Kíváncsi Túrázó

Belekóstoltam a Bükkbe

Ahol a szerelmesek kővé változnak

2017. április 05. - Indulj el egy úton

 

"Minden hegységnek más íze, aromája van" – mondta a férjem, életem párja, aki nem csak az életben, hanem sok esetben a túráimon is társam.

Valóban, milyen igaza volt!  Az előző évben végiggyalogoltunk a Mátra gerincén - mely néha leginkább egy hullámvasútra emlékeztetett - és az Országos Kéktúra füzetünkben már a Mátra összes igazolóhelyét lebélyegeztük.

Most Sirokon kezdtünk és Szarvaskő volt az úti célunk, 20 km egy napra, de a Kéktúra igazoló füzet ígérete szerint nem tartalmaz majd nagy emelkedőket, ebben reménykedtem. :)

img_2626.JPGAz Apáca és a Barát szikla

Sirok község látképéhez hozzátartozik a néhány éve felújított szép sziklavár. Ennek a várnak a története hasonló sok északi várunkéhoz.  Már a honfoglalás előtt is vár állott itt, majd a terület az Aba nemzetség birtokába jutott, de később Károly Róbert királyunk visszavette tőlük a várat, mert Abáék Csák Máté mellé álltak. Eger erős előváraként a törökök meg sem próbálkoztak a bevételével, ám Eger eleste után elmenekül innen az őrség és a vár harc nélkül kerül a törökök kezére, majd marad is az ő tulajdonuk 91 évig, 1687-ig.

img_2622.JPGA siroki vár

A Rákóczi szabadságharc idején a kurucok veszik birtokba, de 1709-ben feladják, ezután a császáriak 1713-ban a vár nagy részét felrobbantják. Hmmm……….., ismerős történelmi forgatókönyv.

A Kéktúra útvonala a vár mellett halad el, mi most nem mentünk fel a várba - korábban már jártunk ott -, inkább alaposabban megcsodáltuk az útvonal menti látványos kaptárköveket: az Apáca sziklát, a Barát sziklát, a Törökasztalt és innen a Bükk felé és a Mátra gerincére nyíló pompás kilátást.

img_2631.JPGAz Apáca és a Barát szikla

Apáca szikla, Barát szikla – anyaguk a vulkáni működés közben a kráterből kiszóródott riolittufa, mely az évezredes erózió következtében érdekes formákat eredményezett. A legendák szerint az apáca és a barát szerelmük miatt bűnhődtek azzal, hogy kővé változtak. A sziklaformák alakjába valóban beleképzelhetőek a legenda szereplői.

A másik legenda szerint Darnó király Tarna nevű lányába szerelmes lett az Attila hun király seregébe tartozó Bodony vitéz. Darnó király feleségét azonban korábban Attila király elrabolta, ezért Darnó bosszút esküdött, hogy halállal lakol mindenki, aki a várához közeledik. Le is nyilazta Bodony vitézt, de Tarna a szerelme elé ugrott és így a nyílvessző mindkét szerelmes szívét átszúrta. Bűvös nyíl volt ez, így mindkét szerelmes azonnal kővé változott. Hiába, a szerelem sziklákat tud ledönteni és sziklává is tud változtatni!

img_2651.JPGA Török asztal

A Török asztal formája valóban asztalszerű. Sokak szerint még az ősi vallás szerint áldoztak itt eleink, erre utalnak a felületén található tálszerű mélyedések, a vájatok, csatornák, lyukak. Furcsa érzés volt itt állni és elképzelni az ezer évvel ezelőtti ősi vallásuk szerinti kultikus áldozatokat bemutató itt élt népeket, a szertartásaikat, az életüket.

img_2655_1.JPGKilátás a Török asztaltól a Mátra gerincére, a siroki várra, valamint Sirok településre

img_2235.JPGHajnalpírlepke - sok helyen repkedett előttem, szinte incselkedett, nem volt könnyű lefotózni, gyorsan repült át egyik virágról a másikra.

img_2238.JPGFarkas kutyatej mely most ilyenkor sok helyen színesíti az erdőszéleket. Itt most még egy Tűzvörös fémdarázs is meglátogatta :)

Sirok után Rozsnakpuszta felé haladva a növényzet és az erdő jellege valóban megváltozott, de lehet, hogy csak a tudatunk miatt, mivel bennünk volt, hogy elhagytuk a Mátrát és beléptünk a Bükk erdeibe.

 

img_2243.JPGBélyegzés Rosznakpusztánál 

Rozsnakpuszta után tettünk egy kis kitérőt, hogy meglátogathassuk azt a hatalmas tölgyet, melyről már korábban is hallottunk. Nem bántuk meg, mert nagy élmény volt mellette állni és elképzelni, hogy mit is láthatott élete során az elmúlt néhány évszázadban.

img_2220.JPGAz 507 centiméteres kerületű tölgyfa Rozsnakpuszta közelében 

img_2330.JPGIkrek - martilapu

img_2332.JPGEz egy igazán szép, lelket gyönyörködtető útvonal

img_2284.JPGAz erdő megújul

img_2290.JPGOroszvár - itt egy jókora darabon az aszfalton kell gyalogolni, majd az út ismét bemegy az erdőbe. Szervaskő innen még 7,6 km.

img_2315.JPGA Bükk - az ágak között még át tud sütni a nap, a tavasz most ébresztgeti a szendergő fákat.

img_2358.JPGSzéles erdei úton a Gilitka hegyre. Árnyék még alig van, lehet barnulni a tavaszi napfényben :)

img_2376.JPGHajnalpírlepke, ebéd közben, különlegesen szép szárnymintázattal

img_2383.JPGTavaszi lednek - gyönyörű színével vidám színfolt a barna avarban

img_2388.JPGKilátás az Egerlátóról a szarvaskői völgyre és a Bükk hegyeire

img_2410.JPGSzarvaskő előtt az út egy legelő mellett kanyarog le a völgybe

img_2416.JPGLassan megérkezünk Szarvaskőre - az árnyékaink is :) Hmmm.....az erdő szelleme előttünk jár :)img_2433.JPGSzarvaskőnél

img_2444.JPGSzarvaskőn már igazi húsvéti hangulatot találtunk :)


img_2449.JPGVidám, húsvéti hangulatúak lettek Szarvaskő utcái. 

img_2451.JPGA szarvaskői várhegy, mely a következő túránk kiindulópontja lesz.

 Szép, emlékezetes koranyárias tavaszi túra volt. 

Melo Magdolna,  Kíváncsi Túrázó

2017.04.01.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kivancsiturazo.blog.hu/api/trackback/id/tr9112398731

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

peferenc 2017.09.18. 11:57:11

Megint egy remek írást és mellékleteit olvastam és láttam.

Volna egy javaslatom: A honlap Kéktúra szakaszainak föcimbe bele kellene írni (zárójelben), hogy ez a Kék Túra és melyik szakasza. Így esetleg, azok akik járják az utat sorba tudják rakni (eltárolni) maguknak.

Kíváncsi Túrázó 2017.09.18. 13:44:44

@peferenc: Szia! Nagyon köszönöm, hogy olvastad az írásomat! :) Köszönöm a javaslatot is, a legközelebbi Kéktúra szakasz leírásánál majd beleírom a cikkbe a szakasz sorszámát is! :)