Kíváncsi Túrázó

Svédasztal a réten - mindenki eszik és mindenkit megesznek

2017. augusztus 30. - Indulj el egy úton

A rét gyönyörű és izgalmas.

Egy reggel még napfelkelte előtt mentem ki a rétre, ami fölött éppen vastag köd lebegett, sejtelmessé téve a tájat. Aztán kezdett derengeni, kelt fel a nap, oszladozott fel a köd és megláttam a távolban az őzeket, a lassan lépegető gólyákat, felettük éppen vadkacsák repültek el és elfogott egy olyan érzés, hogy ez itt az idill, bekúszott egy Jurassic Park hangulat, amikor a szigetre érkezők megpillantják a békésen legelésző dinoszauruszokat - welcome to Jurassic Park! :) Na, igen, csak a hangulat volt meg szerencsére, a T-Rex nem került elém a réten!

Mi kell ennél több egy idillhez? Ez már olyan szép, hogy szinte giccses! Legelésző őzike, gólya, stb... Aztán ahogy lépegettem a réten, láttam, hogy mindenki, a rét összes lakója szorgalmasan reggelizik.

Mindenki mást - vagy mindenki a másikat.

Kit hogyan hozott létre az evolúció, kit mire teremtettek. A bájos kicsi róka megeszi a gyümölcsöt is, de a réti svédasztalról szívesebben választja az őzgidát, a vadkacsát, a szöcskét, sáskát, pockot. 

Itt aztán úgy kell a reggelizőasztal kínálatából válogatni, hogy aki választ, lehet, hogy a következő pillanatban már ő lesz valakinek a reggelije. 

Ezt még én is megtapasztaltam, mert fotózás és nézelődés közben folyamatosan szálltak a karomra, a lábamra a legyek, szúnyogok, pókokat dobáltam le magamról.

Most adok egy kis ízelítőt, hogy milyen is a svédasztal a réten, az Ipoly mellett.
img_3219_1.JPGHajnali, idilli hangulat a réten.img_3284.JPGReggeli közben is folyamatosan ébernek kell lenni.img_3261_2.JPGPersze az ifjúság szertelen és gondtalanul ugrándozik örömében. :)img_3341.JPGÓvatos válogatás a finom falatok között.
img_5042.JPGBájos fiatal vörös róka, legszívesebben megsimogattam volna! :)img_5012.JPGMár a fiatal róka is nagy vadász. 

26 percig nem vett észre a fiatal róka, addig tudtam figyelni, hogy miként vadászik a réten, ahol rengeteg fogára való zsákmányállat van. Persze mindegyik potenciális áldozat kifejlesztette a maga túlélési technikáját, így a ravaszdinak igencsak sokat kell dolgoznia ahhoz, hogy tele legyen a hasa. A rét egy sarkát járta be folyamatosan, időnként nagyokat ugrott a zsákmány után. Amikor észrevett, akkor befutott a közeli nádasba.

img_4480.JPGA tőkés réce sem szívesen találkozna a rókával, hiszen az a vízbe is beúszik a préda után.img_5085.JPGA szürke gém is élénken, moccanás nélkül figyelte a róka vadászatát.img_7039.JPGA kacsamama szorosan maga mellett tartja a kiskacsáit.img_4597.JPGVan, aki csak látszólag gyönyörködik a színes virágszőnyegben, közben pedig élesen figyeli a környezetét.img_2966.JPGA mezei pocok lett a gólya reggelije.

img_4684.JPGTundrasáska - próbál a bogáncs szúrós levelei között elbújni, reménykedve, hogy akkor a gólya, a róka nem veszi észre.img_4859.JPGVannak, akik hatalmas tömegben lepik el a reggelizőhelyet, mint ezek a seregélyek is.img_1897.JPGA farkos lombszöcske kitűnően tudja álcázni magát a bokrokon, vagy a rét füvei között, mégis a tövisszúró gébics reggelije lett. 

 img_9738.JPGKözönséges rétisáska - a sáskafélék nagy veszélynek vannak kitéve, ők sok állat étlapján szerepelnek.img_9718_1.JPGVolt, akinek a sáska feje volt a reggeli csemege.

Itt egy krimi zajlott le. A fej nélküli sáska már jó ideje a fűszálon lehet, mert a belső részei is hiányosak. Így hiába is érdeklődnénk a jelenleg ott tartózkodó díszes darázscincértől és a virágbogártól, nem tudnának személyleírást adni a tettesről. A gyanúsított jelenleg egy darázs, a körözés kiadva. A darázscincér trükkös módszerhez folyamodik, hogy megtévessze azokat, akik őt kívánnák meg reggelire: színében és mintázatában a darazsakat utánozza, egyébként teljesen ártalmatlan.img_4784_1.JPGEgy igazi svédasztalhoz zene is tartozik, erről most a rozsdás csuk gondoskodott.img_5294.JPGA bogáncs virága csábító a méhek számára, némelyik virágon többen is megosztoznak. img_5267.JPGNem veszélytelen még a pollengyűjtés sem. Itt az elővigyázatlan, a pollengyűjtésbe teljesen belefeledkezett méh felé már nyúlnak is ki a virág belsejében lesben álló karolópók lábai. img_3367.JPGHétpettyes katicabogár

A hétpettyes katicabogár piros színe figyelmeztetés a madarak számára, hogy veszélyes őt megenni. Aki erre vetemedik az megtapasztalhatja, hogy a katicabogár egy kellemetlen, keserű váladékot bocsát ki, ezzel elveszi a kedvét és az étvágyát a támadójának. Tulajdonképpen egyetlen igazi ellensége van, a Kínából származó harlekin katica, amely mindent felfal, még az őshonos hétpettyesünket is.img_4426.JPGSárga billegető - remekül el tud rejtőzni a rét sárga virágai között.img_4399.JPGNincs könnyű dolga azoknak a ragadozóknak, amelyek itt sárga billegetőt akarnának reggelizni.img_3657.JPGAz egerészölyv folyamatosan, magasan köröz a rét felett, hiszen ő is reggelizni szeretne.img_0008.JPGJégmadár, halreggelire várva

A jégmadárnak zseniális az álcázási technikája. A halak a hasát látják, ami barnás színezetű, így a vízben tartózkodó halak emiatt azt hiszik, hogy egy falevél van a víz felett. A háta kékes színű, a felette repülő ragadozómadarak azt hiszik, hogy csak a víz felszíne tükröződik.img_9950.JPGEz az apró keresztespók a lábamon - singa nitidula - éppen engem tanulmányozott, hogy alkalmas vagyok-e a reggelijéhez? :)
img_3395.JPGKis színjátszólepke - csodálatos kék színével fordult a felkelő nap irányába.img_3406.JPGEz ugyanaz a kis színjátszólepke, ami fenti fotón is látható, de a napozás után biztonságosabbnak találta, hogy a falevelek színét utánzó ruházatot vegyen fel.img_3122.JPGA svédasztal mai dekorációja a réti iszalag.img_3124.JPGVan, aki még a virágdekorációt is asztalnak tekinti, a pókok gyakran itt szerzik be a reggelijüket.img_3234.JPGA hangyák és a levéltetvek szövetsége

A hangyáknak furcsa gusztusuk van. A levéltetvek ürülékét, a mézharmatot - milyen szép neve van - nyalogatják le a levéltetvek végbélnyílásáról. Ez az anyag tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és ha a hangyák nem szabadítanák meg őket ettől, akkor ez a ragacsos anyag a levéltetvek pusztulását okozná. Így a levéltetű kolóniának létfontosságú, hogy a hangyák folyamatosan látogassák őket. A mézharmatfüggő hangyák még egy különös trükköt is alkalmaznak a "dolgozóik" termelékenységének a növelésére: a csápjaikkal doboló mozgást végeznek, aminek a hatására a levéltetvek gyorsabban választják ki a mézharmatot. Közben a hangyák elhordják az elpusztult levéltetveket, így óvják a levéltetű telep tisztaságát. Ha az emberek csak feleennyire tudnának egymással összefogni, együttműködni, szervezni - de úgy tűnik, mi nem így lettünk teremtve!

img_3751.JPGA levegő akrobatái, a szitakötők ragadozók, a kisebb rovarokat röptükben kapják el és eszik meg, pihenésre azonban biztonságosabbnak tartják a víz felszínén úszó növényeket.img_4735.JPGHajnali dekoráció a réten.img_4823_1.JPGUgye, milyen békés a rét ilyen távolságból? :) Közelebbről megnézve látjuk csak, hogy folyamatosan küzdelem zajlik rajta. 

Mindenkinek jó réti sétálást, békés nézelődést! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr6812777756

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peferenc 2017.08.31. 11:12:55

Hát ez megint remekül sikerült. Szellemes szöveg, bravúros, szebbnél-szebb felvételek, remek "kép-kiegészítések". Részemről ismét csak az irigységből származó csodálatot váltja ki.

Kíváncsi Túrázó 2017.08.31. 11:29:49

@peferenc: Köszönöm, hogy elolvastad! Nagyon örülök, hogy tetszett az írás! :)

Lángharcos 2017.08.31. 14:13:07

Minden fajt szépen lenyomoztál. Szerintem ne felejtsük ki a sávos szitakötőt sem:
hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1vos_szitak%C3%B6t%C5%91

Kíváncsi Túrázó 2017.08.31. 15:39:50

@Lángharcos: Köszönöm szépen! :) Igen, mindig kíváncsi vagyok a körülöttem lévő növényekre, állatokra, az életükre.
Valóban, most nem nevesítettem a sávos szitakötőt. :) Egyébként kedvenceim, gyakran fotózom őket, már szerepeltek egy másik írásomban is:
kivancsiturazo.blog.hu/2017/05/27/de_jo_is_a_tovisszuro_gebicsnek_flow-elmeny_a_reten