Kíváncsi Túrázó

Együnk zöldet a zöldben!

2017. június 08. - Indulj el egy úton

 Mángoldos pite 

img_7126.JPG

 Egyik kedvenc túrázós elemózsiám ez a pite. Gyorsan elkészíthető, finom, laktató. 

A töltelék sokféleképpen variálható, de én legjobban a mángoldos változatot szeretem.

Hozzávalók a tésztához

  • 200 g teljeskiőrlésű liszt
  • 1 db tojás
  • 4 g élesztő /instant/
  • 1 dl langyos víz
  • 1 tk méz
  • 1 kk só
  • 1 evőkanálnyi libazsír, vagy olivaolaj

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 2 nagy maroknyi friss mángoldlevél /ennek hiányában friss, vagy mirelit spenótlevél/
  • 1 db vöröshagyma /én most az újhagyma szárát használtam fel, egészen más ízt ad a tölteléknek/
  • 1 evőkanál libazsír, vagy olivaolaj
  • 1 csipetnyi só, őrölt bors, reszelt szerecsendió
  • 2 db tojás
  • 150 g Cottage Cheese, vagy 150 g túró
  • 50 g reszelt sajt
  • 1 ek tejföl, vagy kefír

 

Hogyan készítettem?

  1. Legelőször a tölteléket készítettem el, hogy legyen ideje kihűlni, amíg összegyúrom a tésztát. Megpároltam a hagymát /én jelen esetben az újhagyma szárát/ a mángolddal és a fűszerekkel együtt a libazsíron.
  1. Közben bekapcsoltam a sütőt, hogy a pite a forró sütőbe kerülhessen.
  2. A párolt mángoldhoz hozzátettem a 2 egész tojást, a Cottage Cheese-t, sajtot, tejfölt.
  3. Összegyúrtam a tészta hozzávalót, kinyújtottam kerek formára és a kizsírozott piteformába helyeztem. Megszórtam zsemlemorzsával - nálam ez is teljeskiőrlésű változat, de meg lehet szórni búzakorpával is - a tésztát, majd egyenletesen elterítettem rajta a tölteléket és az egészet a forró sütőbe tettem.
  4. 25 perc alatt készre sült, vittem is magammal egy szeletet a zöldbe.

Nekem ma szerencsém is volt, mert a fotózás után, amint éppen eszegettem a "fotóalanyt", kiúszott elém egy teljes vadkacsa család! 

img_7037.JPGVáratlanul bukkantak fel és beúsztak a képbe 

Mindenkinek jó étvágyat, jó túrázást, hasonlóan szép élményeket kívánok!

img_7117.JPG

A tésztát úgy helyezzük a pitesütő formába, hogy annak az oldalára is jusson belőle, akkor ilyen szépen tudjuk a töltelékkel együtt megsütni. 

img_6970.JPG

 Sütés közben - 180 fokon, kb. 25 percig sütöttem.

img_6975.JPGMegsülve, még egészben, aztán mint a tortát, úgy szeleteltem fel.

img_7244.JPGA mángold 

A mángoldot sokan nem ismerik, pedig a legkönnyebben termeszthető kiskerti növény. Én kb. 10 éve vetettem a kertemben, azóta minden évben saját magától kel ki, ugyanis a megérett magok a talajra hullva tavasszal kikelnek. Nagyon igénytelen, egészen késő őszig terem, sokféle ételhez felhasználható. 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr4912577157

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eyr750 2017.06.10. 17:42:43

Nagy kedvencem a mángoldos pite, a mángoldot én is termesztem pár éve. Szépek a képek, kedveltek a témák: kirándulás, kertészkedés, főzöcske :)

Kíváncsi Túrázó 2017.06.11. 00:13:49

@eyr750: Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat! Örülök neki, hogy tetszettek a fotóim, látogass el máskor is a blogomhoz! :)
A mángold tényleg nagyon hálás növény és sokféleképpen lehet elkészíteni. :)