Kíváncsi Túrázó

Romkocsma és rom kocsma

Romkocsma és rom kocsma - csak egy kis távolság van közöttük

2017. május 06. - Indulj el egy úton

" A romkocsma a romos területből fejlesztett vendéglátó hely, amelyet építészetileg szándékosan továbbra is romnak tartanak meg." - így határozza meg a romkocsma fogalmát a wikipédia.

Soha életemben nem jártam annyit kocsmában, mint amióta kéktúrázom. Meglepetéssel tapasztaltam ugyanis, hogy az Országos Kéktúra bélyegzőhelyeinek jelentős része kocsmákban található: vagy bent az épületben a pultnál, vagy a kocsma előtt a kerítésre, falra szerelve.

Időközben persze rájöttem ennek az érthető okára. A kéktúra útvonala sok kis településen vezet keresztül, kocsma pedig biztosan van minden faluban. Üzlet, posta, iskola már nem biztos, hogy van, de kocsma mindenhol működik.

Így aztán ha tetszik, ha nem, amikor az útvonal megtételét igazolni akarom a bélyegzéssel, akkor be kell térnem egy kocsmába. Persze, néhol van alternatív lehetőség is, de a kocsma a fix pont minden faluban.

Volt tehát alkalmam megtapasztalni, hogy mennyire különbözőek ezek a vidéki vendéglátóipari helyek.

Sok helyen olyan kellemes a környezet, hogy nyugodtan le tudtam ülni és kényelmesen meg tudtam inni egy kávét, teát. Láttam viszont több alkalommal is olyan kocsmákat, amelyekben nagyon kopott bútorok, szakadt fotelek, összefirkált falak voltak. A pultnál a falvak tipikus kocsmajáró egyéniségei ültek.

Egy ilyen helyen jutott eszembe az, hogy hasonló berendezési tárgyak között, egy másik térben, fővárosunk „bulinegyedében” egészen másfajta vendégsereg tölti az estéit a romkocsmákban, mint a vidék kis falvainak rom kocsmáiban, pedig sok hasonlóság van a kétféle létesítmény között.

A romkocsmákra és a rom kocsmákra is igaz az, hogy 

  • a terület tulajdonosai szándékosan nem fejlesztik a tulajdonukat /vagy a bérleményüket/
  • régi, használt, összevissza bútorok vannak bennük
  • a falakon vannak látszólag oda nem illő tárgyak
  • a falak össze vannak firkálva.

Mitől más mégis egy romkocsma, mint egy rom kocsma?

  • a sláger romkocsmák Budapest „bulinegyedében” a VII. kerületben találhatóak és mára már turista látványosságként funkcionálnak
  • a vendégkörük nagyobb része külföldi, az áraik is inkább a külföldiek pénztárcájához igazodnak, emiatt itt sokkal többe kerül egy sör, vagy egy fröccs
  • a kopott, régi – vagy annak tűnő – berendezési tárgyak látszólagos összevisszaságát - a dizájnt - már szakemberek tervezték meg, hogy egyedi és ütős hatású legyen.

 Abszurd ötletként elképzeltem, hogy milyen érdekes lenne, ha csak egy pillanatra helyet cserélne a kétféle kocsma közönsége. Akkor a külföldiek tömege megismerhetné, hogy milyen az élet Magyarországnak a fővárostól távollévő falvaiban és a vidékiek is nagyon elcsodálkoznának, hogy a fővárosban miért raknak az ottani kocsmák falaira olyan tárgyakat, amelyeket vidéken már régen kidobtak. 

Persze a vidéknek azért is jó lenne, ha időnként odavarázsolódnának a romkocsmák látogatói, mert akkor a sok külföldi fogyasztó pénztárcájából jutna a vidéknek is, a kis falvaknak, amelyek azután tudnának fejlődni és a rom kocsmáikból romkocsmákat tudnának kialakítani.

img_2724.JPGRomkocsma - romos környezet, összefirkált falak, rozzant, régi pad 

img_3931.JPGRom kocsma - régi fotelek, szakadt üléshuzattal

img_2706.JPGRomkocsma - kopott fém asztallal

img_3921.JPGRom kocsma - üres, kopott hűtőpult

img_2705.JPGRomkocsma - különböző tárgyak látszólag kaotikus összessége, a hangulatukkal hatnak 

img_2716.JPGRomkocsma - tárgyak meglepő alkalmazása 

img_2734.JPGRomkocsma - itt szabad a falra firkálni

img_4276.JPGRomkocsma - fontos, hogy ne legyenek egyformák a székek
img_3935.JPGRom kocsma - álomvilágbeli fotó, New York felhőkarcolói egy olyan falon, amelyen szabadon lógnak a kábelek

img_2727.JPGRomkocsma - a női mosdó ajtaja

img_3936.JPGRom kocsma - szintén a női mosdó ajtaja

img_3939.JPGRom kocsma - külön figyelmet érdemel a felirat
img_2731.JPGRomkocsma - kopott ajtó, persze itt még a bankautomata is a hely hangulatához van igazítva

img_3943.JPGRom kocsma . ez is egy nagyon kopott ajtó

img_3933.JPGRom kocsma - mennyezeti "dekoráció"

img_4287.JPGRomkocsma - itt a vakolat hiánya a dizájn része

img_4285.JPGRomkocsma - még a légtornásznő is elcsodálkozik a romkocsmák hihetetlenül nagy népszerűségén.

Persze azon a területen, ahol ma a romkocsmák találhatóak, már az Osztrák-Magyar Monarchia idejében is népszerű mulatók, éttermek, kocsmák kávéházak és igen, bordélyházak is működtek. Járt itt sok híresség, például - és nem csak az innivalók miatt - Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Krúdy Gyula, Ady Endre és VII. Edward brit király is.

 

img_2290_1.JPGVidéken is található olyan kocsma, amelynek romkocsma jellege van. Különböző székek, asztalok, vegyes stílusú berendezési tárgyak.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr2912440515

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hosszú meséje van az iszákosnak 2017.05.08. 13:10:17

Mit üzen a web?Heti alkoholos hírek, költemények. A Szomszédok Janka nénije szerette az italt. Kicsit mi is Janka nénik vagyunk, mert szeretjük mi is. De a Heti sajtó bizonyítja, sokan mások is szeretik, és mi durva, írnak is róla! Hétszentség'...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.