Kíváncsi Túrázó

Van, aki keresi a kihívásokat

Hová menjünk aranyat keresni?

2017. április 23. - Indulj el egy úton

 

Igen, van aki keresi a kihívásokat, például életem és túráim társa, a férjem.

Divatos kifejezéssel élve mondhatnám azt is, hogy feszegeti a határait, szeret kilépni a komfortzónájából.

Mindketten nagyon szeretünk a Magas-Tátrában túrázni, de ő időnként olyan túrákat tesz, amilyeneket én nem vállalok be. 

Legnagyobb élményt adó ilyen útja a Tar-pataki körtúra, melyet tavaly már 2. alkalommal tett meg. Ezen az útvonalon minden évben csak június 15-én oldják fel a járhatósági tilalmat. Természetvédelmi okok, a vadállatok nyugalma, a populáció nyugalmának biztosítása miatt nem engedik itt a túrázást november 1. és június 15. közötti időszakban, ugyanis a zergék áprilisban ellenek, a mormoták is ilyenkor bújnak elő, a sólymoknak, sasoknak már fiókáik vannak. 

sdc17936.JPGEzért a látványért, élményért valóban érdemes elindulni!

Tavaly június 15-én korán reggel el is indult erre az útra, le sem tudtam volna beszélni olyan észérvekkel, hogy még nagyon havasak a hegyek, aznapra vihart jeleztek, stb..., hiszen ha menni kell, akkor menni kell.

Így nekem maradt az izgulás és az, hogy az útvonal egy szakaszán elindulok eléje.

Az első túrázásra engedélyezett napon nem sokan gyalogoltak a Tar-pataki utakon. Talán 10 túrázóval, ha találkozott a nap folyamán. Na, igen, a hó is megmaradt a 2000 méter feletti részeken, a mászást segítő láncok és kapcsok még rozsdásak voltak, hiszen 7,5 hónapja senki nem használta őket.

A turistautak jelzései sok helyen még a hó alatt voltak, így az útvonal is nehezen felismerhető volt néhány helyen, de mivel már járt erre előző évben, így tudta, hogy milyen irányba kell mennie. 

Persze a jelzett tátrai vihar is megérkezett, hatalmas esővel, olyan széllel, hogy lépni sem lehetett, le kellett térdelnie egy sziklára, hogy ne döntse fel a szélvihar, az esőkabátot is alig bírta felvenni. A felhő is leereszkedett, alig látott valamit, a sziklák csúsztak a hótól, a zuhogó esőtől.

Mégis erre az útra emlékszik vissza úgy, hogy ez volt élete egyik legszebb túraélménye.

Miért is? Mert benne volt a természetben, megtapasztalhatta az elemek erejét, meg tudta oldani a nehézségeket, elérte célját a rendkívül nehéz körülmények között is. Ez mindenképpen nagy sikerélmény volt.  

Persze, idén is el fog indulni ezen az útvonalon - ezt már tavaly elhatározta, rögtön a túra után - és én biztos vagyok benne, hogy most sem fogom tudni lebeszélni őt erről, de nem is akarom, hiszen tudom, hogy végig tud menni azon az úton, amelyet célként kitűzött magának. 

sdc17833.JPGA Magas-Tátrában sok medve él, de ez a példány itt teljesen ártalmatlan :) Hrebienok /Tarajka/ 

 

sdc17835.JPGA távolban a Lomnici csúcs. 

sdc17837.JPGA Tar-patak vize sebesen folyik a völgyön keresztül.

sdc17035.JPGTar-pataki vízesés

sdc17044.JPGEgy tipikus tátrai tájékoztató, irány a zöld jelzésű út, következő cél a Téry menedékház, innen 1óra 45perc.

sdc17845.JPGA Zamkovszky menedékház. Egyébként sokan látogatják, nagyon finom leveseket készítenek itt. 

sdc17048.JPGNagyon szép a Kis-Tarpataki-völgy.

A XIX. században még aranyat is bányásztak errefelé. Itt még kellemesen járható az egyre emelkedő út. A távolban már látszik a Téry menedékház.

sdc17849.JPGFelfelé, 1500-1800 méter közötti magasság jellemző növénye a havasi törpefenyő. Az útvonal ott van, ahol a fotó középső részénél a 2 szlovák túrázó látható.


sdc17860.JPGSziklavilág. A sziklák tetején, középtájon látható a Téry menedékház. Ebben a magasságban már sok a moha és a zúzmó.

sdc17867.JPG2000 méteres magasságban nagyon sok helyen megmaradt a hó.

sdc17869.JPGA Téry menedékház, 2012 méteren. Nyáron, napsütésben sok hegymászó ül le a ház előtti kövekre kicsit megpihenni, most senki nem volt itt.

A Téry menedékház egész évben nyitva van, a menedékház működtetéséhez szükséges minden felszerelést a tátrai teherhordók, a serpák hordják fel.

sdc17872.JPG2012 méteren. Az útvonal következő célpontja a Zbojnicka menedékház a sárga jelzést követve, innen még 3 óra gyaloglás.

sdc17880.JPGItt az út egy szakasza még víz alatt volt.

sdc17888.JPGJúnius 15-én még hó takarta az útvonalat. A hómező közepén lévő sziklán van az útvonal jelzése a sárga és a zöld felfestés. 

sdc17889.JPGA Téry menedékház utáni szakasz. Visszatekintve látszik a fotó közepénél a menedékház. A Szepesi-Öt-Tó közül 2 látható.

sdc17892.JPGMivel az havas útvonal egyre meredekebb lett, ez a szlovák túrázó is felvette a hágóvasakat, amelyekkel biztonságosabban lehet ilyen terepen haladni.

sdc17893.JPGA Magas-Tátra világa

sdc17894.JPGA sárga és a zöld jelzésű útvonal is erre megy, csak éppen az út még a vastag hó alatt volt.

sdc17924.JPGVisszatekintve a hegy oldalában futó útra

sdc17903.JPGAz út a 2352 méteren lévő Vörös-torony-hágóhoz. A hegyvonulat gerincén lévő hágón - fotó közepén -  kell majd áthaladni, amit hó borít vastagon. Ott láncok és sziklákba vájt vaskapcsok segítik a mászást.sdc17908.JPG2040 méteren, innen a Vörös-torony-hágó /Priecne sedlo/ még 45 percre van.

sdc17921.JPGElkezdődik a láncos rész. 

sdc17925.JPGItt már szinte függőleges a sziklák közötti útvonal.

sdc17930.JPGEzen a részen még olyan sok a hó, hogy a láncok egy része is a hó alatt van. Mivel ez az első járható nap, ezért még minden lánc rozsdás. A nyár többi napján majd a sok hegymászó tenyér fogja fényesre tisztítani :)

sdc17931.JPGLépővasak, ezekbe lehet kapaszkodni is, persze még ezek egy része is a hó alatt van.

sdc17935.JPGEz a szakasz -  az útvonal nehézsége miatt - csak egy irányban járható.

sdc17938.JPGKilátás a rozsdás lánc mellől, 2352 méterről.

sdc17939.JPGA Vörös-torony-hágó legfelső része, a távolban a Szepesi-Öt-Tó közül láthatunk kettőt.

sdc17940.JPGA hágó túlsó oldalán is még láncok segítik a túrázókat. A fotó bal alsó részén a Metélőhagymás tavak  /Sivé Plesá/ egyike látható, az útvonal mellettük megy el. 

sdc17949.JPGA Magas-Tátrában a viharok nagyon gyorsan szoktak elkezdődni. Itt ereszkedett le a felhő a hegyre.

sdc17950.JPGItt már szakadt az eső, iszonyú erővel fújt a szél. Látni nem sokat lehetett. Izgalmas helyzet ez ebben a magasságban a sziklák között.

sdc17961.JPGA vihar olyan gyorsan ment el, amilyen gyorsan érkezett, A Zbojnicka menedékhár felé már a nap is kisütött.

A Zbojnicka /Hosszú-tavi menedékház/  a Magas-Tátra 3. legmagasabban fekvő menedékháza 1960 méteren. Az előtérben a Kitaibel tó /Sesterske Pleso/ látható.

sdc17962.JPGInnen a Hrebienok /Tarajka/ még 2óra15perc.

sdc17972.JPGNocsak, egy másik hegymászó! :) Nem tudom, hogy itt ki lepődött meg jobban! :)

sdc17185.JPGElőtérben a Nagy-Tarpataki völgy, mögötte a Prostredna gerinc /Középorom/, háttérben a Lomnici hegycsúcs.

img_3738.JPGItt találkoztunk, eddig a pontig mentem fel a kék jelzésű úton a férjem elé. Nagyon örültem, hogy épségben látom és hogy sikerült teljesíteni azt, amit eltervezett!

img_3747.JPGPersze, még kaptunk esőt a hegyről lefelé menet is.

A megtett út: 25 km

Az útvonal:

Stary Smokovecről /Ótátrafüred/ a zöld jelzésen Hrebienokra /Tarajka/, onnan a Magistrálián a piros jelzésen a Zamkovszky menedékházig, majd a zöld jelzésen a Kis-Tarpataki-völgyön át a Téry menedékházhoz, a sárgával jelzett útvonalon a Vörös-torony hágón át a Zbojnicka menedékházig és a Nagy-Tarpataki-völgyön át a kék jelzésen, majd a piroson  Hrebienokra, végül onnan a zöld jelzésű úton Stary Smokovecre.

Tudtam, hogy sikerülni fog neki ez a túra.  Örülök, hogy az útvonal egy részét közösen tettük meg.

Nagyon büszke vagyok rá, a kitartására, a bátorságára! 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr10012445649

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.