Kíváncsi Túrázó

Időutazás a Páris-patak völgyében, a Palóc Grand Canyonban

2017. augusztus 24. - Indulj el egy úton

Sok-sok évvel ezelőtt a barátainktól hallottuk, hogy az Ipoly folyóhoz közel - Nógrádszakál után - van egy varázslatos szépségű szurdokvölgy, ahol ha szerencsénk van, akkor levéllenyomatokat és megkövesedett kagylókat, fadarabokat is lehet találni.

Több sem kellett nekünk, a következő hétvégén felkerekedtünk a sógoromékkal, valamint az akkor még kicsi gyerekeinkkel együtt és nagy elszántsággal indultunk felfedezni. A völgyben aztán elámultunk, mert számtalanszor elmentünk már a bejárata előtt, de be még soha nem mentünk. Akkoriban kevesen ismerték, nem volt kiépítve a tanösvény sem, de a vadregényessége és a szépsége már akkor is elbűvölt. Persze mi felnőttek bőszen kutattunk a levéllenyomatok és fosszíliák után a gyerekeink homokozólapátjaival, a gyerkőcök pedig vígan ugráltak és bújócskáztak a hatalmas kövek között. 

Azóta az első kutatós expedíció óta nagyon sokszor jártam már a völgyben, de minden alkalommal megcsodálom a különleges szépségét. Aki ideérkezik, egy igazi időutazáson érezheti magát.

15 millió évvel ezelőtt itt egy sekély tengerbe igyekvő hatalmas folyó deltatorkolata volt. A folyó szállította kavicsos üledéket láthatjuk az utunk mentén 20-25 méter magasan, sőt néhol a fejünk fölé hajlik a folyómeder. 

A hatalmas kőzetfalban nagyobb üregeket is láthatunk. Ezek az üregek azoknak a fatörzseknek, faágaknak a helyei, amelyeket a folyó sodort magával, majd a közeli vulkánkitörés után betemette a vulkáni, agyagos üledékréteg. Egyes fatörzsek a nedves környezetben elkorhadtak, mások pedig a vulkáni kőzetekből kiszivárgó kovasav hatására megszilárdultak és kövületté váltak. Egyes üregekben ilyen megkövesedett uszadékfa darabok találhatóak.

Ebben a térségben fedezték fel Magyarország első fatörzsbarlangjait is, az ilyen képződmények Európában is rendkívül ritkák.

Az árok mélyén haladva 0,5 - 1 méter átmérőjű vulkáni eredetű magmás kőzeteket, andeziteket és mélységi gránittömböket kerülgetünk. Ezek anyagát megvizsgálva megállapították, hogy azok az Osztrovszki-Vepor hegység vulkáni tevékenységének idejéből származnak és a folyó vize szállította ide őket. Igencsak hatalmas lehetett az a folyó, amely ekkora köveket tudott idesodorni. Az innen 60 km-re északi irányban lezajlott vulkánkitörések során jelentős mennyiségű vulkáni hamu került a levegőbe, ez a folyó vizébe kerülve olyan finom porszerű anyagot alkotott, ami tökéletesen megőrizte a belekerült levelek alakját. A vízzel nem borított részekre is óriási mennyiségű vulkáni törmelék szóródott, ezek is szépen megőrizték a 14-20 millió évvel ezelőtti növények maradványait. Innen tudható, hogy az akkori folyó környezetében nyárfák, szilfák, juharok és fűzfák nőttek. Több szárazföldi emlős, pl. az ősormányosok fogait is megtalálták itt a kutatók.

A szurdokvölgy szabadon látogatható. A patak elnevezés megtévesztő, mert víz csak a rendkívül nagy esőzések után van a mederben, ez pedig az idei aszályos esztendőre nem volt jellemző. 

A 20-25 méterre fölénk magasodó felhalmozódott üledékréteg látványa bármely évszakban lenyűgöző. Én most egy kánikulai nap reggelén voltam a völgyben, ahol még a "kinti" hőség ellenére is kellemesen hűvös volt. Jártam már itt ősszel is, amikor a völgy fölé hajló fák színes levélzete még pompásabbá tette látványt. Télen is bejárható, de akkor óvatosabban kell lépkedni a köveken. 

A terület bejárása 2-3 óráig tart, persze ez attól is függ, hogy mennyi időt töltünk el az egyes rétegek tanulmányozásával. A völgy felülről is megcsodálható, a zöld kereszttel jelzett - néhol elég meredek - turistaút vezet fel a fennsíkra.

A szurdokvölgy megtekintését érdemes összekapcsolni a közeli  Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület megtekintésével, ahol szintén visszamehetünk a miocén korba, így teljes képet kaphatunk a 15-25 millió évvel ezelőtti élővilágról.

img_4270.JPGA Páris-patak szurdokvölgy 

img_4584.JPGA völgy bejáratát jelző tábla img_4128.JPGEsőbeálló és tájékoztató táblák a völgy bejáratánálimg_4129.JPGAz esőbeálló jó elnevezés, mert mi a barátainkkal néhány éve egy hatalmas nyári zivatar alkalmával a biciklitúránk közben ide menekültünk be. Akkor volt időnk alaposan elolvasni a tájékoztató táblák információit. :)img_4140.JPGMár a völgy elején nagyméretű andeziteket láthatunk a hajdani folyómederben.img_4142.JPGAz erózió következtében előkerült magmás eredetű kövek látványa lenyűgöző.img_4145.JPGA völgy egyben tanösvény is, tájékoztató táblákkal. img_4148.JPGA völgy bejáratánál egy remek, erős lépcső vezet fel a zöld kereszt túraútvonalhoz, ahonnan a völgyet felülről is megtekinthetjük. Én azt javaslom, hogy először a völgyet járjuk végig és visszafelé menjünk fel a fennsíkra.img_4152.JPGA hajdani folyómeder img_4154.JPGA folyó által elsodort fák az évmilliók alatt elenyésztek, a helyükön kialakult üregek megmaradtak, ilyen üreget sok helyen láthatunk az utunk során.img_4158.JPGHatalmas kőzettömbök és konglomarátumok a meder aljánimg_4159.JPGTöbb helyen is tábla figyelmeztet az omlásveszélyre, ezért ne próbáljunk a falakra felmászni!img_4164.JPGÓriási gránittömbök sodródtak ide és kerültek felszínre az évmilliók alatt.img_4172.JPGA völgynek 2 ága van. A baloldali ág a látványosabb és a jobban járható, az szolgál tanösvényként is, de annak bejárása után megtekinthető a jobb oldali ág is.img_4174.JPGA kavicsos folyómeder. Az egyes rétegek élesen elválnak egymástól.img_4175.JPGA völgy fölé itt is fel lehet menni, de én a korábban bemutatott, kövekből kirakott lépcsőt javaslom, mert ez az útvonal különösen eső után rendkívül csúszós tud lenni.img_4178.JPGErre a hatalmas konglomerátumra rátettem a telefonomat, hogy érzékeltetni tudjam a nagyságát.img_4202.JPGFatörzsüregek, hatalmas kőtömbök az utunk menténimg_4206.JPGLehet, hogy nem is a 20 millió évvel ezelőtti vulkánkitöréskor kerültek ide ezek a kőtömbök, hanem mesebeli óriások labdáztak erre valamikor. :)img_4208.JPGA folyómederben sodródó uszadékfák által keletkezett üregekimg_4221.JPGMastodonok fogait is megtalálták a völgyben. A mastodonok nem azonosak a mammutokkal. A mastodonok a magasabban lévő fák leveleit fogyasztották, a mammutok pedig legeltek.img_4225.JPGA kanyargó folyó medrében sétálhatunk.img_4226.JPGFolyómederimg_4235.JPGAz útvonal és a fölénk magasodó folyómeder különböző korú üledékrétegekkel
img_4242.JPGHullámzó, rétegzett folyómeder. A kavicsok között lévő finom szemcsés anyagok a közelben zajló vulkánkitörés eredményeként kerültek ide.img_4254.JPG20-25 méteres kőzetfalak között sétálhatunkimg_4267.JPGNéhol csak 1-2 méteresre szűkül össze az útvonal. A meder falában a puhább rétegek kimosódtak, így kisebb-nagyobb párkányok keletkeztek.img_4276_1.JPGŐsvilági folyómederimg_4283.JPGNem a Páris-patak szelleme néz le ránk, hanem a falenyomat-üregeket látjuk a meder falában.img_4288.JPGA völgy végében csapadékosabb években csordogál egy kis vízesés, de idén teljesen ki van száradva.img_4313_1.JPGA sok millió éven át  itt hömpölygő folyó medre img_4317.JPGA völgy végéből visszatekintve
img_4331.JPGA szurdokvölgy klímája kedvez a páfrányok megtelepedésének.img_4344_1.JPGA völgy mélyén a csillagos májmoha is meg tud telepedni.img_4348.JPGCsillagos májmoha, a völgy magas páratartalma kedvez az életfeltételeinek.img_4423.JPGNéhány millió év a fejünk felett img_4580.JPGA Páris-patak szurdokvölgy Nógrád megyében, Nógrádszakáltól északra található.img_4586_1.JPGNógrádszakáltól észak felé haladva, a közút jobb oldalán találjuk a völgy bejáratát jelző táblát. Utunkat keresztezi a vasút, ezért óvatosan közlekedjünk itt!img_4362.JPGA kinti kánikula ellenére a völgyben olyan hűvös volt, hogy jólesett a forró kávé. :) 

Mindenkinek jó kirándulást, jó túrázást!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr2912757520

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Burgermeister 2017.08.25. 06:00:04

Szép hely, környezet, megnézzük mi is.

Kíváncsi Túrázó 2017.08.25. 10:36:21

@Burgermeister: Szia! Köszönöm, hogy elolvastad, nagyon örülök, hogy megtetszett a hely! A Páris-patak szurdokvölgy megtekintése után érdemes a környék egyéb természeti és történelmi látnivalót is megnézni.
Amint a cikkemben is írtam hangulatában az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területet javaslom, de a közeli várak - Hollókő, Somoskő, Salgó, Fülek - megtekintése is nagyon jó kiegészítő program.

peferenc 2017.09.25. 10:55:05

Ismét egy kevésbé ismert terület csábító bemutatása a természetet szerető és járók számára.
A kiváló szövegen kívül, én talán az utolsó képekkel kezdeném a blogban megszokottan kiváló képsorozatot, talán a "kevesebb több" alapon csábítanám az érdeklődőket a területre.

Kíváncsi Túrázó 2017.09.25. 17:36:39

@peferenc: Köszönöm, hogy elolvastad ezt az írásomat is! :) Örülök, hogy tetszett a cikk, nagyon köszönöm a tanácsokat is! :)