Kíváncsi Túrázó

Nimfák a Magas-Tátrában

A nimfák proseccót ittak? - a Tátra erdőségeiben bármi megtörténhet.

2017. július 13. - Indulj el egy úton

 Mesés hely a Magas-Tátra, ezt mindig is tudtam, hiszen évtizedek óta járok, járunk ide túrázni, hegyet mászni.

Azt viszont nem tudtam, hogy nimfák is laknak a hegyei között. Én ugyan még nem láttam egyet sem, de egy legenda szerint a Castor és Pollux források környékén gyakran lehetett hallani egy nimfa énekét, aki a kedvesét várta, hogy visszatérjen a Tátra királynéja mellett eltöltött 7 éves szolgálatából és végre feleségül vehesse őt. Csakhogy a nimfa megtetszett a Tarpataki-vízesések vízimanójának is és el akarta rabolni a szépséges tündérlányt. Tervét a smokoveci patakok és források akadályozták meg, amelyek olyan haragos, hangos bugyogásba kezdtek, hogy a vízimanó azt hitte, forr a vizük és el is menekült a környékről. A tündérlány és a kedvese ezek után nemsokára egybe kelhettek.

vizi_nimfa.jpg

A smokoveci források vize azóta is pezseg, sokan ismerik gyógyító hatását. Az ismertséget - és Ótátrafüred létrejöttét - Csáky István grófnak, a terület korabeli birtokosának köszönhetjük. Állítólag a területen vadászgatott, amikor meglátott egy leányt, aki éppen a forrás vizéből ivott és megkérdezte a leánytól: „Schmeckt es gut?".

A gróf 1797-ben alapította meg a települést azzal, hogy építtetett 3 kis lakóházat és 1 kápolnát. Amikor 1833-ban a telepet bérbe adta Rainer János György szepesi szállodatulajdonosnak, akkor is mindössze 6 házikó állt itt. Rainer János György volt az, akinek a település a fejlődését köszönheti, hiszen a működése alatti 33 évben fürdőt, szanatóriumot, éttermeket, játéktermeket létesített, utakat, sétautakat építtetett, a lakóházak száma 20-ra növekedett és a látogatók száma megsokszorozódott. Schmecks, vagyis Tátrafüred divatos nyaralóhellyé vált a nemesség és a jómódú polgárság körében. 

Díszes nyaralója volt itt például Klotild főhercegnőnek, ahol 1895. júliusában még Erzsébet királyné is megszállt.

 

schmecksi_furdo.jpgSchmecksi fürdő a 19. század közepén /Forrás: epa.oszk.hu/00000/00030/00070/datum01605/cim201613.htm/

img_7885.JPGA Castor és Pollux forrás kútja Ótátrafüreden

A forrásokat 1834-ban  Rainer János György - szerényen - Rainer-kútnak, a másikat pedig feleségéről, Bartsch Erzsébetről Erzsébet-kútnak nevezte el. A  XIX. század második felében - a görög mitológia ikertestvéreiről - Castor és Pollux névre keresztelték át.  

A forrás vize ásványi anyagokban gazdag, az élénk vöröses színét a magas vastartalma okozza, a ph-ja 3,4.img_7858.JPGSzépen kiépített, gondozott környezetben található a forrás kútja.

img_7882.JPGÉn is megtöltöttem a palackomat a vízből, jól is esett a hideg víz a melegben.

A legutóbbi tátrai túránk során én is megkóstoltam a forrás vizét a kútnál. Nekem nagyon ízlett és mivel megelőző héten Rómában a lányommal éppen proseccot, habzóbort kóstoltunk, lelkesen adtam neki is a vízből, mondván, hogy mennyire hasonlít a proseccora! Nos, a lányom arcán, a kóstolás hatására megjelenő fintor azonnal elárulta, hogy nem osztozik a lelkesedésemben :) Szerinte bűn egy napon említeni a kettőt :D 

Pedig ezt a vizet is nevezik borvíznek, savanyúvíznek is, pezseg is, mint a prosecco, kellemesen üdít, mindig állandóan hűvös, de valóban van némi eltérés a proseccohoz képest. Leginkább az illata, ami eléggé erőteljes a magas ásványanyag tartalma miatt, persze az élvezeti értéke sem azonos. :)

Nagyon sokan ismerik ezt a forrást, folyamatosan jönnek ide az emberek a vízért. Vannak, akik autóval jönnek és 10-20 palackot töltenek meg egyszerre, vannak, akik csak a túrájuk végén töltik meg a kulacsukat a friss vízzel. 

img_7835.JPGAz autóbusz parkolóban is megtalálható a forrás, de jelenleg ennek a vize nem iható.

Ótátrafüred felett, a Nagyszalóki hegy alatt megtalálhatjuk a források eredetét - Päť prameňov, 5 forrás - ehhez egy szép túrát tehetünk, ha a Tarajkára felmegyünk gyalog, vagy a kényelmes siklóval, onnan nyugati irányban a piros jelzésen gyalogolunk 20 percet, majd az ott becsatlakozó kék jelzésen indulunk lefelé Ótátrafüredre. Kissé meredek a lefelé vezető útvonal, néhol sziklás, vagy éppen apró morzsalékos, de a hegyek fenséges látványa, a növényzet dús, szinte őserdei sűrűsége, a virágok tömkelege kárpótol az útvonal nehézségeiért. Ez egyben tanösvény is, több helyen vannak tájékoztató táblák kihelyezve a forrásokkal és Ótátrafüreddel kapcsolatos információkkal. Ezen a kék jelzésű úton 30 perc alatt le is érkezhetünk Ótátrafüredre, persze ez attól is függ, hogy mennyi ideig nézelődünk útközben.

img_8669.JPGA Tarajkára /Hrebienok/ legkönnyebben siklóval mehetünk fel.img_8647.JPGHa szerencsénk van, akkor csak ilyen medvékkel fogunk találkozni a Hrebienokon, vagyis Tarajkán :)img_8655.JPGÚtelágazás, itt kell Ótátrafüred felé rátérni a kék jelzésű útra.img_8656.JPGA Slavkovsky stít, a Nagyszalóki csúcs alatti kereszteződés 1357 méteren

img_8738.JPGEnyhén, majd meredeken lejt lefelé az út, mögöttünk a Nagyszalóki hegy /2453m/.img_8734.JPGA Lomnici hegy tömbje

img_8716.JPGRálátás a Szlovák Paradicsom hegyeireimg_8686.JPG Az egyik kristálytiszta forrás, váratlanul bukkan elő a sziklás talajból.img_8127.JPGEgy másik forrás, sziklák és virágok között.

img_8701.JPGVirágok között szalad a forrás vize.

img_8699.JPGKis hidacska egy másik forrás felett.img_8706_1.JPGA forrásoknál a nimfák a szivárványlabkáikkal játszottak

img_8747_1.JPGA kék jelzésű út, háttérben a Nagyszalóki csúcsimg_8751.JPGA források vizét egy kis víztározóban gyűjtik össze.

img_8754.JPGEgy erdei pihenő útközben img_8775.JPGA Magas-Tátra virágoskertjeimg_7854.JPGÓtátrafüred térképe. A Castor és Pollux források kútja /Kyselka/  a 2. számú helyen található, a város keleti részén, közel a Grand Hotel épületéhez.img_8688.JPGÓtátrafüred a 19. század elején /forrás: a tanösvény tájékoztató táblája/

"A hideg víz kitünő s csaknem hasonlithatlan erővel s hidegséggel bir, legmelegebb nyárnapdelekben is csak 4–5 foknyi, és a hely maga, éjszaki szelektől a Karpátok óriáspaizsa által védetve, fris bérczi levegője, füszeres illatárja, az örökös sétára s szabad légbeni mozgásra ellenállhatlanul ingerlő fekvése s bájos kilátásai által, maga a természet által látszik hidegvizgyógyintézetté rendeltnek.

A ki egyszer itt volt, többször is el fog ide jőni, s nem maga, hanem barátival, s az édes tiszta örömérzést, melly itt minden romlatlan kebelben él, nem fojtandja magában, hanem közli mindennel, kit hasonló benyomásokra fogékonynak hisz." - írta Tóth Lőrinc  /ügyvéd, drámaíró, országgyűlési képviselő/ 1840-ben, amikor a Tátrában nyaralt. Neki köszönhetjük a Tátrafüred elnevezést, mivel a Schmecks nevet "rút"-nak találta. Ebben bizony igaza volt :)

Aki a Magas-Tátrába érkezik, annak én is ajánlom, hogy látogasson el az Ótátrafüreden lévő Castor és Pollux források kútjához, mert ezeknek a forrásoknak is köszönhető, hogy ez a csodálatos vidék ismertté vált!

Jó túrázást! Remélem, hogy mindenkinek sikerül nimfát találnia a Magas-Tátra forrásainak környékén! :)

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr3512599877

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peferenc 2017.08.07. 14:25:00

Természetesen mint hajdanában sűrűn Tátra-járó ismerem a "Jó-ízű" forrást, csak akkor még nem volt ilyen szép környezetben mint a képen látható. Örülök a képeknek és a melléfűzött szövegnek. Remélem hatására még többen felkeresik a a forrás környékét a magyar túrázók is.

Kíváncsi Túrázó 2017.08.07. 16:07:28

@peferenc: Köszönöm, hogy elolvastad! :) Nagyon örülök, hogy tetszett a cikk! Igen, nagyon szép lett a forrás környezete és én is remélem, hogy a Tátrában járók közül sokan fel fogják keresni! :)