Kíváncsi Túrázó

Legendák völgyében

A Szádelői-völgy, a Felvidék vadregényes csodája

2017. július 20. - Indulj el egy úton

Gömör - régebben, amikor ezt hallottam, akkor mindig a Mátyás király Gömörben című mese, monda jutott eszembe, amelyben az igazságosztó királyunk kivitte a meredek szőlőhegyre a gömöri nagyurakat és megkapáltatta ott őket, mivel azok semmibe vették a szőlőt művelő parasztok munkáját és nem akartak a koccintani az egészségükre.

Hej, Mátyás király!

Az utóbbi években sokat jártam a Gömör-Tornai Karszt vidéken és nem győzöm csodálni ezt a vadregényes, legendákkal teli tájat, így most már a Gömör szó hallatán a táj természeti szépségeire is gondolok.

A legutóbbi hétvégén a Szádelői völgyben túráztunk, immár 4. alkalommal. Ez a völgy és a fennsík annyira különleges, minden évszakban más szépségét mutatja meg.

Szádelő /Zadiel/ község - és az itt kezdődő Szádelői völgy - Rozsnyó és Kassa között található, Rozsnyótól keletre 30 km-re, Kassától nyugatra 42 km-re. Már távolról lenyűgöző látványt nyújt, nem csoda, hogy az itt élő népek az évszázadok alatt különböző történeteket találtak ki a keletkezésével kapcsolatban. Az itteni barlangok már az ősember számára is kiváló rejtekhelyet nyújtottak, a bronzkorban és a korai vaskorban pedig védett telep volt a Szádelői fennsíkon.

A legendák szerint Dengezik herceg - Attila hun király fia - szárnyas lováról itt zuhant alá a mélybe, amikor a gótok üldözték. Testvére, Ellák herceg talált rá Dengezik holttestére és a völgy egyik barlangjában temettette el a kincseivel együtt, a barlang nyílása elé hatalmas sziklát helyeztek el, ez a Ravatal szikla. Ellák herceg a népével együtt letelepedett a völgy bejáratánál, a mai Szádelő község helyén. Egy éjszaka a pásztorok lovak nyerítésére és csákányok hangjára ébredtek. Sírrablók próbálták megszerezni a hun kincseket, de reggelre bezárult mögöttük a völgy, mind odavesztek.

600 év telt el, amikor is Szent László király a kunok elől menekülve erre a fennsíkra érkezett. Már majdnem utolérték az üldözői, mikor a földön egy vesszőt pillantott meg. Hirtelen felkapta, megcsapta vele maga mögött a földet, mire az hatalmas recsegéssel, ropogással kettéhasadt. A király üldözői a túlsó részen maradtak, így menekült meg a szent király és így keletkezett az óriási szurdokvölgy.

IV. Béla királyunk is errefelé menekült 1241-ben a tatárok elől a vesztes muhi csata után. A környékbeli falvak népei segítettek a királynak és kíséretének a völgy barlangjaiban elrejtőzni. A Szádelői-völgy egyik barlangját azóta is Király-barlangnak, egyik forrását pedig Király-kútnak nevezik.  A hálás király aztán az őt segítő falvakat királyi kiváltságokban részesítette.  A Király-barlangban valóban találtak a XI-XIII. századból származó tárgyakat.

Azt nem tudom, hogy a sokféle elrejtett kincset megtalálták-e az erre járó kincsvadászok, de azt tudom, hogy a Szádelői-völgy önmagában egy olyan kincs, aminek a megtekintésére érdemes egy napot rászánni.

img_1320.JPGA tanösvény Szádelő település szélén, az ott kialakított parkolóból indul, a parkolóban egy büfé is működik.

A tanösvény bejárható körtúraként is, akkor a teljes távolság 9 km. Az útvonal első szakasza, a völgyben könnyen járható aszfaltút, ezért kisgyermekes családok is szívesen látogatják, a hossza kb. 3 km. Végig a sebesen és hangosan siető Szár-patak mellett haladunk. Az út két oldalán lévő sziklafalak magassága néhol eléri a 300 métert is, a völgy szélessége változó, a legkeskenyebb részen csak 10 méteres.

Az utunk melletti hatalmas mészkősziklák, az út menti lombos fák, a hangosan rohanó patak gondoskodnak arról, hogy itt a legnagyobb kánikulában is kellemes hőmérsékleten gyalogolhassunk. 

A völgy egész hosszában óriási hófehér mészkősziklák változatos alakzataiban gyönyörködhetünk, már ha bírja a nyakunk a folyamatos felfelé nézegetést. :) 

img_1502.JPGA Szádelői-völgy a fennsík tetejéről szemlélve. Szédítő és elbűvölően szép a mély szakadékok, változatos sziklaformák látványa.
img_1260.JPGA Szádelői-völgy tanösvény áttekintő térképe 

A térképen a pirossal jelzett hely a parkoló , utána 7 állomáson találunk ismertető táblákat, mely a völgy és fennsík történetét, kialakulását, növény- és állatvilágát ismerteti. A 4. állomásnál kanyarodik fel meredeken az útvonal a fennsíkra, az 5. és a 6. állomás a leglátványosabb hely, mert onnan lehet rálátni felülről a völgyre.

Aki a körutat választja, az számoljon azzal, hogy a 7. állomás után rendkívül meredeken, cikkcakkban megy lefelé a falu irányába az útvonal. 2 évvel ezelőtt mi azon mentünk le, ami az akkori túranapot megelőző egész éjjeli eső után még különösen izgalmas volt, mivel a mészkövek rendkívül csúsztak. Így most mi inkább hosszabban gyalogoltunk és ugyanazon az úton mentünk vissza a parkolóhoz, amin felmentünk a fennsíkra. Ez így távolságban több volt, mert 12 km-t gyalogoltunk, de sokkal kényelmesebb és időben nem veszítettünk semmit. De aki szereti a kihívásokat, az nyugodtan válassza a faluba lemenő meredek útvonalat, garantáltan izgalmas útja lesz! :)

img_1729.JPG

A tanösvény hossza 9 km - amennyiben a körtúrát választjuk, és a meredek útvonalon cikkcakkozunk le a faluba -, a szintkülönbség 460 méter. Közepesen nehéz túra - a cikkcakkos lemenetel miatt -, a megtételéhez szükséges időtartam kb. 3,5 - 4 óra, de ez persze attól is függ, hogy mennyi ideig nézelődünk, vagy pihenünk az egyes kilátópontoknál. 

img_1280.JPGJól járható erdei aszfaltút, árnyékot adó fák, hűs patak img_1287.JPGA völgyben, az út mindkét oldalán változatos formájú sziklaalakzatokat csodálhatunk.

img_1316.JPGEz a hely a sziklamászók egyik kedvelt célpontja - nekik biztosan nincsen tériszonyuk :)img_1329.JPGSziklakapuk között sétálunk img_1356.JPGEz egy igazán szép és romantikus útvonal  img_1377.JPGNa, igen, egy ilyen mesebeli szépségű völgyben még a lapulevelek is óriássá nőnek - én mindenesetre elférek alattuk :)img_1381.JPGA völgy végében találunk egy esőbeállót is, ami nagyon jól jön akkor, ha éppen elkap minket az eső.

Ha egyenesen megyünk tovább, akkor egy tisztásra érkezünk, ahol egy turistaházat találunk. Ott mindig van valamilyen meleg étel, innivaló. Amennyiben csak a völgytúrát választjuk, akkor egy laza sétával innen visszatérhetünk a parkolóba.img_1387.JPGAmennyiben azt választjuk, hogy felmegyünk a fennsíkra, akkor a völgy végében lévő kis fahídon átmenve az utunk élesen jobbra fog kanyarodni és meredeken gyalogolunk majd felfelé.img_1395.JPGNagyon szép erdőben, bár meredeken emelkedő erdei úton jutunk fel a Szádelői fennsíkra.img_1401.JPGNa skale /A Sziklán/ - 670 méterre felérkezve és kissé lihegve az emelkedők után, jobbra fordulva kövessük a kék jelzést! :)img_1407.JPGA Szádelői-völgy, ahogyan a fennsíkra felérkezve megpillantjuk - ez a csodálatos látvány a fáradozásunk jutalma. A völgy közepe táján látható a 105 méter magas Cukorsüveg szikla.img_1421.JPGA kilátópontnál jó egy kicsit megpihenni és elnézni a tájat.img_1443.JPGA 105 méter magas Cukorsüveg szikla - a sziklamászók kedvence

img_1500.JPGMi kihagytuk a sziklamászást, csak gyönyörködtünk a fennsík és a völgy látványában. A tanösvény 5. állomása.img_1468.JPGVadmajoranna és fehérpettyes álcsüngőlepke
img_1265.JPGKéküstökű csormolya - nemcsak a kinézete, hanem a neve is különleges :) A neve állítólag onnan ered, hogy a kenyérgabona közé keveredő magja megfeketíti a kenyeret: csorm, csorom = korm, korom. Huncut egy növény, mert a termésének alakja sokmagvú toktermés, mely a hangyák bábjához hasonlít, így a hangyák elhurcolják, hozzájárulva így a növény elszaporodásához.

A fennsíkon a mészkőfennsíkokra jellemző növény- és állatvilágot figyelhetünk meg. A völgyben a levegő hűvösebb, nedvesebb, ezért itt a hidegkedvelő fajok, a fennsíkon magasabb a hőmérséklet, itt a melegkedvelő fajok telepedtek meg. Ez a jelenség a növényvilági inverzió, emiatt a különlegesség miatt az UNESCO a Szádelői-völgyet is felvette az "Ember és bioszféra" programjába.img_1525.JPGÚtban a fennsíkon óriási bükkfák között, a  következő kilátópont felé.

A fennsíkon a fák nagy részét a lakosság évszázadokkal ezelőtt kivágta, hogy legelőket alakíthassanak ki. Az intenzív legeltetés miatt a vékony termőréteg lepusztult és a felszínre került a sziklás altalaj, kialakultak a fennsíkra oly jellemző karrmezők.img_1537.JPGA tanösvény 6. állomása, itt lehet elmenni Áj faluba a zöld jelzésen, ha valaki azt az útvonalat választja.img_1541.JPGA vaskor erődítmény máig megmaradt falrészleténél

Karrmezőn keresztül jutunk a vaskorszaki 110 ha-os alapterületű erődítmény ma is látható maradványához. Az északi falból megmaradt egy 900 méteres hosszúságú szakasz, melynek a szélessége általában 8 méter, a magassága pedig - még ennyi idő elteltével is - 3 méteres.img_1548.JPGA vaskori erődítmény falmaradványai a térképen img_1551.JPGNapfényes, hangulatos erdőn vezet át az út a következő kilátóponthoz.
img_1553.JPGNem könnyű a karrmezőn járni.  img_1609.JPGA 2. kilátópont még látványosabb, mint az első, innen teljes hosszában áttekinthető a szurdokvölgy.img_1612.JPGA Cukorsüveg sziklán ismét egy hegymászó, 105 méter szakadék van alatta.img_1638.JPGA Szádelői-völgy

A szurdokvölgy létrejöttét a Szár-pataknak köszönheti, amely az évmilliók alatt különböző üregeket, vájatokat vágott a mészkőhegy belsejébe. Ezek a földalatti üregek kiszélesedtek, majd egy idő után beszakadtak. Ez a folyamat még napjainkban is tart.

img_1302.JPGA szurdokvölgy kialakulásának szemléletes ábrázolása - olyan lyukacsos a hegy belseje, mintha egy ementáli sajt lenne.

img_1659.JPGLátványos, hatalmas leszakadások

img_1677_1.JPGA visszafelé vezető úton a fennsík tetején - a lemenő nap fényei bearanyozták a fennsík rétjeit.img_1522.JPGCitromsármány - "Arany ágon ül a sármány, kicsi dalt fúj fuvoláján" /Weöres Sándor/img_1641.JPGTüzes tarkalepke img_1687.JPGSzemölcsevő szöcske nősténye - régen tényleg használták a szemölcs irtására.img_1700.JPGA fennsík rétjének - számomra - legszebb virága :)img_1712.JPGMezei tücsök - sok volt a réten, a "zenéjüket" hallgatva sétáltunk le a rétről.

Végezetül egy kis kedvcsináló az őszi Szádelői-völgyhöz. 2 évvel ezelőtt egy esős októberi napon jártunk itt és akkor egy egészen más hangulatú tájat találtunk, nekem az is nagyon tetszett.

img_1442.JPGAz első kilátóhely októberben, amikor a felhő letelepedett a völgyre, így még titokzatosabbá téve azt.img_1479.JPGTüzes színekben izzanak a fennsík fái ősszel.img_1490.JPGA 2. kilátóhelyről ilyen a völgy októberben.

Aki idejön - bármelyik évszakban érkezik -, az nem fog csalódni, páratlan élményben lesz része. Megtapasztalta ezt Kazincy Ferenc is, aki így írt az itteni útjáról:

 „A vidék itt gyönyörű; való honja a beteg szívnek s csüggedt szerelemnek. Iszonyú szirtmasszák emelkednek az ég felé s agg fejek minden percben öszveomlással rettegtet." Kazinczy Ferenc, Torna, jún. 3.

Jó kirándulást, jó túrázást! 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr4512670799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

v_e_r_o 2017.07.21. 06:55:49

milyen figyelmesek a szlovák kollégák, hogy több nyelvű az eligazítás 2 km-re a magyar határtól.

Kíváncsi Túrázó 2017.07.21. 09:04:47

@v_e_r_o: :) Én úgy tapasztaltam, hogy a Felvidéken, magyarok lakta falvakban mindenütt 2 nyelvű a tájékoztatás: településnév, közintézmények, stb...
A tanösvényeken a tájékoztató táblákon 3 nyelven vannak feltüntetve az információk: szlovákul, magyarul és angolul.

aL..Ex 2017.07.21. 11:24:22

Szép munka! Köszönet érte!

Komojtalan 2017.07.21. 11:31:15

A magyar lakta falvak nem ugyanaz mint ami a politikában megy. Nekünk volt olyan hogy kinyitották volna a várkaput amikor csak arról érdeklődtünk hogy látogatható e a vár(rom), hogy menjünk fel kocsival, de mondtuk azt a 100 méter sétát kibírjuk :-). De a YT -n Cobranconak is van fent biciklis videója mennyire más a hozzáállás ha turistaként megy valaki és nem azért hogy kijelentse hogy mennyire '"+!%%/ a Szlovákok hogy elvitték Felvidékek. Amikor a Szlovák Paradicsomba mentünk akkor szerintem elmentünk itt, néztük is hogy itt is jót lehetne túrázni, de mindig kimaradt, mert meg volt tervezve a 3 napos program, nem fért bele a megállás.

Kíváncsi Túrázó 2017.07.21. 12:49:22

@aL..Ex: Örülök, hogy tetszett! Köszönöm a dicséretet! Most éppen kacérkodom egy téli szurdoktúra gondolatával, mert szép volt nyáron, gyönyörű volt ősszel, de biztosan nagyon különleges lehet télen is a völgy és a fennsík :)

Kíváncsi Túrázó 2017.07.21. 12:55:35

@Komojtalan: Pontosan így van! Nagyon örülök, hogy hasonlóan vélekedünk! Az emberek között nincs ellentét, mi mindig csak kedvességet, segítőkészséget tapasztaltunk az eltelt évtizedek alatt.

Alex Lavour 2017.07.22. 12:28:03

Örülök, hogy pozitív élményeitek vannak a környék szlovákjaival. Nekem úgy dobták oda az ételt az asztalra az étteremben, és semmit se voltak hajlandók megérteni.

Kíváncsi Túrázó 2017.07.22. 12:55:12

@Alex Lavour: Szia! Az eset, amit említettél Magyarországon is előfordulhat ám! Ez nem országfüggő jelenség :) Én is tapasztaltam már udvariatlan kiszolgálást Magyarországon.

gigabursch 2017.07.24. 15:14:10

Tervben van nálam is...

Kíváncsi Túrázó 2017.07.24. 16:42:37

@gigabursch: Kívánom, hogy sikerüljön megvalósítani! Érdemes az időjárás előrejelzését figyelni a túra tervezésekor, mert mi tavaly hatalmas zivatart kaptunk ott a nyakunkba, de így is gyönyörű volt :) Persze volt nálunk esőkabát, de az esőben meg sem kíséreltük, hogy a fennsíkra felmenjünk.
Mint a cikkben írtam, 2 éve ősszel jártunk ott, azt az időszakot nagyon tudom ajánlani, mert akkor csodálatos a fák lombjainak a színe.

peferenc 2017.08.07. 14:06:12

Ilyen részleteiben nem, de egyébként hajdanában többször JAMES találkozón is jártam és ismerem a völgyet. Lehet, hogy a Dengezik legenda hatására találták ki a Szlovák hegymászók, hogy a Cukorsüveget kerékpárral is meg lehet mászni? Egy ilyen alkalmat láttam, igaz az utolsó szakaszon a kerékpárt már külön húzták fel a tetőre, de a nyeregben ereszkedett le kötélen a vállalkozó. Külön gratulálok az ismertetésért és a remek képekért.

Kíváncsi Túrázó 2017.08.10. 19:07:29

@peferenc: Kedves Feri! Nagyon köszönöm, hogy elolvastad az írásomat! :)
Örülök, hogy tetszettek a fotók! :) Ez a völgy tényleg lenyűgöző és egészen más a hangulata ősszel és már nyáron. Érdekes lehet télen is. :)
Na, megnéztem volna, hogy miként mennek fel kerékpárral a Cukorsüvegre, még az "egyszerű" hegymászót is félelmetes volt nézni! :D
"JAMES találkozó" - ez mit jelent?

Köteles 2018.03.30. 20:12:52

Köszönjük a szép cikket és főleg a fotókat szülőföldünkről! A térség jellemzően magyar, így nem jellemző, hogy valakit nem értenek meg. Ha előfordulna, akkor mindíg akad valaki aki szívesen fordít. Az a bizonyos herceg, legalább is ahogy az idősöktől hallottam, Dengezich /Dengezics/ volt. A sírja fölött hatalmas szikla áll, s ha valaki el tudja hengeríteni, akkor övé lesz az ott található kincs. Érdekességként: a Cukorsüveg eredeti neve a XIX. századbeli magyarosítása előtt Túrókő volt, mi helybéliek még így használjuk.

Kíváncsi Túrázó 2018.03.30. 21:36:05

@Köteles: Kedves Köteles! Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat! Nagyon örülök, hogy tetszett a cikk! Köszönöm szépen az értékes kiegészítést is!
Igen, valóban, mindig találunk azon a vidéken magyarul beszélőt és a szlovák túrázók is kedvesek és segítőkészek velünk.
Nagyon szeretem a Felvidéknek azt a varázslatos, mesebeli hangulatú vidékét, mindig örömmel megyek arrafelé.
Túrókő - érdekes elnevezés, vajon mi miatt kaphatta ezt az elnevezést?