Kíváncsi Túrázó

Ősz a Magas-Tátrában

2017. október 20. - Indulj el egy úton

 Sokan járnak túrázni, kirándulni a Magas-Tátrába nyáron, télen pedig síelni. 

Én a Tátrát ősszel is kedvelem. Az őszi túrázásnak vannak előnyei: nem kell tartani a nyáron gyakori és hirtelen érkező tátrai viharoktól, nincs nagy hőség, emiatt könnyebb gyalogolni. Igaz, a nappalok rövidebbek, korábban sötétedik, ezt mindenképpen be kell kalkulálni a túrák tervezésekor - fejlámpát mindenképpen tegyünk el a hátizsákunkba! :)

A Tátra viszont ősszel a legszínesebb. Ilyenkor a természet a festőpaletta minden színét felhasználja. Én egy olyan hétvégén voltam október közepén a Magas-Tátrában, amikor még a nap is melegen sütött, így különösen  élvezetes volt túrázni. A szlovák és a lengyel turisták tömegei özönlöttek a népszerű turistalátványosságokhoz, és a túraútvonalakhoz. Kevés magyar túrázóval találkoztam, így most néhány felvételen keresztül megmutatom, hogy miért is szeretem én az őszi Tátrát. Remélem, hogy sokaknak sikerül kedvet csinálnom a Tátra őszi meglátogatásához! :) 

img_0775.JPGNaplemente Ótátrafüreden - a különleges égi tünemény csak néhány percig volt látható, de felejthetetlen élmény volt.img_0186.JPGA Csorba-tó, a Magas-Tátra leglátogatottabb helye ősszel is gyönyörű. A távoli hegycsúcsok már a hótól fehérlenek.
sdc19185.JPGZerge a Tátrában

Október végén kezdődik a zergék párzási időszaka, amely decemberig tart. A tátrai élővilág nyugalma érdekében a Magas-Tátra szlovákiai oldalán sok turistaút november elsejétől június 15-ig nem járható. Ez a turistáktól mentes, nyugodt környezet nagyon fontos a zergék szaporodása érdekében. A kis zergék április végén, május elején születnek és már az első napokban is ügyesen mozognak a lélegzetelállító magasságokban a sziklákon, anyjukat követve. Egyébként egy zerge akár 200 méteres szintemelkedést is meg tud tenni néhány másodperc alatt. Hű, de irigylem őket ezért! A természet szilárd, de rugalmas patával áldotta meg őket, amelyek szinte odatapadnak a sziklafalra. Nos, ilyen adottságokkal könnyű a sziklákon ugrálni! Persze a rájuk vadászó hiúzok, farkasok és szirti sasok miatt nem irigylem őket.

img_0790.JPGA Mlinica völgy /Mlynická dolina/ is őszi színeket öltött, középen látható a Mlinica-patakon lévő Fátyol-vízesés /Vodopád skok/. 

img_0188_1.JPGA 2560 méter magas Tátra-csúcs /Vysoká/ már szépen fehérlik, előtte színes kontrasztként a lombhullató fák.
img_0804.JPGA fűrészfogszerű Bástya-gerinc is rőt színt öltött, legmagasabb csúcsa a híres, hírhedt Sátán /2421 méter/. A legenda szerint a Sátán csúcson lakik az ördög, aki a Tátra kincsei után kutatókra kőzáport zúdít. Az biztos, hogy omladékony a kőzete, emiatt sok baleset történik ezen a hegyen. 

img_0296.JPGA három testőr - a tátrai erdőpusztulások után a fenyőerdők helyét az ősszel színesedő lombhullató fák vették át -  növekednek is szépen - ez a 3 fenyő csoda, hogy megmaradt. Háttérben jobb szélen a Solisko gerince a 2117 méteres Predné Soliskoval, középen, a távolban a Kriván csúcsa is látható /2495 m/. sdc19284.JPGA Békás-tó /Žabie pleso/ 1919 méteren, a Tengerszem /Rysy/ csúcs alatt - már őszies hangulatban.

 

img_0731.JPGAranyszínben a fenyők között. 
img_0264.JPGAz áfonyabokrok termését már leszedték a mohó turisták, de a levelek lángoló színeiben még gyönyörködhetünk.img_0271.JPGHoppá! Egyetlen szem áfonyát még sikerült találnom! :)img_0287.JPGAz ősz a gombák ideje. img_0745.JPGLégyölő galóca - egy ifjú, de már így is nagyon mérgező példány, ősszel a tátrai fenyők közelében nem ritka. Nevét onnan kapta, hogy régen a legyek irtására használták. Sámángombának is nevezik, mert a sámánok is használták a hallucinogén hatóanyagai miatt, segített nekik transzba esni.img_0280.JPGErdei deréce - nyáron gyönyörű sötét rózsaszín virágpompája őszre fehéres, őszies színre változik. Romvirágocskának is nevezik, mert a II. Világháború után a lebombázott területeken elsőként jelent meg. Ez történt a Magas-Tátrában is. Az 2004. novemberi hatalmas vihar okozta szörnyű erdőpusztulás után óriási tömegben terjedt el, vidám színeivel enyhítette a fenyőerdők hiányát. img_0385.JPGItt még a csipkebogyó is hatalmas. img_0498.JPGTárnics - a Tátra jellegzetes virága, ősszel már ritkán virágzik, de az idei meleg őszben még találtam néhány virágot.
img_0550.JPGNehézszagú gólyaorr - nem éreztem az illatát, de a termése valóban mókás, gólyaorra emlékeztet. Egyébként a népi gyógyászatban sok mindenre használják.img_0129.JPGSzínes puzzle, hulló falevelekből 

img_0258.JPGSzínesedő lombhullató fák vették át a fenyőerdők helyét.img_0355.JPGGyönyörű őszi színek - tátrai harmóniasdc19166.JPGŐszi színekben a gránitfalak előtt.img_0313.JPGŐszi napfelkelte, lángoló égbolttal 

sdc19278.JPGŐsszel 2000 méter felett már jelentős mennyiségű hóra számíthatunk.
img_0308.JPGEsküvői fényképezéshez készülődve a Csorba-tónál. A hosszú menyasszonyi ruha eltakarja majd a farmert és a sportcipőt, így biztosan nem fog a menyasszony megfázni. :) 

Mindenkinek jó túrázást!

Túra Holló-kőre, a Börzsöny kalderájának peremére

 Börzsöny - régóta járom az útjait, de nekem mindig is titokzatos marad. 

Magas hegyek, mély völgyek, zúgó patakok, rejtőzködő állatvilág, dús növényzet - mindig fedezek fel valami újat magam számára a titkai közül.

Ilyen volt a legutóbbi utam is, amit Holló-kőre, a Nyugati Börzsöny egyik legérdekesebb csúcsára tettem. Ez az útvonal idáig kimaradt nekem, de sok szépet hallottam róla.

Perőcsényből indultam el a piros négyszöggel jelzett túraútvonalon. Perőcsény 186 méteres tengerszint feletti magasságon található, Holló-kő 685 méteren, ami 499 méteres szintemelkedést jelent, ehhez még adjunk hozzá néhány 10 métert a hullámoztatás miatt. Ez útvonal folyamatosan emelkedik, csak a hegytetőkön vannak rövid vízszintes szakaszok. Az erősen emelkedő útvonalért kárpótolt az őszi erdő a csodálatos színeivel és a gombák hihetetlen tömegével és változatosságával. Olyan sok és sokféle gomba volt, hogy nem győztem őket fotózni, de rá kellett jönnöm, hogy vagy a gombákat nézegetem, vagy lépegetek felfelé. Így rendszabályoznom kellett magamat, hogy csak minden 100. lépésnél állok meg gombákat nézegetni és fotózni. :) 

A piros négyszöggel jelzett út után a pirossal jelzett úton folytattam a túrámat. Nagyon jól járható, széles erdei út vezetett az Ökör oromnak nevezett gerincre, ahonnan már gyönyörködhettem a Börzsöny kalderájának látványában és láthattam a Magas Börzsöny szemközt lévő hegycsúcsait, köztük a legmagasabbat, a 938 méter magas Csóványost, a tetején a kilátótoronnyal.

Innentől egyre sziklásabb, kövesebb lett az útvonal. Számomra ez volt a túra legizgalmasabb, legszebb és legtitokzatosabb része. Hatalmas, mohás sziklák, különös formájú kövek, kidőlt, helyükön hagyott fatörzsek, kőrakások, kőfalak, mély árkok - így érkeztem a Jancsi-hegyre, ahol egy késő bronzkori földvár és jóval későbbi, az Árpád korban épült erődítései - árkok és kőből rakott sáncok - láthatóak. A magaslati telepen 1986-ban végeztek feltárásokat és az itteni egykori magaslati telepen csiszolt kőbaltákat, obszidián pattintott eszközöket, korsókat, tálakat orsógombokat, agyagnehezékeket találtak. Az 586 méteren lévő telepnek nagyrészt természetes védelmet nyújtott a 250 méteres relatív magasságú, több oldalról meredek hegyoldal a szikláival, a többi oldalt pedig a kősáncokkal védték. Ez a rész annyira vadregényes, hogy nyugodtan el lehet képzelni a több ezer évvel ezelőtt itt élt emberek életét. 

Innen már csak félóra a Holló-kő csúcsa, ahonnan ismét gyönyörködhettem a Börzsöny hegyeiben és völgyeiben. 

A Börzsöny vadregényességéhez az érintetlensége is hozzájárul, ugyanis mindmáig Magyarország egyik legzártabb, legnehezebben megközelíthető területe. A belső részeibe nem vezet autóút, a települések a peremeken és a kismedencékben találhatóak. 

15-18 millió évvel ezelőtt itt egy kb. 1400 méter magas és 12-14 km átmérőjű vulkán működött. Ennek központi krátere 3,5 - 5,5 km átmérőjű kalderává formálódott. "A kaldera vulkáni eredetű felszíni képződmény, a kráterhez hasonló horpadály, amit a vulkán kirobbanása és önmagába roskadása hoz létre." /forrás: Wikipédia/

 Amikor a Holló-kőn álltam, akkor a kaldera peremén voltam és onnan szemlélhettem a kaldera körvonalát meghatározó többi hegycsúcsot, mint például a Csóványost, a Nagy-Hideg-hegyet. A kaldera völgyeit az évmilliók során a természeti erők változásai formálták ilyen látványossá. 

 A Holló-kő tetején van egy csúcskönyv is - ami egy szakadozott füzet -, aki itt jár, az dokumentálhatja az ittlétét. Nem sokáig időztem a csúcson, mert a hatalmas felhők mellé hatalmas szél is érkezett, így igyekeztem minél előbb lejutni a hegyről. A szél játékát már sokszor hallottam az erdőben, de amilyen hangokat itt most produkált, az igazán különleges volt: ahogyan a hatalmas szél miatt egymáshoz értek a fatörzsek a vércse vijjogását, sívítozást lehetett hallani, de ilyeneket már hallottam máskor is, de amikor egy hatalmas száraz fa kidőlt mögöttem, na annak a hangjától már én is megijedtem. Már akkor voltam nyugodtabb, amikor ismét az Ökör orom tisztására érkeztem. Itt egy kis pihenés és nézelődés után visszaindultam Perőcsénybe azon az úton, amelyiken felfelé jöttem. Persze, lefelé sokkal gyorsabban haladtam, mint felfelé. :)

Annak ajánlom ezt a túrát, aki szeretné a vadregényes Börzsönyt megismerni egy kevesek által járt útvonalon, én egész nap egyetlen túrázóval találkoztam. Itt lehet gondolkodni, kikapcsolódni, szemlélődni, gyönyörködni a természet, a Börzsöny varázslatos szépségében. 

  

img_9907.JPGRálátás a Börzsöny kalderájának peremét szegélyező hegyekre és a mély völgyekre a Holló-kőről.img_9643.JPGIndulás Perőcsényből - 186 méter tengerszint feletti magasságról.img_9645.JPGA piros négyszöggel jelzett út a perőcsényi templomdomb oldalában vezet be az erdőbe.img_9647.JPGAz útvonal kezdeti része bozótoson vezet át, de később kiszélesedik az út és az erdő is tisztább lesz.img_9669.JPGFeljebb érve már szép, tiszta, igazi hangulatos erdőben járhatunk.pirulo_galoca.JPGPiruló galóca - érdekes formájú gomba, meglepődtem, amikor megláttam.img_9671.JPGRengeteg őzlábgomba volt az útvonalon.img_9731.JPGAz útelágazásban lévő jelzőtábla: a piros jelzésű út vezet Holló-kőre.img_9737.JPGIgazi szép őszies útvonal, fokozatosan emelkedik, de nagyon élvezetes a színes avaron járni - nos, lefelé sokkal könnyebb volt már jönni rajta. :)

img_9825.JPGAz útvonalon több pontról is csodálhatjuk a vadregényes mély völgyeket és a távoli hegycsúcsokat. Színesednek a fák, rálátás a völgyekre az Ökör-oromról.

 

 

img_9817.JPGŐszies hangulatban img_9818.JPGÉrdekes facsoportra festették a piros jelzést.
img_9828.JPGA gerincen - itt volt néhány méter vízszintes szakasz.dunai_szegfu.JPGDunai szegfű - úgy tűnik, hogy szereti a keskeny hegytető klímáját, sziklás talaját.
kigyoszisz.JPGKígyószisz - szintén a peremen találtam.img_9850.JPGKilátás a sziklák szegélyezte útvonalról.img_9855.JPGA Jancsi-hegyen köves, sziklás az útvonal, melyet most az őszi falevelek tettek színessé.img_9860.JPGHatalmas, mohákkal borított kövek és gyökerek, bizarr formájú fák segítenek megteremteni egy mesebeli hangulatot.img_9864.JPGJancsi-hegyen lehet nézelődni és elképzelni, hogy az elmúlt évezredekben kik is járhattak errefelé, kiknek voltak itt telepei! :)img_9866.JPGHatalmas nagy sziklatömb a kősáncnálimg_9869.JPGA kősánc egy szakasza.
img_9877.JPGEzen a szakaszon óvatosan lépkedjünk a sziklák között!img_9880.JPGA Jancsi-hegy csúcsaimg_9886.JPGAz útvonal szép része ez a mohás, köves útszakasz.img_9935.JPGA Börzsöny szelleme

img_9931.JPG685 méteren, Holló-kőt jelző tábla - ha ide érkeztünk, akkor kifújhatjuk magunkat, mert 499 méter szintkülönbséget küzdöttünk le /plusz a hullámoztatásból ehhez még jön hozzá néhány 10 méter/.img_9934.JPG"Csúcskönyv" - ami a gyakorlatban csúcsfüzet, kissé megviselt, szakadozott állapotban.img_9920.JPGHolló-kő hegytető, csipkézetten sziklás
img_9922.JPGNa, igen, nagy volt szél, a "frizurám" is bizonyítja :)img_9911.JPGA Csóványoson lévő kilátó is jól látható a Holló-kő tetejéről.img_9921.JPGA Börzsöny mély völgyei és a kaldera pereme
img_9914.JPGA távolban a Pilis hegyei is látszódnak.piros_golyaorr.JPGPiros gólyaorr, ezt a szép kis virágot Holló-kőn találtam.img_9997.JPGLefelé a hegyről sokkal gyorsabban haladtam. Ezt a fotót a férjem készítette, aki már korábban végigjárta ezt az útvonalat, ezért kicsit aggódott értem és eljött elém Perőcsénybe, ő volt a "fogadóbizottságom" :) 

Az általam választott út Holló-kőre 5,1 km hosszú, lefelé még ugyanennyit kell gyalogolni, tehát 10,2 km a megtett távolság. A  túra egyik változata lehet, ha Holló-kőről továbbmegyünk a piros jelzést követve a Vár-nyeregig, onnan egy rövid kitérővel megnézhetjük Salgóvár romjait - már több alkalommal jártam ott, onnan is gyönyörű a kilátás - és a piros kereszten is visszatérhetünk Perőcsénybe. 

Mindenkinek jó túrázást kívánok! :)

Aludttejes prósza, kókuszosan újragondolva

Sokszor sütöttem már prószát. Szeretem elkészíteni, mert csak össze kell keverni az alapanyagokat, nagyon kiadós, túrázáshoz jól csomagolható.

Legutóbb valami új ízt akartam belecsempészni, ezért úgy gondoltam, hogy kipróbálom kókusszal kombinálva. 

Remek lett, jól érvényesült a kókusz ízvilága és egy könnyű, finom sütemény lett belőle.

Azóta több alkalommal is megsütöttem és vittem is magammal a hátizsákban a túráimra.

 

img_8595.JPGKókuszos aludttejes prósza a hollókői várnál, egy ködös reggeli túrázáskor.

Hozzávalók

 • 1,5 bögre kukoricaliszt
 • 1 bögre kókuszliszt
 • ½ bögre kókuszreszelék
 • 6 dl kefír vagy joghurt 
 • 2 db egész tojás
 • méz, vagy más édesítő, ízlés szerint
 • 10 dkg vaj
 • csipetnyi só
 • aszalt gyümölcs
 • 1 evőkanál rum
 • 1 teáskanál szódabikarbóna vagy foszfátmentes sütőpor

Az elkészítése nagyon egyszerű, mert a fenti anyagokat csak össze kell keverni, a tészta tetejére aszalt gyümölcsöt tenni és vajjal kikent, liszttel megszórt tepsiben előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütni. 

Utána már indulhatunk is vele túrázni! :)

Jó sütést, jó étvágyat, jó túrázást!img_9976.JPGKávézás aludttejes prószával a Börzsönyben.

Ősszel alaposan nézzünk a lábunk elé - csodaszép világot láthatunk!

Szeptemberben egyik nap még 30 fok közeli volt a hőmérséklet, aztán másnap már a kabátot keresgéltem a szekrényben, napokon keresztül zuhogott az eső.

Az esős napok után kimentem túrázni és azt vettem észre, hogy óvatosan kell lépkednem, mert mindenfelé gombák vannak a fű között és az avarban. 1 héttel korábban még egy darabot sem láttam, most pedig nem győztem fotózni őket.

A gombák különleges lények. Nem növények és nem állatok, hanem egészen egyedülálló, az élővilág harmadik élőlénycsoportját alkotják. Egyes alapvető tulajdonságaikban a növényekre, másokban az állatokra hasonlítanak.

A gombák életmódja, szaporodása, táplálkozása, anyagcseréje is eltér a növényekétől. 

A növényekkel ellentétben nem tartalmaznak klorofillt, mert képesek a szerves vegyületeket lebontani.

Táplálékukat az állatokhoz hasonlóan kész szerves anyagokból, az elhalt, vagy élő növényi - vagy állati - szervezetekből nyerik. Emiatt fontos szerepük van a természetben, mert az elpusztult növények és állatok szerves anyagait lebontják és részben szervetlen anyagokká alakítják. Nélkülük az elhalt növényi és állati maradványok megmaradnának és vastag rétegben beborítanák a földfelszínt.

A gombáknak a rovarokkal is van néhány közös tulajdonságuk, például a gombák vázának is a kitin ad szilárdságot és formát.

A gombák körülbelül 400 millió évvel ezelőtt jelentek meg a Földön. Eddig mintegy százezer gombafajt fedeztek fel, de egyes becslések szerint ennek akár a tízszerese is lehet a létező gombafajták száma. Magyarországon 3000 gombafaj található, ennek 10%-a az ehető gombák száma.

A gomba általunk látott, föld feletti része a termőtest, maga a gomba a lehullott levelek, a korhadó ágak alatt, a talajban rejtőzik. Ugyanis a micélium - a gombafonalak élő szövedéke - maga a gombatest, a tenyésztest, ami folyamatosan növekszik, táplálkozik. Amikor megbolygatjuk egy gomba körül a talajt, akkor láthatjuk a micéliumok sokszor fehéres, pókhálószerű finom szövedékét. A nagy termetű gombák micéliuma sokszor 100 négyzetméteren is átszövi a talajt. Amennyiben kedvezőek a körülmények, akkor a micéliumok termőtestet fejlesztenek, amelyben kifejlődnek a gomba szaporodását szolgáló spórák. A kifejlett spórák fokozatosan kihullanak és a szél, a víz, a rovarok segítségével új területekre jutnak el. Egy termőtestben több millió spóra is lehet. Állítólag egy óriáspöfetegben 5 billió spóra található.

A legtöbb erdei gomba sajátos együttműködést - gyökérkapcsolatot -  dolgozott ki bizonyos fajta fákkal, mindegyik másikkal. A micéliumaik a fák gyökerének a sejtjei közé hatolnak, így a gomba átadja a fának a talajból összegyűjtött vizet és szervetlen anyagokat, cserébe pedig kész szerves tápanyagokat, főleg cukrot kap. Ezért találjuk a fenyőtinórut mindig fenyőfák alatt, a tölgyfák alatt pedig ízletes vargányát, gyilkos galócát. A gombaszakértők sokszor ezért is kérdezik meg egyes gombák esetében, hogy milyen fa volt a szedett gomba közelében. 

Sokat olvastam a gombákról az elmúlt hetekben, rengeteg számomra új dolgot tudtam meg róluk, így most jelképesen megemelem a kalapomat a természetnek ezen különleges lényei előtt! 

Az alábbiakban megmutatok néhányat azok közül a gombák közül, amelyekkel a túráim alkalmával találkoztam. 

img_8820.JPGNagyon szép, de ne együk meg! Ez ugyanis a hánytató galambgomba. img_8448.JPGVilágító tölcsérgomba, elég szokatlan, harang formájú változatban.img_8454.JPGAmikor a gomba kalapja alá nézünkimg_3402.JPGGyilkos galóca - na, ő a legveszélyesebb! Egyetlen példány képes egy négytagú családot megölni.img_3403.JPGGyilkos galóca, még fiatal, de nem kevésbé mérgező példány.img_8651.JPGPárducgalóca, mérgezőpirulo_galoca.JPGPiruló galóca - állítólag csak nyersen mérgező. Van, aki állítja, hogy finom tejfölös gombapaprikás készíthető belőle. Nos, én nem kaptam kedvet hozzá. :)selyemgaloca.JPGSelyemgalóca - ne szedjük, ne együk meg!img_8466.JPGPetrezselyemgomba - néhány éve találkoztam először vele, nagyon meglepődtem, amikor megláttam. Azóta egyre több helyen találkozom vele. Számomra az egyik legszebb gomba. Fiatalon ehető.lilaszegelyu_egyretutaplo.JPGLilaszegélyű egyrétűtapló - élénk színeivel különleges látvány volt az erdőben. Egyébként nem ehető.img_8297.JPGMintha csokitallérok lennének, de ez a deres taplógomba és nem ehető:)img_9132.JPGNyár-fagomba /ehető/img_9008.JPGJól felpöndörítette a kalapját ez az Áltintagomba.
img_9356_1.JPGGumós tuskógomba - 20 perc főzés után a kalapja ehető.img_9274.JPGAranytinóru - amikor megláttam, akkor először kételkedtem, hogy biztosan gombát találtam-e? :)img_8930.JPGRagadós bocskorgomba - ikrek. Állítólag fiatalon ehető.img_8268.JPGPiruló őzlábgomba, itt még fiatal - ehető gomba.img_9693.JPGNagy őzlábgombák, kifejlett példányokimg_6991.JPGEbből a kis gombócból nagy őzlábgomba lesz majd.

img_8910.JPGNagy őzlábgomba, nem hitelesített mérése :)

img_9655.JPGLila susulyka - szép, meglepő színével keltette fel a figyelmemet, egyébként mérgező.

img_8885.JPGA finom szépségű kígyógomba is lilás színezetű, de csak a színei finomak, nem ehető.dsc02762.JPGAranysárga lánggomba - ne együk meg! 
img_8734_1.JPGVargánya - egymagában állt az erdő szélén, mint egy őrszem. Szép nagy volt, a telefonomat tettem melléje, így az alapján tudom, hogy kb.15 cm magas volt. img_8286.JPGCifra korallgomba - szép, de mérgező.img_8320.JPGGyűrűs fülőke, bár én Hófehérke gombának neveztem el :)

img_5222.JPGA kivágott fákon gyakran láthatunk gyönyörű taplógombákat.img_6328.JPGMintha a kisütött lángosokat rakták volna egymásra - de ez itt nem ehető, mert ez a vékony rozsdástapló.
img_5067.JPGA meztelen csigák nagyon szeretik a gombákat és az ő szervezetüknek még a mérges gombák hatóanyaga sem tud ártani.img_9984.JPGHarkály tintagomba, fiatalon, összezárt kalappal. Feltűnő jelenség, könnyen észre lehet venni. Egyébként nem ehető.img_8893.JPGHarkály tintagomba - idősebb korában harangszerűen szétnyílik a kalapja, ilyenkor is különleges látvány.img_6574.JPGGyapjas tintagomba - fiatalon ehető.img_8477.JPGSzépek és hasznosak, nélkülözhetetlenek a Föld számára. img_9688.JPGPiros galambgomba - szép, de nem ehető. img_8420.JPGÍzletes vargánya - na, ezt a példányt hazavittük és megettük. Tényleg ízletes volt. :)img_8204.JPGErdei gombák vegyesen, egy gombász kosarában. A gombász megengedte, hogy lefotózhassam a zsákmányát, persze szívesen el is fogadtam volna a kosár tartalmát.:)  Fantasztikus illata volt ennyi gombának együttesen!

Mindenkinek jó túrázást, jó gombanézegetést!

Fontos: amennyiben étkezési céllal szedünk gombát, azt a felhasználás előtt mindenképpen nézessük meg gombaszakértővel!

A horgászat is lehet nagy élmény!

Eljössz velem horgászni? - kérdezte Dávid fiam a múlt hét közepén tőlem. Nos, amikor az embert a felnőtt fia ilyenre kéri, akkor annak nem lehet nemet mondani! 

Szeptember utolsó napjára szép, napsütéses időt ígértek az időjósok, így külön is örültem a közös programnak. Azt még nem tudtam, hogy mivel is fogom eltölteni az egész napot egy horgásztó mellett, de gondoltam, hogy legfeljebb sétálgatok a környéken és fotózgatok, mert az egy helyben álldogálás és a parton üldögélés nem az én műfajom.

Persze a reggelek ilyenkor már hűvösek, így fel is készültem termosznyi teával, kávéval. Na, meg persze szendvicsek, gyümölcs - a fiam szerint egy heti hideg élelemmel jelentem meg.

Eredetileg Királyrétre mentünk volna horgászni, de ott éppen horgászversenyt rendeztek, így az interneten történő gyors keresés után Kóspallagot választotta ki Dávid. 

Nekem kellemes meglepetés volt ez a horgásztó. Gyönyörű környezetben, hegyek, erdők ölelésében található, csöndes, csak a madarak csicsergése hallatszott egész nap. Ilyen környezetben tényleg ki lehet kapcsolódni.

Annyit én is tudok a horgászatról, hogy a horgászokat nem illik sok beszéddel zavarni. Persze azért beszélgettünk is egy kicsit, de hagytam, hogy Dávid rendezze a horgászbotjait, horgászfelszereléseit. Mint a többi horgász, az én gyermekem számára is ilyenkor megszűnik a külvilág, csak a horgászbot, a víz, a csalik az, amire figyel. Többek között ezért is jó kikapcsolódás a horgászat annak, aki ezt kedveli. Én egy darabig elnézegettem, amint tevékenykedik, rendezgeti a botjait, bedobja a horgot a vízbe, kihúzza, ismét bedobja, de egy idő után úgy éreztem, hogy muszáj inkább megnéznem a tó környékét. :)

El is indultam, meg is találtam  a tavat tápláló patakot és mellette egy hatalmas őszi kikericsmezőt, amikor megszólalt a telefonom, benne Dávid izgatott hangja: Hol vagy? Gyere ide gyorsan! 

Mentem is azonnal és amikor láttam, hogy a szomszéd - nagy hal kifogásában járatos - horgász is Dávid mellett áll, akkor már sejtettem, hogy valami nagyobb kapása lett. Nyugodt hangon magyarázta Dávidnak, hogy mit tegyen annak érekében, hogy a horogra akadt halat ki is lehessen fogni. Itt kapkodni nem lehet, nyugalom kell ahhoz, hogy a halat a hálóba lehessen majd emelni.

Láttam, hogy mennyire megértette egymást a két horgász. Én is kíváncsian figyeltem a vizet, hogy megpillanthassuk a halat, ami horogra akadt. Sokáig csak a hatalmas csobbanásaiból lehetett következtetni  a nagyságára, na meg abból, amilyen nagy erővel húzta a damilt, görbítette a botot.

Aztán, amint fáradt a hal, úgy került egyre közelebb, biztosan rájött ő is, hogy jobban jár, ha megadja magát. Persze nem tudhatta, hogy a kifogás és a mérés után vissza fog kerülni a vízbe. 

Aztán elérkezett az a pillanat is, amikor már ki lehetett emelni a vízből. Gyönyörű nagy volt, arany színben csillogott a napfényben. Dávid ügyesen eltávolította a horgot a hal szájából, majd lemérte, fotózás és már engedte is vissza a pontyot a tóba.

Kezdetben kissé még kábult volt a hal, de gyorsan magához tért és néhány másodperc eltelte után sebesen elúszott. Szép nagy, aranyszínben pompázó ponty volt: 9 kg és 72 cm. 

A nap további részében már csak 2 kis halacska került horogra, én pedig bejártam a tó környékén az erdőt. Az erdő számomra még ezek után is érdekesebb, de megértem azt, akinek a horgászat a szenvedélye, hiszen ez egy nagyon ősi tevékenység. Ilyenkor az ember közelebbi kapcsolatba kerül a természettel.

Igen, a horgászat is lehet élmény, még nekem is az volt! Köszönet érte Dávid gyermekemnek! :)

img_9222.JPGA horgász és a ponty: 72 cm, 9 kgimg_9143_1.JPGÉn ezt láttam egész nap :) img_9391.JPGHegyek, erdők között, gyönyörű környezetben található a tó, itt tényleg ki lehet kapcsolódni.img_9168.JPGA két horgász: az idősebb nyugodt hangon magyarázza hogy miként lehet a nagy halat a partra hozni. img_9184.JPGHatalmas csobbanások a vízben, itt már lehetett sejteni a hal méreteit.img_9186.JPG"Szembenézés" - a halak rövidlátóak, a vízből kitekintve legfeljebb elmosódott alakot látnak. img_9193.JPGKiemelésimg_9202.JPGFontos, hogy kíméletes legyen a horog eltávolítása. img_9232.JPGVisszaengedés a tóba.img_9400.JPGKörbejártam a tavat és az egyik részén találtam ezt a vadregényes nádast, ami a vadkacsák búvóhelye.
img_9165.JPGEgy szép kis patak táplálja a tavat: Kis-Hanta patak, beszédes neve van, lehet, hogy egyes horgászok ihlették a nevét? :)img_9403.JPGHódok is élnek a tónál, több megrágott fát találtam.

img_9240.JPGŐszi kikerics, egy egész mezőnyi.img_9245.JPGA Kicsi, a Nagy, az Artúr és az Indián - őszi kikericsek.img_9254.JPGA piros és a piros kereszt jelzésű túraútvonal a tó mellett halad el, szép őszi erdőben sétálhattam.img_9258.JPGŐzlábgomba - idén sok nőtt az erdőkben, itt is sokat találtam.img_9356.JPGGumós tuskógomba - állítólag a kalapja ehető, nyersen mérgező, bár nekem még főzve sem lenne hozzá bizalmam, nyersen pláne nem jutna eszembe megenni. img_9312.JPGÍzletes tőkegomba - ez ehető és rengeteg volt belőle a tó melletti erdőben, így aki éppen nem horgászik, az gombazsákmányra is szert tehet. img_9527.JPGMezei varfű - a népi elnevezései árulkodnak a gyógyító hatásáról: kelésfű, vargyógyítófű, koszfű, rühfű, fekélyfű, bár nekem a rühsikkantyú elnevezés tetszik a legjobban :)img_9451.JPGA vadkacsáknak aranyéletük van a tónál - egész nap vígan úszkáltak, időnként kiültek napozni, éhezni biztosan nem éheznek. img_9572.JPGEstefelé a tó mellett - elég csak nézni a vizet, a fákat, a felhőket, persze, vannak akik emellett még horgásznak is itt! :)img_9506.JPGEgész napos várakozás, reménykedés :)
img_9530.JPGNaplemente a tó mellett. img_9555.JPGEltöprengtem a nap eseményein...

Gesztenyelisztes szilvás pite - őszi túrákhoz

Hatalmas szilvákhoz sikerült hozzájutnom. Akkorák voltak, hogy úgy lehetett szeletelni őket, mint az almát.

Ez ihlette az alábbi süteményem receptjét.

Az elkészítéshez gesztenyelisztet használtam, de tettem hozzá mandulalisztet is, így  nagyon finom ízkombinációja lett az alaptésztának. Természetesen lehet a gesztenyeliszt mellé tenni másfajta lisztet is.

A tészta elkészítése - mivel csak egy tálban össze kell keverni a hozzávalókat - kb. 10 perc, ehhez adódik még a szilva feldarabolási ideje, a sütési idő kb. 30 perc. 

img_7773.JPGHozzávalók:

15 dkg gesztenyeliszt

10 dkg mandulaliszt

2 egész tojás

5 dkg vaj

1,5 dl kefír

kevés méz, vagy más édesítő

1 kávéskanálnyi szódabikarbóna

fahéj, szegfűszeg - ízlés szerint

egy kevés rum - ez remek kiegészítője a szilvás süteményeknek

szilva

A tészta hozzávalóit egy tálban keverjük simára, majd öntsük vajjal kikent és gesztenyeliszttel megszórt piteformába.

Rakjuk a tészta tetejére a darabolt szilvát, tegyük előmelegített sütőbe és süssük készre.

Ennyire egyszerű az elkészítése, de egy nagyon finom, igazi őszies ízvilágú gyümölcsös sütemény lesz a munkánk jutalma. :)

Jó sütést, jó étvágyat, jó túrázást! :)

img_7711.JPGMegsülve - a tésztának szép barna színe van a gesztenyeliszttől, a fahéjtól és a szegfűszegtől.img_7709.JPGSűrűn raktam a tészta tetejére a szilvát így egy igazi, töményen gyümölcsös pite lett belőle.img_8404.JPGFőpróba - kibírta a hosszabb szállítást is a hátizsákban, jól is esett megenni a mucsényi barlang bejáratánál.

Túra a 20 millió évvel ezelőtti világ tanújához, a mucsényi fatörzsbarlanghoz

 Mucsény - egy kisközség Szlovákiában, közel a magyar határhoz. Az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természeti Területtől 1 km-re található, így ugyanazok a geológiai folyamatok alakították, mint a híres és ismert, Európa diplomás magyar oldali részét.

Ha lenne egy olyan szemüvegünk, amin beállíthatnánk, hogy az adott területen láthassuk a 20 millió évvel ezelőtti tájat, akkor Mucsény környékén szubtrópusi erdőt láthatnánk, hasonlót, mint ami jelenleg Indonéziában van. 

Mucsény határában 2004-ben losonci és rimaszombati barlangászok tárták fel ezt a barlangot, amiről megállapították, hogy nem egy hagyományos barlangról, hanem világviszonylatban is ritka fatörzsbarlangról van szó. 2008-ban a barlangot védetté nyilvánították, majd a területét megtisztították és a könnyebb megközelíthetőségért tanösvényt alakítottak ki. 

Ez a barlang akkor keletkezett, amikor a közeli vulkánkitörésekkor hatalmas mennyiségű vulkáni hamu került a levegőbe, mely betemette a szubtrópusi növényzetet. Ez a vulkáni hamu - a riolittufa - több méter vastagságban telepedett rá mindenre, megőrizve számunkra a 20 millió évvel ezelőtti itteni élővilágot.

Az évmilliók alatt az erózió következtében a fatörzs egy része a felszínre került, a levegővel, vízzel érintkezve elporladt, elmállott az anyaga, de megmaradt az őt borító üreg, a fatörzsbarlang.

12 méter hosszú és 2,5 méter széles, a magassága a bejáratnál kb. 2,5 méter, a vége felé egyre kisebb, kb. 1,5 méter.

A valaha benne volt fatörzs átmérője kisebb volt, mint a barlang mostani magassága, mivel a leszakadások folyamatosak a barlang faláról, ez fokozatosan növeli a barlang nagyságát.

A barlang falán láthatjuk az egykori fa ágainak, törzsének az elszenesedett maradványait, a barlang környékén pedig szép levéllenyomatokat találhatunk, de ezeket hagyjuk a területen, ne vigyük haza! Tudom, hogy ezt nehéz megállni, mert mindenki szeret gyűjtögetni. :)

A barlang egy rövid túrával könnyen megközelíthető. Mucsény község központjában tábla jelöli a tanösvény felé vezető utat. A központból kb. 3 km-es sétával jutunk el a barlanghoz. A tanösvény végig jól láthatóan jelölve van.

GPSN 19,67574119568  E 48,23347854614

Mi egy esős nap délutánján kerestük fel ezt a helyet. A hatalmas fák, óriási páfrányok, dús aljnövényzet, a lábon korhadó fák, a hegyvonulatokat felszabdaló hatalmas árkok, a sokféle gomba miatti erős gombaillat, a völgyben folydogáló patak miatt végig olyan érzésünk volt, mintha egy szubtrópusi erdőben sétálnánk, de ehhez az érzethez biztosan hozzájárult a végig szemerkélő eső miatti párás levegő is. Egyébként nem áztunk meg, mert a hatalmas fák sűrű lombkoronája eleven esernyőként borult fölénk.  

img_8346.JPGA mucsényi fatörzsbarlang

img_8166.JPGHatalmasra nőtt növények között indultunk be az erdőbe. img_8516.JPGDús, buja növényzet, mintha visszamentünk volna 20 millió évet, úgy éreztük magunkat.img_8191.JPGJól járható útvonal, a fák eleven ernyőként borultak fölénk.  img_8226_1.JPGÓriás őzlábgomba - az utunk során végig különös gombaillata volt az erdőnek, rengetegféle gombát láttunk.img_8242.JPGVastag avar borítja az őszi erdőt.img_8270.JPGGombakórus - sereges tintagombaimg_8272.JPGKorhadó, helyén hagyott, mohával ellepett fatörzsek, páfrányok, dús növényzet, párás környezet - mintha egy 20 millió évvel ezelőtti miocén erdőben jártunk volna.miocen_flora_es_fauna.jpgA miocén erdő flórája és faunája - egyáltalán nem csodálkoztam volna, ha a mucsényi erdőben bármelyik miocén korabeli állat megjelenik előttem. Forrás: https://cornerofthecabinet.comimg_8274.JPGEgy öreg fatörzs sokféle állatnak és növénynek ad még életteret: odúlakó denevérek fészkelhetnek itt, gombáknak adnak táptalajt. img_8279.JPGHatalmas páfrányokat láthatunk az utunk mentén és a korhadó fatörzseken sokféle gombát csodálhatunk meg.img_8293.JPGVilágító tölcsérgomba - 2017-ben az év gombája, mérgező, ne szedjük le!img_8301.JPGSzerencsére nem ezen a hídon kellett átmenni, bár nagyon szép volt! :)img_8310.JPGFelérkezve a hegyre, a tanösvény jobbra kanyarodik, néhány, az erdő élővilágát ismertető tájékoztató táblát is találunk.img_8316.JPGHarkály tintagomba - szép, de nem ehető.img_8319.JPGÓriási fák, hatalmas ágakkal, némelyiken még hintázni is lehet.img_8323.JPGLenyűgöző méretű kidőlt fatörzs - az átmérője kb. akkora volt, mint az én magasságom, így a kerülete kb. 5 méter lehetett.img_8334.JPGA tanösvényről jobbra kell letérni a fatörzsbarlanghoz. Tábla jelzi, hogy innen 70 méterre található a barlang.img_8336.JPGTériszonyosoknak - mint nekem - kissé vicces ez a keskeny, a meredély oldalában futó gyalogút. img_8344.JPGKülönleges érzés megérkezni a barlanghoz - tényleg olyan, mintha visszaléptünk volna a miocén korba.img_8354.JPGA fatörzsbarlang. Itt volt 20 millió évvel ezelőtt az a fa, aminek köszönhetjük a barlang kialakulását.img_8362.JPGEgy szép faág maradvány.img_8406.JPGLevéllenyomatokat is találhatunk a barlang környékén.kutyabenge-araszolo.JPGNéhány mai élőlény is található a barlangban. Kutyabenge araszoló lepke - valami miatt szereti a barlangokat.img_8375.JPGVaspondró - nevezik ezerlábúnak is. Nem számoltam meg a lábait, de az biztos, hogy gyorsan szedte őket, mert meglepően gyorsan haladt a barlang falán.
img_8390.JPGA barlang bejáratánál - én az 1,6 méteres magasságommal kb. a barlang feléig tudtam lehajlás nélkül bemenni, utána már nekem is le kellett hajolni.img_8393.JPGA barlang melletti völgy - el lehet képzelni, hogy mekkora erővel zúdult itt le a víz a jégkorszak után, ami miatt felszínre kerülhetett a betemetett fatörzs is.img_8431.JPGSzubtrópusi hangulatimg_8456.JPGA lábon korhadó fák sok különös gombának adnak életteret.img_8444_1.JPGVilágító tölcsérgomba, elázva.img_8458.JPGPetrezselyemgombák a korhadt fatörzsön - ez a gomba gyönyörű, de csak fiatalon ehető.img_8481.JPGSzínkavalkád - mohák és fagombák.img_8201.JPGÚtközben találkoztunk több gombázóval is, ez egyikük zsákmánya volt. 
img_8512.JPGPelyhes kenderkefű - esőcseppekkel -, az erdő szélén nagy tömegben nyílott.img_8519.JPGPókhálós bojtorján img_8488.JPGIlyen dús erdőben a csúszka sem maradt éhes.img_8494.JPGCsodálatos volt ez az út és ez az erdő. Tavasszal visszajövünk ide, mert akkor biztosan más szépségeit fogja megmutatni a táj.

Aki távolabbi vidékekről érkezik ebbe a térségbe, az a mucsényi fatörzsbarlang megtekintése után megnézheti a híres Ipolytarnóci Ősmaradványok Geoparkot, a közeli Fülek, Somoskő, Salgó várát, vagy Losonc nevezetességeit.

Mindenkinek jó túrázást, szép élményeket kívánok! :)

Pikáns zöldséges lepény

Nagyon finom szicíliai aszalt paradicsomot kaptam ajándékba. Ehhez találtam ki ezt a sajtos, zöldséges lepényt, amit igazán pikánssá tett az aszalt paradicsom fantasztikus íze.

Az elkészítése kb. 20 percig tartott, ehhez jött még hozzá a 30 perc sütési idő.

Hozzávalók

 • 1 adag mirelit, vagy friss vegyes zöldség – minél vegyesebb, annál színesebb, annál finomabb és annál látványosabb. Én szeretem, ha van benne brokkoli, sárgarépa és gomba is.
 • 1 maréknyi aszalt paradicsom
 • konzerv kukorica
 • 15 dk sajt
 • vöröshagyma
 • fokhagyma
 • 2 dl kukoricaliszt
 • 3 db tojás
 • 1-2 dl tej 
 • bors
 • 1 kávéskanál őrölt pirospaprika
 • reszelt szerecsendió
 • 1 kévéskanál szódabikarbóna

Az apróra darabolt vöröshagymát a kicsire darabolt fokhagymával együtt megdinsztelem, ráteszem a zöldségeket, sózom, borsozom és együtt párolom őket. Amikor már megpárolódott, akkor hozzákeverem a kukoricát és az aszalt paradicsomot.

A sütőt előmelegítem.

Egy tálba beleütöm a 3 tojást, teszek hozzá annyi kukoricalisztet, amennyit felvesz /ez kb. 2 dl/, majd lazítom egy kevés tejjel, teszek hozzá egy kévéskanálnyi szódabikarbónát és pirospaprikát, majd végül belekeverem a reszelt sajtot.

A piteformát kikenem libazsírral, megszórom kukoricaliszttel, majd elterítem benne a megpárolt zöldséges keveréket és ráöntöm a tojásos öntetet.

A forró sütőbe teszem és kb. 30 perc alatt megsütöm. Akkor van készen, amikor a teteje már szép pirosas.

Természetesen ezt a receptet tetszőlegesen lehet variálni, mindenki elkészítheti a kedvenc zöldségeivel. Nagyon finom például, ha a zöldségekkel együtt egy kevés erdei gombát is párolunk.

Egyéb fűszereket én nem teszek bele, mert a sok zöldség egyébként is kellemes izhatást biztosít, az erőteljesebb hatásű fűszerek elnyomnák a zöldségek természetes ízharmóniáját.

A túrázásokhoz felszeletelem a lepényt, jól zárható dobozba teszem. Télen forró, nyáron hideg teával isteni finom eledel.

img_7641.JPGPikáns zöldséges lepény - hűvösebb napokra forró teávalimg_3632.JPGA hátizsákban is jól szállítható.img_7614.JPGÉppen megsült, szép pirosas a teteje :)

Mindenkinek jó sütést, jó étvágyat, jó túrázást kívánok! :)

Gyöngycsapdák - őszi, harmatos hajnalok

 Sokáig nem szerettem az őszt. Nem is értettem a férjemet, aki rajongott az őszért! Mit lehet rajta szeretni? Nyomasztó, borongós, hideg, esős, sáros - a meleg, napfényes nyár után kiábrándítóan nagy változás. Aztán fokozatosan észrevettem a szépségeit. Először a fák leveleinek őszi ragyogó színkavalkádja varázsolt el, majd azoknak a napoknak a hangulata, amikor még süt a nap, de az már csak olyan, mint egy lágy simogatás. Túrázni, kirándulni is sokkal kellemesebb ősszel, mint a nyári forróságban. A legjobban viszont az őszben a harmatos hajnalokat, reggeleket szeretem, ezeket már a nyár vége felé előre várom.

A harmat egy érdekes jelenség. Harmat akkor keletkezik, amikor a levegőben lévő vízpára a hidegebb tárgyakra, növényekre ki tud csapódni. A hidegebb levegőnek kisebb a páratartó képessége, ezért amikor telítetté válik, akkor a környezetében lévő anyagokra kicsapódik a felesleges pára. Az a hőmérsékleti érték, amin ez a jelenség, a felesleges pára kicsapódása megtörténik, az a harmatpont, a levegőben lévő vízgőz ezen a hőmérsékleten éri el a telítettségét. A harmatpontnál alacsonyabb hőmérsékleten apró vízcseppek - harmat - alakjában kiválik a vízgőz a levegőből. 

A harmatcseppek nagyon látványosak a pókhálókon. A harmatcseppek ilyenkor megmutatják ezeket a látványos remekműveket! Azt nem mondom, hogy a pókok a kedvenc állataim, de az elmúlt években egyre többet megtudtam az életükről, ezért érdeklődéssel figyelem őket. A pókok az egyik legrégebbi ragadozók a Földön, már 400 millió éve élnek itt, a hálószövő pókok pedig 200- 250 millió éve jelentek meg, körülbelül a dinoszauruszokkal azonos időszakban. Csak míg a dinoszauruszok eltűntek a Föld állatai közül, addig manapság már közel 40.000 féle pók létezik. Ez persze nem lelkesíti azokat, akiknek pókfóbiája van, lehet, hogy ők jobban örülnének még akár a dinoszauruszoknak is, minthogy egy pók szaladjon el mellettük a szobában.

A pókok a testükön lévő szövőmirigyekben fehérjeváladékot termelnek, majd ezt az anyagot a fonószemölcseiken lévő szövőcsévékkel összekeverik. Ahhoz, hogy a pók a hálóját megszőhesse, előbb a fonálból keretet kell készítenie. Ezért az olyan helyen, ahol a túlsó oldalra nem tud átmenni, hosszú fonalat ereszt a levegőbe, amelyet a szél addig-addig lenget, amíg valahová odatapad. Az erdőket járva többször is láttam ilyen szélben lengedező, pókfonálon himbálózó pókot. A kifeszített fonálon átsétál a pók a másik oldalra és folytatja a keretkészítést. Ágak között a pók az egyik ágon megerősíti a fonalat, aztán addig ereszkedik lefelé, amíg elér egy másik ágat. Ha a keret már megvan, akkor a keret oldalait olyan fonalakkal köti össze, amelyek mind a keret közepén pontosan összetalálkoznak. Ha ez is megvan, akkor a háló közepéből kiindulva csigavonalban szövi a fonalat a kifeszített keretre. 

A keresztespók hálója annyira feszes, hogy a legkisebb érintésre is megrezzen. A pók általában a háló közepén van, onnan leselkedik a zsákmányra, de nem tartózkodik állandóan ott, hanem a hálója melletti házikójában pihen, de ilyenkor is az egyik lábát a hálón tartja és így megérzi a legkisebb hálórezzenést is. Egy háló néhány óra alatt elkészül, a szövéséhez 15-20 méter fonál szükséges. Minél jobban táplálkozik a pók, annál több fonalat tud fonni.

A pókfonál a világon a legerősebb biológiai anyag. Olyan az erőssége mint az acélé és ellenállóbb, mint a kevlár. 

A pók egyébként megérzi az idő változását, mert vihar, vagy hosszabb esőzés előtt nem köt hálót, nehogy hiábavaló munkát végezzen. Egyébként jól bírja az éhezést is, hónapokon keresztül tud koplalni.

Szóval érdekes állat a pók, én csodálom az alkotásait, melyek az őszi harmatos hajnalokon válnak igazán láthatóakká számunkra is.

Az alábbiakban bemutatok néhányat azok közül a "művek", harmatos, gyöngyös pókhálók közül, amelyekkel az elmúlt napokban találkoztam.

img_4142_1.JPGMint egy karácsonyi dekoráció - ennél szebben nem is lehetne egy száraz kórót feldíszíteni.rezedalepke.JPGHarmatcseppes rezedalepkeimg_5356.JPGNégyes keresztespók hálójaimg_5382.JPGKödös őszi hajnal, ilyenkor keletkezik a harmatimg_6793.JPGCsipkebogyó, harmatcseppekkel díszített hálóbanimg_4145_1.JPGGyöngyhálóimg_5348.JPGMint egy horgolt csipketerítőimg_5470_1.JPGÁgak közé szővekarcsu_tolcserpok.JPGA karcsú tölcsérpók a talaj közelében, fűszálak fölé szövi sűrű hálóját.img_4175_1.JPGKeresztespók hálója img_5346.JPGÁlomfogó -  mint az indiánok álomcsapdájaimg_4102.JPGPókfátyollal betakarva - árvíz idején, egy harmatos reggelen ezt a bokrot találtam. Szerintem a környék összes pókja a bokor ágaira menekült és ott szőtték a hálóikat.

 

img_5345.JPGÁgak között, rovarokra várva

img_5375.JPGKuszahálóimg_5391.JPG Mint a gyerekek fonaljátéka, itt már kissé bonyolultabb mintával.

img_5407.JPGNemcsak ágak, tereptárgyak közé is építenek hálót. img_5422.JPGPasztell színekben
img_5501_1.JPGSzorgalmas volt a háló tulajdonosa
img_5522.JPGNéha vastagabb ágak, fák törzse közé építi a hálót a keresztespók.img_5542.JPGŐszi dekorációimg_4657.JPGMintha kristálycukorral hintették volna be hajnalra.img_5563.JPGAz őszi kikerics megjelenése az ősz kezdetének a biztos jele.
img_5756_1.JPGAlakoskodó karolópók - szép lakhelyet talált magának.img_5768.JPGHarmatsztrádaimg_5885.JPGA csombormenta /mocsármenta/ virágszirmain finom, apró cseppekben ül meg a harmat.img_5868.JPGFűzlevelű peremizs - egyetlen csepp harmatot még megőrzött img_4261.JPGMezei aszat, súlyos harmatcseppekkelimg_4617.JPGA harmattól a füvek is megszépülnek.img_4249_masolata.JPGHarmatos csipkebogyóimg_4198.JPGGyöngylabda - mezei aszat img_5802.JPGValaki elveszítette.
img_6781.JPGGyöngysorokimg_6784.JPGPókhálóerdőimg_6790.JPGGyöngyhálókkal feldíszítve 

"Hajnal" csak hat betű papíron; jelentőségét csak az tudja, aki ismeri, aki nemcsak szemével látta, hanem lelkével megérezte, aki elmerült a virradás természeti csodájában, aki áhítatosan nézte a keletről jövő rózsás derengést és megérezte a végtelenséget és az örökkévalóságot. - írta Nadler Herbert (1853 - 1951) zoológus, aki volt az állatkert igazgatója is. 

Mindenkinek szép őszi hajnali sétákat kívánok! :)

 

Ez egy nagyon szemét ügy!

Nekem itt csak kérdéseim lesznek, nem tudom a megoldást.

Vagyis lennének ötleteim, de úgy tűnik, hogy az emberek, a társadalom nem sokat tesz a jelenség megváltoztatása érdekében.

Túrázás közben néha nem csak szép élmények érnek, hanem meghökkentőek is.

Szörnyű látvány egy gyönyörű erdő, vagy rét szélén hatalmas szemétkupacokat látni.

Tudom, hogy a jelenségnek sok oka van, de van-e mentség az ilyen cselekedetekre?

1. Hatalmas az emberek túlfogyasztása, emiatt sokkal több szemét, hulladék keletkezik.

2. Sok településen nincs még megoldva a szelektív hulladékgyűjtés.

3. Nem minden keletkező szemét - mint pl. az építési törmelék - szállítható el a szervezett települési szemétszállításkor.

4. Kevés a felvilágosítás, a tájékoztatás bármilyen formája, amivel hatni lehetne az emberekre, hogy a feleslegessé vált tárgyaikat ne az erdőkbe vigyék el kidobni.

5. Nincs megoldva a szervezett lomtalanítás, pedig sok család nincs abban az anyagi helyzetben, hogy megfizessen egy konténert vagy teherautót, ami a hosszú idő óta keletkezett, kidobásra ítélt holmiktól megszabadítaná.

Mit tesznek ilyenkor sokan? Megpakolják az autót és elviszik a szemetet olyan helyre, ahol kevesen járnak és egyszerűen kidobják. Részükről az ügy elintézve, megszabadultak a szeméttől.

De az erdő, a rét, a folyók, patakok így kapják meg a szemetünket. Pedig nem kérték és nem is tudnak mit kezdeni vele.

A természetben ismeretlen fogalom a szemét, ott nincs felesleges anyag. Az évmilliók alatt úgy alakult ki a működése, hogy minden hasznosul valami által. Az ember a megjelenése kezdetén még szintén olyan eszközöket használt, olyan anyagokat alakított át használati tárgyakká, amelyek megtalálhatóak voltak a természetben és a használat megszűnte után visszakerültek a természet körforgásába, lebomlottak.

Aztán okosodtunk,  ügyesedtünk és olyan tárgyakat hoztunk létre, amelyek anyaga felismerhetetlen a lebontó enzimek és mikroorganizmusok számára. A nyers kőolaj például a megfelelő környezeti hatások között lebomlik természetes úton, míg a belőle előállított polisztirol hab soha nem fog lebomlani. A későbbi korok régészeinek könnyű dolguk lesz, még 1 millió év múlva is tanulmányozhatják az ebből készült használati tárgyainkat.

Lehet tenni valamit, hogy ez a helyzet megváltozzon?

Most mindenki szemetel, rombolja a természet - a Föld és ezáltal önmaga - egészségét büntetlenül. Mivel lehetne hatni az emberekre, hogy megváltozzon a szemléletük?

Ki az, aki megteremti a változás feltételeit?

"Ha majd kivágtad az utolsó fát, és megmérgezted az utolsó folyót, kifogtad az utolsó halat, rájössz, hogy a pénz nem ehető" - ez egy régi indián mondás. Bölcsek voltak az indiánok. 

img_7523.JPGTeljesen megdöbbentem, amikor ezt pillantottam meg egy rét szélén. Aki ezt tette, az talán azt gondolta, hogy a rét lakóinak fotelekre van szüksége? Köszönik, de nem kérik!
img_7530.JPGA Könyvek Könyve, Bevezetés a Biblia világába - aki ezt olvasta, hogyan volt képes fertőzni a környezetet? 

A Bibliában is arról olvashatunk, hogy az ember a természet szerves része, döntései hatással vannak az élővilágra. Az ember és az állatok is ugyanabból az anyagból, agyagból lettek összegyúrva, megteremtve. Az Ószövetségben olvashatjuk, hogy az embert Isten a saját képmására teremtette és feladatának adta, hogy a teremtést kertként őrizze, vigyázzon rá. Az ember és a környezete együtt pusztul el és együtt tud megújulni is. A vízözön természeti katasztrófájának okozója az ember gonoszsága, az erkölcsi törvények megszegése volt. Még szerencse, hogy volt egy igaz ember, aki bárkát építhetett és megmenthette az állatokat és az emberiséget. 

"Áldjon, Uram, téged Földanya nénénk,
Ki minket hord és enni ad.
És mindennemű gyümölcsöt terem,
füveket és színes virágokat."

Assisi Szent Ferenc: Naphimnusz, részlet /Sík Sándor fordítása/

img_2287.JPGA Kéktúra egyik szakaszán, az erdő szélén. Látszik, hogy ide már rendszeresen hordják a szemetet.img_4053.JPGA textilek lebomlási ideje kb. 100 - 500 év.
img_7715.JPGZöld a zöldben.

Műanyag palackok: lebomlási idejük kb. 500 év.img_2293.JPGMilyen "kreatív" volt a telektulajdonos!img_8135.JPGÖsszetorlódott palacksziget az Ipoly folyón.dsc07500.JPGHihetetlen mennyiségű műanyag palack kerül a folyókba. dsc02629.JPGVajon hol járhatott a szandál, mielőtt kidobták az erdő szélére? Kb. 40 év alatt fog lebomlani.dsc02632.JPGKiszolgált habverő. img_7528.JPGHmmm... Mit gondoltak, hogy az őzek, a nyulak itt fognak cd-t hallgatni?img_7606.JPGPersze sok helyen lehet látni építési törmeléket is.img_3416.JPGAutógumi, építési törmelék, műanyag palack, változatos összetételű szemét. Lassan benövi a fű.img_9628.JPGA textilek lebomlási ideje: 100 - 500 év.
a_krokodil_visszalo.jpgLehet, hogy így kellene őrt állniuk az őzeknek is az erdő szélén, hogy megvédjék az élőhelyüket, mint ahogyan  Krokodil Dundee tréfálta meg a kengurukra vadászókat a filmben?img_3325.JPGEgyelőre még nem láttam puskát egyetlen őznél sem.img_5322.JPG A természet gyönyörű és jó lenne nem tönkretenni!img_5339.JPGFelelősek vagyunk azért, hogy tiszta maradjon a levegő.img_5427.JPGA folyók tisztasága is az emberi tevékenység függvénye. Víz nélkül nincs élet a Földön.img_5943.JPGMaradjanak meg az erdők tisztán, hogy jó érzéssel járhassunk ott, ne tegyük tönkre az ott élő növények és állatok életét!img_4410.JPGAzt kívánom, hogy a következő generációk is láthassanak virágzó réteket, úszhassanak a folyókban, tengerekben, ihassák a patakok, források tiszta vizét, figyelhessék az állatok életét!

Mindenkinek jó természetjárást kívánok!