Kíváncsi Túrázó

De jó is a tövisszúró gébicsnek! Flow-élmény a réten

A Szépség és a Szörnyeteg - a réti színtársulat előadása

2017. május 27. - Indulj el egy úton

 Egyik kedvenc kirándulós,  relaxálós, gondolkodós helyem az Ipoly mentén a rét, a szlovák-magyar határon.  Az Ipoly a trianoni szerződés óta határfolyó, de a táj, az élővilág erről nem vesz tudomást, a gólyák, a hollók, a vadkacsák mindig is szabadon repkedtek a határ felett, persze ők ezt teszik mindenféle ember alkotta határ esetében.

Egyik tavaszi reggeli túrám alkalmával egy tövisszúró gébicset figyeltem meg, amint élénken repkedett a bokor ágain. Miközben őt figyeltem, akkor vettem észre, hogy valaki az éjjel rózsaszín és sárga festékkel hatalmas csíkokat festett a rétre. Kivirágzott ugyanis a réti kakukkszegfű és a réti boglárka, ettől olyan lett a rét, mint egy hatalmas tarka szőnyeg. A virágözönben sétálva jutott eszembe, hogy mennyi szépség van még egy ilyen kis réten is. Az emberek hedonista módon hajszolják az egyre nagyobb látványosságokat, az attrakciókat, ezek kedvéért ezer kilométereket utaznak a boldogság, az öröm után vágyakozva, aztán persze egyre különlegesebb élményekre vágynak, de egy idő után már nem lesz hová utazni a Földön, mert már nem lehet tovább fokozni az élmények hatását.

Pedig csak ki kellene menni egy kicsit akár egy rétre, erdőbe, tópartra és egy órát csak szemlélni kellene a természetet. Akkor észre lehet venni azokat a kisebb és nagyobb csodákat, amelyek körülvesznek minket egy ilyen tájban, hiszen a természet harmóniában éli a maga életét évmilliók óta - feltéve, ha az ember nem avatkozik bele durván ebbe a harmóniába.

Menjünk hát ki a szabadba, hogy minél gyakrabban legyen flow-élményünk, vagy egyszerűen csak vegyük észre benne a szépet, az érdekeset és örüljünk ennek!

Most megmutatom, hogy a sétám alkalmával én mit láttam a körülöttem lévő flórából és faunából, melyek számomra aznapra biztosították a flow-élményt.

img_4546.JPGTövisszúró gébics

A tövisszúró gébics flow-élménye folyamatos. Tavasszal megérkezik Afrikából, hozzákezd a fészekrakáshoz, kikölti a fiókáit, eteti őket, gondozza, majd ősszel ismét visszarepül Afrikába, a téli szálláshelyére, hogy aztán a következő év tavaszán ismét újrakezdje a folyamatot. Közben pedig élvezheti a nap sugarait, láthatja a táj változásait, éli az életét és nem töpreng a nehézségein, hiszen csak része a természetnek. 

Persze, lehet, hogy a hím tövisszúró gébicsnek is fő néha a feje, amikor sokáig nem talál megfelelő fészkelőhelyet. Annak kiválasztása ugyanis a hím feladata, a tojó csak azt fogadja el, oda építi a fészkét, amit alkalmasnak talál a család szaporításához. A tojókat ismerve, ez nem lehet egyszerű feladat egy hímnemű számára! A fészket aztán a tojó építi, de az anyagok összehordásában a hím is segédkezik. 5-7 fiókát nevelnek fel, a tojásokon csak a tojó ül, de a fiókákat közösen etetik.

Tövisszúró gébics - nevüket onnan kapták, hogy ha több rovart zsákmányolnak, mint amennyit elfogyasztanának, akkor a felesleget a környező ágak tüskéire szúrják rá, ott raktározzák. 

img_4762.JPGA rét, egy kis tavacska, ha szemlélődve figyeljük, akkor felfedi a titkait, nekünk pedig lecsendesíti az elménket.

img_5418.JPGEz a gólya olyan erősen koncentrált a giliszták és a békák felkutatására, hogy még azt sem vette észre, hogy mennyire közel mentem hozzá.img_4727.JPGA csíkosra festett rét. 

img_5630.JPGNem tudom, hogy melyikünk lepődött meg jobban, az őz vagy én? Persze az őz amilyen gyorsan kibukkant a magas fű közül, olyan gyorsan be is futott a fák közé. 

img_4726.JPGA fák és a bokrok sávjánál van az Ipoly folyó. A réti kakukkszegfű és a réti boglárka csíkosra festette a rétet. 

img_4705.JPGRéti kakukkszegfű

img_5513.JPGNagy tarkalepke

img_4784.JPGRozsdás csuk - itt éppen énekel - szintén Afrikából érkezett a rétre

img_5562.JPGFémzöld szitakötő

img_4962.JPGRéti boglárka - sárgára "festette" a rétet

img_4691.JPGKözönséges boglárkalepke - a kedvenc lepkém, nem is értem, miért kapta a "közönséges" nevet!?

img_5650.JPGA mocsárvilág hercegnője - virágkáka

img_4899.JPGKis tavi béka - a hangja messzire elhallatszik.

img_4888.JPGMocsári nőszirom

img_4855.JPGNagy tányércsiga - én nagyon meglepődtem a látványától, bármelyik hollywoodi rémfilmben felléphetne.

img_5493.JPGSávos szitakötő

img_5583.JPGFehér tollasmoly - angyalszárnyakkal ajándékozta meg a természet.

img_4761.JPGDíszes légivadász - védett szitakötő fajta

img_4731.JPGFekete nadálytő

img_5553.JPGFekete nadálytő - fehér változatban

img_5594.JPGErdei busalepke - látogatóban járt a réten 

img_4673.JPGBoglárkalepke

img_4455.JPGTövisszúró gébics 

"Kint lenni a szabadban, emberekkel beszélgetni, az állataimmal lenni... Mindenkivel jól elbeszélgetek – a növényekkel, a madarakkal, a virágokkal és az állatokkal. A természetben sosem vagy egyedül; látod, ahogy a világ minden egyes nappal növekszik és fejlődik. Tisztának és boldognak érzed magad, csak az a rossz, amikor elfáradsz és haza kell menned. Még ha sokat kell dolgoznod, akkor is nagyon szép." - így összegzi az életének értelmét, a boldogságának az okát egy idős olasz nő Csikszentmihályi Mihály Áramlat c. könyvében. Kell ennél több?

"A természet mindig tökéletes és soha nem szegi meg törvényét." - Leonardo da Vinci

Vigyünk haza magunkkal valamit azokból az élményekből, amit a természetben átéltünk! 
Mindenkinek jó túrázást, szép élményeket kívánok!

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr3512542283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ColT · http://kilatasgaleria.blog.hu/ 2017.05.28. 12:44:15

Csak egyetérteni tudok :) Flow élmény ide vagy oda, a csönd nyugtató, a madarak jópofák... :)

fovarosi.blog.hu · http://fovarosi.blog.hu 2017.05.29. 11:00:47

Ezeket a makrókat hogy lehet elkészíteni? mire én odaérnék egy szitakötőhöz, már rég elrepült. Vagy egy baromi nagy felbontású képből van kivágva? Mi a fifika ezekben? :-)

Kíváncsi Túrázó 2017.06.05. 17:10:56

@ColT: Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat és örülök neki, hogy hasonlóan vélekedsz! :) Elnézést kérek a késői válaszért, de Rómában voltam és a legelső ottani napomon ellopták a telefonomat. Így ott egy másfajta flow élményt tapasztaltam meg. :)

Kíváncsi Túrázó 2017.06.05. 17:18:53

@fovarosi.blog.hu: Szia! Semmilyen "fifika" nincs a fotók elkészítésében! :):) Sok türelem, sok természetben eltöltött idő és sok szerencse - csak ennyi a titok. :) Persze, én is rengeteget bosszankodom, hogy mire beállítom a gépemet a fotózásra, a következő pillanatban már elrepül a fotóalany:D Tőled is elnézést kérek a késői válaszért, de mint fentebb is írtam, Rómában voltam, ahol ellopták a telefonomat! Kívánok sok szerencsét és sok türelmes szitakötőt! :)

peferenc 2017.08.16. 14:05:54

Azt már említettem illetve dicsértem, hogy remek szemed és türelmed van a fotózáshoz. Ebben az esetben sem tudok mást mondani, csak így tovább... Persze kell hozzá egy jó felszerelés is, de amint látom ebben sincs hiány!

Kíváncsi Túrázó 2017.08.16. 22:19:07

@peferenc: :):):) Örülök, hogy tetszett, köszönöm a dicséretet! :)