Kíváncsi Túrázó

A druidák nyomában, Pogányváron

2017. május 24. - Indulj el egy úton

Druidát akartam látni.

Na jó, tudom, hogy kb. 2000 - 2500 évvel ezelőtt éltek itt a vidékünkön a kelták, de legalább azt szerettem volna látni, hogy hol éltek, mit láttak, hiszen csak az épített környezet változott az eltelt évszázadokban, a táj ellenben ugyanaz maradt.

Pogányvár - ez egy 578 méter magas hegy Nógrád és Gömör megye határán, a szlovákiai Óbást /Stará Bašta/ falu közelében. Itt találták meg a La Téne-i kultura korából származó kelta település nyomait, a települést védő kősánc maradványait.

Megértem a keltákat, hogy ezt a helyet választották lakóhelyüknek. Amikor felértem a Pogányvár tetejére, lélegzetelállító látvány fogadott, hatalmas távolságra lehet ellátni. A sziklák tetejéről a Bükk, a Mátra hegyvonulatai, a Karancs, a Medves vidéke látható.

Nyilván, a druidák választották ki a település helyének ezt a hegyet, mely a Cseres hegység legépebben megmaradt lávatakarója. Sok mindent tudtak a druidák, akik papok, tanácsadók, tanítók és döntőbírák voltak, ők tartották össze a kelta társadalmat. Ők fogták össze a világot, titkos szertartásokat és áldozatokat mutattak be. Ennek a papi kasztnak a tagjai 20 éven át tanultak a rejtélyekről és a hagyományról, a varázslatról és a költészetről. Tölgyfaligetekben végezték a szertartásokat, engesztelték isteneiket, és jósolták meg a jövendőt. Pogányvárnál hatalmas tölgyfákat találtunk, a terület tényleg ligetes hatású, nem volt nehéz elképzelni ott a szertartást végző kelta papokat.

A kelták Európa legtitokzatosabb ősi népe, eredetüket, sorsukat és hitvilágukat is rejtély övezi. Ez a nép sokat küzdött az életben maradásért ősi ellenségükkel, a Római Birodalommal szemben.

A kelták világa tele volt jóindulatú szellemekkel és démoni erőkkel, több száz istenük volt, mégsem építettek bazilikákat és templomokat. Az ő katedrálisuk a természet volt. Túlviláguk a földi lét meghosszabbítása volt, számukra nem létezett határ a természetes és a természetfeletti világ között.  Szemükben a természet minden megnyilvánulása vallásos jelentőséggel bírt.

Druidát ugyan nem láttam, de láttam egy csodálatosan szép vidéket, melynek meglátogatását bátran ajánlom. Pogányvár-hegy /szlovákul: Pohanský hrad/ Óbástról közelíthető meg a legrövidebb úton, egy tanösvény vezet fel a fennsíkra.  A falu központjában már tájékoztató tábla jelzi a hegy felé vezető utat, majd a faluból kiérve a tanösvény meredeken emelkedik a hegynek felfelé. 5 tájékoztató tábla van kihelyezve, melyek a hegy növény- és állatvilágát, a geológiai jellemzőit ismertetik. A tanösvény végénél a piros jelzésű túraútvonalra kell térni, melyről a piros háromszög jelzésű út vezet a hegy leglátványosabb szikláihoz.

img_5182.JPGA Pogányvár sziklacsúcsa


img_5234.JPGAz Ördög János szikla

A különleges formájú sziklaképződményekhez a nép mindig kitalált valamilyen történetet. A néphit szerint ennek a fennsíknak a bizarr formájú szikláit a keresztény hódítók elől bujdosó pogányok faragták ki és azokat bálványként imádták. Egy óbásti lakos, Bial Ferenc így emlékezik vissza: 

"Fejét” állítólag egy környékbeli lakos robbantotta le: „... Még gyerekkoromban pipa is vót a szájába. Azt kőből kifaragták a pogányok... Osztán vót itt egy ilyen bolondos ember, pásztorkodott ott, hát bottal leütötte azt a pipáját. Aztán másik megint vót, az meg kondás vót ott, meg ilyen kőfaragó vót, az hozzájutott ezekhez a lőszerekhez. Akkor a nyaka körül ő kötött, nem tudom, hány dinamitot, és akkor azt begyújtotta, és az levitte a fejét. De annak a feje, mit mondjak, volt olyan egy köbméteres forma, de gömbölyűbe...” /Részlet a BNP által kiadott Tájban élő eredetmondák című kiadványból/ 

img_5186.JPGA hegycsúcsot jelölő piros háromszög és a kilátás a Medves felé 

img_5173_1.JPGLélegzetelállító a látvány, látni lehet a Bükk, a Mátra hegyvonulatait, még a Kékestető is látható. 

 

img_5215.JPGPihenő a csúcsra felérveimg_5223.JPGLehet, hogy mégis találtam egy druidát? 

img_5277.JPGEbéd az 5 millió éves sziklákon. Lehet, hogy a kelták éppen ezeken a sziklákon az áldozati szertartásaikat folytatták? Esetleg éppen az emberáldozataikat mutatták be az isteneiknek? Hiszen már az ókorban elterjedt az a nézet, miszerint a kelták embereket áldoztak fel az isteneik számára.

 

img_5237.JPGLávatakaró

5 millió évvel ezelőtt a Cseres hegységben, Fülek és Ajnácskő térségében vulkáni tevékenység vette kezdetét, a tűzhányókból láva lövellt ki, gyakran több kilométeres távolságra is. A Pogányvár területén 600 x 900 méteres lávatakaró jött létre, melynek vastagsága helyenként a 30 métert is eléri. A kiömlő láva kitöltötte a mélyedéseket, így a hegység központi részén boltozatos forma alakult ki, mely 300 méterre kiemelkedett. A kiemelkedés hatására a bazaltrétegek külső szélei megtöredeztek és elmozdultak, lefelé csúsztak a lejtőn. Sziklás szurdokok és látványos sziklaszirtek keletkeztek, melyek szétesésével kőtengerek jöttek létre. Így keletkeztek itt a barlangok is.

Pogányvár barlangjaihoz több kincsmonda is kapcsolódik. Találtak itt állítólag kádakba, hordókba rejtett kincseket, még aranyborjút is. Egy ajnácskői molnárlegény állítólag a Pogányvár nyugati oldalán talált egy kincsekkel teli vaskoporsót. Volt, akit emberi nyelven megszólaló béka vezetett a kincsekhez. Hmmm..., vajon mit ehetett, vagy ihatott az, aki beszélni hallotta a békát?

Persze azért mindenkit óvok attól, hogy nekifogjon a barlangokban és a hasadékokban a kincskereséshez, mert ez nem egy veszélytelen foglalkozás, hiszen a legendák arról is szólnak, hogy volt, aki mögött bezáródott a barlang nyílása és örökre a barlangban maradt. 

img_5284.JPGEzt a látványt órákig lehetne csodálni.

img_5270.JPGKözönséges szurokszegfű - szereti a sziklákat. 

img_5161.JPGNehéz volt itt hagyni a Pogányvár szikláit, a fantasztikus kilátást.

img_5008.JPGÓbást faluból kiérve ez az érdekes formájú tájékoztató tábla jelzi a tanösvény kezdetét. Emellett kell elindulni a hegyre felfelé.

img_5022.JPGA Tanösvény elég meredeken emelkedik felfelé, ez nyáron azt jelenti, hogy aznap már nem kell külön szaunába menni. 

img_5060.JPGAz egyik pihenőnél monumentális méretű tölgyfa ad árnyékot. 

img_5071.JPGNa, igen, a hegy teteje felé közeledve az útvonal egyre meredekebb és a talaj is kövessé válik.

img_5092.JPGA Tanösvényen, a 4. tájékoztató tábla közelében van egy forrás, mely állítólag télen sem fagy be, ezért "tengerszemnek" is nevezik.

A kelták hite szerint a forrásokban is szellemek laktak, őket ajándékokkal kell kiengesztelni.

img_5108.JPGA kelta sánc, nyáron, a fák és a növények által benőve nehezebben kivehető, ősszel és télen jobban látható.

img_5131.JPGA hegy tetején több túraútvonal is találkozik. 

A jelzőtábla közelében ugrott fel tőlem kb. 10 méterre egy őz, persze mire elővettem a fényképezőgépemet, már 3 ugrással az erdő fái között volt.

img_5159.JPGA piros háromszöggel jelzett keskeny gyalogút vezet a hegy csúcsára

img_5134.JPGKőtenger a Pogányvár északi részén.

img_5145.JPGA kelták biztosan valamilyen szellemet láttak volna ebben a fában is, mely szinte "ráfolyik" a sziklára.

img_5336.JPGTaranis, a mennydörgés kelta istene lepett meg minket, amint éppen leértünk a hegyről. Amint beértünk a faluba, esővel öntözte a termést, ahogyan az egy valamirevaló kelta istenségtől el is várható.

Varázslatos, rejtelmes, lenyűgöző a Pogányvár környéke.

Várat ne keressünk itt, de felejthetetlen élményben lesz részünk, ha észrevesszük az erdő nyugalmát, a hatalmas tölgyfákat, a sziklákat kedvelő ritka virágokat, a bizarr sziklaformákat, a lenyűgöző kilátást és hagyunk magunknak időt arra, hogy gondolatban visszamenjünk ennek a vidéknek a távoli múltjába.

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr9612529485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lyzX · http://kirandulo.blog.hu 2017.05.25. 13:22:42

Hú, ezt a blogot még nem is láttam, de most gyorsan pótolom!
Ígéretes. :)

Kíváncsi Túrázó 2017.05.25. 16:36:44

@lyzX: Megtisztelsz vele! :) Úgy látom, hogy mindketten rajongunk a természetért és a túrázásért! :)

peferenc 2017.08.16. 18:14:45

Sosem hallottam e helyről. Remek képek, remek ismertető a régmúlt legendáiból. Aki még nem járt itt és látja a képeket elolvassa a mellé fűzött összeállítást, valamint túrázni is szeret az egészen biztos, hogy legalább egyszer felkeresi a Pogány-várat, amire én sajnos már rozoga térdeimmel nem vállalkozhatom.

Kíváncsi Túrázó 2017.08.16. 22:17:47

@peferenc: Nagyon különleges hangulatú a hely, könnyű elképzelni az itt élt kelták életét. A hegytetőről pedig varázslatos a kilátás a távoli hegyekre. :)