Kíváncsi Túrázó

Út menti keresztek

Nagypénteken, az utak mentéről

2017. április 14. - Indulj el egy úton

Palócföldön születtem, itt élek, gyakran biciklizem Mikszáth által Görbeországnak nevezett vidék dimbes-dombos, hullámvasútra emlékeztető útjain. 

Gyerekkoromban természetes volt, hogy mindig keresztet kellett vetnünk, ha elmentünk a faluban egy kereszt előtt, a férfiak pedig a kalapjukat emelték meg.

Aztán már felnőttként feltűnt, hogy Palócországban gyakrabban látok az utak mentén kereszteket, mint más vidékeken.

Ezeket a kereszteket nem az egyház, hanem a hívek állíttatták. A keresztek nagy részét fogadalomból, hálából, vagy valamilyen szerencsétlenség emlékére emelték. Kezdetben fából, kőből, majd később műkőből, öntöttvasból készítették és az utak mentén, falvak szélén, mezők, dűlők kezdetén helyezték el. A fakeresztek egyik típusa a palóckereszt, amelyet lapos faragásokkal díszítettek /vagyis csak a díszítmények közeit faragták, ill. vésték ki, maga a díszítmény az eredeti sík felületben maradt/,  néha tetővel borították. A növényi díszítések között kehely, úrmutató, és egyéb liturgikus tárgyak faragásai láthatóak. 

Némelyik előtt megálltam és elcsodálkoztam, hogy mennyi mindent láthatott pl. az a kereszt, amelyiket 1810-ben állították a hívek. Sok mindenről mesélhetne, hogy kik is jártak az előtte lévő úton és miért fohászkodtak, mondtak el imákat, amikor elhaladtak mellette.

"A húsvét a vallás ünnepe. A vallás ad híveinek megnyugvást, hitet, föltámadást és mennybéli üdvösséget, nagypéntek pedig adja az emberi dokumentumok dokumentumát, a keresztrefeszítés igazságát, az apostolság tanulságait... Oh, boldogok a hívők, kik ma sírnak, zokognak, de tudják, hogy már holnap este hallelujázni fognak."
Ady Endre

 

dsc02520.JPGPatvarc /Nógrád megye/

 

dsc06545.JPGA Karancsra vezető búcsújáró út mentén lévő fakereszt


dsc07024.JPGKóvár /Szlovákia/ határában

dsc07033.JPGA kereszteken szinte mindig feltüntették a keresztet állíttató nevét, a keresztállítás dátumát, néhol a keresztállítás indokát is.

dsc07098.JPGAz 1810-ben felállított keresztet 1966-ban felújították. Ipolybalog /Szlovákia/

dsc07134.JPGÚtelágazásnál álló kereszt, Ipolyság /Szlovákia/ közelében

img_0658.JPGHugyag - Nógrád megye -  határában, egy kis mesterséges dombon áll ez a kereszt /a II. Világháború előtt itt volt a Kassára menő főútvonal, még Petőfi is errefelé ment a Felvidékre/

img_8986.JPGSzanda várának közelében, az Országos Kéktúra útvonalán, egy csodatévő Mária-forrásnál áll ez a régi fakereszt

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr7212424139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vilagnezet.blog.hu · http://vilagnezet.blog.hu 2017.04.16. 13:36:02

A Wicca vallás hívei szerint a természet istennőt, Ostara-t jelképező húsvéti tojást tojó nyúl is szépen plagizálva lett. Ostara (Easter) a termékenység és az újjászületés szárnyakkal ábrázolt istennője volt. Sok változat közül az a legerősebb, hogy télen egy nyúl adott prémet a didergő és szárnyaszegett Ostarának, aki tavasszal nyúl formában, de mégis madárként tojta meg a tojását. Szerintük ez semmivel sem ostobább történet, mint amelyek a judeo-keresztény bibliában találhatóak.

vilagnezet.blog.hu/2013/03/31/husveti_variete

Kíváncsi Túrázó 2017.04.22. 07:20:02

@vilagnezet.blog.hu: Köszönöm, hogy elolvastad az írásomat! Érdekes a blogod és hangulatos összefoglalót készítettél a húsvét különböző értelmezéséről :) :)