy rét szélén. Aki ezt tette, az talán azt gondolta, hogy a rét lakóinak fotelekre van szüksége? Köszönik, de nem kérik!
img_7530.JPGA Könyvek Könyve, Bevezetés a Biblia világába - aki ezt olvasta, hogyan volt képes fertőzni a környezetet? 

A Bibliában is arról olvashatunk, hogy az ember a természet szerves része, döntései hatással vannak az élővilágra. Az ember és az állatok is ugyanabból az anyagból, agyagból lettek összegyúrva, megteremtve. Az Ószövetségben olvashatjuk, hogy az embert Isten a saját képmására teremtette és feladatának adta, hogy a teremtést kertként őrizze, vigyázzon rá. Az ember és a környezete együtt pusztul el és együtt tud megújulni is. A vízözön természeti katasztrófájának okozója az ember gonoszsága, az erkölcsi törvények megszegése volt. Még szerencse, hogy volt egy igaz ember, aki bárkát építhetett és megmenthette az állatokat és az emberiséget. 

"Áldjon, Uram, téged Földanya nénénk,
Ki minket hord és enni ad.
És mindennemű gyümölcsöt terem,
füveket és színes virágokat."

Assisi Szent Ferenc: Naphimnusz, részlet /Sík Sándor fordítása/

img_2287.JPGA Kéktúra egyik szakaszán, az erdő szélén. Látszik, hogy ide már rendszeresen hordják a szemetet.img_4053.JPGA textilek lebomlási ideje kb. 100 - 500 év.
img_7715.JPGZöld a zöldben.

Műanyag palackok: lebomlási idejük kb. 500 év.img_2293.JPGMilyen "kreatív" volt a telektulajdonos!img_8135.JPGÖsszetorlódott palacksziget az Ipoly folyón.dsc07500.JPGHihetetlen mennyiségű műanyag palack kerül a folyókba. dsc02629.JPGVajon hol járhatott a szandál, mielőtt kidobták az erdő szélére? Kb. 40 év alatt fog lebomlani.dsc02632.JPGKiszolgált habverő. img_7528.JPGHmmm... Mit gondoltak, hogy az őzek, a nyulak itt fognak cd-t hallgatni?img_7606.JPGPersze sok helyen lehet látni építési törmeléket is.img_3416.JPGAutógumi, építési törmelék, műanyag palack, változatos összetételű szemét. Lassan benövi a fű.img_9628.JPGA textilek lebomlási ideje: 100 - 500 év.
a_krokodil_visszalo.jpgLehet, hogy így kellene őrt állniuk az őzeknek is az erdő szélén, hogy megvédjék az élőhelyüket, mint ahogyan  Krokodil Dundee tréfálta meg a kengurukra vadászókat a filmben?img_3325.JPGEgyelőre még nem láttam puskát egyetlen őznél sem.img_5322.JPG A természet gyönyörű és jó lenne nem tönkretenni!img_5339.JPGFelelősek vagyunk azért, hogy tiszta maradjon a levegő.img_5427.JPGA folyók tisztasága is az emberi tevékenység függvénye. Víz nélkül nincs élet a Földön.img_5943.JPGMaradjanak meg az erdők tisztán, hogy jó érzéssel járhassunk ott, ne tegyük tönkre az ott élő növények és állatok életét!img_4410.JPGAzt kívánom, hogy a következő generációk is láthassanak virágzó réteket, úszhassanak a folyókban, tengerekben, ihassák a patakok, források tiszta vizét, figyelhessék az állatok életét!

Mindenkinek jó természetjárást kívánok! 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr8512795720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tranquillius 2017.09.04. 11:30:42

Az erdő fohásza: Hogy rohadna le a keze annak aki szemetel! dunaiszigetek.blogspot.hu/2013/05/nem-bantja-szemet.html

Kíváncsi Túrázó 2017.09.04. 17:57:31

@Burgermeister: Szia! Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat! :)

Kíváncsi Túrázó 2017.09.04. 18:15:32

@Tranquillius: Köszönöm, hogy elolvastad a cikkemet! :)
Megértem, hogy dühösek az emberek és tehetetlen dühükben "kemény" feliratokat tesznek ki a szemetelők ellen.
Elolvastam a Duna-parti szemetelőkről szóló cikket, ott is hasonlóan elkeserítő a helyzet.
Én a cikkemben szándékosan nem neveztem meg a helyszíneket, mivel a jelenség az egész országban megtalálható, ami ellen csak közös és átgondolt összefogással lehet tenni valamit.
Olyasmivel, mint ahogyan a munkahelyi, stb... dohányzás problémáját is megoldották.
Persze, az lenne a jó, ha nem is lenne szükség ilyen feliratokra, ha nem lenne ennyi illegális szemétlerakó, szerte az országban.
Tudom, hogy ez egy nagyon nehéz probléma, az önkormányzatok egyedül, magukra hagyva nem tudnak ezzel a borzalmasan általánossá vált jelenséggel mit kezdeni. Szélmalomharcnak tűnik, hiszen ha egyszer elvisznek egy szemétkupacot, másnap ismét ott van egy másik. Én úgy gondolom, hogy kétféle megoldási lehetőség lehetne, rövidtávú és hosszútávú.
1. Rövidtávon bizony minden önkormányzatot anyagilag segíteni kellene abban, hogy a területén lévő illegális szemétlerakókat felszámolhassák. Ezt önerőből kevés önkormányzat tudja megtenni.
2. A lakosság számára biztosítani kellene azt, hogy a keletkező, nem háztartási szemetet, nem kommunális hulladékot valahová elvihesse. Akár úgy, hogy minden településre kitennének időnként egy nagy konténert. Utána mindenképpen szükséges lenne olyan emberekre, akik járják a vidéket, ún. területfelügyelőkre, környezetvédelmi őrökre, akik jeleznék, ha valahol gond lenne, jelenlétük elriasztó lehetne a szemetelők számára. Ehhez is anyagi támogatás kellene persze. Utána az oktatás, felvilágosítás lenne a hosszútávú feladat, hogy a tisztaság, a rend meg is maradjon. Na és persze szét kellene nézni más országokban, hogy ott ezt a problémát miként oldották meg, mert ha már ott működik, akkor lehet tőlük tanulni .